Har du också blivit med blogg?

Jag fick ett mail från Ulrika:
”Hej Cecilia,
Jag har precis börjat blogga och märker att jag alltsom oftast tänker på din blogg när jag funderar på hur jag vill blanda innehåll, hur ofta den ska uppdateras m.m. Min man förstår inte riktigt bloggandets – eller bloggläsandets – tjusning och tyckte t ex det var jättekonstigt att jag hade ett inlägg med tips om billiga byxor… ”Ska du inte skriva om ditt liv?”. Jo, det vill jag också, men blandat med tips på kläder, saker, resor och kul texter. Du kanske känner igen det konceptet? Snott från dig rakt av! Det vore kul att veta vilka bloggar du själv läser, vad du brukar uppskatta i en blogg och om du tycker det är svårt att avgränsa vad du själv ska blogga om. Du kanske vill svara på detta i din blogg? 🙂
Om du skulle vilja förära min lilla blogg med din närvaro så är adressen följande:
http://amamma2.wordpress.com/
Vänliga hälsningar
Ulrika, nybörjaren”
 • Till att börja med; stort tack! Inget är så smickrande som att bli härmad! Jag tänkte först säga att jag är ju inget proffs på det här, bla bla bla – men så insåg jag att det är jag ju visst. Jag är värsta bloggproffset faktiskt, som hållit på med det här sedan 2005, och sedan 2006 hyffsat framgångsrikt kan man nog säga utan att skryta – och älskat varenda dag av bloggande. Eftersom jag har väldigt dålig koll på hur det där med google, trafik och antal läsare funkar, så håller jag mig dock till tips som rör innehållet i bloggen.
 • För det första vore det ju himla kul om ni som läser det här och som också har bloggar ville höra av er i kommentarsfältet och berätta om er blogg och varför ni bloggar – och länka till den förstås! Så kan vi läsa och lära känna varandra lite bättre allihop.
 • Några saker som brukar underlätta för mig är att alltid ha ett par ”nödämnen” förberedda i bakhuvudet. Saker som är oberoende av tips och som du är sugen att skriva om, som du kan kasta in när du har skrivkramp eller inget annat spännande händer. Då slipper du vara rädd att ”fastna” – och har alltid något bra på lager!
 • En annan sak som underlättar för mig är att alltid ha tänkt igenom vad jag vill skriva innan jag sätter mig vid datorn. Jag kan ha funderat på någon formulering i duschen eller på tunnelbanan och alltid, alltid i förväg bestämt vad som är målet med mitt inlägg. Var jag vill landa liksom, Vad jag vill ha sagt.
 • Fler tips: Blogga inte om du inte älskar det. Att blogga för att du vill tjäna pengar eller har någon annan baktanke funkar inte. En blogg är en skärva av den du är, och gillar du det inte, blir bloggen ointressant.
 • Det här är nog det viktigaste tipset: Var ärlig i det du skriver och säger. Säg inte det du tror andra vill att du ska tycka, utan berätta saker så som du verkligen upplever de. Återigen för att om du inte gör det, så uppfattas innehållet som ointressant. Var inte sann bara mot läsarna, utan också mot dig själv. Är det här verkligen vad jag känner? Eller finns det kanske ytterligare en dimension här någonstans? Under det jag tror att jag tycker? Det är ofta där man hittar igenkänning och intressant läsning!
 • Varje blogginlägg behöver inte vara genialiskt, urkul eller fantastiskt. Som läsare behöver man lite mellanmjölk också. Vardagstugg liksom. Har du dåligt med tid att blogga, så släng bara upp en snabb bild och en rad – det får räcka vissa dagar.
 • Vad mer kan vara bra att tänka på? Var dig själv! Och ge inte upp för fort. Det tar ett tag innan man hittar sin ton och sin personlighet i bloggen. Prova dig fram och testa vad som faller dig in, så kommer du snart märka att det finns någonting i mitten som är ”du” och den blogg du känner dig bekväm med.
 • Vilka bloggar jag själv läser? Hm. Jag är nog typen som läser en väldig massa bloggar, väldigt sporadiskt. Jag surfar runt, klickar mig vidare från blogg till blogg och hamnar lite här och var. Men min syster Elins blogg läser jag naturligtvis så ofta jag kommer åt!
 • Har ni andra tips att dela med er av är det förstås mycket välkommet!

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Ulrika
  Ulrika

  Oj, vilken reklam! Tack och tack för bra svar! /Lite omtumlad

 2. Profilbild för Barbro Karlsson

  Hej
  Vi/jag läser din blogg varje dag och många andra bloggar också. Vi har haft en blogg sen dec 2008 och gör minst ett inlägg per dag. Vi driver en Coloramabutik i Mariestad och ser bloggen som ett sätt att göra reklam för oss själva och våra produkter. Dessutom älskar jag att skriva! När någon söker t ex på google efter tapeter Mariestad så får man ofta träff på oss eftersom vi bloggat så länge och det finns så många inlägg. Gå gärna in på vår blogg http://www.coloramamariestad.blogspot.com
  Kramar Barbro Colorama Stockholmsvägen i Mariestad

 3. Profilbild för Frida

  Antar att bloggandet är ett sätt att få ut något, kanske tankar, bara få sätta ord på saker, i vardagen, eller på drömmar och visioner. Läser också mycket olika bloggar sporadiskt men alltid kul att trilla på någon riktig fantast i smala ämnen!

 4. Profilbild för Kristina
  Kristina

  Skriv din kommentar här!Elin, din syster?

 5. Profilbild för Em - mitt liv på NZ

  Vilka bra tips! Så himla sant att en bra blogg blir det när man är ärlig och sann mot sej själv, och inte skriver vad man tror andra vill läsa. Jag skriver en blogg om hur det är att leva utomlands och min vardag här på Nya Zeeland. Ibörjan när jag startade, på resedagboken för många herrans år sen (haha) så var det enbart för att familjen och de närmsta vännerna skulle kunna hänga med i vad som hände i mitt liv då jag pluggade i Australien. Sen träffade jag kärleken på NZ, blev mamma och ja livet från student förändrades ganska radikalt men bloggandet bestod. Ibland tänker jag att jag kanske borde nischa mej och skriva mer om EN sak, men jag har förstått att det är just min mix av av familjeliv, träning, lite inredning och vardagstankar som mina läsare gillar!

 6. Profilbild för Jeanette

  Vi flyttade från Stockholm ner till Skåne för drygt ett år sen. Vi bytte villan vid E4:an mot en gård på landet med lite djur. Eftersom familj och vänner är på långt håll nu startade vi en blogg för att de lätt ska kunna följa vårt liv här. Med tiden har bloggen blivit allt viktigare för oss – ett jättebra sätt att kunna se tillbaka på vad vi gjort och åstadkommit! En stor förändring har vår flytt varit men såååå värt det! 🙂 kram ♥

 7. Profilbild för Frida Skybäck

  Roligt inlägg!

  För två år sedan slog min stora dröm in då min debutroman ”Charlotte Hassel” gavs ut. Nu arbetar jag med bok tre samtidigt som jag försöker pussla ihop livet som mamma till en 1-åring och som lärare.

  Din blogg Cecilia har varit väldigt viktig för mig, särskilt då jag väntade mitt första barn och försökte föreställa mig hur livet med ett barn kunde vara (och nu, hur klarar man av två barn samtidigt som man gör karriär och lever ett roligt liv…?;-)).

  kram Frida

 8. Profilbild för Frida Skybäck
  Frida Skybäck

  Glömde ju säga att det är det som jag blogga om, livet som författare och hur man går tillväga om man har en författardröm 😉.

  Titta in här får ni se: http://fridasforfattardrommar.blogspot.se

 9. Profilbild för Christel

  Bloggandet har blivit någon sorts ventilationskanal för mig. Skulle inte klara mig utan den! Det är lite som att skriva dagbok, men skillnaden är att många fina människor ger sin input. Gör att man ofta ser situationer i ett helt nytt ljus. Och så har jag lärt känna många människor genom bloggen som jag aldrig skulle lärt känna annars.

  Din blogg är den första jag började läsa (när du var på Expressen) och sedan dess har jag stadigt hängt kvar. 🙂

 10. Profilbild för Malin

  Åh, precis vad jag behövde – lite konkreta tips för att få ny inspiration till bloggandet. Jag har bloggat i ungefär tre och halvt år, men har på senaste tiden känt mig lite omotivierad till bloggandet. Samtidigt vill jag inte riktigt släppa det för jag tycker det är himla kul. Min blogg handlar om mitt liv som mamma. Framför allt bloggar jag för att jag tycker om att skriva, men också för att jag vill minnas den här tiden av mitt liv. Jag vill i bloggen, fokusera på det positiva och härliga med att vara mamma även om det förstås ibland är både jobbigt och svårt. Besök mig gärna på… http://ihuvudetpamamma.blogspot.se/ !

 11. Profilbild för Kristina

  Vilka bra tips. Jag håller fortfarande på och testar mig fram för att hitta min slags blogg. Jag har märkt att de bloggar jag helst besöker har antingen väldigt fina bilder och/eller bra skrivna och intressanta texter. Några bloggar jag besöker varje dag är http://elaineeksvard.se/blog, http://rodeo.net/niotillfem/ och din.
  Vad jag saknar dock är en blogg för inspiration av vintern häruppe i norr (jag bor i Kiruna) och en blogg som skriver om självutveckling. Har ni/du något tips på några sådana bloggar?

  Kram. 🙂

 12. Profilbild för Madeleine Gustavsson

  Hej,
  Jag kan inte mer än att hålla med om alla ovanstående tips. Jag började blogga dagen efter jag plussade vilket är snart fyra år sen (hjälp, vad tiden gått fort). Dock bloggade jag anonymt under graviditeten, men så fort Alva kommit till världen började jag blogga offentligt under http://www.ettplusettblirfler.se Och, ja, sen dess har jag bloggat dagligen och fullkomligt älskar det. Personlig, men inte för privat, vilket känns bra då bloggen handlar om mitt liv, min vardag och min dröm tillsammans med sambo, barn, hus och båt. Jag skriver om smått och gott, högt som lågt och blnadar hejvilt, men den röda tråden är ändå min vrdag och mitt liv 😉 Och det bäst av allt, bloggnamnet fungerar alldeles utmärkt även den dagen som det blir dags för tillökning 😉 Kika in om du/ni känner för det och lämna gärna ett spår isf… Kram Madde

 13. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Kan du inte ge fler förslag på vilka olika bloggar du läser?

 14. Profilbild för en annan Cissi
  en annan Cissi

  Här kommer ett tips från en flitig bloggläsare av allehanda bloggar med många olika inriktningar, har dock ingen egen blogg. En av de viktigaste sakerna är kontinuitet. Lägg upp ett inlägg om dagen minst (gärna flera) för att hålla uppe tempot. Det är så trist med bra bloggar som har sporadiska inlägg, t ex Sanna Lundells blogg, där det kan gå veckor emellan inläggen för att sedan trilla in flera i rad. Man tröttnar som läsare att gå in på en blogg, hoppas på att få möta ett nytt inlägg (behöver inte vara så mycket som Cecilia skrev, och så är det samma gamla inlägg sedan 2 veckor tillbaka. Bilder tycker jag också är viktigt! Kanske inte i varje inlägg men i dominerande antal inlägg iaf. Och du får gärna variera bilderna litet.. ;o) många bloggerskor har en tendens att alltid lägga in en bild på sig själva (och då menar jag inte Dagens outfit för där är det såklart en poäng med det) i slutet av ett inlägg. Det blir litet tråkigt efter ett tag.

  Lycka till med nya bloggen!

 15. Profilbild för Ulrika

  en annan Cissi, tack! Och tack till Blankens och de över 400 personer som via denna blogg klickat in på min – det känns helt overkligt!
  När det gäller foton så håller jag med, det är jätteviktigt för mig också när jag läsar andras bloggar. Har dock inte vågat visa mig i min egen blogg ännu 🙂 Ett tips på en blogg med ofta fina foton är Martin Melins.

 16. Profilbild för Liza

  Jag har bloggat till och från i flera år nu och det går upp och ned beroende på hur mkt jag har att göra. Har alltid älskat att skriva och skrivit massa och för mig är det som terpi att skriva. Märker att jag mår bättre när jag skriver av mig och det är roligare på en blogg än bara att skriva för byrålådan. Har nog inte så mycket läsare pga orkar inte marknadsföra mig en massa. Det viktiga är ju egentligen inte vilka som läser utan att jag har ett ställe att skriva på. Samtidigt så läser jag ju en massa bloggar och älskar att följa andras liv så någon borde ju rimligtvis gilla att följa min blogg också. Kanske någon hittar dit nu?

 17. Profilbild för Helly

  Tack, vilka bra tips. Började blogga för 15 månader sedan och tycker det är så givande och inspirerande. Jag har en väldigt nischad blogg, julen, och hittade ganska snart forum (www.julbloggar.se tex) och det är en sådan fin gemenskap bland oss ca 90 julbloggare. Min blogg är liten med 500 besök om dagen under högsäsong, får se hur det blir i år… Det tips jag kan komma med är att hitta en nisch, givetvis behöver den inte vara så snäv som min, men att man är konsekvent så besökarna känner igen din stil och med det ”känner” dig. Och det andra tipset; hitta likasinnade och var frikostig med länkning. Det finns ett karma i bloggvärlden, ju mer generös du är ju mer får du tillbaka.

 18. Profilbild för Malin

  Jag bloggar i korta fragment om saker som händer mig och om saker som har hänt mig och om saker som händer andra personer och om saker som händer i samhället. Kort och koncist ska det vara. Och ärligt. Och på engelska.

 19. Profilbild för Katarina Johannesson

  Vilka bra tips! Jag började blogga ordentligt i april 2011, då min då 19 månader gamla son omkom i en srunkningsolycka. Bloggen är min terapi och feedbacken stärker mig enormt. Jag älskar att skriva och på så sätt få ur mig känslor och en del av sorgen.
  Jag letar alltid efter nya, roliga och intressanta bloggar att följa !

 20. Profilbild för Katarina Johannesson

  Förlåt felstavningen, drunkningsolycka ska det stå.. 🙁

 21. Profilbild för Terese Alvén, sparkibaken.se

  Jag skriver bloggen SPARK I BAKEN som handlar om träning, hälsa och kost med inslag i mitt liv som mamma till en 2-årig son och med en bebis i magen. Har bloggat sedan 2007 och idag är den en stor del av mitt jobb då jag även frilansar som skribent och träningsexpert.

 22. Profilbild för Ida A

  Jag har bloggat till och från, mest till, sedan november 2006 så snart fyller min blogg sex år. Jag har inte jättemånga besökare, men bloggen för mig fyller en funktion som jag inte kan få någon annanstans. Det är mitt utrymme där jag får säga precis vad jag vill, bolla idéer och prata till punkt. Till att börja med bloggade jag för att hålla mina vänner som flyttade uppdaterade eftersom jag är kass på att höra av mig via telefon, nu bloggar jag för att det har blivit en del av min vardag.

 23. Profilbild för Tessa i höghuset

  Jag bloggar för att jag tycker om att formulera mig. På jobbet skriver jag facktexter och det är jätteskönt att få skriva som man vill utan att någon annan bestämmer vad som passar. Sen är det kul att ”vara någon” på internet. När man kommenterar andras bloggar (jag är en flitig bloggläsare) är det roligt att ha en sida som visar (en del av) vem man är så att den som vill kan få en en känsla för vem det är som kommenterar.

 24. Profilbild för Jenny Hedman

  Jag delar med mig av olika typer av barntips som folk kan ha nytta av och det gör jag för jag tycker det är superkul att kunna stå till tjänst och hjälpa andra! Så om ni är på jakt efter alla möjliga slags barntips får ni mer än gärna spana in min blogg ”Easy babies” http://blogg.alltforforaldrar.se/morsanj
  Kram & tack för en intresannt blogg!

 25. Profilbild för Karin

  Jag bloggar i stället för att skriva dagbok, det känns alltid så skönt efteråt, efteråt då jag tryckt på publicera 🙂 Sedan är det självklart roligt och inspirerande att höra att ens ord har berört någon på något sätt. Tyvärr är jag inte alltid en trogen bloggare, det kan gå en tid mellan gångerna jag bloggar men bloggen får inte bli ett påhäng, det skall vara, precis som du skriver, roligt att blogga!
  Ha det gott,
  hälsningar
  Bondkärringen

 26. Profilbild för A-K

  Jag använder bloggen mest som en dagbok, men hade jag haft lite mer tid och ork hade jag nog velat göra lite bättre inlägg med sånt som kanske kunde intressera flera.

 27. Profilbild för Alexia

  Jag har bloggat, på olika plattformar, sedan 2005. Nu lägger jag mitt krut på bloggen Inspiraitonsboost som handlar om träning och hälsa, med inslag av mitt liv som mamma till två småttingar.

 28. Profilbild för Vita drömmar och choklad

  Jag älskar verkligen att blogga. Blandar inredning (som är ett STORT intresse) med träning, shopping, livet på landet och mina fina pojkar :0) Jag gillar att fota och dokumentera husbygget och pojkarnas uppväxt. Titta gärna in :0) Kram Milla

 29. Profilbild för Anna

  Jag vet egentligen inte varför jag bloggar. Tror att det mest var nyfikenheten på hur man gör som lockade mig. Lite tekniknörd lixom.
  Nu när jag vet hur man gör 🙂 så funkar bloggen som en sorts kompis där jag skriver om saker jag funderar på.

 30. Profilbild för Casa Annika

  Jag började skriva på Resdagboken när jag flyttade till Bolivia för ett å, 2005. Där har jag sedan skrivt under alla längre och kortare utlandsvistelser för att hålla vänner och familj uppdaterade. För ett år sedan skaffade jag en ”riktig” blogg i vilken jag skriver om mitt liv som utlandssvensk, spanskt vardagsliv, spansk mat, kända och okända utflyktsmål och politik (mycket intressant i Spanien, det händer så mycket). Och om förhållandet med min spanske sambo förstås!

 31. Profilbild för LenaLovisa

  Hej!
  Vad roligt med blogg tipsen 🙂. Jag har bloggar sedan 2007 ….. Tror jag 🙂. På många olika bloggforum.
  Jag bloggar för nöje att det är roligt att skriva och dela med sig av lite i från sin egen vardag, sina tankar, sina intressen och mycket annat som man vill dela med sig av till omvärlden.
  Min blogg ”LenaLovisa & Mina 3 Underverk” ….. Underverken är mina fantastiska barn ❤, som kretsar största delen av mitt liv.

 32. Profilbild för Marie Smith
  Marie Smith

  Jag bloggar om mitt liv som mamma och operations sköterska i USA. Kolla gärna in min blogg

  http://www.mls73.wordpress.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *