Allt man vill är att sova lite

20140510-073759.jpg
För er som inte har barn, eller som har större barn och kanske glömt hur det kan vara: man vaknar kall och stel i soffan vid sjusnåret en morgon, för att barnen börjar stimma från sovrummet. Vårt sovrum. Tänker att det där får Per ta hand om, han är ju ändå där med dem. Jag ska sova vidare. Men så hör med stön från en ledbruten tvåmetersmänniska som fällknivsfällt ihop sig i barnens diminiutiva barnsäng. I den stora härliga king size-sängen med inte mindre än fyra fluffiga extra stora kuddar har de två små prinsessorna spenderat större delen av natten själva, som vackert snusande små kryss över den breda madrassen. Medan föräldrarnas flykt har väldigt lite att göra med att vi älskar att sova var för sig på extremt obekväma platser, handlar det snarare om överlevnadsinstinkt. Ni kanske inte visste det men små barnfötter i konstant rörelse och som mycket väl kan stoppas in i din mun om det skulle vara så att du råkar somna med den öppen, och elvispsvevande armar med vassa små naglar längst ut – är extremt effektiva tortyrredskap.
Så linkar man över till sängen ändå, och hittar det blondaste, gladaste, gulligaste, ruffsigaste man kan tänka sig, som ligger och kramar varandra och fnissar åt något som bara de kan förstå. Och tänker att man är mitt i det nu. Mitt i hjärtat av de omtalade småbarnsåren där härlig sömn och egna behov får backa till fördel för de där här knasiga, roliga, krävande, varma kärleksmaskinerna med andedräkter som alltid luktar sött och apiga kramar som magiskt kan trolla bort allt som någonsin varit jobbigt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Sophie
  Sophie

  Know the feeling. Vi har till slut lost det med att ha en extrasang i var sons rum, sa om han vaknar sa gar en av oss in dar och sover. Superbra losning, som gor att vi alltid far sova, men da har vi ju bara ett barn. Dom dar fosterna som graver in sig i ryggen och tar spjärn… saknar inte.

  1. Profilbild för Sophie
   Sophie

   Fötterna! Inte fosterna. Javla autokorrekt.

  2. Profilbild för Jessica
   Jessica

   Haha, ja men autokorrekt bjuder ju på galet roliga meningar ibland, det får man ju ge den 🙂

  3. Profilbild för Sophie
   Sophie

   Sant, Jessica…

 2. Profilbild för Ellen
  Ellen

  Din klocka var i alla fall runt sju. Min var 04.20. En sak i säker, jag kommer inte att dö av för mycket sömn nån gång snart.

 3. Profilbild för Mia
  Mia

  Här är vi välsignade med en tjej som alltid sover hela nätterna, och på helgerna tar hon alltid sovmorgon till minst 9… Det är helt sjukt faktiskt! Men otroooligt skönt! Vet inte riktigt hur det kommer sig, men hon är verkligen världens bästa 2,5 åring när det gäller sömn. Har varit så sen jag slutade amma, så det får väl ses som en vana. (Och en vana som vi mycket gärna behåller)

 4. Profilbild för Elin
  Elin

  Å det är nu som ni skaffar en tredje.. 😉

 5. Profilbild för Jessica
  Jessica

  Underbart inlägg! Blir både glad och lite gråtig (på ett bra sätt) när jag läser. Stor igenkänningsfaktor. Tack från mamman som precis satt sig med ett glas vin i soffan (som hon säkert kommer att nattvandra till under småtimmarna…)

 6. Profilbild för Malin
  Malin

  Precis så. ❤️

 7. Profilbild för Malin
  Malin

  Vi som alltid haft så bra, med att 3-åringen sovit i egen säng har sedan några månader tillbaka fått besök av henne varenda natt. Och när hon kommer har hon varit pigg. Väldigt pigg. Det enda som funkar är att hon sover i våran säng hela natten, då sover hon till 07 iaf. Detta är förmodligen är helt fel metod men just nu handlar det om att överleva. Ta sig igenom dessa år med psyket i behåll 😉

  1. Profilbild för anna
   anna

   Låter inte alls som fel metod. Tvärtom låter det helt rätt! Barnet behöver närhet, ge det närhet. Inte svårare än så! 🙂

  2. Profilbild för Malin
   Malin

   Ja jag tänker som du att hon kommer ju för att det finns ett behov hos henne. Och då blir det mest harmoniskt för alla att omfamna det. Det lär väl lösa sig. Vet ju ingen tonåring som sover hos mamma & pappa 😉 Så småningom får vi väl sällskap av minstingen oxå, blir att köpa en bredare säng snart, haha.

 8. Profilbild för Anna
  Anna

  EXAKT! Kärlek

 9. Profilbild för Em - mamma på NZ

  Önskar jag kunde uttrycka mej som dej, du skriver så förbannat vackert! Det är ju precis så. Känner igen allt.

 10. Profilbild för Ida F
  Ida F

  Cecilia, du är fantastisk. Blir gråtig av all kärlek i den här texten. Hög igenkänningsfaktor!

  1. Profilbild för Elin

   Kan bara hålla med Ida F.
   Cecilia, du är fantastisk som har förmågan att beskriva allt en apslut men totalt närvarande och öm förälder känner. Styrka till oss alla i samma sits <3

 11. Profilbild för Elin
  Elin

  Tänk vad man kan stå ut med som förälder, men vi har ju blivit välsignade med det bästa och finaste:) Vi har löst sömnbristen genom att ha tre sängar i vårt sovrum och en säng i vår dotters rum. På så sätt får vi alla sova skönt och gott. Det är perfekt, även om det blir trångt i vårt sovrum.

 12. Profilbild för Malin
  Malin

  Hade 8 år utan en hel natts sömn men nu när de är 13 och 16 kan man nästan sakna det….. Nu ligger man i och för sig vaken ibland på helgnätter när man väntar på att 16åringen ska komma hem. Det blir lite andra bekymmer och funderingar då så ni som har små älsklingar, njut av detta! Måste säga att det är lätt den svåraste perioden av mitt föräldraliv och då har jag ändå 2 underbara skötsamma döttrar men det är ju så många faror som lurar där ute!

 13. Profilbild för Sara
  Sara

  Ehh… Fattar att barnen kommer, men förstår inte varför du måste ligga på soffan och din man i en barnsäng?? Givetvis har ni extra gästrum där ni har vuxen sängar. Ni som bor ett sånt stort hus i USA då är det standard.

 14. Profilbild för cruella
  cruella

  Skippa små gulliga barnsängar och fixa fullstora sköna sängar till tjejerna ögonaböj – om ni inte har ett par gästrum över vill säga. Maximal sömn i vettiga sängar åt alla, det är det enda som gäller under småbarnsåren:-)

 15. Profilbild för extAnnten
  extAnnten

  Dubbelsäng till tjejerna nu när ni flyttar?
  De sover ju uppenbarligen gott utan er, när de väl fått den där mitt-i-natten-tryggheten, och nu när ni flyttar har ni ju ett utmärkt tillfälle att bryta ett behov som känns som att det kanske utvecklats till en underbart skön (för tjejerna) vana?
  I stället för att lägga er utspridda i huset, kan ni ju bära tillbaka tjejerna och låta dem sova tillsammans? Med en härligt mamma-eller-pappa-doftande tisha från tvättkorgen i sängen?
  Men vem kan råda om små ungar, det finns ju lika många varianter som det finns blomblad här i världen.

 16. Profilbild för Ulrica

  Åh detta ser jag framemot med skräckblandad förtjusning <3 Min Ebba är i dag nio månader men jag smålängtar redan efter att höra henne komma tassandes till oss i vår säng. Tur att vi flyttar till hus efter sommaren och då också uppgraderar vår säng till en större än 140 cm 🙂

 17. Profilbild för Sofia
  Sofia

  Jepp, det där med att sova hela natten fick man snabbt vänja sig av med när vi tog bort långsidan på sonens spjälsäng. Helt plötsligt hade vi en nattvandrande 2-åring. Jippi…
  En fråga, Cissi: vad har du för kamera/lins/inställning på den fantastiskt fina bilden på sockersmulorna? Ser ju att ljusförhållandena inte är dagsljus direkt och jag har så förbenat svårt att få till blixt/bländare/slutare i mörka förhållanden. Kaaan du inte berätta hur du gör, snääälla Cissi?
  Hälsar kameraanalfabeten Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *