Okej. Ett dygn senare – det är inte klokt vad busy man är man har semester – nu är det dags att ta upp Afrika-frågan. Flera läsare har påpekat att jag borde ta upp situationen, den fruktansvärda torkan och svälten i det som kallas Afrikas horn, och uppmana er, oss!, att skänka pengar.

Rätta mig om jag har fel (och det har jag garanterat på på sina ställen, jag är tyvärr allt för okunnig), men jag tror att det är ungefär så här det ligger till: Somalia är indelat i tre delar, den södra delen verkar, som jag uppfattat det, mer eller mindre laglös och här har terrororganisation Al-Shaabab enorm makt. Organisationen tillåter inte någon som helst yttre inblandning, och ser till och med FN som ett hot. Detta i kombination med den fruktansvärda torka som råder just nu gör att situationen är extra jävlig i just det här som alltså är extremt svårtillgängligt för omvärlden. Hjälporganisationer har otroligt svårt att nå fram. Folk – barn – dör bokstavligt talat som flugor. Svälter ihjäl framför sina föräldrars ögon.

Vad fan ska man göra åt saken?

Via Radiohjälpen kan vi sms:a 50, 100 eller 200 kronor till nummer 72 999 eller betala till plusgiro  901950-6 eller till bankgiro 901-9506.

Har ni förslag på andra seriösa organisationer som behöver pengarna – hojta till i kommentarsfältet. Det ska som sagt vara väldigt svårt för resurserna att nå fram, så det vore kul att veta lite mer om vilka organisationer som finns på plats och vad de gör.

Så. Fram med telefonerna och plånböckerna nu. Snälla.

0 svar

 1. Jag skänkte till Unicef. Jag hoppas verkligen att pengarna kommer fram. Högsta prioritet är att behandla undernärda barn och att se till att familjerna i flyktinglägren har tillgång till rent vatten och toaletter, sjukvård och skola.

  Det är helt fruktansvärt. Vilken absolut mardröm det måste vara. Som mamma kan man knappt ens tänka tanken på hur de stackars föräldrar där har det, den fullkomliga maktlöshet och sorg att se sitt barn förtvina. De kvinnorna är ju precis lika mycket mamma till sina barn som jag är till mina.

  Tyvärr har det blivit någon sorts ”ju mindre avstånd till katastrofen desto mer berör det”-debatt i och med Norges landssorg. Det är ju helt irrelevant. Det är oskyldiga offer och deras anhöriga som drabbas. Att försöka jämföra deras olika situation behövs inte. Jag som mamma vet att jag aldrig skulle vilja uppleva något av det. Den enda skillnaden är att Afrikas situation kan vi välja att göra vad vi kan för att avhjälpa eller inte.

  Jag uppskattar att du tar upp det i din blogg.

 2. Läkare utan gränser och radiohjälpen skulle jag säga spontant. Sedan är det ju inte endast Somalia med desstillgänglighetsproblem som har problem nu. Etiopoen är mycket torrs, precis som nordöstra kenya, där det inte regnat på fyraår på vissa ställen( bott en del i Kenya:)

 3. Läkare utan gränser är fantastiska!
  Alltid på plats, ofta där ingen annan är, och förutom att de räddar liv genom tex. vaccinationer, behandling mot undernäring mm så rapporterar de om de övergrepp mot mänskliga rättigheter som de ser. Det gör tex inte Röda korset eftersom de kan uppfattas som partiska då. Läkare utan gränser är coola för de står ALLTID på de utsattas sida! Jag skänkte 1000 kr till dem för ngr veckor sedan och brukar nog ge sammanlagt 2-3000 kr per år. Min mans företag ger också dit (för jag uppmanat dem, he, he….)

 4. Jag säger, som så många andra, Läkare utan gränser! När andra organisationer lämnar krigshärjade orter stannar LuG kvar. Och om jag inte minns fel är det denna organisation som ser till att procentuellt sett störst del av skänkta pengar direkt kommer behövande till godo. (minns dock ej var jag läste detta)

 5. Skanker pengar det gor jag garna, men vad jag inte forstar ar nar organisationer/valgorenhets program samlar in hur mycket pengar som helst for Afrika (Red Nose i England, £102,666,589!!!!!) och det inte verkar ga fram!! For de pengarna borde man ju kunna bygga atskilliga sjukhus, utbilda lakare, borra brunnar, bygga byar etc etc… Vart tar pengarna vagen??

 6. Jag körde också Unicef! Som många andra skriver det är enkelt att skicka iväg ett sms… inga ursäkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *