”Det handlar inte om rosa kläder”

cindy

 

Nu vet ju jag att ni som läser här är både synnerligen intelligenta och pålästa och säkert med i debatten så att säga. Den feministiska debatten tänker jag då på i synnerhet. Men om det är så att ni känner er hotade av eller står helt oförstående inför ordet ”hen”, eller kanske hört er själva argumentera mot feminismens onödighet med att exempelvis säga ”men min son leker precis lika gärna med dockor” eller om ni kanske tror att feminism är det samma som manshat eller att vilja göra kvinnor och män likadana. Då har ni en hel del att lära er av klippet ovan som i kombination med den här texten ger en otroligt bra bild av vad feminism är och handlar om och varför den inte får slarvas bort. Och om det nu är så att du redan är minst lika mycket feminist som jag och en hel väldig massa andra – så har du med all sannolikhet någon i din närhet som inte är det. Och det är för dem jag vill att du ska visa det här innehållet, texten i länken + klippet och få den här personen att förstå och börja tänka. Tänk om vi alla gör det idag? Sprider detta till någon vi känner som behöver veta? Då kommer vi kanske vara, vad vet jag, några tusental fler feminister på jorden imorgon kväll?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Emma
  Emma

  Du är en förebild, Cecilia! Tack för en fantastisk blogg, du är en inspiration på så många sätt.

 2. Profilbild för Klara
  Klara

  tycker det är superbra att du tar upp såna här grejer och du verkar vara en toppentjej..men det slog mig i några av dina förra inlägg om Las Vegas att det inte var omöjligt att du skulle hamna på en klubb med ”lättklädda tjejer på bardisken”. vill inte vara nån moralkärring men som tjej och ungefär lika medveten och feministisk som du verkar vara så känns de lite segt att du skriver så? skulle känna mig rätt illa till mods av att hamna på ett sånt ställe där andra tjejer och kvinnor blir använda som sexiga party props för att förhöja stämningen.

  1. Profilbild för Nora
   Nora

   Precis min tanke också!

  2. Profilbild för Cecilia Blankens
   Cecilia Blankens

   Det där var väl egentligen mest ett exempel för att visa att jag är
   redo att ta mig an Las Vegas-seden när jag är där, så att säga. Inte att jag aktivt kommer leta efter strippklubbar (även om just lättklädda tjejer är i stort sett oundvikligt i Las Vegas, det finns liksom ÖVER ALLT där) Men. Så här. Jag gör MASSOR av saker, dagligen, som när jag tänker på det inte alls passar in i min feministiska övertygelse. Bara det här att jag sminkar mig och gillar korta kjolar skulle väl kunna vara ett tecken på att jag är ett exempel på en kvinna som trivs med att att objektifieras? Om man hårddrar det menar jag? Jag kan vara väldigt ytlig och lägga alldeles för mycket tid på utseende, tex, och det skulle ju också kunna ses som att man är en del av ett system som upprätthåller kvinnliga roller och orättvisa strukturer. Vad jag vill säga är att alla har sina egna gränser. Och att det är okej. Jag är inte typen som orkar/vill bryta mig ur min kvinnlighet. Jag resonerar att medvetenhet och kunskap är själva nyckeln, om bara alla hade det hade det spelar kvinnliga/manliga attribut mindre roll. Jag är heller inte typen som orkar/vill göra politik av allt i min vardag. Ofta, ofta i vardagliga situationer eller möten med människor nickar jag bara och håller låg profil fastän jag kanske egentligen tycker helt annorlunda. Men när det finns utrymme att föra fram en åsikt eller ta en diskussion för jag det gärna. Jag är en fegis, säkert, men jag försöker hitta ett sätt att leva på ett sätt jag trivs med, och samtidigt vara feminist. Det är inte sällan det krockar, och en enorm del av mina tankar kretsar kring hur jag personligen ska få ihop alla olika delar av den jag är. Men intressant att jobba på är det iaf!

 3. Profilbild för Annie Roos

  Vilken bra filmsnutt! Tack för att du delar den!

 4. Profilbild för Sandra/ My own backyard

  Tack Cecilia!
  Så intressant och viktigt!

 5. Profilbild för Ellen
  Ellen

  Tack Cecilia!
  Riktigt bra klipp och text, oerhört viktigt att lyfta detta!

 6. Profilbild för Jessica
  Jessica

  Får alltid lite dåligt samvete när jag läser/lyssnar på feministrelaterade texter. Jag är tjej, jobbar som ingenjör men är också väldigt intresserad av yta, kropp, träning, välmående. Knoppen mår bättre och kläderna sitter bättre när jag äter bättre och tränar regelbundet. Jag mår bra av att försöka se bra ut och ta hand om mig själv. Jag gör det ju för MIN skull, inte för några jäkla karlar!! Jag är ju precis så som dom säger att man inte ska vara, smal och intresserad av yta (ingenjörstiteln kanske väger upp?)

  1. Profilbild för Cecilia Blankens
   Cecilia Blankens

   Fast det ska du ju verkligen INTE ha. Lev det liv du vill leva, att sminka sig och träna skadar väl ingen? Var medveten om The big picture bara, tänker jag.

  2. Profilbild för Sara - också ingenjör

   Fast det handlar inte om vad man inte ska vara. Det handlar om vad man förväntas vara, och pressen det medför. Din syn känns varken antifeministisk eller ingenjörs-logisk, den känns självcentrerad.
   Om du är intresserad av yta och fysik, endast för att du mår bra av det och inte alls för att samhället ställer sådana krav på dig, då har du väl ingenting att få dåligt samvete över?
   Att vara smal och lyckad gör en inte till en anti-test som motbevisar feminismen. Allt handlar om att få fatta egna beslut, inte dömas p.ga dessa, och att inte delta i att skapa orealistiska eller hämmande förväntningar på sin omvärld.

   Eller?

  3. Profilbild för Lovisa
   Lovisa

   Håller helt med dig, Sara! Man ska ha rätt att behandlas jämställt, oavsett kön, etnicitet och sexualitet. Och hur jag vill klä mig, sminka mig, vad mina intressen är ska inte spela nån roll!!! Att tycka om typiskt ”kvinnliga” saker ska vara lika mycket värt som typiskt ”manliga” saker. Våra döttrar ska inte nedvärderas om de är typiskt ”flickiga” istället för (det i samhället mer accepterade) ”pojk-flickiga”. Att vara kvinna är inte fult – oavsett hur varje kvinna lever sitt liv. Vi är individer – inte kön!

  4. Profilbild för Jessica
   Jessica

   Ah…bra kommentarer….Toppen! 🙂

 7. Profilbild för Mimi
  Mimi

  Suck. Så. Jäkla. Trött. På. Allt. Feministtjat.

  1. Profilbild för Lovisa
   Lovisa

   Välj. Att. Blunda. Då.
   Det. Är. Ditt. Val.

 8. Profilbild för Annika
  Annika

  Tack för länken, Cecilia! Synd bara att kvinnan som föreläser ser både opererad och botoxad ut. Det hade varit så härligt att se en kvinna som talar om detta viktiga ämne vara alldeles nöjd med sitt eget utseende och åldrande. Men det är ingen motsats förstås. Hon har ju också påverkats, precis som vi alla gör dagligen.

 9. Profilbild för Anna
  Anna

  Bortsett från allting annat – är det bara jag som tycker att Cindy Crawford är mycket snyggare på den oretuscherade bilden?!?

 10. Profilbild för Sandra | Clandestino - Barncoachning, personlig utveckling och jakten på lycka.

  Så jäkla bra Cecilia! Heja dig! Och självklart ska man kunna vara feminist samtidigt som man gillar mode och smink! Jag ska också lägga upp det här klippet, bra idé!

 11. Profilbild för bjorgnina

  Hei, jeg synes budskapet er så bra at jeg lenker til innlegget ditt – på Kvinnedagen 8. mars…
  Ha ei flott uke ;:OD)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *