Bäst för kroppen

bild-10

Nu antar jag att ni alla sitter som på nålar och undrar; Hur GÅR det egentligen med Cecilia och hennes sömnproblem? Jovars. Det är knappt så man vågar prata om det, för då jinxar man kanske plötsligt det som blivit bättre och så är man tillbaka i entimmaomnattenhelvetet igen. Men okej då. Kortfattat kan man kanske säga att de senaste årens sovkarusell fått mig att gå från FÅR JAG INTE MINST ÅTTA TIMMAR SÖMN PER NATT BLIR JAG GAAAALEN till Får jag fem sammanhängande timmar sömn per natt tackar jag ödmjukt alla gudar och gråter en tår av lycka.

Efter den senaste jävulspärsen är det nu något bättre ställt. Jag går och lägger mig rätt sent, för att vara riktigt jäkla trött. Och så vaknar jag tidigt som fan, men då har jag i alla fall – oftast – fått sova rätt så sammanhängande där emellan. Kvällsrutin: Dricka te (utan… koffein? Vill alltid säga nikotin, men det är det som är i cigg va?) och duscha varmt och länge. Efter denna lilla procedur smörjer jag in mig med en underbar liten produkt som gärna får dofta svagt lavendligt eller någon annan trygg mormorsdoft, innan jag smyger ner mellan lakanen. Jag är storkonsument av Avedas fantastiska, naturliga produkter – och dessa två är vad som rundar av mina kvällsäventyr just nu.

Okej. Helvetes skit om denna text nu gör att jag inte kan sova i natt bara för det. Då raderar jag skiten det första jag gör och låtsas att det aldrig hänt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Karin
  Karin

  Jag har alltid varit en nattuggla och jag grubblar som mest om nätterna, att jag jobbar som lärare för elever med behov av särskilt stöd inom ett skolväsende som inte är anpassat för olika har inte hjälpt min nattsömn men jag har hittat en del strategier som jag kör på, så om sömnen nu skulle fucka-ur igen, så kommer här några välbeprövade tips:
  – bada länge i lite för kallt vatten strax innan läggning (då somnar iaf små barn som stenar säger min mamma och pappa 😉
  – rutiner är viktiga (och de verkar du ha) se även till att lägga dig vid samma tid varje kväll, iaf under en inledande period på några veckor
  – ingen mobil/bok/tv etc, utan släckt lampa och stängda ögonlock, ligg ned i sängen (ingen…få somnar med ögonen öppna och/eller gåendes)
  – när hjärnan drar iväg på tänka-stråt gäller det att ha EN strategi. Jag går igenom världens länder (börjar på olika ställen på (den tänkta) kartan men det är alltid länder), min mamma rabblar namn (börjar med tex kvinnonamn på A, när hon inte kommer på fler på A, fortsätter hon på B etc). Detta håller hjärnan sysselsatt så att man inte fastnar i grubblerier och när man kommer på sig själv med att grubbla vet man vad man ska återgå till.
  Humor att jag skriver detta liggande i sängen när jag egentligen borde sova…men det är inte fel på tipsen, jag har sommarlov 😉

 2. Profilbild för Malin

  Du har säkert provat allt redan, men har haft samma problem och läst en del i ämnet.
  Prova att lägga dig tidigare när du är övertrött så är det ännu svårare att somna. Ingen koffein/nikotin efter kl 15.00. Ingen tv/mobil/iPad elektronik en timme innan läggdags. Läs en bok istället. Tydligen påverkar skärmen sömnen. Jag vet mycket svårt att hålla. Ligger själv i sängen som nu och läser bloggar på mobilen. Lycka till. Tack för en super podd, precis fått en bebis och lyssnat i kap alla avsnitt senaste veckan när jag varit uppe och ammat på nätterna. X

 3. Profilbild för Pernilla
  Pernilla

  Har du kollat om du har magnesiumbrist. Jag har haft svåra sömnproblem i flera år. Jag har försökt med allt mellan himmel och jord för att kunna sova. Nu tar jag alltid magnesium innan jag lägger mig och jag sover äntligen på nätterna. Googla på magnesiumbrist, mycket intressant läsning.
  Ps. Det ser nog lite roligt ut att jag skriver till dig mitt i natten nu:) men jag har semester och har haft en trevlig kväll med goda vänner, därav den sena tiden.

 4. Profilbild för Annika
  Annika

  Hahaha,fortsatt god sov tur önskar jag dej!

 5. Profilbild för Lena

  Åh vad jag känner igen mig! Vissa dagar så går jag runt och underpresterar för att jag är så vansinnigt trött. Jag kör sömnproblemsvarianten att jag oftast somnar blixtsnabbt för att nån timme senare vakna totalt genomsvettig och i hjärtklappning. Alla små vardagsbekymmer växer till olösliga världsproblem som jag ligger och ältar. Halvsomnar om för att vakna igen och återigen köra samma process och sen vaknar jag jättetidigt och känner att det är lika bra att kliva upp och ge järnet. Sen kommer det några nätter när jag sover som en stock (JUBEL) innan cirkusen börjar om igen. Hoppas att du får en massa bra nätter nu!

 6. Profilbild för Ninja
  Ninja

  För dig som gillar naturligt och miljövänligt kan jag tipsa om en hudvårdsserie som heter rapsodine, ekologiskt och baserat på rapsolja. Finns på apotea.se bland annat, har bara testat hudkrämen men den är underbar! Dessutom tillverkad i Mariestad 🙂

 7. Profilbild för Nina

  Hej. vet hur sablans jobbigt det är med sömnproblem.. Har själv jublat om jag fått ihop sådär 3-4 timmar de bästa nätterna de senaste 7 åren. Oftast landat på 2. Har precis som du kunnat somna ganska okej men sedan vaknat superpigg på något artificiellt sätt. Försökt allt, inklusive sömntabletter (kan bara säga att du gör rätt i att inte gå den vägen..) Miraklet inträffade när jag nyligen av en slump började äta ett kvällsmål precis innan jag gick och la mig. Vips så sov jag plötsligt 6 timmar i rad!!! Hallelulja. Nu kan de till och med hända att jag får ihop 8 timmar o då går jag upp och kissar och kan ÄNDÅ somna om. Värt att pröva! Håller tummarna för att du snart får sova.

 8. Profilbild för caroline
  caroline

  Jag fick ett tips av Marlene Gustawson som har skrivit boken ”Gröna juicer och smoothies” http://www.adlibris.com/se/bok/grona-juicer-smoothies-turboladda-kroppen-med-ra-energi-9789174018776

  Att: Man kan om man har svårt att somna äta 1-3 kalla kokta potatisar precis innan läggdags (de måste vara kalla, tydligen). Jag har testat och jag vet fler som har testat och det verkar funka! 😀

  /Caroline

 9. Profilbild för Iris
  Iris

  Skulle också tipsa om Magnesium men såg att du redan fått det. Zink o magnesium kan hjälpa.

 10. Profilbild för Em
  Em

  Provat att läsa en bok i sängen innan du ska sova? Förut kunde jag aldrig sluta, kunde läsa halva natten om det var riktigt spännande. Nu med två småbarn somnar jag efter två sidor (oavsett hur bra boken är!)…

 11. Profilbild för RPB
  RPB

  KBT tips, gå & lägg dig sent & kliv upp tidigt oavsett om du sovit dåligt!
  Inga naps på dagarna! Gör så en längre tid, kör på samma tid!
  I know det är svårt när man är frilans!
  Lycka till & grubbla inte för möe som i säjjer på schlätta!
  Du är ju så bra & go!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *