Att välja vagn

Pernilla lämnade den här kommentaren:

…och så har ju jag tidigare lovat att jag ska recensera vagnarna vi har så nu kör vi. Kom ihåg bara att jag inte är någon expert på området, och jag har ju liksom inte direkt provkört hela marknaden, men jag kan ju säga vad

Vi har två vagnar. En Phil & Teds Sport, som fungerar som syskonvagn (både med två som sitter, eller nu med Bonnie ovanpå och Rio i en liggdel under, jag tror att den går att använda som liggvagn för bara en kotte också). Vi har haft den sedan förra hösten när vi delade den med Jihdes eftersom vi under en period hjälptes åt att passa varandras barn. Förutom att vi haft lite trassel med hjulen (ett har vi varit tvungna att byta ut, och så behöver de övriga pumpas med jämna mellanrum) så tycker jag att den är fantastiskt bra. Speciellt för oss som bor i stan och ska krångla upp och ner i hissar på bussar och ta oss fram i trängsel är det ju bra med en så smal dubbelvagn. Dessutom är däcken så stora och stunsiga att den funkar fint också på skogspromenaden eller att jogga med.

Gammal bild på Bonnie i Phil & Teds-vagnen i tvåsittsversionen.

Den andra vagnen kommer från Stokke och är en liggvagn som också har en sittdel. Det här är ju en liten dröm för alla som gillar lull-lull eller bara är lite allmänt fåfänga.Det finns ett speciellt vinter-kit till, en ursnygg liten kimonofilt som matchar fodret på den superfluffiga åkpåsen. Små ”muffar” som man kan sätta på handtaget som extravärmare för händerna de dagar det är svinkallt (typ idag). Och så vidare. Innan hade vi en Bugaboo, som i och för sig också var bra på många sätt. Den här har liksom lite samma konstruktion (vilket alltså betyder att den är väldigt lättkörd och smidig) men känns betydligt mer rejäl och livsduglig. Nackdelarna är väl att underredet är lite tungt när man typ ska lyfta in den i bilen (vet i och för sig inte hur tung den är i förhållande till andra, den kanske är helt normal och i stället är det jag som är svag?) och så förstår jag mig inte på handtaget. Dels tycker jag att det är rätt fult och sen går det inte att hänga saker över det eftersom det ju är ovalt. Man får stoppa sakerna i skötväskan som fästs i små krokar under handtaget i stället. Men på det stora hela tycker jag att den är grym.

Stokke-vagn

Well, det här med vagnar är ju en smaksak. Jag tror att de flesta modeller har sina fördelar (utom vissa budgetköp som enligt kompisars skräckhistorier bara verkar vara ren dynga). Har ni några bra tips till Pernilla vad hon ska tänka på inför vagnköpet så ta på er stora Sverker Olofsson-hatten and give it away. Själv tycker jag nog att det viktigaste är att tänka igenom de egna behoven noga. Vad är viktigast för just er? Smidighet? Komfort? Att den tar lite plats? Pris?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Amanda
  Amanda

  Jag är en sådan där som är helt kvar och fast i de rejäla fyrhjulingarna. Brio hade vi till sonen. Med luftpumpade däck och framförallt vändbart handtag! Även när han var två gillade jag att ha honom vänd mot mig. Så är de rymliga och ombonade för de små. Gungar gott på promenaden också. Nackdelen är väl att de är tyngre än de flesta andra vagnar.

 2. Profilbild för jeanette
  jeanette

  brio sing!

 3. Profilbild för Linda
  Linda

  Jag kan i alla fall berätta vad du INTE ska köpa, en teutonia. Vilket skräp.

 4. Profilbild för Maria
  Maria

  Älskar min Brio Go! Stort lastutrymme undertill, superenkel att fälla ihop (inga delar behöver tas bort när den används som sittvagn, funkar både fram-och bakåtvänd, regäl ombonad suflett samt supersnygg design!!! Min favvovagn helt enkelt ;-D

 5. Profilbild för Anna
  Anna

  Vi har en Brio Sing och är super nöjda med den!
  Lätt att fälla ihop, väger inte så mycket, lätt att svänga med (ett måste när man har en hund som ska ut på promenad), sittdelen går att ha både framåtvänd och bakåtvänd och att skifta mellan framåt och bakåt är jätteenkelt. Reglerbart handtag. Den klarar lätt snö och modd, vi går på skogsvägar med den och kör enkelt i stan och går på shopping med den. Lite bred över bakhjulen, men det lär man sig att tänka på när det är trångt.
  Jag föll för den när jag såg en som var ute och gick med den och hon svängde runt vagnen på en femkrona 🙂 Har alltid varit tveksam till de med mindre hjul fram, tyckt att de känns så små och ömtåliga. Brio Sing har lite större hjul fram än andra såna vagnar och de känns robusta och är enkla att låsa och låsa upp. Lätt att reglera barnet i sitt eller liggställning i sittdelen.

  Tänk på vart du mest kommer använda vagnen. Kolla suffletter, korgen under vagnen, funktioner, hjul, provkör ute, packa in i bilen och plocka isär vagnen.

 6. Profilbild för Nella
  Nella

  Har haft urban jungle till båda våra barn och är supernöjda! Sedan har vi en Mc Laren som extra/resevagn, också super!! Lycka till!

 7. Profilbild för Sara
  Sara

  Vi har inte börjat använda våran vagn än eftersom skrutten fortfarande är i magen. Men vi har köpt en Emmaljunga Ozone. Samma chassi som Emmaljunga Nitro City men med en ergonomisk sittdel när dom blir större så ligg delen kan du ha samma som till Nitro Cityn.
  Jag gillar den jätte mycket för att fram hjulen är rörliga så den är otroligt lätt svängd, har en stor korg under. Och pluset för oss är att sittdelen hamnar lite högre upp än Nitro Cityn då jag har en axel som krånglar. Lätt att fälla ihop och den passade riktigt bra i vårat bagage på bilen.
  Lycka till i vagn djungeln!

 8. Profilbild för towis

  Kan bara hålla med Maria här ovan, Brio Go är grym speciellt här i Sthlm då den är smal, smidig och får utan problem plats på bussar och i affärer.

 9. Profilbild för Doris
  Doris

  Urban jungle är så sjukt bra. Galet lättkörd i alla väder.

 10. Profilbild för Lotta
  Lotta

  Tänk vad olika det kan vara. Har en Brio Sing och är inte alls nöjd med den. Den är alldeles för stum och vi har haft problem med hjulen och den gnisslar. Får vårt andra barn snart och jag hade bestämt att vi skulle ha en annan vagn, men den är den enda som går in i vår bil med hundbur. Så visst har den sina pluss. Korgen är också grym. Man får ner hur mycket som helst i den. En stor nackdel är också att sufletten är alldeles för kort båda på ligg och sittdel. Vi har också en gammal Emmaljunga med stora luthjul som jag körde med hela förra vintern. En underbar traktor när det är tokmycket snö som det var då! Skulle jag behöva en annan vagn nu så skulle jag köpa en begagnad. Det går att spara hur mycket pengar som helst och du kan få en nästan ny vagn.

 11. Profilbild för Malin P
  Malin P

  Vi har en Teutonia Spirit S3 och är superdupernöjda. Den tar liten plats ihopfälld och är smidig att köra på alla underlag. Vi har hundar (och har haft vagnen 1.5 år) så den har verkligen fått rulla mycket!

  Jag jobbade ett par år i barnvagnsaffär och då var Teutonias tyger helt outstanding på att stå emot solljus, dvs inte bli blekta.

 12. Profilbild för katti
  katti

  Vi har en urban jungle till våran son som vi är jättenöjda med. Den enda nackdelen som jag kan komma på är att man inte kan sätta sittdelen emot sig så att man kan se sitt barn när man är ute & går. Men det är kanske inte så många vagnar som man kan göra det med? Annars är den otroligt lättkörd i alla väder!

 13. Profilbild för Angelica
  Angelica

  Vill verkligen rekommendera att jämföra vikten på vagnarna, det kan variera rejält, och man skall ju ha ett barn som bara blir tyngre och tyngre i den dessutom. Samt som du skriver Cecilia att man kanske skall lyfta in och ut ur bilen en del. Vill Även rekommendera 3 hjul eller 4 där framhjulen är roterande, förstår inte att det tillverkas 4 hjulingar med fasta framhjul fortfarande…. Passar både på landet, stranden, snön och i stan:)

 14. Profilbild för Cecilia
  Cecilia

  Har en Brio Nova som funkat otroligt bra under förra vintern, men den är alldeles för otymplig och tung att ta sig fram med i stan, på bussar, i affärer osv. Därför har jag också en Teutonia Fun som är helt perfekt, lätt, smidig att köra, liten men ändå rymlig. Snygg också. Det går att låsa framhjulen om det blir svårt att ta sig fram nu till vintern, blir det riktiga jättesnöhögar åker nog Brio vagnen fram men jag har Teutonian vår+sommar+höst.
  Köpt begagnat så kan kosta på mig lyxen att ha två vagnar 🙂
  Jag har inte hittat några andra vagnar som passar bra så jag har dessa två 🙂

 15. Profilbild för Sara
  Sara

  Vi har en Kronan som har varit super! Smidigt att ta loss liggdel och sittdel med ett en hands-grepp, och i och med att liggdelen har handtag kan man använda den som hårdlift (bra om man bor på andra våningen utan hiss). Suffletten har en extra solskärm då solen står lågt. Korgen är stor, den rullar mycket lätt, mm, mm… Jag har till och med fått beröm från dagis att den är så genomtänkt och gedigen! Jag läste ett Råd & rön-test som gav denna och Bugaboo 4 av 5 i betyg, och ingen annan vagn konkurerade. Men det bästa är kanske att den här kostar ca hälften av vad Bugaboo kostar!

 16. Profilbild för Mimi
  Mimi

  Vi hade en Brio Sing till vår lille kille i början och var hyfsat nöjda, tills snön kom. Hjulen, som är i hårdplast, snurrade bara runt i snön och man fick verkligen skjuta den framför sig då den knappt rullade… När vi sedan bytte till sittdelen kom nästa besvikelse och det var att man inte kunde fälla den helt plant, utan den var liksom kupad. Inte så smidigt då vår kille gillar att ligga på mage och sova.
  Sen uppfattade jag den som bred!

  Vi bytte i höstas till en annan, Teutonia Timmy och har bara varit nöjda med denna! Den är smal ( men ändå rymlig för din lille kotte ), och superlätt att fälla ihop och har bra utrymme undertill. Anledningen till att vi valde den var att man just kunde fälla den till helt liggläge.
  En annan sak som är bra är att handtaget går att höja och sänka, vilket har varit bra för min långa sambo!

  Jättesvårt att hitta ”den perfekta vagnen” tror jag. Handlar väldigt mycket om individuella behov och smak.

  Lycka till!

 17. Profilbild för Annie
  Annie

  Lillebror på G i april – storebror är då två år. Klarar man sig med en ståbräda till/från dagis eller måste man skaffa syskonvagn? De känns så gigantiska – tycker det är slitigt som det är med en vanlig vagn.

 18. Profilbild för Jennie
  Jennie

  För er som funderar på syskonvagnar så se Karins blogginlägg och alla kommentarer om olika vagnar:
  http://blogg.mama.nu/karin-jihde-blogg/2010/11/24/vagnsbry/#comments

 19. Profilbild för Emelie
  Emelie

  Jag har jobbat med barnvagnar och det är det fler i min familj som har gjort och gör också och jag kan säga att det bästa och säkraste vagnsmärket utan konkurrens är teutonia. Det är det märket som har minst reklamationer och säkerhetsbrister. Jag har själv en teutonia cosmo och kan inte vara nöjdare, den är smidig, liten och lättkörd.

 20. Profilbild för Liss
  Liss

  Jag gillar när jag kan se barnet när jag kör barnvagnen och bland annat Urban Jungle kan man inte göra det.

 21. Profilbild för j
  j

  Vi har en Emmaljunga edge duokombi. Största och tyngsta på marknaden (tror jag). Jag tycker inte att den är tunga alls att lyfta in i bilen. Dessutom är den lättkörd, den glider fram av sig själv nästan. Jag äskar den. Skulle absolut inte vilja ha någon annan.

  Angelica skrev att hon inte förstår att det fortfarande tillverkas fyrhjulingar med fasta framhjul.
  Det var ett krav jag hade på vagnen. Vill inte ha tre hjul eller rörliga hjul fram.

 22. Profilbild för Sara
  Sara

  Eftersom ingen annan konstigt nog har skrivit det här gör jag det. Kolla måtten på hiss, bredd på eventuella dörrar som du måste komma igenom (tex till hiss eller förråd) och hur stor plats ni har i bilen för vagnen. Det var bara två modeller som gick in i vår hiss. Sedan handlar det mycket om behov. Jag bor i stan utan bil och vagnen ska med hela tiden. Då är det bra med en liten och lätt vagn som man orkar dra upp för ramper, som tar lite plats på bussen och som man kan svänga med en hand i affären (svängbara framhjul). Vår Teutonia Cosmo har funkat bra i 14 månader nu.
  Fast jag misstänker att lättviktsvagnar inte håller lika länge som tyngre modeller. Materialen är helt enkelt inte lika tåliga. Det är något man kan tänka på om man köper begagnat.
  Sedan tycker jag att det är viktigt att också kunna ha sittvagnen vänd mot sig.

 23. Profilbild för Karin
  Karin

  Vi har en Emmaljunga City Cross, den har också fyra fasta hjul vilket är HELT outstanding när det gäller att ta sig fram i det rådande vinterlandskapet med dåligt plogade trottoarer etc. Emmaljungas vagnar är rejäla men ändå smidiga och otroligt lätta viktmässigt. De har väldigt fina och ombonade liggkorgar till små bebisar. Till de större barnen fungerar sittdelen upp till de är närmare tre år. Vänner som har Teutonias sittdel är missnöjda med att de är låga på sidorna på sittdelen och att barnen snabbt blir för långa och sitter uppe i sufletten. En fin detalj med Emmaljungan är att den är mjuk i fjädringen och därmed lätt att gunga barnen i.

  Vi har en liten lättviktare med två snurrande framhjul, den fungerar bra inne i stan där det är plogat. Vill man gå promenader är den helt vidrig, stötig och hård. Den har ingen fjädring alls vilket är en stor nackdel. Jag råder vagnsväljare till att checka så att vagnen går att gunga. Den lilla ”lättkörda” vagnen är också mycket bredare än Emmaljungan vilket gör att den är lite mer svårmanövrerad i butiker.

 24. Profilbild för Pernilla
  Pernilla

  Tack Cecilia för svar! Och tack alla andra också! Nu vet jag lite mer!

 25. Profilbild för Karin
  Karin

  Emmaljunga Ozone! Vi är supernöjda med allt med den. Smidig, bra korg under, bra suflett, inbyggt myggnät, fullt liggläge mm.

  Köp inte Bugaboo jävla plastaskit helt enkelt! Vår gick sönder tre gånger och sonen trillade ur vagnen. 🙁

 26. Profilbild för Anna
  Anna

  Jag har en Brio Go till mitt andra barn och är väldigt nöjd med den. Den är robust men smidig. Ordentligt plats för barnet att ligga i (både ligg- och sittdel). Den väger lite och enkel att fälla ihop. Dessutom snygg.

  Jag hade en Bugaboo till mitt första barn men sålde den när vi flyttade från stan. Jag älskade den men den har några nackdelar. Den skålade sittdelen gör att barnet får sova med benen i vädret och man sitter rätt oskyddad mot vind. Vår pojke växte ur den snabbt (och han var ändå rätt liten), huvudet gick in i suffletten. Av emotionella skäl har jag ångrat så att jag ”krängde iväg den på Blocket”. Det hade varit så härligt att köra runt vår lilla tjej i den nu. Cecilia, kan du inte berätta varför ni gjorde er av med Bugaboon och känner du kanske som jag – eller är jag helt knäpp? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *