Jag har ärvt min svärmors gamla päls och den är riktigt härlig att plocka fram såna här dagar när det är så där svinkallt ute. Den är liksom ihopsydd av olika små pälsbitar och blir ett jäkla tjusigt mönster tycker jag. Inte för att chic-het generellt sett direkt är prio så här års men det finns ju ändå dagar när man behöver se lite respektabel ut och då är svärmorspälsen räddningen.

Och ja. Päls är en jävligt laddad fråga för många. Vad tycker ni? Okej eller inte okej?
Personligen känner jag tyvärr att jag är dåligt insatt i frågan, men använder fuskpäls om jag köper något nytt, och är det äkta vara så är det vintagegrejer som gäller och ingen mink.

20120207-115535.jpg

0 svar

 1. känner att det är helt ok. kanske inte nyproducerad päls, där minkar slaktas bara för pälsen. men för att gamla pälsar är både vackert och miljövänligt (kan ju hålla i över hundra år!).

 2. Känner som du! Att det inte är okej med nyproducerad. Dock skulle jag inte använda äkta päls själv, även om den är vintage, då det känns lite äckligt på något vis O.o

 3. Det här är mer än en fråga än ett påstående och det är något jag verkligen undrar över, så om någon har ett bra svar eller argument så lyssnar jag mer än gärna. Men varför är det egentligen mer provocerande och inkorrekt att bära päls gentemot att äta kött?

  Det vanliga argumentet är att man tar tillvara på allt (skinn/kött osv) på en ko eller en gris, medan en kanin eller mink endast dödas för sin päls. Men det är ju inte riktigt sant. Det finns många länder där kanin är ett vanligt inslag på matsedeln. Och de minkar som dödas för att bli till pälsar används även till bland annat djurfoder.

  Detsamma tycker jag gäller alla de skinnprodukter som enligt många är mer acceptabelt än pälsprodukterna. Skinn importeras ofta från Kina och Indien. Länder där djuren i många fall saknar ett bra skydd, vilket gör att det inte kan säkerställas att dessa behandlas bättre än pälsdjuren.

  Och argumentet kring att de djur som avlas för sin päls lider?! Gör inte köttdjuren det då? Har ni insyn i hur kor, grisar och får kan ha det runt om i världen? De fraktas långa sträckor för att slaktas i andra länder som saknar krav på bedövning vid slakt och liknande.

  Så, tala gärna om för mig vad skillnaden är på att äta kött gentemot att bära päls. Jag vill gärna veta.

 4. Tack Rebecka, vilka intressanta och bra frågeställningar! Du fick mig att tänka i helt nya banor! Jag har inga svar alls på dina frågor och lyssnar gärna på andras kloka svar men spontant måste jag säga att du slår huvudet på spiken. Kött-, skinn- och pälsindustrin är både svår att försvara och svår att klara sig utan (för mig personligen) och det är sannerligen inte lätt att ha ett rent samvete som konsument.

 5. åh, jag skulle själv inte bära päls, mest för att det ehh liksom är ett dött djur runt halsen, men jag köper helst skinnskor pga kvalitet, så det är ju lite dubbelt. Är det vintage tycker jag det är mycket mer ok, eftersom det är bättre att det används, men nytt – nej tack. Är också vegetarian sen 16 år, delvis just pga av köttindustrin, men det är klart att det blir dubbelt att säga nej till att äta fast gå med det på fötterna. Bra kvalite håller ju bättre och blir förhoppningsvis inte lika mycket slit-och-släng som dålig kvalitet.

 6. Jag håller med Rebecka i stort sett. Jag äter kött men (med få undantag när jag inte kan styra över det själv) bara svenskt och helst ekologiskt och/eller naturbetskött alt. vilt. Detta pga både djur- och miljöhänsyn.

  När det gäller kläder (i det här fallet yttrkläder och skor) använder jag hellre naturprodukter än syntetläder tex, som i princip är en plastprodukt (ofta oljebaserat). Och eftersom jag äter kött så är det i så fall djur jag också äter kött ifrån som känns ok. Skinn av ko, gris, älg, fårpäls osv. Det är ofta svårt/omöjigt att kontrollera var skinnet kommer ifrån och skinnberedning i stor skala i andra länder än sverige är ofta en minst lika skitig industri med dåliga arbetsförhållanden som annan klädtillverkning. Märkta/svenska skinnprodukter ligger ofta utanför min budgetram även om jag alltmer försöker styra mot betydligt färre, men mer ”rätt” och rättvisa, köp. Men jag känner ändå att jag inte vill bidra till en djuruppfödning som enbart haft syfte att föda upp djuren för päls (djurhållningen där är ofta sämre och helt ”onödig” jämfört med köttproduktion). När det gäller djur som äts i andra länder (ex kanin) så är det i princip en garanti för dåliga produktionsförhållanden långt bort som kräver transporter – med koskinn finns iaf möjligheten att ursprunget är något närmre även när jag inte kan kontrollera det…

  I och med att jag äter vilt skulle jag väl i princip kunna tänka mig ex rödrävspäls om jag med säkerhet visste att den var jagad i det vilda, (och med ok fångstmetoder m svenska mått mätt, inte med saxfällor tex) men det är ju i princip omöjligt.

  Och jag försöker va så tydlig som möjligt när det gäller de här valen, så jag vill ite ha begagnad päls heller…

  …även om jag ibland kan tycka det är hopplöst snyggt… *suck* …fast det är å andra sidan fårpäls också!

 7. Att använda päls är aldrig ok tycker jag. Finns så mycket bra kläder för kyligt väder som inte innebär att några djur har blivit dödade. Jag vill inte skriva för mycket hur det går till på pälsfarmar för oftast så uppfattas såna kommentarer som arga och självgoda och det brukar ge motsatt effekt på vad jag vill framföra. Men jag tycker verkligen att du borde kolla upp hur det går till på en pälsfarm Cecilia och jag lovar att du inte kommer att vilja använda pälsa igen. Man kan likna det med vad Paul McCartney har sagt ” om alla slakthus hade glasväggar skulle alla vara vegetarianer.” Men nu ska inte detta bli ett sånt inlägg som jag tidigare skrev men kolla upp pälsfarmar Cecilia. Tack för en bra blogg!

 8. Hej!
  Vintage-päls tyckerjag är helt ok! Varför inte liksom?! likabra att använda alla vackra pälsar som ingen annan längre vill ha.Det vore ju fruktansvärt onödigt att slänga dem.
  Tack för bästa bloggen!

 9. Alla ni som bär dunjacka då? Vet ni egentligen hur förjävla illa fåglarna behandlas?!
  Något ganska viktigt att tänka på (och göra lite research på..) om man är en päls-motståndare. Tycker jag.

  Lisa

 10. Har samma ”problem”. Har ärvt en jättefin päls av min mormor, men vet inte om jag vågar använda den. Jag skulle nog aldrig gå och köpa mig en ny päls, men har man en gammal ärvd kan det väl ändå vara ok?! Det blir ju inte bättre av att ha den hängande i garderoben lixom…

 11. Inte ok, varken ny eller gammal. Ny för att djur plågas/offras, gammal för att du faktiskt kan inspirera andra till att köpa päls.

  Halsduken är dock ursnygg, var har du köpt den?

  Tack för fin blogg.

 12. Päls är helt okej (fast själv tycker jag inte det är fint, så jag avstår). Precis som läderskor och köttätande är okej, alla behöver inte vara citygröna veganer.
  Jag bojkottar då hellre dunprodukter där fjädrarna slits av fåglarna så det går hål på skinnet…med några månaders mellanrum hela året runt.

  Folk borde tänka lite innan de gnäller på just pälsar – slår vad om att de flesta inte har en aning om hur vi lever här på landsbygden heller (kan tillägga att jag är finländare och vi har MÅNGA farmer, till skillnad från Sveriges ca 70 st totalt..). Bland de djur som föds upp av oss människor finns det knappast några som har det så bra som just pälsdjur – det syns nämligen genast på pälsens kvalitet ifall djuret mått dåligt och det vill man ju inte. Sen är branschen hårdövervakad också, till skillnad från djuren inom köttproduktionen.
  Nej, bär päls ni bara – ett ypperligt plagg i vårt nordiska klimat.

 13. Malin: Det är en myt att ”de allra flesta” djur flås levande. Propaganda kan vem som helst regissera och filma. Du har förmodligen ingen aning om hur förbaskat svårt det vore att flå ett levande djur…och det har ingen som helst förbättrande effekt på pälsen heller (snarare vore det omöjligt att få av den i ett helt stycke).
  T.ex. rävar avlivas mha. elstötar – det går snabbt och relativt smärtfritt. Det görs också så de andra djuren inte ser någonting eller vet vad som väntar.
  Jämför med grisar som vid slakteriet bedövas med koldioxid och sen sticks i halspulsådern varefter blodet får rinna ut. Kor avlivas med bultpistol – ett skott rätt i hjärnan. Döden är inte trevlig på någondera sättet, men metoderna är uttänkta för att orsaka minimalt med lidande för djuret. Djuruppfödare är inga sadister som njuter av att plåga sina djur – de allra flesta vill djurets bästa och bjuder dessutom gärna in besökare till sina gårdar för att visa hur djuren mår.

 14. Charlotta: vi som tycker att det är fel att bära päls och som är vegetarianer behöver inte förklara hur vidrig dessa industrier är, det gör du så bra åt oss. Det som du dock har fel i är att folk som tjänar pengar på djur genom att döda dem är djurvänner och vill djuren väl. Det är helt fel. Men fortsätt att argumentera Charlotta, för du gör alla djuren en tjänst!

 15. Vera: Jag är realist, jag blundar inte för att hanteringen av djur är ganska obehaglig många gånger. Jag äter kött men skulle aldrig vilja jobba i ett slakteri. Visst längtar man efter en tillvaro mer som ”alla vi barn i Bullerbyn”…men realistiskt sett så tror jag det bästa vi kan göra är att jobba för bättre villkor för djuren som föds upp för att vi ska få kött, läder, päls, djurmat, etc.

  Det gör vi inte genom att sprida hat, lögner och propaganda. Om jag gör djuren en tjänst genom att berätta sanningen, så är vi väl båda glada?

 16. Nej för min del är det aldrig rätt med päls…
  Fult och oetiskt är min åsikt.
  Och tyvärr är det är visst sant att djur flås levande, visserligen inte i Sverige men av den skinn/päls som importeras från exempelvis Kina så kan det inte garanteras att det inte sker. Skinnproduktionen är även mycket miljöfarlig då arbetarna som arbetar i produktionen tvingas arbeta under mycket dåliga förhållande och med giftiga kemikalier utan vare sig skyddskläder eller andningsskydd. Gifter som sedan släpps ut i naturen utan någon form av rening.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *