Det är nationaldag här idag. Och sin självständighet är något amerikanerna firar för fullt. Varenda kotte går man ur huse, det grillas och det mesta är stängt – alla är lediga. Men hur firar man en nationaldag när man liksom inte tillhör landet utan bara bor här? Vi hade liksom inga som helst genomtänkta planer, men åkte mot Pacific Palisades och där hittade vi någon rätt lam form parad. Vi stod på trottoaren framför den lokala brandstationen där snälla brandmän bjöd på korv – och framför oss tågade allsköns kyrkliga samfund och föreningar och man undrade kanske lite vad vitsen var? Men det kändes oerhört amerikanskt alltihop, och den känslan som ju är väldigt filmisk på många sätt, är ju alltid kul att vara med om. Noterade också att amerikaner dyrkar sina brandmän. De är liksom inte jeppar som släcker eld och hjälper folk som råkat ut för bilolyckor, de är det och de är superhjältar. Ett sjujäkla limmande för brandmännen var det, och brandmännen var trygga gubbar med stora mustascher och snälla famnar som på alla sätt levde upp till superhjältemyten.

En bedagad skönhetsdrottning i paraden minsann – Mrs California! Hej hej på dig du!

Cowboysare.

En viss mycket intresserad åskådare var maximalt solskyddad och hade fullt upp med både flaggor och sockervadd. Sockervadd. Detta jävulens påfund. Vad tar det att sanera en tvååring efteråt? Tjugo minuter och ett helt paket våtservetter? Låter rimligt va?

Och så jag då som försökte smälta in. En gång till.

 

Det finaste i paraden var nog ändå mexargänget som spelade sin musik i otroliga mexikanska nationaldräkter samtidigt som de stolt bar den amerikanska flaggan. Det är en sak jag gillar mycket med USA. Att hela landet är en sådan våldsam blandning av nationaliteter och kulturer men att den gemensamma (men inte alltid helt odelade) kärleken till landet finns där och förenar. Och det är kanske därför det är så väldigt okej att vara stolt över sitt hemland här. För att det är landet som är den enda gemensamma nämnaren mellan alla de typer av människor som har den här delen av kontinenten som sitt hem.

 

0 svar

  1. D undrar jag med, så snygga, fast jag tror de är ”gamla”, jag tror jag frågat förut oxå, kommer dock inte ihåg om jag fick svar el om jag glömt svaret..:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *