Amerikanska barnkalas

IMG_0066 IMG_0077 IMG_0126

 

Varenda unge på Bonnies och Rios skola verkar vara född på verkar vara född på våren, och det känns som att vi inte gör annat än springer på barnkalas på helgerna. Och jag inbillar mig säkert, men jag får för mig att amerikanska barn är mer skräniga och högljudda än våra välartade svenska. Hrm hrm. Nä. Så är det förstås inte. Men en sak som jag faktist har tänkt  på och som jag tror är en skillnad i hur man uppfostrar barn här jämför med i Sverige (och ni är säkert många som har en helt annan uppfattning, så det är ingen sanning jag försöker ta patent på här). Men här är föräldrar så otroligt måna om att deras små gullgryn ska få det precis som de vill ha det (och jag generaliserar förstås nu). Om alla barn på kalaset ska få en ballong när de går hem så gallskriker 5-åriga ”Mike” FÖR ATT HAN VILL HA EN GRÖÖÖÖÖÖN BALLONG!! Och försöker föräldrarna förklara att de gröna ballongerna tyvärr är slut, det kanske går bra med en röd? Detta ägnar de sig åt i ungefär en sekund innan de hoppar vidare till plan B – vilken går ut på att korsförhöra värdarna, förhandla med de andra föräldrarna, förhandla med de andra barnen och om det fortfarande inte lyckats skaka fram en grön ballong till slut lova det gallskrikande barnet att det ska köpas minst tio gröna ballonger på vägen hem. Jag antar att det är ett rätt effektivt sätt att skapa väldigt bortskämda och väldigt gastande barn. Själv är man ju lite mer ”tyssst på räj onge, va gla att du feck en ballong över hövve taget”.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för extAnnten
  extAnnten

  Jo visst är de skränigare 🙂
  Sätt på precis vilken TV-show som helst – det skall inte applåderas och ropas glatt, det skall VRÅLAS på kommando. Skrikas rakt ut. Klart ungarna lär sig…
  Gå in i en affär eller på en restaurang så är volymen på ”bakgrundsmusiken” ( = lika ofta den alltomslutande ljudbombsmattan ) mycket högre än i Sverige.
  De gillart väl! kan man tänka.
  Att det låter mycket.

  Tjoflöjt.

 2. Profilbild för Karriärkvinna

  Haha, ja inte vet jag. Jag tycker att kalasen här i Sverige kan vara rätt skräniga de med. Därför väljer vi att ha dotterns kalas ute i stallet nu i maj. Några få barn som får rida och springa av sig ute på landet och kommer sedan att somna fint på kvällen. Vi slipper dessutom stöket här hemma! 🙂

  Må så gott fina du!

 3. Profilbild för Lina
  Lina

  Haha, jag håller med! Jag kände faktiskt som barn att jag saknade lite gränser och fasta ramar etc. Klart det är olika för folk, men jag har en ganska god bild av hur jag ska uppfostra min barn 🙂 Kram

 4. Profilbild för sara
  sara

  Läser din blogg varje dag, men kommenterar sällan. Nu tar jag tillfället i akt och måste bara säga att satan vad du är träffsäker! När man läser dina reflektioner är det som att du sätter orden mitt i prick och jag blir ”avundsjuk” för att inte jag kan formulera mig så bra :))
  Kram Sara

 5. Profilbild för Mim

  Jag måste hålla med faktiskt! Och enligt min amerikanske man så är föräldrarna t.o.m stolta över den där ge-mig-nu attityden eftersom den ”visar att barnet vet vad hen vill ha och vet hur hen ska manipulera omgivningen för att få det” så då känner föräldrarna att deras barn kommer att bli framgångsrik. Jag och mannen har också jämfört vår skolgång, och när jag i förskolan fick lära mig att man når målet genom att samarbeta med mina klasskompisar, fick han lära sig att allt som räknas är att vinna (”2nd place is first loser”). Jag skriver detta sittandes med min nyfödda dotter i famnen, och känner att det efter nästan 10 år i LA börjar bli dags att tänka på Sverige-flytt…

 6. Profilbild för Anna
  Anna

  Precis samma här i Australien! Jag tycker I ALLMÄNHET att barnen är mer fritt uppfostrade, de är skränigare, har mindre koll på vad man gör och inte gör hemma hos andra etc. Vi har alltid kört födelsedagskalas hemma tidigare, men denna gång så har vi bokat en ”venue” – för jag pallar inte ha alla ONGAR hemma!

  Så klapp på axeln till alla oss som försöker hålla fast vid att barnen behöver lite bonnvett.

 7. Profilbild för Molly
  Molly

  Jag tycker nog att det är likadant här i Sverige. Mina ungar är födda på våren och vi har också kalassäsong just nu. Jag drar mig för kalasen. Skrikiga, gapiga otacksamma och ouppfostrade ungar finns det gott om (fina, artiga också förstås).

  Och även till vardags normala barn får något annat i blicken när det är kalas och tycker att det är i sin ordning att skrika allt vad man kan, slåss och slänga leksaker, riva ut lådor och garderober hemma hos andra. My god. En del drar sig inte för att trotsa, även om man aldrig har träffat barnet förut.
  Nedan ett axplock från de senaste kalasen.

  ”Va, får man bara tre kakor? Vad lite!” (trots att de fått bullar, kex, tårta el glass i mängder och lämnat allt halvätet).
  ”Jag hatar tårta, jag vill ha glass”
  ”Plocka upp det där (barnet har tappat en kaka på mattan och instruerar oss föräldrar att ta upp det åt henne)
  ”Fy vad liiite godis! (detta hörde jag på ett annat kalas där det inte alls var särskilt lite godis)”

  osv

  Ibland inbillar jag mig att barnen många gånger är för trötta för kalas men att det är så tacksamt för föräldrarna att få sig en tvåtimmarspaus att de ändå kommer med det trötta barnet. Inte sällan kommer barnet direkt från en lekdejt,ett lekland, Liseberg eller något och är speedat redan från början.

  Nä – finns gott om ouppfostrade skräniga barn här med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *