Idag på lunchen var jag på Bikram yoga för första gången. Det handlar alltså om en och en halvtimmes yogapass i 40-gradig värme. Jag bände och slet och höll i rätt bra tycker jag. För det var svårt. Och jobbigt. Och förjäkla varmt.

Sedan dess har jag haft helt sjukt ont u huvudet. Vätskebrist gissar jag. Om jag tänker gå tillbaka? Hm, vet inte. Övertala mig! Ni som gjort det förut; vad är grejen med det här egentligen? Är det inte så att den här värmen och längden på passet gör att det känns som man varit med om sitt livs träningspass, men stämmer det verkligen? Och det där med att man ska ligga och slappna av emellan, jag vet inte om det är något fel på mig men jag fixar det inte riktigt. Ligger mest och tänker på att nu måste jag hitta på något otroligt djupt och speciellt att tänka på, eller så måste åtminstone en otrolig eller speciell känsla infinna sig. För det är väl så det ska vara när man yogar? Men om det inte kommer naturligt, vad gör man för fel då?

När allt var över var jag tomatröd, genomsvettig och lätt vimmelkantig, och ett tag kändes som att det var så det alltid skulle vara nu. Jag kunde liksom inte förstå hur jag nånsin skulle kunna få min hjärna att börja arbeta igen. Jag kände mig… kokt. Ångkokt där inne i värmen.

Så. Yogavänner. Yoga-ickevänner. Kan vi prata lite om yoga? Fattar ni grejen?

0 svar

 1. Så här är det tycker jag: ibland passar det inte med yoga o då ska man strunta i det. Du känner det själv. Har hållit på från och till i 10 år och det är först nu jag fattar grejen. Du kan ju prova igen om ett, tre, fem år och se om det är bättre. För mug är det way bättre än andra grejer. Måste va en bra lärare också som gör att man gör rätt hela tiden.

 2. Är en riktigt tränings och fullfarthelatiden människa. Började köra bikramyogayoga för 3 års sedan och hade kört ashtangayoga innan. Älskar det, visst man får kämpa sig igenom mycket av passen men jag får ut mycket mentalt av att bara försöka vara mellan seten. Prova några gånger till, fokusera på andningen & samla kraft till nästa set! Drick mycket vatten innan och lämna allt annat i livet utanför salen för din skull. Lycka till! Kram Tess

 3. Jag tycker att yoga är för alla – men alla är inte för yoga…om du förstår vad jag menar. Antingen så gillar man det eller så gillar man det inte. Själv tränar jag ashtangayoga och jag gillade det skarpt från första stund. Min yogalärare rekommenderar nya elever att ge det några gånger och sen bestämma sig. allt är så nytt första gången.

  Bikram finns inte i min stad, så det har jag aldrig provat, så just den formen av yoga kan jag inte uttala mig om, men vad gäller avslappning (ashtangayoga har avslappning på slutet när man avlsutat träningen) så är själva poängen att inte tänka så mycket alls utan bara låta tankar passera och flyta vidare utan att man fastnar vid dem. Det är också del av träningen och svårt. Det händer ju att man börjat planera vad man ska handla på vägen hem när man ligger och ska vara avslappnad och lite ”tom i huvudet”.

  Jag gillar dock yoga väldigt mycket eftersom jag aldrig fått så bra resultat kroppsligen av en träningsform. Eftersom man tränar båda sidorna likadant ger det en balans i kroppen. Det ger mig också ett härligt lugn precis efter och en liten extra bit på stubinen över lag.

  Jag tycker om att gå på klass innan jag går till jobbet för när man kliver ut från yogastudion när alla stressar till jobbet och har två timmars träning bakom sig känns det som att man har en skön hemlighet som rustat en lite bättre att möta dagen. Det är också skönt att slippa musik!! Ljudet av min egen anding räcker gott och väl och gör att det bli ännu mer rofyllt. Sen kan man ju fördjupa sig hur mycket man vill inom yoga och använda yogan i allt man gör i resten av livet.

  Så, jag säger. Ge det några gånger till. Testa en annan form av yoga som ashtanga eller hatha eller så. Eller så är yoga bara inte din grej just nu. Det kan ju ändra sig framåt.

 4. yoga är det som är det för mej!!!! så prova några gånger till och prova annan sort, kanske bikram inte är din modell men det finns massa att välja på!!!!

 5. Jag är extreeemt kluven till bikram. Har själv hållit på med astanga ett flertal år och så tänkte jag att jag testar bikram. Men men…. Känns att man Bertas och det är jobbigt bara pga hettan. Jag menar lika jobbigt är det väl att sitta i en bastu i 90 min. Medan astangan känns jobbig pga rörelserna i sig. Och man känner i kroppen efter astangan att man på riktigt gjort ”ngt”. Efter bikram var jag bara extremt svettig och orkeslös. (har prövat bikram ca 8 ggr) många ggr har jag dessutom blivit sjuk efter bikram yogan, förkyld el dyl. Just för att det är s tungt för kroppen, tror jag åtm.

 6. Du behöver verkligen inte göra det om det känns som ännu ett krav liksom. Men om du vill testa en riktigt bra studio så kan jag rekommendera Yogayama på jungfrugatan. Där finns många olika klasser att välja mellan. Några mer fysiskt utmanande, avslappnande, olika svårighetsgrad.

  Ibland behöver en ju lyssna in kroppen och ge den precis vad den behöver. Därför är utbudet på yogayama så bra. Jag tränade också bikram ett tag men efter en tid där kändes det som att den träningen är precis allting yoga inte handlar om. Att pusha sig själv djupare, inte känna efter, prestera prestera prestera..

  För mig är yogan bland det finaste jag varit med om. Det går inte att förklara, men det kan börja hända mycket fina saker i ens liv när yogan är nåt som finns närvarande. Vill man bara hålla det till en träningsform funkar det ju också. Och det är en fantastisk träning! Allsidig, bra för styrka, kondition och smidighet. Och risken att skada sig är liten om det är bra lärare, och man känner sig egen kropp.

  Hoppas du trivs med ditt beslut vad du än kommer fram till!

 7. Åh, jag älskar bikram – mest för att jag blir smidigare i värmen, men också för oflummigheten. Hade dock också ont i huvudet efter första gången. Ett tips är Resorb innan och efter för att ersätta salterna. Och ett annat tips, frys in en flaska vatten, ta ut ett par timmar innan och ta med under passet. Sjukt gott med iskallt vatten inne i värmen!

 8. Jag har också hållit på med yoga. I bland mer i bland mindre. Ett tips är att inte försöka känna så mycket. Speciellt i återhämtningarna. Det är inte meningen att du skall ligga och tänka djupa tankar, eller ha en speciell meditativ känsla. Det är ingen prestation. Du får tänka på vad du vill, eller låt säga så här: Betrakta de tankar som kommer och går. Alla är välkomna. Alla tankar som dyker upp får tänkas. Det är skönt sätt att slappna av, och någonting du kan göra när som helst. Så mycket är prestation nuförtiden att till och med avslappning ger människan prestationsångest. Det är ju lite skrämmande kan man tycka. Med det inte sagt att jag inte förstår dig, för det gör jag. Lycka till!

 9. Jag tycker att yoga är skönt, just för att det känns som att man sträcker ut kroppen och stretchar ordentligt. För min del behövs det när man spenderar en hel del tid framför datorn sittandes som en ostbåge. Det känns som att hållningen blir bättre samtidigt som man tränar muskler man inte visste att man hade. Det där meditativa tror jag inte riktigt på, men jag tror att man (precis som med typ all annan träning) känner sig starkare och piggare efteråt. Bikramyoga har jag aldrig testat men jag kan tänka mig att det är lätt att få vätskebrist och bli vimmelkantig när det är så varmt!

 10. Första gångerna var hemska! Kände precis som du, – oj nu ”måste” jag känna superheelingkrafterna – och man var mest stel och obekväm i alla poser. Men tredje gången hände något. Jag började få koll på vad som skulle göras. Kunde bortse från all flumandning och pauserna var verkligen behövliga. För när man kört några gånger så hittar kroppen rätta knixet och det blir megajobbigt på ett härligt sätt. Så kommer man därifrån och känner sig ren, 13 cm längre och starkare. Och det ger effekt! Jag hade kanske tur som köpt ett kit om tre pass på groupon så jag ville inte kasta bort två ggr som jag betalt för. Men som sagt. Ge det tre fyra ggr och släpp flummet (!) så kommer du som om du gillar det eller inte. Handfasta tips är, ät inte för nära inpå, drick mkt vatten innan och efter (efter ett tag kommer du inte ha behov under passet på samma sätt) och ta en resorb innan eller efter. Lycka till!

 11. För mig så är Yoga , oavsett form, aldrig kul eller känns givande de 3-6 första gångerna. Men när jag väl kommit i gång med det, så blir kroppen beroende av det. Jag kan komma på mig själv med att gå och längta efter nästa pass! Dock tycker jag, vid de tillfällen jag testat HotYoga som är liknande Bikram att det är extremt viktigt att ha ätit och druckit ordentligt dagarna innan! Kör ett par ggr till!

  För övrigt, måste jag säga, att jag har följt dig sedan du bloggade på Expressen och jag tycker att du är extremt cool! Och att din insats i i Hannas o Amandas Podcast var sjukt bra! Dessutom var det skönt med lite snack som inte handlade om graviditet/bebisar osv! 🙂 Hoppas du får göra fler podcasts! 🙂

 12. Jag skulle rekommendera att utöva vilken yoga som helst men INTE bikram, det är inte bra att utsätta kroppen för fysisk aktivitet (som yoga faktiskt är med mycket uthållighet och styrka (!) ) i värme. Det är precis samma sak att man bör inte ge sig ut på ett löppass då det är 40 grader ute. Samtidigt kan jag inte predika om att de som utövar bikramyoga och mår bra av det inte ska göra detta men med min erfarenhet och vad mina yogalärare berättar är jag emot bikram. Testa hatha yoga som är grunden till bikram yoga fast utan överdriven värme, eller testa dig fram med olika yogapass, det gör mycket för kroppen och för själen att yoga några gånger i veckan, hitta en form som passar dig!

 13. Skriv din kommentar här!Yoga har fått mig (en rastlös person med mycket på gång) att känner en ro i kropp och själ när jag utövar yoga på min matta. Fysisk träning ihop med själen gör att jag känner längtan efter nästa pass och lycka efter. Mycket för mig handlar om instruktören, det handlar också om kroppens dagsform varje gång och jag har blivit allätare när det gäller yoga. Bikram är definitivt tufft som start och hot yoga är bättre. Där jag går är det 31 grader varmt då, helt underbart! Lycka till på din yogaresa

 14. God morgon och tack för en härlig blogg!
  Haha så roligt att du skriver om detta, känner helt klart igen mig. Igår prövade jag på den omtalade gravidyogan och låg där och tänkte, ”ska det inte vara jobbigare än såhär?” ”Tänk om jag ändå var på ett spinningpass nu istället”. Halvlek säger yogainstruktören åt oss att lägga oss ner på rygg och ”känn kontakten med anus och urinrör och så spänner vi!!” Hahaha givetvis fick jag bita mig i tungan då jag hörde din och Hannahs pod i huvudet..
  Men men det är 5 ggr kvar och jag lär mig väl kanske andas och känna kontakten med anus innan jul…;-)
  Lycka till, testa en gång till och känn efter om det är din grej. Annars rekommenderar jag dig till din gamla träning igen.
  Kram Karin

 15. Jag förstår dig! Kolla om ditt gym har BodyBalance (Les Mills), och prova det! En blandning av yoga, tai chi och pilates. Det är lite nersläckt i lokalen, ingen hets och skrik av ledaren (som tyvärr på många andra pass), men ändå tuff styrketräning med hjälp av egna kroppens vikt. Många tycker att det inte är så jobbigt, men det är fölr att dom tror att man måååste håll i en skivstång för att det ska ge nåt och ”fuskar”. Det är tuff, men ändå snäll träning för kroppen. Ge det typ 3 ggr och prova!

 16. Äsch, skit i Bikramyoga eller Gymyoga, gå på riktig yoga. Det där med att koppla av, det är en träningssak, det tar år innan det landar. Jag har tränat yoga i 7 år och jag lär mig nya saker varje gång. Gå hit! yogaskolan.se/stockholm.phtml

 17. Skippa bikram och gå på ”vanlig” yoga istället! Ge det några gånger, sen börjar du gå djupare in i positioner och kommer in i det mer. Sen går det ju från gång till gång med flowet, precis som annan träning. Men man blir spänstigare och mår bra av det! Jag kan känna ett sånt innerligt behov av yoga nu när jag gjort det några år, men så kände jag inte i början.

 18. Hej Cecilia! Jag provade Bikram för 3 år sedan och tyckte att det var det värsta jag någonsin gjort, svor på att aldrig mer gå tillbaks och mådde ungefär som du beskriver ovan. Dagen efter blev jag ditsläpad av samma kompis igen och nu såhär ett par år senare är jag Bikram lärare och kombinerar ett heltidsarbete inom finans med undervisning. För mig är variation viktigt så jag springer en del utöver yogan. Yogan hjälper till att stretcha stela löparmuskler och stärker mitt fokus, löpningen ger mig kondition och utmattning. Första Bikram passet är alltid speciellt. Man vet inte vad som kommer att hända eller hur det ska kännas i kroppen, man har inget tidsperspektiv – allt känns som en evighet. Andra gången är man oftast mer med på noterna, har druckit lite extra vatten innan, känner igen övningarna och vågar ta i mer. Om du vill ge det en chans till borde du komma till duCalme! Annars: tack för en jättefin blogg! Och tack för det bästa tipset någonsin: Thobias 🙂 Kram från Tina

 19. Jag höll på väldigt mycket med yoga förut, sedan blev jag gravid och kom av mig. Nu är det ett och ett halvt år sedan mitt senaste yogapass, och jag kan säga dig att jag är sååå stel i kroppen nu jämfört med förut. Man får upp sina axlar, rygg och huvud, och hela kroppen mår bra av det. Jag älskar det och känner verkligen skillnad på min kropp nu när jag inte yogar. Så håll ut, men gör vanlig yoga och lär dig hitta koncentrationen. Bikram blir för mycket på en gång.

 20. Jag hållit på men yoga i över ett år nu (aldrig prövat bikram dock) och det funkar för mig. Jag känner mig längre, vigare och lugnare. Finns inget som funkar så bra för mig efter en stressfull dag som ett pass, alla tankar bara försvinner. Och yoga är jobbigt och avslappnande på samma gång, om du gör det rätt. Men man antingen gillar det eller inte. Ge det några försök eller kombinera det med annan träning. Och detta kan kanske inspirera: http://www.youtube.com/watch?v=loszrEZvS_k 😉

 21. Hej Cecilia o tack för din underbara blogg! Måste bara säga att bikram yoga är otroligt givande då jag i vanliga fall bara går på hatha yoga, men ibland har möjlighet att gå på bikram. Positionerna blir så mycket djupare och skönare i värmen, då kroppens alla muskler kan slappna av på ett annat sätt. Hettan gör också att jag har lättare att vara här och nu, då man har fullt sjå att andas o inte svimma av! Fortsätt, ge det en chans till!

 22. Jag tänker att grejen med återhämtningen och yoga i stort är att man ska vara närvarande i nuet. Låter kanske lite flummigt men man ska inte tänka på vad man ska handla på vägen hem eller mötet man kom ifrån utan bara vara i själva stunden.

 23. Är du lite av en envis rackare kommer det komma till dig. Grejen är ju att vilja bli bättre! Inspireras av de andra viga, smidiga, vältränade till att göra bättre. Nästa pose – nästa pass – nästa 10 sek…? Vilan är både välgörande och nödvändig för att man ska kunna ösa järnet nästa pose. Inte så mycket djup, mer inre fokus. Som löpning fast allsidigare. Så var det iaf för mig. Dock är det tyvärr rätt tidskrävande, knepigt när man har små…Hang in there!

 24. Det jag gillar med bikram är att det just INTE är detta flum som jag upplever med ”vanlig” yoga. Du behöver inte känna djupet i dig utan fokusera bara på övningarna och använd pauserna till att andas ordentligt. Jag upplever bikram som hård träning som verkligen kan ge resultat i form av en snyggare och sterkare kropp, samt en rejäl utrensning då man svettas så mycket. Så fortsätt! Drick Resorb innan och efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *