Svar på fråga om livet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Jag och mina bästisar Theresa och Lovisa när vi var 25-ish, i en liten, liten lägenhet på Söder i Stockholm där jag bodde med min kille Andreas)

För ett par dagar sedan bad jag er om tips på ämnen ni vill läsa mer om. I en kommentar radade Bea upp tre punkter hon ville veta mer om. Så jag tar och svarar på det helt enkelt!

Jag skulle vilja läsa om följande:
1: Hur det gått att lära sig engelska för Bonnie och Rio? Är de helt flytande? Har de tappat svenskan? Pratar ni både engelska och svenska med dem?

Bonnie och Rio pratar fantastiskt bra engelska (med en liten Arnold Schwarzeneger-brytning (men vem har inte den!) de har lärt sig av att umgås med amerikanser i skolan och språket har liksom bara kommit automatiskt. Otroliga är vad de är, barns hjärnor. Hemma pratar vi bra svenska, det skulle kännas larvigt och gå runt och krysta fram halvrisig engelska (vi vuxna alltså, barnen är ju mycket bättre och mer naturliga med engelska än vad vi är, jag brukar lyssna på dem när de pratar och lära mig vissa uttal och hur man använder en del prepositioner och så) när vi är så mycket bättre på svenska.

2: USA vs Sverige. Vad är för- respektive nackdelarna med att bo i USA och Sverige? Som det känns nu, kommer ni någonsin att flytta tillbaka till Sverige?

Vi kommer absolut att flytta tillbaka till Sverige. Det är härligt att vara här, men det är ändå inte hemma liksom. Det jag inte saknar med Sverige är (förutsägbart nog) vädret mellan november och mars, den där formen av missunnsam gnällighet som jag inte tycker att man stöter på alls lika ofta här. Det bästa med LA skulle jag säga förutom den vackra naturen och tillgängligheten till i stort sett allt – är den otroligt positiva du-kan-bli-vem-du-vill-känslan som ligger i luften här. Jag tycker att jag vuxit och vågar ta mer plats sedan vi flyttade hit. Nackdelen är att det är en stor stad med mycket avgaser, samt att det ligger alldeles för långt från Sverige.

3: Jag skulle vilja ha ett inlägg med tips riktat till en orolig tjej på 25 år som står mellan två världar; vuxenvärlden och ungdomsvärlden. Kommer saker lösa sig? Hur vet man vad man ska jobba med? Hur träffar man mannen i sitt liv? Känner man sig mer lugn som 30-åring? Vore jättekul om du kunde dela med dig av din erfarenhet och berätta hur du mådde och tänkte kring livet när du var 25.

Bea, det här är typ mitt favoritämne, men jag ska försöka hålla mig kort. När jag var 25 var jag helt besatt av tanken på att jag måste välja. Hur ville jag egentligen leva mitt liv? Jag hade tre spår som jag velade mellan. Skulle jag bli bullmamman, familjekvinnan som hade en massa barn som hon älskade och älskade att vara med? Ville jag bli vagabonden som reste och såg världen? Eller, ville jag bli karriäristen som var en jävel på att jobba och som fick syssla med det jag gillade?

Lättnaden när jag som 27-åring nånstans kom på svaret: JAG KAN GÖRA ALLA TRE! Jag behöver inte välja. Kanske går det inte att maxa alla tre spåren på exakt samma gång, men de kan finnas där hela tiden och liksom gå på lite olika hög växel, växelvis. Jag hade sjuk åldersnoja när jag var 22. Tyckte att jag var gammal och att det mesta kändes stökigt och nu skulle jag snart vara 25 och efter det skulle livet bara bli en enda lång utförsväg av tristess. Ha ha ha, oj oj voj, sällan har en människa haft mer fel. För min del känns det som att allt som hände innan 27 bara var ett enda långt insamlande av erfarenheter och känslor som liksom berikat mitt liv på olika sätt och som jag nu lugnt kan bära med mig i vuxen ålder. Allt blev bättre efter 28. Jag var liksom klar med veleriet då på något sätt, och ja, man blev lugnare, och så tror jag att det är för många. 28 verkar vara en magisk ålder på något vis. Hur man hittar mannen i sitt liv? Man gör det genom att sluta föreställa sig hur han ska vara och se ut, och öppnar sinnena för att kunna ta emot den människa som man i grunden verkligen, verkligen tycker om och som får en att må bra. Om han som i mitt fall sedan råkar ha för små bootcut-stretchjeans och inte alls vara den korta, mörka, tatuerade basspelare som jag föreställt mig så är det bara för att du, jag och alla andra ska lära oss att kärlek har väldigt lite med jeansmodeller att göra.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Amanda
  Amanda

  Guuuudddd vilken lättnad att läsa att jag inte behöver bestämma mig än för vad jag vill göra med livet. Jag är 22, och har sån råångest över livet. Singel, fast jobb, bostadsrätt och det känns lite som att jag sitter fast. Men bra, skönt att höra att man faktiskt kan göra mer med livet 😉

 2. Profilbild för Marie
  Marie

  Vilken otroligt bra och inspirerande blogg! Har läst den länge och tycker precis som du att man absolut kan kombinera alla delar i livet! Ska åka till LA i sommar med familjen. Har du något tips på bra boende? Vart ska man bo? Vi är blandade åldrar med allt från en fyraåring till en sextioåring..

 3. Profilbild för Frida
  Frida

  TACK!!!!! herregud, jag är den där 21 (snart 22) åringen som har en sådan sjuk åldersnojja att jag inte vet vart jag ska ta vägen, Lever i valet och kvalet mellan en massa saker (plugg,resa,leva i nuet, tänka långsiktigt, you name it) och det du nu berättar fick mig verkligen att tänka i nya banor och sätta lite perspektiv på min tillvaro. TACK TACK TACK för en sjukt inspirerade blogg.
  Kram
  Förredetta nojjig 21 åring (Frida)

 4. Profilbild för Sara
  Sara

  haha min kärlek hade också bootcut jeans på sig när vi träffades, men i det här fallet en modell för stora (men det har blivit ordning på det).
  Du har helt rätt, när jag tänker tillbaka några år, så var det också vid 28 mitt liv föll på plats, jag önskar ibland att mitt 22 åriga jag kunde fått veta det och spenderat mer tid på att njuta av livet än över att oroa sig.

  Tack Cecilia för en jätte bra blogg och ett träffande inlägg!

 5. Profilbild för Ylva
  Ylva

  Jag tycker att det hände något när jag fyllde 25. Många av mina kursare säger att jag är så ung och har hela liiivet framför mig. Det stämmer såklart men att var jag känns annorlunda nu i jämförelse mot hur det kändes för ett år sedan. Jag skulle vilja beskriva det som en positiv tyngd i mig själv, jag är inte lika lätt att liksom flytta på längre. Sedan ska jag gifta mig och har bostadsrätt och hela baletten men det känns snarare som en frihet än tvångströja eftersom jag faktiskt får göra det jag tycker är roligast och leva med mannen i mitt liv som gör mig glad varje dag. Det får mig att känna mig rik på något vis.

 6. Profilbild för Bea
  Bea

  Tack snälla för ditt svar! Jag ska försöka sluta oroa mig alltför mycket för framtiden och istället försöka se och, som du säger, ta tillvara på de erfarenheter som jag fått av livet hittills. Och på något sätt känna en förtröstan att saker kommer falla på plats i sinom tid. Det känns skönt att få höra av dina erfarenheter, det ger mig ett visst lugn. Tack!

 7. Profilbild för Andrea
  Andrea

  Så himla bra skrivet! Kan ni inte ta upp ung åldersnoja i podden? Vet att jag (och säker många med mig) skulle uppskatta det jättemycket!

 8. Profilbild för Emma
  Emma

  Bea! Åh, du ska veta vad jag känner igen mig i din kommentar. Känns som en tröst å höra att jag inte är den enda som känner mig borttappad. Vad ska jag bli, i vilken stad ska jag bo osv osv. Jag är 24 och känner mig vilsen som satan. Och ditt svar Cecilia, så bra. Känns som en tröst att läsa det du skriver. Kram till er båda.

  1. Profilbild för Bea
   Bea

   Emma, vad skönt att höra att man inte är ensam om att vara vilsen i livet! Tycker också Cecilias svar kändes bra och lugnade. Skickar en kram till dig (och Cecilia) också och hoppas att saker faller på plats för dig!

 9. Profilbild för Julia
  Julia

  Jag fuller snart 35 och har aldrig älskat livet som nu.
  Jag angstade som fasen när jag var yngre men livet löser sig ofta förvånansvärt bra. Håller med övriga kommentarer: efter 28 hände nåt och sedan dess har livet bara blivit bättre och bättre. Jag är trygg, har självkänsla, självsäkerhet och älskar livet. Trots alla skavanker som kommer kroppsligen så har jag aldrig känt mig så snygg, levande och älskat min kropp som nu.
  Och man behöver inte välja!! Man hinner allt! Jag har bott utomlands, rest och sett världens alla hörn, men nu, som 34-åring tar jag min master på universitetet. När jag var under 28 hade jag ingen Abu g om vad jag ville med mitt liv. Jag flummade runt utan fast jobb och med en fobi för att bli vuxen, och drömde om en man.
  Men så plötsligt började saker falla på plats. Jag har en grym utbildning och just gift mig med min drömman. Och han var inte vad jag drömde om som 22-åring!

  Vad jag vill säga är stressa inte, livet faller på plats på de mest oväntade sätt.

 10. Profilbild för Mimmi
  Mimmi

  Tycker ni slarvar bort viktiga ämnen i podden, snuddar endast på utan. Tips- ann heberlein att operera näsan räcker ej för att förändra livet,,,ni känns inte förbereda alls. Dessutom massor av” liksom”

 11. Profilbild för Jonna
  Jonna

  Även här hände det vid 27-28! Jag fick jobb och bostad på samma dag och 6 månader senare träffade jag min sambo. Sen har det rullat på med roliga jobb, massa resor, nyligen köpt hus, andra barnet på G och mår bättre än någonsin! Men Gud så vilsen man var där ett tag

 12. Profilbild för Paulina
  Paulina

  Tack Cecilia, detta var precis vad jag behövde läsa!!!
  /Grubblande 24-åring

 13. Profilbild för Isabel
  Isabel

  Jag är snart 40 och jag grubblar som fasen just nu! Vad ska jag ändra på? Nytt jobb? Ny man? Ny proffession? Frågorna är oändliga, men, som tur är har man ju med stigande ålder lärt sig att sitta lite i båten, fundera och vrida på saker och inte dra förhastade slutsatser… Jag tror livet går i vågor, utmaningen ligger i att få kontroll på surfingbrädan och styra den dit man vill så att man inte bara surfar med helt planlöst…

  Kram!

 14. Profilbild för Emma

  Vilket bra svar du gav. Så klokt! Jag kan känna igen mig mycket i det där, att tro att jag måste välja. Att jag måste välja vem jag vill vara, hur jag vill leva och på vilket sätt NU. Älskar sådana här inlägg, som ger så mycket. Tack!
  Jag har skrivit mycket om vem man vill vara kroppsligen och är lite smått besatt av den rådande diethetsen. Läs gärna mitt senaste inlägg <3
  http://www.mathimlen.blogg.se

 15. Profilbild för Tove
  Tove

  Underbart svar på sista! Känns som ett ämne som kan utvecklas i podden! Mvh ofta förvirrad nybliven singel på 23

 16. Profilbild för Louise
  Louise

  När jag läste svar nr 3 fick jag en känsla av att vilja krama dig. Jag är 23, velar, kan inte välja & känner väl egentligen samtidigt inte att jag har något att vela emellan eller välja på. Är det alltså så här man är i min ålder?! På något sätt pustar jag ut lite. Tack!

 17. Profilbild för Kristin
  Kristin

  Jag är 26 år och så glad att det finns en blogg som din att läsa. TACK för alla klocka ord, motivation och inspiration som du ger. Kram till dig och alla andra tjejer som läser här

 18. Profilbild för Klara
  Klara

  Är 22, snart 23 och har en extrem åldersnoja. Får panik av att tänka att jag snart är närmre 25 än 20 och inte har gjort något med mitt liv och inte vet vem jag vill vara eller vad jag ska studera. Känner mig dock lugnare nu när jag löst ditt svar på punkt 3. Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *