Alla glada? Jaså inte?

Det känns lite som att hela världen deppar nu. Eller i alla fall hela Sverige. Eller ja. Alla jag pratar med. Det är kanske vintern och mörkret eller nåt. Själv känner jag mig larvigt odeppig. Jag vetifan vad som hände, men jag har befunnit mig på en positiv roll de senaste, få se nu, fyra åren tror jag. Är banne mig svinlycklig (ja, inte som ett konstant tillstånd förstås, det finns ju dagar och nätter när jag oroas och är rädd, men på det stora hela menar jag).

Annars är det är väl så där ibland i livet. Man hamnar i lägen när man varken vet ut eller in. När man inte har en jävla aning om åt vilket håll man ska gå, eftersom ingen av vägarna känns rätt eller bra. Det är då, om man har tur, någon står där och delar med sig av ett gott råd som träffar precis rätt. Ord som får en att se klarare och inse vad som är rätt sak att göra. För mig har det hänt flera gånger. Att något sägs exakt när man behöver höra det, och i samma sekund vänder allt från totalt mörker, till mörker med en liten, liten stjärna av hoppfullt brinnande ljus i.

Jag var fast i ett fruktansvärt destruktivt och dumt förhållande som fullkomligt höll på att göra mos av mig. Ni som varit med om samma sak vet säkert hur det är. Allt är så jävla jobbigt hela tiden, och man är för knäckt och för svag för att orka lämna. Och de gångerna det för en gångs skull inte är värdelöst, är man så tacksam och njuter av att kunna pusta ut från allt det tunga att man väljer att inte ta tag i det då heller. Men till slut måste man ju. Så är det bara. Och jag var skitskraj, ynklig, svag, nedbruten, ledsen och sänkt när jag velade och ville gå men inte klarade. Totalt snuvad på allt vad självförtroende och självkänsla heter. Tänk om något i den där illusionen jag hade om oss faktiskt var sant? Tänk om jag valde fel?

Det var då Lovisa sa till mig på skarpen. Frågade hur många gånger i mitt liv jag gjort någonting jag ångrat egentligen? Jag visste ju vad som var rätt, varför tvekade jag? Och jag kände i hela kroppen att hon hade rätt. Man väljer jävligt sällan fel. Man gör inte det bara. Inte om man lyssnar på magkänslan. De där orden tänker jag på nästan varje dag sedan dess. De påminner mig om att lyssna på min magkänsla. Och det gäller förstås inte bara realtioner utan… allt.

En annan gång var det någon som gav mig rådet att den partner man väljer ska vara en person man verkligen, verkligen tycker om. Någon man i grunden gillar som människa och inte har något behov av att ändra på. Det låter kanske självklart, men jag hade varit tillsammans av folk av helt fel anledningar. För att vi på pappret ”passat ihop”. För att vi hade kul när vi festade. För att han var snygg. För att han passade in i min egen på mycket lösa grunder ihopkokade bild i hjärnan av hur den jag skulle vara med skulle se ut och vara. Och så vidare. Jag ratade den ena schyssta snubben efter den andra av fullkomligt idiotiska anledningar. ”Han har liksom fel blå färg på ögonen”. Lite så typ.

Så de där orden, att den man till slut väljer att leva med, ska vara en person som man från grunden högaktar och dyrkar – fastnade som ett klistermärke. Det tog i och för sig några år innan jag fullt ut fattade vad det handlade om, men det är en annan historia.

Nu är jag nyfiken på att höra: Vilka är era bästa råd ni fått i livet? Dela med är vetja! Kanske läser någon av alla dem som deppar och velar där ute och det blir den där ljuspunkten som leder till den rätta vägen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för sofie
  sofie

  detta är ett råd jag själv brukar ge till osäkra vänner: många har lyssnat, lämnat relationen. och aldrig ångrat sig.

  kan du inte skratta med din partner? alltså skratta på riktigt? ofta? lämna!! inget att ha. gäller även nära vänner!

  för ett livslångt förhållande kan jag nog påstå att gemensam humor är viktigare än allt annat .

 2. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Vet inte om detta klassas som råd, men det hjälpte mig massor under det första (tuffa) året som tvåbarnsmamma. En väns åldrade släkting hade en gång sagt till henne att ”det är de stunder som för tillfället var de allra jobbigaste man minns som de allra roligaste”. Så mitt i allt det jobbiga och intensiva kunde jag ibland stanna upp och lagra minnet. Detta gäller ju förstås inte sånt som är jobbigt ”på riktigt”, mera sånt där stress-intensivt-alla barn hänger på mig-jobbigt.

 3. Profilbild för Christel

  Mitt livsmotto är att inte sitta i min gungstol när jag är åttio och ångra saker jag aldrig vågade göra. Hellre hoppa och falla illa än att alltid undra hur livet kunde varit om man bara vågat ta det där klivet.

 4. Profilbild för mamamatbloggen
  mamamatbloggen

  Jag tänker på att man ska bara ha relationer med människor som man är helt hundra på att dom vill en väl.

  När man inte är sådär deppig, kanske man kan stapla upp ett par mål, det kan vara stora det kan vara små , det bestämmer man själv. När man mår sina mål, mår man så himla bra. Allt självförverkligande brukar vara positivt!

 5. Profilbild för tiajajja
  tiajajja

  Att aldrig bli tagen förgivet….Att det ska vara ge och ta, kärlek, småsaker som får en att le, ömhet, förtroende.
  Jag lever varje dag som dn vore dn sista, man vet faktiskt aldrig hur det blir imorgon. Och även om vi inte är en problemfri familj så finns det alltid de som har det värre. Våga finnas där för de som är för svaga ! Blicka uppåt och inte bakåt…Släpp din ryggsäck och gå med lätta steg framåt. Du är du och du är värd allt det du vill ha ! Ditt liv i dina händer 🙂
  http://blogg.mama.nu/annorlundaunderbara
  Smörasksfobi…Ett sånt Ord

 6. Profilbild för Marie

  Carolina Gynnings (mycket kloka) mamma sa en gång (om förhållanden):
  – När det är rätt så är det lätt.
  Det låter ju sjukt banalt men det visade sig vara alldeles sant. Jag var singel ett par år och jisses vad jag strulade runt. Vände och vred ut och in på både mig själv och potentiella partners för att det skulle ”funka”. Sen träffade jag Maken och då slutade jag vrida och vända. Helt plötsligt var det inte ett dugg svårt att våga hoppa – bara helt självklart. Det är det fortfarande, tre år, ett giftemål och snart två barn senare 🙂

 7. Profilbild för ida
  ida

  Skriv din kommentar här
  Nej ja vet, såååå jobbigt när de har fel nyans på blått öra 😛

 8. Profilbild för Ylva
  Ylva

  En god och klok vän sa en gång att början på alla kärleksrelationer ska vara enbart underbara och fantastiska. Innan ni äger något ihop, gift er, skaffat barn, när det bara är ni två, då ska det vara helt underbart. Är det inte underbart i denna ”problemfria” tillvaro så kommer inte relationen att bli bättre. Kärlek ska vara enkelt, annars är det kanske inte rätt eller värt det

  Förstå det hela rätt. Inget ska kännas jobbigt i början när allt ska vara lätt. För då ska det vara lätt! Om det sen blir jobbiga perioder med verklighet och räkningar och kolik så kan ni stå pall tack vare varandra.

 9. Profilbild för Sanna
  Sanna

  Åh tack för detta inlägg!
  Precis vad jag behöver just nu. Är så vilsen i detta att hitta rätt person, också haft förhållanden av fel anledningar samt ett ledsamt och destruktivt. Läser nu noga hur du och ni andra beskriver hur den rätta känslan ska kännas. Någon gång kanske även jag finner denna…

 10. Profilbild för Frida

  Jag tror att det viktigaste för att ett förhållande ska fungera är att man som par har det bra, eller bäst, på vardagarna – när livet är som allra mest grått och trist. Att man finner glädje i dagarna när håret står på ända, jobbet känns tungt och man inte har rakat benen på flera veckor. Det finns ju de par som lääängtar ihjäl sig efter semesterresor och spahelger, eftersom det är då allting är så himla fantastiskt, men resten av året då?

 11. Profilbild för Erika
  Erika

  Rådet som passade mig bäst var: bli tillsammans med någon du kan skratta med och som du kan prata med. För det är det som är kvar när passionen har lagt sig och det är vardag. Och det är det som är bäst med min man, att vi efter tio år tillsammans (och ett barn) skrattar vi ofta och våra samtalsämnen tar aldrig slut 🙂

 12. Profilbild för Velig
  Velig

  Åhhh vad jag känner igen mig i det där.
  Sitter själv fast i en taskig relation och jag håller på
  och försöker ta mig ur den men bostadssitutionen är
  hopplös, har nog sökt 300 lägenheter men inte
  fått tag i någon.
  Man blir totalt utarmad och det är oerhört svårt att
  ta sig för något. Energinivån = 0. Men du visar att det uppenbarligen går att göra det.

 13. Profilbild för Sara
  Sara

  En norrländsk vän saen gång till mig -”Det som inte dödar härdar”.
  Så sant ♥

 14. Profilbild för karolina
  karolina

  Det här inlägget kom i rätt tid för mig!
  Det är mitt jobb som är fruktansvärt, eller relationer och ledarskap på jobbet. Hur som helst, fick jag förhandsinfo om att flera tjänster inklusive min kommer att sägas upp. Jag fick en informell fråga om jag ville ha en annan tjänst. Jag funderade över helgen och kände att hela kroppen ville säga nej. Jag gick till jobbet igår, något ambivalent, det första som händer är att jag får en känga av chefen. När jag slår upp datorn så har jag fått ett kedjebrev (svarar aldrig, skickar aldrig). Meddelandet handlade om att livet är för kort för att inte välja sig själv. Så jag sa att jag inte var intresserad av tjänsten. Trots att vi har nyköpt hus osv. Och idag kom ditt inlägg. Det känns som världen verkligen peppar mig nu:). Tack och ha en fin dag!

 15. Profilbild för Nina
  Nina

  Oj så bra! Svårt att skriva såna råd utan att det låter så himla pretto, men okej, så här försöker jag tänka:

  Våga säga vad du tycker, alla andra verkar ju göra det. Blir du sårad av att någon är dum eller klumpig, vad spelar det för roll om dom tar illa upp av att du säger till, dom brydde sig ju tydligen inte tillräckligt för att tänka efter före.
  Och i kärlek, visa ditt rätta jag direkt! Gillar inte din påtänkta det och dumpar dig så har du egentligen mest bara sparat dig själv en massa tid och tårar, då passar inte han/hon dig heller.

  Min mamma sa till mig när jag var liten och skulle börja gå till skolan själv, vara ute i trafiken och så, att tänk på att idioter kan komma från vilket håll som helst. Nu är vi kanske lite cyniska i min familj, men det stämmer fan i mig i övriga livet också och kan vara bra att ha i bakhuvet 🙂

 16. Profilbild för Helena
  Helena

  Åh, vilket bra inlägg. Min syster är där. Och har varit länge. Jag förstår varför så väl (vi har haft en ganska tuff uppväxt) och jag har verkligen gått igenom det du skriver upphöjt i 10. Och det blir så JOBBIGT när man kommit ut på andra sidan och ser det så tydligt – och så är den man står så nära fast i träsket. Och mår dåligt. Och vad man än säger eller gör så kan man inte hjälpa, jag veeeet ju det, hon måste komma till insikt själv, men det är så oerhört frustrerande!! Jag SER ju att hon mår dåligt. Hon kan berätta det klart och tydligt med en stor insikt, och så nästa dag är hon tillbaka igen. Fast i träsket. Svag och rädd. Jag skulle verkligen behöva ett gott råd hur man gör när man står bredvid…

  Det bästa råd jag har fått är att prata med mitt barn. Herrejesus vad jag pratar och pratar. Han är snart 4 år och det är inte klokt så mycket de små liven förstår och har insikt om. Redan innan de själva kan prata. Vår katt dog nyligen och sorg är inte lätt, men det var lixom inget att hymla om. Jag grät så tårarna sprutade och berättade att jag var så ledsen för att katten nu var i katthimlen och att jag skulle sakna henne. Sonens tolkning var (lite sorgligt) att ”hon älskar inte oss längre, för hon kommer inte hem till oss”. Och att det gjorde att man blev ledsen. Men ”jag ÄÄLSKAR katter” utbrast han sen. Det får nog bli en till katt framöver… 🙂

  Tack för en fantastisk blogg du sjuky snygga människa! 🙂

 17. Profilbild för Lotta
  Lotta

  Söta Cecilia!

  Mitt råd är att vara lika snäll mot sig själv som du är mot dina vänner. Titta på dig själv med ett leende 🙂
  Keep shining!

 18. Profilbild för Lovisa
  Lovisa

  Känner igen mig i det där deppiga, att allt känns onödigt jobbigt nu. Och du kanske har rätt i att det är ett utbrett tillstånd. Alltså dags att bryta trenden!

  Nu jäklar ska det bli positiva tider! Solen och ljuset är ju på väg tillbaka för sjutton! Dags att istället för att göra det där pust-stön-måste, lägga den lilla energi som finns på att göra något bra för mig själv, som att boka en klipptid i Stockholm för att få åka på minisemester. Jaaa!

 19. Profilbild för Anna
  Anna

  Tack for dem har orden! Skriver pa en dator utan prickar men det kanse ar understandable anyway. Jag ar i just ett sant destruktivt forhallande som bara tommer en pa energi. Det som gor det lite mer komplicerat ar att det ar ett barn med i bilden. Men just darfor man ska ta steget bort egentligen. Vaxa upp i en san har kvavd stamning kan inte vara meningen. Tack o lov att man har ett helt gang grymt bra vanner. Utan dem vet jag inte vad jag hade gjort. Tack for en grymt bra blogg!

 20. Profilbild för Lisa
  Lisa

  LIVET ÄR INGEN TÄVLING. Kommer man bara ihåg det så har man kommit långt. Man kan inte ”vinna” mot allt och alla, det finns alltid någon som är snyggare, smartare, tjänar mer, har en mer lyckad relation etc. Man gör sig själv en stor tjänst genom att njuta av alla små ljuspunkter i livet och inte ställa så hiskeligt höga krav på sig själv, sin partner eller omgivningen. Tittar man upp ur avundshålet märker man fort att det man har själv ofta räcker väldigt, väldigt långt.

 21. Profilbild för Helen F
  Helen F

  Hej! Jag har också varit i en förhållande situtation som du beskriver. Destruktivt, mycket svartsjuka och allmänt dåligt. Jag slutade ha roligt. Illa helt enkelt.
  En bekant som just avslutat ett, för utomstående, bra förhållande sa något avgörande till mig. Hon hade ifrågasatt om hon ville ha det som hon hade det nu när hon var 50. Nä kom hon fram till. Jag ställde samma fråga till mig och mitt svar blev: Jag vill inte ha det så här i morgon. Sagt och gjort. Tanken var där och jag avslutade mitt förhållande med mycket ångest och smärta.
  Men livet vände fort, jag började ha roligt, kände mig inte styrd eller övervakad. Jag levde livet och bara en månad senare träffade jag en kille…

  Vi är idag gifta, har två fina flickor och har varit ett par i 10 år.

 22. Profilbild för Britta
  Britta

  En gång när livet var nattsvart hittade jag detta i en tidning:
  The Future isn´t what it used to be.
  Det hjälpte mig att bryta upp från ett livsfarligt förhållande för jag insåg att det gick att ändra framtiden. Nästa tanke som hjälpte mig var att leva framlänges och inte baklänges. Gräver man ner sig i skuldkänslor och önsketankar ”om jag bara inte” är förlamande, se framåt istället mot en ny framtid.

 23. Profilbild för miss maryswan
  miss maryswan

  Du är så fantastisk & har så rätt i allt det du skriver! Att gå på magkänslan! Även jag har levt i samma relation & visste att det var fel osv..Men när man väl bestämmer sig, hoppar utför stupet av ovisshet..Vilken lycka det är! Jag har ett mantra, en tatuering som säger Face your fears, live your dreams..Och det har tagit mig långt i livet, jag har utvecklats oerhört! Att våga ta sig utanför bubblan man lever i, att leva fullt ut varje dag..Livet är för kort för att gå & må dåligt & göra saker man inte gillar! Vi skapar själva vår omständighet & med en positiv inställning går nästan allt! Tankens Kraft!! Och du med din härliga blogg & dina sjukt roliga twitterinlägg förgyller min tillvaro oerhört! Massa Kramar till dig! Heja dig, heja mig, heja alla oss som väljer positivitet i livet<3

 24. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Det ordnar sig alltid, sagt med eftertryck av trygga, kloka mamma när allt var liksom upponed. Och det gör det, man måste bara våga tro på det och sin egen förmåga att välja och våga. Det ordnar sig kanske inte alltid som man tänkt sig, men det ordnar sig. Mammas råd ledde till 3,5 fantastiska år utomlands som jag aldrig vill byta bort – där jag blev vuxen på riktigt och träffade människor som fortfarande, 10 år senare, har en stor plats i mitt hjärta!

 25. Profilbild för Aniika

  Bra och tänkvärt inlägg. Tycker verkligen din blogg speglar det, att du är lycklig. Härligt att se/läsa.
  Själv är jag också så där löjligt lycklig, men så befinner jag mig också långt från Sveriges vintermörker och kyla.
  Mitt råd, lite allmänt: Ta tillvara på dina talanger/intressen! Utveckla det du är bra på, det gör livet så mycket roligare, och höjer självförtroendet rejält. Tycker du att du inte hinner? Räkna lite hur många timmar du sitter framför tv/dator varje dag, kanske kan du skära ner på det och hitta några minuter där?!

 26. Profilbild för lina
  lina

  Fantastiskt inlägg! Jag brukar alltid säga till mig själv och vänner när de ifrågasätter sin egen relation att ”ett förhållande ska ge energi och inte ta energi”

 27. Profilbild för Lollo_Pop
  Lollo_Pop

  Regel nummer ett vad gäller relationer:
  Är det rätt så är det lätt.

  Regel nummer två:
  Ingen idé att gå och älta sådant man gjort eller inte gjort! Det är bara energikrävande. Ibland kan jag tänka ”varför gav jag inte den där killen en chans till? Vi hade nog kunnat ha det bra ihop…” eller ”varför gjorde jag inte slut tidigare?! Det var ju dåligt så länge. Så mycket tid jag har ödslat på den personen i onödan”. But no. Man tog inte beslutet tidigare för man var inte redo. Och nej, man gav inte den där killen en till chans, för just då kändes det inte rätt att ge honom en till chans. Och då var det ju inte rätt. Man måste ju lita på att man HAR tagit rätt beslut vid rätt tidpunkt och att man kommer att fortsätta ta rätt beslut i framtiden också.
  Ska man gå och omvärdera allt med facit i hand hela tiden – då lever man inte så mycket i nuet. Och det är ju synd…

 28. Profilbild för Marie Svensson

  Jag fick ett mycket bra råd häromdagen. Det lyder såhär:

  ”Att släppa kontrollen är att dö en smula, sägs det. Men om du inte vågar så kommer du aldrig att vinna. Om du fortsätter att göra det du alltid har gjort kommer du att fortsätta få det du alltid har fått. Det innebär att om du inte är nöjd med livets resultat så MÅSTE du göra och tänka annat för att det ska bli en förändring.”

  Allt handlar om rädslor. Det gäller att hitta orsaken till varför de är där, för att sedan kunna gå vidare.

  Detta har hjälpt mig på min väg i livet. Låter kanske krasst, men ibland är rakhet det rätta.

  Tack för ett fint inlägg och en underbar blogg. Jag läser den med glädje varje dag!

 29. Profilbild för rebecka

  Magkänslan är den bästa guiden genom svåra beslut och i förhållanden hjälper den dig att se klart.

  Bli gladare i livet: hjälp någon. Du känner dig behövd och oftast får du något i retur. Ibland kan det också vara bra att ta bort allt fokus från dig själv. Sluta gräma, sluta gräva ett hål för dig själv att ramla ner i.

  Sista och största tipset: sök hjälp. Terapi är så värt att testa. Någon utomstående att prata med. Som kan se hela bilden klart.

  Tack för en underbar blogg!

 30. Profilbild för Ellen
  Ellen

  En barnmorska sa till mig när jag nyss blivit gravid och var livrädd för allt som kunde gå fel att:
  – Från och med nu har du aldrig mer full kontroll över ditt liv. Det är bara att acceptera det.
  Kanske inte helt upplyftande men en viktig insikt att ha med sig. Man får försöka flyta med så gott det går – och njuta.
  Samla på sig positiva saker inför att man somnar varje kväll. Rada upp i huvudet eller skriv ner. Det finns ju egentligen massor om man försöker se det från rätt sida.
  Kram

 31. Profilbild för Kristin
  Kristin

  Astrid Lindgren sa en gång ”Det är så spännande att leva, för då får man se vad som händer” och jag tycker det är så fint. Jag har tänkt på det så många gånger när jag haft det jobbigt, jag vet ju inte vad som väntar imorgon, om en vecka eller en månad…

 32. Profilbild för Lee
  Lee

  Min nyfikenhet har gjort att jag jobbat med vitt skillda yrken och gärna har haft dubbla jobb. Många har liksom ojat sig och sagt ’vad ska det bli av dig?’ och liknande. Själv kände jag ’du fattar ingenting’. Under många år så började jag själv tvivla… Sen kom någon klok människa på att det var BRA att ha många saker på sin CV. Då började snacket vända, ’åh jag är så avensjuk på dig’ eller ’tänk om jag också vågade byta’. NU för tiden säger till och med statsministern att man kommer nog ha minst två karriärer framöver… Kontentan är att man ska göra det som känns bra i magen även om man är i minoritet, när som helst vänder det.

 33. Profilbild för Anna

  Mitt bästa tips är att man i ett förhållande ska vara snäll med varandra och ha roligt.
  Alltså snäll är det viktigaste. Men att man kan skratta tillsammans är också viktigt!
  Det som inte är så viktigt är att man har ett underbart sexliv tre gånger i veckan, eller att man har roligt precis hela tiden, eller att man gör spännande resor eller har snygga matchande kläder och perfekta barn, eller för mycket damm i hörnen, eller att man helt enkelt inte orkar ta ner julgardinerna förrän i maj.

  Två viktiga saker.
  Var snäll. Ha roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *