Det bor en hipster i oss alla

B90A3254Det är ju sällan det man tror att man ska sakna i smakväg (lakrits, kaviar etc) som man sedan längtar efter när man lämnat Sverige. För mig har den värsta matsorgen handlat om mejeriprodukter. Amerikaner ÄLSKAR low fat. Det går knappt att hitta en youghurt som inte har pyttelite fett eller inget fett – och istället kompenserar man med artificiellt kalorifritt socker av olika slag. Det verkar vara olika det där, vissa känner det inte alls, men jag är överkänslig. Jag kan spåra stevia (som iofs inte är artificiellt, men ändå har samma bismak på något vis) DIREKT. En liten gnutta av det i något alls och tungan krullar sig och känns helt torr. Tycker att det är en vidrig smak. Men mer än jag saknat gid youghurt och filmjölk, har jag saknat bra smör. De flesta smörsorterna här känns liksom oljiga och hittepåiga, som att det typ är en kräm gjord av smakämnen snarare än smör, och SOM jag längtat efter Bregott Havssalt som ligger i topp på listan över de godaste sakerna jag vet. Vad jag vill komma fram till är att hipstern i mig reagerade när jag hörde hur lätt det är att göra eget smör, och sedan tipsade min kompis Theresa mig om en liten burk typ (hon hade sett den i en tidning i Sverige, så den finns säkert där med) som hjälper till att greja eget smör på bara ett par minuter. Idag testade jag för första gången – och halleluja! I’m back! Avokado-mackan (som fått agera stand in i smörbristen) har en seriös konkurrent. Här ska rostas mackor som ska dränkas i smör – äntligen! Lätt som en plätt som sagt – ta fram grädde och låt den stå i rumstemperatur över dagen. Skaka eller vispa den tills det bildas smör, häll av vätskan som bildas och blanda sedan smöret med flingsalt eller vitlök eller örter eller vad du nu vill ha och stoppa i kylen.

Tillägg: förlåt! Burken kommer från Chefn och heter Buttercup (jag tror som sagt inte att det är nödvändigt med en sådan, men det var onekligen enkelt!)
 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Emma
  Emma

  Ah så bra! Ska prova. Bregott havssalt, kan äta det med sked. Typ.

 2. Profilbild för Lee
  Lee

  Det går också bra att frysa bregott här hemma och ta med sig över atlanten. Väskorna ligger ju inte i värme precis under färd utan det är ju 70-80 grader kallt där uppe. Så be vänner/släkt frysa mjölk och smör och ta med som present. Kram

 3. Profilbild för Lotta

  Jag förstår precis din saknad. Allt annat än riktigt smör och Bregott är inte ok. Hur fungerar den där burken? Och vad heter den om man ska söka efter den. Det är också väldigt lätt att göra egen naturell youghurt. Du behöver inget mer än mjölk och några matskedar naturell youghurt med activ bakteriekultur.

 4. Profilbild för Ida

  Men… du kan ju inte bara skriva om burken så där allmänt & sen inte berätta vad den heter! Vill ju också kunna göra mitt eget smör här på den kanadensiska sidan av kontinenten!

 5. Profilbild för Monica
  Monica

  Det borde funka att vispa grädde, det gjorde jag som au pair overthere iofs för tjugo år sedan men allt kan inte vara low fat?! Jag bodde på östkusten o ni på väst, kanske det är skillnad 😉

 6. Profilbild för Heléne
  Heléne

  Hallå, inte behöver man en särskild ”cup” om man inte redan råkar ha en hemma. Jag tar ofta hand om överbliven vispgrädde (har som Stockholmsboende tillgång till svenskt smör men hatar att kasta bort mat) genom att vispa den med elvisp tills smör bildas. Häll bort vätskan (kärnmjölken) om du inte vill baka på den, och täck ditt smör med kallt vatten och bearbeta det, ”tvätta” det. Häll bort vattnet och smaksätt. Häpp 🙂

 7. Profilbild för Vardagslivet - Cecilia Blankens

  […] och gick på vägen förbi köket och gjorde ett par knäckisar med mitt megasmarriga hemmagjorda flingsaltsmör – och så tog jag fram en flaska juice som jag också gjort själv och som stod och läskade på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *