Att inte räcka till

Bild 2014-12-09 kl. 20.56 #4

Jag avskyr den här känslan. Känslan av att ha absolut inget under kontroll. Att vara konstant trött och mosig i huvudet – att känna sig som världens mest labila och tjuriga morsa, som en värdelös fru, en trött kompis, en tom kollega, en andefattig företagare, en slak skribent, en medarbetare som inte riktigt levererar. Istället ligger man bara här som en hög kött och kippar efter andan – precis så där som det kan vara i perioder när man är gravid. Jag vet ju det. Och alla andra också. Har bara så svårt att acceptera att jag inte räcker till. Att jag inte kan vara den jag vill vara. Och så tänker jag mycket på att jag ju åtminstone är sådan här, begränsad, för att jag är gravid och att det egentligen ju bara är något positivt. Och blir livrädd av tanken på hur dålig jag skulle vara att hantera en sjukdom. Om jag själv blev sjuk alltså. För att vara gravid är ju inte en sjukdom har någon bestämt. Och det är det ju inte, rent medicinskt. Men visst känns det inte långt ifrån vissa dagar.

Så. Bare with me kompisar. Jag är kanske inte svinkul just idag. Eller igår. Men kanske imorgon! När tiden plötsligt räcker till för mer än att typ överleva plus det allra mest nödvändiga. Då jävlar klipper jag till och är mig själv igen. Vilken dag som helst. Lovar. Och lovar ni att stanna under den här lite låg-energi-iga perioden så gör det mig förstås lycklig.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Självklart stannar vi! Ta hand om dig och försök vara lite förlåtande mot dig själv. Du är grym!!

  1. Profilbild för Liss
   Liss

   och +1 på detta också

 2. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Precis där är jag nu. Går och lägger mig trött, vaknar trött… Sover så dåligt och har ingen ork eller lust. Näsblod, huvudvärk, ryggont. Sen att det kraschar med 6 åringen 3 åringen har börjat komma in i trots och att det är 15 långa veckor kvar till bebis. Vill bädda ner mig. Tycka lite, lite synd om mig själv. Men som alla säger ”graviditet är ingen sjukdom”. Nä, men den kan vara jävligt jobbig. Och sen att ha mage att klaga när man som lyckligt lottad är gravid. Dålig start denna morgon. Kanske bättre i morgon. Skönt att få häva ut sig lite gnäll här.

 3. Profilbild för Beatatjata

  Min graviditet är en sjukdom. Hyperemesis gravidarum närmare bestämt. Bara i v 21 men jag är såååå färdig med att vara gravid… och som du säger – sådär kan man känna sig som ogravida också. Kram och ta hand om dig, du är bra oavsett hur du presterar just nu!

 4. Profilbild för Johanna

  ♡☂♡☂♡☂♡☂♡

 5. Profilbild för Sandra
  Sandra

  Jag skickar en puss och en kram till dig!

 6. Profilbild för Moa
  Moa

  Kärlek och pepp till dig! Du inspirerar massor ska du veta.

 7. Profilbild för Jay
  Jay

  Hej! Skriver sällan, men läser ofta. Vi vet att du kommer att komma tillbaka med besked när du är ute ur gravid-dimman som även jag och många här varit i. Du har varit en stor inspiration för mig på många sätt, som jag skrivit till dig för nåt år sen… När du vågar dig ut på äventyr, ja då vågar kanske jag också det och så vips åkte jag – då babybluesig med en 5 månaders bäbis- till LA, med min man, på ett äventyr. Och då blev jag glad igen! Det var tack vare att DU vågade resa med små barn och göra en massa coola, inspirerande grejer som jag vågade! Tack för att du delar med dig av ditt liv även då du är gravidtrött 🙂 KRAM!

 8. Profilbild för Charlotte
  Charlotte

  Ligger som en utslagen val i soffan. Vecka 18 känns som vecka 38. Förkyld, trött, ont i fogar och jäkligt deppig för att ”alla andra” är där ute och njuter av julhandel, mys och tindrande ögon. Jag känner mig helt värdo!
  Blir samtidigt så jäkla arg på mig själv – är vi verkligen så prestationsinriktade att vi inte kan ligga ner i ett par dagar när vi är gravida? All pepp till dig!!

 9. Profilbild för Kjell/Veronika
  Kjell/Veronika

  Cissan, understatement of the year
  you are a success……..tro oss, vi vet…..

 10. Profilbild för Ida
  Ida

  Kommenterar nästan aldrig (av oförklarliga skäl!?!?). Men nu så. Vill bara att du ska veta vilken jädra inspirationskälla du varit och fortfarande är (i allra högsta grad också) för mig. Sen Expressen tiden har jag varit med och TACK Cecilia för att du delar stort som smått och är så jädra klok och cool. För mig är du en grym förebild!

 11. Profilbild för Sofia
  Sofia

  Å känner exakt som dej just nu exakt i denna stund, skönt att läsa att de e fler. Är i v.33 och har en 2 åring hemma från förskolan idag och vill underhållas och jag försöker mitt allra bästa men gu så ansträngande allt kan va. Känner mig som sämsta mamman. Som sagt sköööönt att man inte e ensam. Pepp till oss. Du e grym verkligen. Lycka till med allt o spännnade när bebis tittar ut, gissar de e före mig. Kram

 12. Profilbild för A-mamman

  Såklart vi gör! Blandningen är ju det som är bloggens tjusning enligt mig. Att du blandar tips och tankar, vardag och fest, gråt och glamour.
  Livet, de delar av ditt liv som vi får dela.

 13. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Stannar självklart! Skickar pepp och energi!

 14. Profilbild för Inger-Ann
  Inger-Ann

  Kämpa på 🙂! Know the feeling 🙂! Som en tröst så är din blogg det första jag kikar på morgnarna så det märks inte att du känner dig trött och sliten. Det är spännande och kul att läsa dina blogginlägg 🙂!

  1. Profilbild för Lina
   Lina

   Det är ju just så man vill att en vän ska vara: verklig, realistisk och villig att erkänna när inte allt är på topp. Du är så bra!

 15. Profilbild för Hanna - Min väg till att bli en bättre löpare + ytligheter

  Åh vad jag känner igen mig. Är själv inne i en period när jag känner att jag inte räcker till. Jag är inte gravid men har andra anledningar till att inte vara på topp när jag egentligen behöver vara på topp som mest. Mitt mantra just nu är att det blir bättre.

 16. Profilbild för Scottish Moments

  Du gör det jättebra! Du är ju grojord och hemvist åt en annan liten människa, dao och natt i nio månader, så du är supereffektiv 24/7 och gör ett jättejobb! 🙂

 17. Profilbild för Isabel
  Isabel

  Inlägg som det här är varförjag följer din blogg. För att du är fan tjejen extra allt, så mycket fin rolig, ärlig människa, så jäkla på riktigt. Vill man ha yta kan man väl läsa Chsrlotte Perelli- jag följer dig för att du skriver om livet … Fortsätt gärna, jag följer dig!

 18. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Men tänk så många fantastiska saker du är Cecilia; morsa, fru, kompis, företagare, kollega, skribent och medarbetare och framförallt en bloggare som berikar mångas tankar :o)

 19. Profilbild för Em
  Em

  Ja, att det där med att vara gravid skulle vara en rosenskimrande dans på rosor, det stämmer inte särskilt ofta. Tyckte att det var superjobbigt att vara gravid. Jag var tung och illamående och tyckte att jag var skitful. När jag ser sådana där gipsavgjutningar som en del gör av magen och hänger upp i sovrummet häpnar jag. Kan inte komma på något mer avtändande. Och ja jag vet en del har uuunderbara graviditeter och njuuuter varje sekund, men det hör nog faktiskt inte till majoriteten. Lycka till med sluttampen. Snart är det över och du har en go liten bebis i knät. 🙂 Kram!

 20. Profilbild för MC
  MC

  Det suger att känna sådär verkligen. Är på samma ställe som dig, men bebisen har nyss tittat ut. Men det ÄR okej att må kass, klaga och bara vara. En dålig dag är inte ett dåligt liv.

  Så klart vi stannar här. Heja dig och fan vältra dig i känslan istället! Sug ur varenda droppe elände och självömkan. Det behöver man ibland.
  Efter regn kommer sol och allt det där.

 21. Profilbild för Elin

  Nu har jag svårt att veta hur du känner då min graviditet typ var en dans på rosor (gick förvisso hem från jobbet redan vecka 25, men jag var gravid med tvillingar och ett jobb där man står 8 h/dag funkar inte med en badboll på magen (den du fått mailad till dig 😉 )) – MEN det heter ju som du skriver ”att vara gravid är ingen sjukdom” men det GÖR DET JU INTE ENKLARE!? Det gör inte mindre ont, man är inte mindre trött osv osv för det. Nä. Det är ingen sjukdom men det är ett jäkla annorlunda tillstånd!

 22. Profilbild för Sofia
  Sofia

  Hang in there! Din blogg är alltid lika grym. Fick bebis för en månad sedan, efter akut snitt. Nu äntligen börjar jag känna mig lite starkare och den där underbara bebisen man får gör ju att man glömmer snabbt vad man gått igenom 🙂 snart har du din bebis där också! Älskar skorna och byxorna i nagellacks inlägget

 23. Profilbild för Malin
  Malin

  Kämpa på! Känner igen mig så otroligt väl. Trean är ingen barnlek. Vila kan fetglömmas till förmån till allt annat. Det blir bättre! Mycket mycket bättre. Även om det inte känns så.

 24. Profilbild för Karin
  Karin

  Idag är jag så trött efter gårdagens lussefirande som endast var stressigt med ett argt ledset barn som inte ville gå med i tåget.
  Jag, gravid, trött och ont i ryggen med en 1,5 åring som bara vill vara hos mamma känner många gånger att jag inte räcker till:(
  Tack för din text!

  <3

 25. Profilbild för Dina
  Dina

  Jag tycker att det är uppfriskande att läsa att du inte är en övermänniska. Det är en av anledningarna till att jag har läst din blogg så länge, att du vågar visa dina mänskliga sidor och inte bara pina oss med ett flashigt liv som ingen har. Omfamna svackorna, för det är där man formas och utmanas. Och man måste inte alls kämpa hela tiden, det går jättebra att gilla läget framför tv-m med en stor glass i famnen. Här är förresten en spännande podcast på temat ”den effektiva människan” https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1272

  Kram!

 26. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Bästa Cecilia! Du är helt normal och helt mänskligt att känna så. Tycker du är en oerhört fantastisk person! Det kommer såklart att kännas bättre snart, tillåt dig att svackan är djup just nu. Och glöm inte allt du faktiskt gör om dgrna! Lätt att fokusera på det du inte gör.. Tack så mkt för att du delar med dig! Jag är dig självklart trogen oavsett hur du mår. Stor kram till dig fina du

 27. Profilbild för Anna
  Anna

  Hej! Det är OKEJ att inte vara på topp! Tro mig – jag talar av erfarenhet. Jag är skild och har tre ljuvliga barn som bor nästan heltid hos mig. Har ett eget hus, stor trädgård, och såklart ett jobb. Jag roddar runt detta, själv och på bara min lön. Förra året drabbades jag av utmattning (av olika orsaker, bl a en pissig chef). Var sjukskriven i sju månader. Och vet du…jag fixade det med. Det är liksom bara att inse att om jag ska ta mig uppför det här berget så måste jag göra det för egen maskin, men också på mitt sätt och i min takt. Så oavsett om det är en kort eller lång svacka man hamnar i, så kan det vara en nyttig erfarenhet. Att det faktiskt inte innebär katastrof om man prioriterar om och trampar på en och annan tå på vägen. Det är okej!

  Kram på dig!
  /Anna

  1. Profilbild för MC
   MC

   Heja dig!! Bra jobbat och härlig inställning.

 28. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Ja hjälp. Känner igen mig. Jag har också oerhört svårt att acceptera tröttheten, humöret och det allmänna tillståndet av inte inte kunna prestera som vanligt. På alla områden. Det får mig att fundera på hur mkt av mig själv som jag bygger på prestation.

 29. Profilbild för Rosita

  Såklart finns vi kvar. Och ingen människa är eller kan vara en övermänniska. Det är härligare att kunna vara ödmjuk och ärlig med det. Personligen sliter jag med att denna jul inte orka/hinna/ha lust att pyssla och juöförbereda som barnen är vana med. Jag har precis släppt min debutbok. Jag är yrkesarbetande 3-barnsmamma och den här boken har jag gjort på min … fritid. HA HA, vilken fritid?! Alltså då jag eg. borde ha behövt sova. Klart barnen varken kan eller ska behöva ”förstå” att vissa saker med boken går före att göra pepparkakshus, baka lussekatter etc. Jag har gjort/gör så mycket för familjen. Arbetar deltid sedan jag första barnet – född 2003 – för barnens och familjens skull. Nu har jag gjort något för mig själv- uppfyllt en barndomsdröm. Ja jag har dåligt samvete ibland. Men du, vi gör verkligen så gott vi kan.
  Styrkekram,
  Rosita

 30. Profilbild för Isa
  Isa

  Jag kännde mig precis sådär här en dag. Och lyssna din och Johannas senaste podcast fick mig att avslappna och skratta rejält. Jag har börjat rätt nyligen följa din blogg, för att jag går genom min första graviditet och tycker att jag får kraft och bättre humor av det som du skriver. Tycker oxå att det är himla skönt att följa någon som har redan barn och är sann och realistisk. Det hjälper mig att acceptera allt ska inte vara så himla bra och perfekt alltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *