Äntligen Lucia

Hela lilla tomtegänget skrider andäktigt ner för trappan.

Det här med att se sitt barn i ett Lucia-tåg har jag längtat efter otroligt mycket. Förra året var Bonnie sjuk och vi fick ställa in hennes appearance så att säga. Lillan brydde sig inte så värst, jag höll på att deppa ihop över att det inte blev något tåg. Men i år så! Alla friska och glada – och klockan tre i eftermiddags tågade det pyttelilla tåget om två och två halvor – Bonnie, hennes bästis Tova och så en yngre liten kille som blev blyg samt dagmamman som var lika blyg hon och stod i hallen och sufflerade texterna medan alla föräldrarna satt i köket och åt lussekatter och drack glögg.

Just det där med Lucia blev det i och för sig inte så värst mycket av. Båda tjejerna ville vara tomtar, och Rio som också var med på ett litet hörn fick vara sällskapets pepparkaksgubbe. Nu spelar ju det förstås ingen roll, det där som var så rart att man nästan dog var ju ändå ,est själva tågandet och de små näpna rösterna som sjöng om räven som överraskade isen och om korinter-vad-sjutton-det-nu-kan-vara och ”Hej tomtegubbar” som fått snabbinläras när det upptäcktes att det skulle bli ett tomtetåg och inget annat.

Jag vet inte varför det kändes och känns så stort och speciellt. Kanske för att man har sin egen barndoms Luciaupplevelser i färskt minne. Hur högtidligt och spännande allt kändes. Kläderna. Sångerna. Applåderna från föräldrarna. Mörkret utanför och de tända ljusen.

Det var förstås alldeles fantastiskt då, och det var minst lika fantastiskt idag. Jag fick bita lite extra hårt i lussebullen för att inte börja tjuta och bli konstigaste (i alla fall i barnens ögon, de vuxna skulle säkert ha fattat) och känsligaste morsan i Farsta.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för sara
  sara

  Luciatåg är så mysigt! Vi har både tittat och deltagit jag och min lilla tjej (6 mån). Ville bara säga att jag beställt kläder som du designat för meandi (turkos zebrabody och bruna byxor med knälappar) Fick hem de idag och åååå vad fina det var, och vilken härlig kvalitet! Bra jobbat cecilia, de överträffade till och med mina höga förväntingar, och då är jag ändå en riktigt kräsen sak…

 2. Profilbild för R
  R

  Vem har inte lipat till Tipptapp och för att inte tala om sommaravslutningars Den blomstertid nu kommer. Snyft!

 3. Profilbild för emma
  emma

  haha jag börjar gråta bara av att läsa din text.. men så är det den veckan också.

 4. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Forstar precis vad du menar. Jag bor namligen utomlands och har firar man inte lucia sa jag gar miste om att se mina barn i luciataget ar efter ar och fy vad trist det kanns. Jag blir lite ledsen bara jag tanker pa det. Jag skulle vara varldens stoltaste mamma med tarar rullande ner for kinderna om jag fick uppleva det (och jag som aldrig forstod varfor mormor alltid skulle grata pa skolavslutningarna, nu forstar jag varfor 🙂.

 5. Profilbild för andrea
  andrea

  Jag blev nästan lite tårögd bara av att läsa din text. Igår när min lillkille och hans förskola lussade fick jag svälja ner gråten säkert 10ggr, trots att min pojk var så blyg att han hängde på armen på en av fröknarna. Trots ett virrvarr av små barn som drog åt olika håll och låtar utan ordentliga meningar så var det nog det sötaste jag sett i hela mitt liv. Och stoltheten i mammahjärtat när han ändå faktiskt Vågade vara med, åh. Min fina lilla tomtenisse 🙂

 6. Profilbild för Filippa
  Filippa

  Skönt att höra att det inte bara är jag som deppar ihop totalt över inställt (missat) luciatåg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *