bild

* Vi provsatt en Tesla i helgen – den har bakåtvända inbygda barnsäten i bagageluckan – det är det ni ser på bilden. Världens just nu mest eftertraktade och prestigefulla fordon – är en elbil. Som dessutom gör 0-100 på ett par sekunder och på samma gång är en utmärkt familjebil som tar dig upp mot 30-40 mil på en laddning. Tesla planerar ”supercharger”-stationer jämnt spridda över hela världen (med start i USA, det är en kalifornisk bil) inom några år (redan nu är de vanligt förekommande i Kalifornien) där man kan fullladda bilen på en halvtimma. Det går alltså att köra bil från Los Angeles till New York utan att betala en krona i bränsle men viktigare – utan att släppa ut så mycket som en endaste avgaspuff. Och bäst av allt – min nya hjälte i livet, Elon Musk som är mannen bakom Tesla, släppte i somras patentet på sin uppfinning fritt fram för andra biltillverkare att kopiera. Det här ger mig så mycket hopp för framtiden! Tänk om våra barn och barnbarn får vara med om den brytpunkt där mänsklighetens koldioxidutsläpp minskar (eller försvinner?) på ett markant vis?

* Mer trevligheter: Det svenska glasögonmärket E & E glasses fortsätter göra ekologiska bågar av plast helt fritt från cancerogena ftalater. Bågarna är 100 procent nedbrytningsbara och som en liten bonus dessutom skitsnygga! Heja E & E!

* Svenska Toca Boca är ett annat varumärke vi kan vara stolta över. Deras motto är: ”No kid (or parent) should feel that a Toca Boca app is not for them because of gendered signals in marketing, packaging or the overall feeling of the app”. Det senaste året har Toca boca gjort en genusanalys av sina appar och förändrat och förbättrat där det behövs – jag älskar att man tar det här på allvar och jag tror precis som Toca bocas grundare Björn Jeffrey  att den här inställningen är nyckeln till deras framgångssaga. Varför välja bort när man kan inkludera så många som möjligt liksom?

0 svar

 1. Provsatt i Miami, och blev tämligen kär faktiskt.
  Enda haken är att kraken jag inte har, eller har planer på, någon bil.
  Men i så fall ….
  😀

 2. När jag blir rik ska jag ha en Tesla. Om inte bara för det coola namnet, så för att det är helt awesome med el-bil.

  Men det är ju det där med priset O.o

 3. Gillar verkligen idéen om en avgasfri bil och produkter som är bra för miljön. Tyvärr vet jag för lite om hur elen är tillverkad som man laddar bilen med. Hur vet man som konsument att eltillverkningen är renare än vanliga bilavgaser?
  Frågan är inte ämnad som kritik, utan jag är genuint intresserad. Jag har följt din blogg länge (sedan Expressen) och gillar dina inlägg om miljön. Har tex nästan helt slutat med sköljmedel efter ett tidigare inlägg.

  1. Tänkte samma, elen är ju tyvärr inte speciellt ren i dagens värld… antingen olja eller kol, GMO majs eller ännu värre palmolja som de skövlar Amazonas för att odla och sedan för att bränna för el. Jag tror man måste tänka ett steg längre tyvärr..
   Här är ett utdrag ur en artikel som du kanske finner intressant: ”Nationally (USA), the grid is roughly 40 percent coal, 25 percent natural gas, 20 percent nuclear power, and about 10 percent renewable sources, led by hydroelectricity. So it’s fair to say that your average Tesla is powered in large part by burning fossil fules.” http://www.slate.com/articles/technology/technology/2013/09/how_green_is_a_tesla_electric_cars_environmental_impact_depends_on_where.html

  2. Man väljer ju själv vilken el man laddar med eftersom man i huvudsak säkerligen laddar hemma. Elon Musk är tillsammans med sin kusin (tror jag) en av grundarna bakom SolarCity som är av de allra största energibolagen med bara förnybar energi, Elon Musk ligger också bakom miljöarbete på bredare front. Det är klart att det finns problem med energi som inte kommer från förnybara källor – det är ett problem som måste tas hand om och förändras. Precis som att det faktum att vi kör bil på fossila bränslen också är något som måste ändras om vi vill rädda vår planet. Men att vara rädd och misstänksam mot elbilen tycker jag är en gubbig och bakåtsträvig inställning – det är ganska solklart att elbilar som tas fram hand i hand med att förnyelsebar energi (som exempelvis solenergi) är en nödvändig och högst reell framtid.

  3. Kristina, tack sa mycker for ditt svar och informationen. Jag ar verkligen for ny/utvecklande teknik som ar bra for var miljo. Jag haller helt med om att det ar ett maste for det samhallet och den livsstilen vi manniskor har. Det jag ar mer fragande till ar anvandningen av den tekniken innan hela ”kedjan” har utvecklats eller gjorts miljovanlig! Som analytiker ( i en mansdominerad sektor om vi nu ska generalisera) ar jag van vid att se bakom glammiga presentationer och reklam affischer och analysera hela bilden. Om elbilarna kan laddas med solenergi i Miami, tycker jag att det ar en helt underbar uppfinning och en sjalvklarhet att bilen ska lanseras dar! Tyvarr ar inte energitillverkningen lika sjalvklar i Sverige eller London/England dar jag bor. Jag kan aven tillagga att jag har egen erfarenhet av den forodelse det innebar med palmolje odlingar under en semester resa till Borneo i Malaysia for ganska manga ar sedan. Det var nar man borjade prata om alternativa branslen till bilar och hyllade all teknik som gjorde det mojligt att driva dem pa olja fran vaxter istallet for vanlig olja/bensin. Sjalvklart en stor teknisk utveckling och genombrott, for den har i sin tur lett till vidare forskning och annan teknisk utveckling. Men som tur ar, var det inte manga bilar som tillverkades som drevs av oljor fran vaxter for man upptackte vilken miljobov produktionen av dem var.

 4. Nu lär det finnas elladdningsstationer på strategiska distanser för att köra Malmö-Oslo, dvs Malmö- Göteborg. Såg en ”elmack” idag och ja fiffigt! Hoppas elbilar både blir populära och billiga snabbt. Som någon kommenterat känner jag dock inte till hela förbrukningskedjan för elbil.
  Hoppas din veteranmerca (visst var det väl en sån du har) går fint!
  Gamla bilar ska inte skrotas men köras med förstånd:)
  Kram och tack för fin och varierad blogg!

  1. MIn gamla Merca är nyservad och i toppform! Fast den går bara någon mil eller två i månaden, till vardags kör jag en elhybrid.

 5. Hej!

  Allt som är bra för miljön är bra! MEN, jag undrar egentligen hur säkert det är för barnen att sitta i bagaget vid en eventuell krock eller annan olycka? Känns lite olustigt. Fick ni någon information om detta?
  Ha en bra morgondag!

  1. Jag frågade förstås om detta eftersom det känns lite märkligt att ha ungarna i bagageluckan. Elon Musk som utvecklat bilen har själv fem barn och med redan där kände jag mig tryggare. Han far tarr knappast fram en familjebil som inte är trygg för de egna barnen. Överlag får Tesla högsta betyg i alla former av säkerhetstester. Sätena i bak är dessutom fasta fempunktsbälten så de sitter på det viset säkrare i en lös bilstol med bara ett vanligt bälte över tex. Glaset är krocksäkert osv (har förstås googlat allt detta som en galning – den här bilen ÄR verkligen mitt nya intresse) och dessutom är bakifrån krockar med dödlig utgång väldigt ovanliga. Ja, det finns helt enkelt mycket som talar för att den här lösningen är högst funktionell och dessutom väldigt trygg!

 6. Åh det där med att sätta barnen i backluckan påminner om ett Simpson avsnitt där Homer får designa sin egna bil och skapar en familjebil där barnen sitter i en avskild bubbla så att föräldrarna inte kan höra dem bråka… ahahaha

 7. I Uddevalla har Max sex stycken parkeringar endast för Tessla, till dessa parkeringar så klart laddstationer. Jag och min sambo blev så stolta, glada och hoppfulla – en minst sagt udda känsla inför parkeringsplatser.

  Uddevalla ligger typ en laddning (lite mindre) från Oslo och som någon sa, Tessla är stort i Norge. Vi hade köpt direkt om vi hade råd, älskar den!

 8. Oo, nu blev jag nostalgisk! Var aupair (2008) i en familj där pappan är en av cheferna på Tesla, och fick provköra deras sportbil (den enda varianten dom hade back then). Så coolt! Även för mig som är totalt ointresserad av bilar. Det enda jag tyckte var läskigt var att den är så tyst. Kändes farligt för alla runtomkring mig, inte minst barn som inte har lärt sig att titta innan dom går över vägen och så.

 9. Cool bil!
  Men känns ändå läskigt att ha barnen där bak. Anledningen till att det kanske inte så så många dödsolyckor när man blir påkörd bakifrån är kanske just för att man aldrig sitter i ”bagageluckan”.

  1. Att så få dödsolyckor sker när en bil körs på bakifrån är för att de olyckorna nästan alltid sker i låga hastigheter har jag förstått, dödsolyckor från sidan och vid frontalkrockar är mycket vanligare. Bilen har som sagt fått högsta möjliga betyg i alla säkerhetstester som gjorts, det är den säkraste bilen som finns just nu, och då har förstås baksätestllarna tagits hänsyn till i bedömningen. Sen kanske inte jag skulle ha barnen där hela tiden ändå, de är ju en bit bort i bilen liksom. Men som extrasätet när farmor eller kompisar åker med är det ju genialiskt!

 10. Vi ska provköra en här hemma i Stockholm i helgen, ska bli så spännande! Ser fram emot att inte slänga ut tusenlappar på bensin OCH få ett renare samvete! Det här är framtiden (fast att den är här redan nu)! På Max restauranger (som klimatkompenserar, hurra!) så finns det superchargers där man laddar sin Tesla gratis, så Sverigesemestern är räddad! Och som om det inte vore nog så är den ju även riktig rövsnygg!!

 11. Vi har gasbil och gasen kommer från matavfall i vår kommun, så den fraktas inte långt. Den släpper sedan ut minimalt med farliga ämnen. Nästan klimatneutral! Älskar att utvecklingen går framåt, men den måste gå snabbare!!! Tycker att Norge är ett föredömligt land som gör elbilar så förmånliga. I Sverige är de för dyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *