Jag glömde/tog-inte-med-några-för-att-ha-en-ursäkt-att-köpa-nya solglasögon hemma, och igår fram mot eftermiddagen hade jag sån huvudvärk att jag liksom blev helt apatisk (den där huvudvärken som hängde i de första månaderna efter Rios födelse är förresten borta nu, tack vare idoga naprapat-besök). Kom på att det säkert berodde på att jag går runt med ögonen ihopknipna som hos en mullvad, jäkla sol att gassa. Så. Iväg till Sun glass hut för att skaffa nya. Jag vågade mig på vårens glasögontrend, såna där lite spetsiga cat eye-glajjor. Från Ralph Lauren. Kände mig väldigt Audrey Hepburn-ish när jag låg och sprattlade i poolen med barn och badanka i morse. Det Hepburn-iga var det glasögonen som stod för bör kanske tilläggas. Knappast anksimringren eller sprattlandet.

I övrigt: vår lilla Bonnie har blivit tonåring. ”Göööööööööj inte så dä mamma”, säger hon till mig och himlar med ögonen så fort jag försöker vara lite festlig och tokig. Och att äta har plötsligt blivit totalt ointressant. Hela familjen får engagera sig i stor teaterverksamhet för att lura i henne något. Vad betyder det här? Jag har aldrig haft en två år och tremånaders förut? Är det åldern? Är det förändringen, resan till Miami? Eller behöver vi gå till doktorn? Och skräm inte upp mig nu är ni snälla. I övrigt är hon pigg och glad bör kanske tilläggas. Det är som sagt bara när det gäller maten hon plötsligt sätter sig på tvären. Har era barn gjort likadant? Hur hanterar man detta?

0 svar

 1. Jag är definitivt ingen expert men om jag tittar på vår lilla tvååring och hennes kompisar är det samma tendenser där.

  Det är tvära kast, jagvillintejagvillintejagvillinte, och drama ett par gånger per dag – minst.

  Vår tjejs matlust går i vågor. Just nu äter hon som en häst men för några veckor sedan var det max en sked eller två som slank ner innan hon tyckte att hon var klar.

 2. Skulle tro att det lilla livet listat ut att hon kan använda sin makt till att vägra äta. Var inte orolig, det går över. Gör ingen stor affär av det inför henne, för då blir det kanske värre. Har inte hört talas om något litet barn som medvetet svultit sig till döds än.
  Mina barn är vuxna nu, men jag kommer precis ihåg hur det kändes när de båda två vägrade äta periodvis i den åldern.

 3. Jag har också en 2 år och tremånaders tjej här hemma (och har även haft en exakt likadan och en nästan likadan (kille) innan). Min erfarenhet är att aptiten kommer och går… och kommer göra under hela deras uppväxt. Det kan gå dagar och ibland (fast inte så ofta) veckor utan att barnen, även de stora som nu är 11 och 8, äter mer än kanske en macka, en frukt och några glas dricka under dagen för att sen ta igen det med råge när aptiten är tillbaka.
  Tror det viktigaste är att inte truga och övertala och tvinga för mycket. Erbjud mat när det är måltidsdags. Äter hon/han inte så gör inget stort av det utan plocka bara bort maten när alla ätit färdigt och erbjud ny mat nästa gång det är dags att äta. Det har fungerat för mig och som min BVC-sköterska sa till mig när jag nojade över detta med första barnet (som dessutom var/är smal som en pinne och hade inga reserver att ta av). Inget litet barn i en normal svensk familj har svultit ihjäl. De äter när de blir hungriga/sugna igen.

  Ha det så härligt på semestern och njut lite åt mig med som sitter med stor mage och en 4-månadersförkylning som inte vill ge sig i kalla Sverige.

 4. Har en 3,5 åring och en 2 månaders.

  Storebror åt alltid som en häst förut och han åt ALLT och då menar jag verkligen ALLT.

  Sen helt plötsligt en dag så åt han INGENTING längre. Men det jag har lärt mig av det hela är att barn svälter inte sig själva. När de lärt sig att det är ett mål som erbjuds så äter dom om hunger har satt in. Vill dom inte ha så behöver de inte äta ngt, men inget annat erbjuds heller…

  Ha det så gött i solen och njut för här är det 20 minus….

 5. Jag tror att vi är många här ”ute” som känner igen oss 🙂 Det är precis samma visa för oss (har också en 2½ årig tjej, och som precis som Bonnie är storasyster sen den 29 okt) och som i perioder verkligen inte vill äta. Nånting. För att nästa dag vräka i sig. Vi har testat allt men kommit underfund med att det bästa är att låta det va.. för som sagt, det vänder lika fort igen.. men jag kommer ihåg till en början hur vi åjade oss och stod i. Försökte allt. Från att bara servera det hon åt till att hota, lova etc. Gör ingen stor grej av det utan kör på som vanligt och servera dagens alla måltider, vill hon inte äta, fine, låt henne vara så ska ni se att det släpper även för ursöta Bonnie..

  Ha en fortsatt superskön semester!

 6. Men herregud vilket kommentars-fiske. Jag tror knappast att ni funderar att gå till doktorn över detta. Jag tror du också kan klura ut att ett hungrigt barn äter. Aptiten går upp och ner hos alla oavsett ålder. Hon kanske helt enkelt blir ”mätt” av alla nya intryck.

 7. Precis så är min treåring och har varit snart i ett år. Hon kör en egen metod, tvärtom- GI, hon äter bara potatis, ris, pasta, yoghurt och sötsaker i mängder. Eftersom det är andra barnet känner jag lugnet, men visst är det jobbigt ibland. (Min 7-åring åt också dåligt som liten men äter nu som en häst.) Det är jobbigt med denna teater, att truga, hota, luras för att få i de små lite mat. Så nu nonchalerar vi minstingen, vi lägger upp det hon tycker om men inte köttet, köttbullarna, fisken, korven etc. och då kan hon bli lite intresserad och vilja ha. Men det är inte mycket protein hon får i sig. Men dricker Bonnie välling? I den finns ju näring. Maten/ätandet blir ju lätt en maktfaktor, något hon kan bestämma över. Sen kanske hon är på väg in i en trotsperiod. Det löser sig säkert, behåll bara ert lugn.

 8. Jag tror det är trots… Vi har våra duster (bråk/brottningsmatcher/jagvetintevad) vid på och avklädning. Då är det ett HIMLA liv. Men så fort man fått på kläderna så är det ok och livet leker igen.

  Hoppas att det löser sig! Man blir ju lite orolig när de inte äter…

 9. Vår dotter gör precis så och har gjort en längre tid. På dagis äter hon som en häst men när vi är hemma är det totalt ointressant. Vi försöker låta bli att truga så att det inte blir en så stor grej av det och hoppas att det blir bättre med tiden.

 10. Jag vägrade äta som barn och mina föräldrar har berättat hur de kämpade (men misslyckades oftast…) Lite då och då åt jag däremot som en vuxen karl. Kanske att jag samlade på mig energi för flera dagar framöver…

 11. Skriv din kommentar här!
  Ta det lungt, det är värmen. Hon kommer igång med maten när hon vant sig.
  Mamma till 4 flickor.

 12. Min pojk ater valdigt ofta inte/lite nar vi ar ps semester. Det ar sa mycket nytt och sa i den aldern brukar allt annat bli sa intressant att man inte har ro i kroppen att ata. Och som andra sagt, aptiten verkar aka berg och dal bana. Hon overlever ju pa bara yoghurt och bananer tex och lite kakor och annat skrap. Sa oroa dig inte om hon inte har feber eller natt annat. Ha en trevlig semester!

 13. Snygga brillor! Vi har redan fått erfara mattrots från vår lilla 7 månaders. Hon vill hellst bara ha flaska… Fått tipsen att inte truga och inte kompensera med annat typ frukt, mellis m.m. Bara ge vatten mellan måltiderna. Sedan utan drama erbjuda nästa måltid igen. När de är hungriga äter de.

 14. Hej!
  Så länge hon är pigg och glad så kan du nog vara lugn, låter som typiskt den åldern har själv en tjej på drygt 2 1/2 som kan allt själv och vill bestämma det mesta, stortjejen är 5 och var likadan, det går över. Gör inte för stor grej av det. Njut i värmen!!

 15. Vår äldste har varit lite likadan. Jag har läst mycket av Jesper Juul, barnpsykolog, bl.a. Ditt kompetenta barn . Mycket bra och ganska självklart när man läser det. Barn måste lära sig att äta för din egen skull och inte för någon annan eller för att få efterrätt eller liknande. Vi måste lita på deras förmåga att känna hunger. Hon är väl helt enkelt inte hungrig. Tänk själv då om någon ska hålla på och truga i dig mat, inte så kul. Man äter när man är hungrig. Hemma har vi alltid kört att man måste smaka om man sedan tackar för maten redan efter en tugga så är det ok. Men då är vi extra noga med att inte servera något annat däremellan. Vi säger absolut INTE, nej du får ingen glass för du åt så lite förut. Mat ska vara positivt och okomplicerat.
  Njut av semestern och tack för en bra blogg!

 16. Hej! Vad skönt ni ser ut att ha det. Jag känner igen situationen och håller med Therese nedan.
  När vi blev allt för desperata då gav vi honom sånt som vi visste att han älskade och det blev många onyttiga måltider då men sen gick det över och nu äter han som vanligt ibland. Det är nog någon utvecklingsfas i kombination med att hon märker att hon får mycket uppmärksamhet nu i samband med måltiderna så man bör nog inte ställa till med ett allt för stort ”tjo och tjim” när det ska ätas. Sen gör väl värmen att man inte är lika hungrig?! Njuut nu av din semester och stressa inte upp dig! 😉

 17. När vi var i Thailand när våra killar var 2 och ett halvt + 7 månader så vägrade den stora att äta (hade inte tid)
  Han drack fruktjuicer åt glass och enstaka bitar av maten i 3 veckor (från början köpte vi allt möjligt västerländskt till honom, men det hjälpte inte)…. när vi kom hem igen så vräkte han i sig mat . Så det där löser nog sig själv så länge hon e pigg.

  Ni ser ut at ha det jättebra! mysigt njut av livet!

 18. Ingen är väl så där jättesugen på mat när det är varmt? Får hon bara i sig tillräckligt med vätska, vatten, juice, isglass typ så är det ingen fara alls…sedan är det säkert jättemycket nytt att göra, titta på osv, så hon äter när hon blir hungrig – ha det så bra allihopa och njut, njut, njut…Själv vaknade jag till -25,9 i morse 🙁 och jag bor strax utanför Västerås

 19. Har en 2-åring och en snart 5-månaders. Mitt tips är att inte göra en grej av det (vilket vi gjorde…men inte längre). Ungarna svälter inte. Hon vill testa hur mycket hon kan bestämma. Nu gör vi så att om man är i köket under middagen så äter man annars är man någon annanstans. Ha det så skönt i solen =)

 20. Hej, har inte sa jattestor erfarenhet av just matgrejen men oftast ar det ju bast att inte ge det for mycket uppmarksamhet. Har hon inte nagon favoo som fruktsmoothie eller liknande. Om min dotter kranglar ser jag till att hon far i sig ngt sant (eller yoghurt). Om hon atit det och sen vagrar resten vet jag iaf att hon klarar sig och sa behover man inte tjata. Inga barn svalter som sagt. Och for ovrigt tror jag det kan vara sa att Bonnie narmar sig trotsaldern 🙂 Min dotter borjade ocksa runt 2 och ett halvt sa kanske beror matvagran pa detta.

 21. Har inte sa jattestor erfarenhet av just matgrejen men for det mesta ar det ju bra att inte ge det for mycket uppmarksamhet. Har hon ingen favvo son fruktsmoothie eller yoghurt eller liknanade. Om var dotter kranglar brukar jag se till att hon far i sig det sa behover man inte tjata och oroa sig om hon inte ater nagot annat. Och svalter gor de ju inte. For ovrigt kan det ju vara sa att Bonnie borjar narma sig trotsaldern, min dotter borjade ocksa runt 2 och ett halvt. Kanske beror matvagran pa detta.

 22. Jag ser att du redan fått massor av tips, men här kommer ett till. Ta med henne till en supermarket eller likanande och låt henne köpa något att äta. Det kanske inte blir det nyttigaste i butiken, men vad gör det? Allt jämnar ut sig i längden, Jag har en kille som är 4,5 nu. Han hade en period mellan 2,5 och 4 då han åt olika saker i olika perioder. Tex: bara köttprodukter flera dagar i sträck, sedan bara pasta eller ris, sen bara frukt och sen bara grönsaker, för att sen börja om med köttprodukterna… På lång sikt fick han med hela kostcirkeln, men dag för dag – icke sa Nicke 😉 Han mådde bra hela tiden och har utvecklats finfint – så oroa dig inte! Se till att hon dricker bara.

  Supersnygga glasögon btw!

 23. Du ska absolut inte göra en grej av det. Har en kille i samma ålder som Bonnie och det är samma sak med honom…i perioder. Vill han inte äta så fine, han äter när han är hungrig. Och tvinga dem gör nog saken ändå värre, då är det lite ”tvärtemot” som gäller…Låt henne sitta med och titta när ni äter.

  Barn äter mer eller mindre i perioder, snart kommer hon in i en ”växa-period” och då kommer hon äta!

  Ha det bra!

 24. Gör inte för stor grej av maten inför henne.
  Hon äter när hon är hungrig och får säkert i sig tillräckligt. Även om det är vid mellanmålet eller när ni äter frukt mm.
  Viktigt är dock att aldrig börja serva barnet med egna speciella maträtter. Utan det familjen lagar är det som bjuds.

 25. Ja, den ständiga föräldrastressen med maten! Sonen kom in i samma fas i den ålderns och sedan dess pendlar det från månad till månad. Frusterande och tråkigt, men inget barn i västvärlden har svultit i hjäl frivilligt säger kloka människor omkring mig. Vi försöker att inte göra så stor sak av det utan göra maten rolig, mackor av pepparkaksformer, grönsaksstavar, fingerpasta som man äter på fingret osv.
  Lycka till och ha det så skönt!

 26. Visst sätter sig tvååringar på tvären angående maten när man minst anar det. Min 2,5-åring gör det vid varje middag nu för tiden. Men det går över! Hoppas ni har en trevlig resa. Du, Cecilia. vilken ergobaby-modell är det ni har? Jag vill verkligen skaffa en sådan till vår nr 2 som beräknas anlända i början av juni. Men såg att där fanns olika varianter, en hette sport och en performance…så jag visste inte vilken jag skulle välja…

 27. Hej
  Skitsnygga brillor!!!
  angående maten, har haft både matvrak och matvägrare och med den sistnämnda fick jag rådet ge ungen det den vill ha och är det köttbullar 7 dagar i veckan eller ja sätt inte i halsen nu, ostbågar så ge ungen det! 🙂 allt för att inte ta bort glädjen med att äta, till slut äter hon jag loooovar. kram kram

 28. Herrejösses vad gött ni ser ut att ha det! 🙂 Njut!! Känner ingen avundsjuka alls här hemma i snorkalla Sverige med förkylda barn … 😉

  Vad gäller mat så är mitt bästa recept att ta det med ro! Båda mina barn har varit matvägrare i perioder och det går över. Faser att ta sig igenom helt enkelt, men det är inte helt enkelt att göra det utan att känna sig stressad. Lycka till med det!

 29. Välkommen till trotsåldern!!! Vi är mitt inne i den med vår andra tjej som också är 2 år och 2 månader….Hon vill ingenting och allting! SUCK!!

 30. Kolla om huvudvärken är migrän. Det fick jag i samband med graviditet o den har tyvärr försvunnit, utan hänger kvar strax före mens… Hormoner påverkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *