Det här med amning…

Såg ni Solsidan i söndags? Mia Skäringers karaktär Anna hade problem med amningen, men vågade inte erkänna eller stå för situationen inför omgivningen, sin svärmor och mammagruppen bland andra. Hennes kille Alex bönade och bad att de skulle testa med ersättning i stället för att slita med pump och sitta framför den varma ugnen för att få igång tillströmningen, men Anna satte stor prestige i sin amning och ville absolut få det att funka den naturliga vägen.

Asså. Funkar det verkligen så här? Finns det kvinnor som skuldbelägger andra mammor för att de inte ammar/kan amma? Finns det mammor som skuldbelägger sig själva, som skäms och känner sig otillräckliga för att de inte kan amma? I såna fall – varför?

Detta kan jag verkligen inte fatta? Var i ligger prestigen i att amma? Min egen inställning är att jag är glad att det funkar, men skulle det inte funka så är jag jäkligt glad att det finns ersättning som ändå kan göra min bebis mätt och belåten.

Att jag både med Bonnie (förut alltså, det var ett bra tag sedan hon slutade ammas) och Rio blandar ersättning med amning är inget jag skäms ett dugg för. Ibland för att Rio inte blir tillräckligt mätt annars, och ibland händer det av rent geografiska skäl, när vi helt enkelt inte är på samma plats. Jag kan inte på något sätt se varför jag skulle känna att det gör mig till mindre kvinna eller mindre bra mamma till mina barn. Men. Det råder kanske olika kulturer kring detta. De flesta av mina kompisar tänker som jag. I andra kretsar är detta kanske ett jättekänsligt ämne?

Berätta. Hur tänker? Är det som i Solsidan, eller är det en man utan koll som skrivit manus kring hur han tror att det är?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Sandra

  Jag tror tyvärr det är så bland en del. Jag försökte och försökte amma min första son men det gick verkligen inte och jag kände mig som världens sämsta och mådde väldigt dåligt över det, men som tur var så hade jag en bra bvc-sköterska som gav mig rådet att testa ersättning och vilken skillnad. Nu med andra sonen valde jag att inte amma honom utan direkt börja med ersättning denna gång står jag för det helt och folk får tycka vad dom vill.

  Tycker det är helt sjukt som kvinnor/mammor kan klanka ner på andra!

 2. Profilbild för Missan
  Missan

  Jag skrattade så jag grinade när jag såg avsnittet, men kände mig samtidigt lite ledsen. Min amning totalhavererade tidigt pga. en tidigare bröstförminskning, som jag dessutom informerat BB-personalen om. Trots att hon skrek i två dygn på BB erbjöds vi ingen ersättning, och fattade inte att vi skulle fråga (förvirrade, chockade förstgångsföräldrar..). Därefter var det stört omöjligt att hitta information om alternativ matning, all info utgår från amning och helt kategoriskt står det ”BRÖSTMJÖLK ÄR DET BÄSTA FÖR ALLA BARN”. Det finns helt enkelt inget utrymme att tro nåt annat, trots att ungen är svinhungrig och mamman går sönder. Jag har aldrig känt mig så värdelös i hela mitt liv.

  Som ”stöd” rekommenderades jag landstingets skrift Till dig som inte ammar. Den totalt idiotförklarar alla flaskföräldrar och skriver saker som att närhet är viktigt även för barn som inte ammas. Jag kände för att storma in på BVC och vråla: ”Jag har fel på tuttarna, jag är inte efterbliven!” Men det kan man ju inte göra, haha 🙂

 3. Profilbild för Flaskmamman
  Flaskmamman

  Innan jag fick min tjej så trodde jag inte att jag brydde mig i vad andra skulle lägga för värderingar i min amning. MEN när jag efter tre veckor av gråt och ångest inför amningen ( hade massor av mjölk men tjejen förstod aldrig hur man sög utan amningsnapp och den gjorde såå ont) så köpte jag ersättning och blev en gladare och piggare mamma. MEN att jag återkommit till livet var inget folk lade värde i, istället såg folk på mig med bekymrad min när det uppdagades att jag gav FLASKA (ve och fasa!!). Och detta var på BVC, MVC, vänner, familj och på öppna förskolan. Har fått höra allt från att ammande barn inte blir överviktiga, de är mer friska, de slipper allergier, de blir tryggare osv. Där började min ångest och idag känner jag mig misslyckad över att jag inte ammar min tre månaders. Så JA jag kände igen mig i söndags =) Med andra ord har du bra folk runt dig.

 4. Profilbild för annapbratt

  Jag tror att det till stor del ligger hos kvinnan som inte kan amma fast hon vill. Alltså att hon känner att omvärlden fördömer henne mer än den gör, för att hon egentligen känner sig misslyckad själv. Fast vad vet jag, jag har aldrig haft problem med amningen.

 5. Profilbild för Helen
  Helen

  Hej, detta var min stora sorg när jag fick min lille son för fem år sedan. Det rann aldrig till och jag kunde inte amma honom mer än Max två veckor. Det var en stor plåga och jag kände att jag inte var tillräckligt bra. Som om det inte skulle räcka med allt annat kring ett nyfött litet barn.

  Min mamma och svärmor propsade på att jag skulle ge ersättning och tillslut gjorde jag det och då återvände livet. En glad unge som helt plötsligt sov mer än en timma åt gången. Jag rekommenderar alls att strunta i amningspoliser och göra det som känns rätt för ens egen familj och bebis.

  Tack för em toppenbra blogg 🙂

 6. Profilbild för Johanna

  Hej Cecilia!

  Jag vill egentligen bara säga att jag tycker så himla mycket om din blogg. Jag har följt din blogg i år (?) nu. Jag är 25 år, har inga barn och lever på många sätt ett helt annat liv än dig, men herregud vad jag tycker om dig. Hoppas du är samma person i verkligheten som i bloggen. Du har hjärtat på rätt ställe! Hoppas ni får en underbar resa.

  Ps. Detta är första gången jag skriver en kommentar i någon blogg över huvud taget, ändå fäljer jag säkert 15 stycken dagligen.

 7. Profilbild för jennie
  jennie

  när jag födde min första dotter 6 veckor för tidigt då var kändes det inte så konstigt att hon inte vile amma ordentligt och allt blev knas, Då var det ingen som sa något att jag gav henne ersättning. MEn när hennes lillasyster föddes försökte jag ammma med det gick inte och hon skrek och var hungrig. Men på BB så var de väldigt emot att jag skulle ge henne ersättningen utan fortsätta med amningen och jag fick väldigt dåligt samvete man vill ju ge sitt barn mat!

  ersättningen gillas inte av bb-personal!!

 8. Profilbild för Hanne Elise
  Hanne Elise

  Hei! Veldig nyttig å ta opp dette her! Håper det engasjerer mange! Jeg er av den oppfatning at det er av stor viktighet å amme barnet sitt. All forskning tilsier at det er best med morsmelk for spedbarn, både for den mentale og den fysiske utviklingen. I Norge får man dessverre bare et par knappe døgn på barsel og ammingen er derfor sjelden etablert når man blir sendt hjem. De fleste har også fått lite veiledning og hjelp. For mange går det derfor ikke så veldig bra, og mange strever enormt (i det skjulte). Jeg er helt enig i at man skal og bør legge et visst ”press” på mødre for at de skal forstå viktigheten og nytten av å amme, men at det som derimot er helt fryktelig og skammelig, er at muligheten og tilbudet om hjelp, veiledning og oppfølging for dem som strever, er så minimal at det nesten er latterlig. For bare en generasjon siden lå kvinnene minst to uker på barsel og fikk omsorg, mat, avlastning og pleie. I tidlige tider var kvinnen uren og lå seks uker i sengen mens nabodamene kom og stelte henne og barnet. De utgjorde et erfarent kvinnefellesskap! Den nyforløste kvinnen rakk å komme seg til hektene! (Det at de dengang visste mindre om hvordan ammingen fungerer, gjorde at mange mislyktes allikevel, men det er en annen sak.) Mitt poeng er at med dagens kunnskap om amming og tidligere tiders barselpleie, ville langt flere slippe å streve så grenseløst med ammingen og eventuelt oppleve å mislykkes. Det er jo både hyggelig og praktisk å amme, selvom det er slitsomt også. Alternativet er tross alt mer slitsomt! At man av praktiske hensyn gir erstatning i ny og ne, det har jeg all forståelse for. Det forutsetter at barnet kan veksle mellom flaske og bryst, og det er det ikke alle babyer som gjør. Derimot er jeg uenig i at man skal gi erstatning når barnet ikke blir tilstrekkelig mett av morsmelken. Da forhindrer man at brystet får beskjed om at barnet trenger mer mat. Melkeproduksjonen skal øke jevnt og trutt i barnets tre-fire første levemåneder, og det gjøres ved at barnet i perioder er mer sultent og ber om mat oftere. Får barnet regulere måltidenes hyppighet og lengde selv, vil melkemengden tilpasse seg raskt. Det er nesten en bibelsk sammenheng; jo mer du gir, dess mer får du! Fantastisk, ikke sant? Når dette er poengtert, må de kvinnene, som av noen grunn ikke kan amme barnet sitt, få all den støtte og hjelp de kan få. De skal ikke på noen måte stigmatiseres eller føle skam! Håper det er mange som har en mening om dette! Hilsen Hanne Elise, som strevde med ammingen av førstemann, men som er veldig glad for at jeg ikke gav opp! Se denne siden for mer om temaet: http://www.ammehjelpen.no

 9. Profilbild för Tina
  Tina

  Hej,
  Jag har själv tre söner och haft turen att det har fungerat bra och de har blivit små michellingubbar innan de gick. En av mina bästa vänner från bvcgruppen hade inte lika stor tur och har kompletterat med ersättning. Vi har inte känt att någon är bättre än den andra utan vi har gjort vad som är bäst för våra familjer. Jag tror att båda grupperna för tänka sig för att man accepterar både och. Den som kan amma respekterar de som inte kan och de som inte kan amma respekterar att de som kan amma är glada för det utan att för den delen ser ner på dem som inte kan. Många gånger är man bara glad för att det fungerar så bra utan att se ner på någon annan och så tänker man inte på att någon kan ta det som krititk. Kram

 10. Profilbild för Anna
  Anna

  Jag kunde inte amma mitt första barn (hon är nu 6 år gammal) då jag drabbades av svår mjölkstockning som inte ville ge med sig (2 veckor). Detta resulterade i att jag (tillslut) fick medicin som gjorde att mjölkproduktionen upphörde. Jag upplevde att från BB:s sida var det bara bröstmjölk som gällde. Detta gjorde att jag kände stor skam och ett misslyckande som inte kunde amma. När jag var på mammaträffar och babysång kände jag ett utanför gentemot andra mammor, vilket gjorde mig ledsen men det var aldrig någon som sa något. Hade inte BB-personalen varit så påstridig med denna amning tror jag inte jag hade känt sådan skam. Vill också säga att när jag fick min nummer 2 (som nu är 2,5 år) hade jag en mer avslappnad inställning till detta med amning. Jag hade besämt mig redan innan att ingen skulle ”övertala” om det nu inte skulle fungera. Nu råkade det dock fungera hur bra som helst men jag känner enorm tacksamhet att ersättning finns och hade det inte fungerat hade det inte varit hela världen. Kram

 11. Profilbild för Sofia-mamma till Vilja född med läpp och käkspalt

  Min dotter föddes med en ansiktsmissbildning,Läpp käkspalt, och kunde inte amma.

  Innan jag fick henne så tänkte jag på amningen så som du,kan jag,så jättebra! Kan jag inte så,strunt samma.
  Men när jag väl satt där med läckande bröst och hon bara tappade greppet pga spalten så blev jag så besviken på mig själv. För helt plöstligt ville jag amma. Jag grät,och grät,och grät.Tillslut accepterade jag att jag var tvungen att ge flaska och vi hade massa mysiga stunder efter det. Jag tog av mig tröjan,la henne tätt intill mig och vi hade ögonkontakt och hon somnade hela tiden för att det var så mysigt!

  Nu är jag bara glad att jag slutade kämpa. Jag blev så mycket gladare efteråt.
  För dom flesta är det inte konstigt att jag inte har ammat men visst blir man lite stött när folk skriver på internet att mammor som inte ammar är sämre,när dom ifrågasätter hur mysigt det kan vara med en plast-tisse i munnen m.m. Tur att jag själv vet att jag är en lika bra mamma fast jag inte ammade,och att vi hade sååå mysiga stunder!:-)

 12. Profilbild för Johanna - MyShoebox.se ♥ Gravid v 40 ♥

  Jag har samma inställning som du, funkar det så är det jättebra, funkar det inte så är det inte hela världen. Dock vet jag ju inte hur jag kommer att känna är jag väl (snart) är där…
  Jag upplever dock en liten press från vården att man ska amma. Under graviditeten får man ju rätt många broschyrer och informationsblad från barnmorskan och från föräldrakurser och i väldigt många av dem står det att det rekommenderade är att amma minst 6 månader. Även Annas barnmorska i serien sa ju att hon skulle fortsätta försöka, att det var vanligt att det strulade, att hon skulle kämpa på. inte konstigt om man känner sig misslyckad då om det inte funkar. Det återstår att se hur BVC reagerar om det inte funkar för mig…

 13. Profilbild för evelina
  evelina

  Jag fick sluta amma eftersom min dotter hade problem med struplocket när hon föddes, vilket resulterade i operation vid 6 veckors ålder.
  På nätterna gick det bara att amma men på dagarna bara skrek hon och hade panik. Höll på i tre månader men till och från kände jag mig usel som inte fixade det. Hade mjölken och allt men min dotter hade det jobbigt och klarade inte av det. Fick höra från omgivningen att skulle jag inte pumpa ur och ge i flaska istället för att ge ersättning. Men det var ju ett heltids projekt att pumpa så det kändes inte helt smidigt.

  Så visst finns det de som verkligen tycker att amning är ALLT!

 14. Profilbild för Johanna S
  Johanna S

  Känner igen mig exakt i det @flaskmamman skriver nedan. Samt som jag skratta med blandade känslor till Solsidan.

  Var samma för mig, min dotter (enda/första) var lite liten när hon kom alltså lite slö med amningen, jag hade hur mycket mjölk som helst men hon fixade det inte riktigt.
  Jag hade oxå en cool inställning under graviditeten, vaddå klart man ger flaska om det inte funkar, men jag kände mig så jävla misslyckad. På BB höll dom på och rev och slet i mina bröst och mitt barn för att få till det.
  Vi fick inte åka hem för hon gick inte upp i vikt och jag grät och kände mig som en så dålig mamma.
  Tillslut hade min dotter gått ner ännu mer och läkaren beordrade ersättning. Innan hade jag fått höra, hon äter när hon är hungrig. Men hon försökte ju men hon kunde inte.

  När vi kom hem delammade jag, dvs efter varje gång jag ammat fick jag ge flaska, ibland sög och sög hon på bröstet och var helt knäckt för att det kom inget trots att det rann ur brösten. Så fick man ta till flaskan för bebisen var hysterisk

  9 v kämpade jag. Sen gav jag upp. Det var en sådan befrielse, MEN fy vilka blickar jag fått, speciellt när hon ännu var så pass liten (idag 8 mån). Verkligen Ingen drar sig för att kommentera, ofta med kommentaren – ammar inte du? med en fördömande ton.

  Dock har jag världens bästa BVC-sköterska som var den som stöttade mig hela vägen till att sen våga sluta.

  Cecilia,. var glad att du inte stött på några nedvärderade kommentarer och var tacksam att amningen fungerat för er.

  Det är lite som att män inte får upp den vid sex, manligheten kroknar, man är inte mamma nog att kunna mätta sitt eget barn.

 15. Profilbild för Carro
  Carro

  Jag såg Solsidan i söndags och hade nästa svårt att tycka att det som rörde just stackars Anna och amingen var kul, just för att jag känner igen mig så väldigt mycket i den press och skuld hon kände… Mollys pappa fick nästan påminna mig om att det bara var på tv 🙂

  När min dotter kom till världen var hon rätt stor och min kropp rätt chockad och slutkörd efter förlossningen vilket troligtvis påverkade mjölktillströmningen till en början, hon var vrålhungrig och jag som en trasa… Bebis fick sedan gulsot och bb-sköterskan berättade klart och tydligt att om det inte går tillbaka snart kan hon dö!! Hon MÅSTE amma massor för att få igång kroppen så att den bryter ner gulsoten…. Amingen gick åt hel…te kan man säga, allt låste sig och jag satt på toaletten och grinade i min ensamhet med tonvis at skuldkänslor över att inte ens kunna mata mitt eget barn…. Molly fick till slut ersättning och jag delammade visserligen men det har aldrig setts som lika bra i många av de mammor jag träffats ögon… Bvc tjatade om bröstpumpar, amningste, värmekuddar osv, jag provade ALLT och det mesta slutade i trasiga tuttar och gråtande mamma 🙁
  Nästa gång kommer jag att vara mycket mer ödmjuk inför det faktum att jag inte är en dålig mamma för att min bebis äter ersättning om det skulle behövas, Molly mår toppen och fyller snart 1 år, hon är precis lika frisk och stark som sina helammade kompisar 🙂

  Usch, stå på er mammor, era barn kommer inte att bli mer sjuka, förkylda, ointelligenta osv än barn som helammas, så de så!

  kram
  Carro

 16. Profilbild för fia
  fia

  i min kompiskrets har flera fått barn samtidigt. vissa ammar, andra inte – av olika skäl.

  Vad jag slås av – oavsett om det gäller amning eller att ta sig ett glas vin efter att man blivit förälder (ojoj beware!) eller om det gäller sovvanor – är att de allihop utgår från att det som är det bästa för dem och deras barn också är det bästa för andras barn.

  ”ja, jag vet inte men jag skulle ALDRIG göra så med mitt barn”. är kommentaren som alltid följer när någon slutat amma tidigt, dricker ett litet glas vin i närheten av ett barn osv.

  Den ena uppskattar att få komma ut en kväll på stan -även att hon är mamma för att umgås med mig som inte har barn. Den andra som inte ens varit på ICA utan sitt barn tycker det är HEMSKT…och förutsätter att alla ska tycka det.

  Man ger någonstans upp rätten att göra saker utan att någon tycker eller kommenterar eller förstår sig på när man blir mamma.

  Jag tycker det är hemskt att det är så, men det är min uppfattning av saken.

 17. Profilbild för m47
  m47

  Det ÄR tyvärr precis som i solsidan. Trust me! Jag kämpade som en galning i en hel månad med minimjölk i tuttarna, ett ständigt tuttande barn (eftersom stackarn ALDRIG fick bli mätt) ständigt blödande och varande bröstvårtor som aldrig läkte. Kämpade och kämpade för amning var ju enl alla (t o m min mamma påpekade) så himla viktigt. Grät innan varje amning pga smärtorna i såren. Åt Citodon för att klara smärtorna. Till sist, efter en månad bröt vi helt. Det var så skönt. Jag/vi hade gjort allt, ja mer än vi kunde. Lillan hade sedan födseln fått ersättning som tillägg eftersom min mjölk var så tunn så att helt gå över till ersättning märkte lillan inte ens av, förutom att hon blev så mätt och belåten förstås. Slutade amma helt tvärt (fick inte ens mjölkstockning då, så lite mjölk hade jag) och vilken dröm det var när ersättningen tog vid. Frid i hela familjen. Superharmonisk baby sedan den dagen. Kände mig länge dålig. Kände hur omvärlden verkligen inte förstod vad vi gått igenom utan verkade tycka att jag valt en enkel/bekväm väg. Då gjorde det mig ledsen. Nu bryr jag mig inte längre. Mitt barn mår bättre än alla mina vänners barn som helammas. Hon är så harmonisk att precis alla påpekar just hur harmonisk hon är. De frågar hur vi gör. Komiskt va? Får jag ett till barn någon gång vet jag faktiskt inte om jag orkar dra igång amningshelvetet över huvud taget..? Med facit i hand skulle jag lagt ner amningen efter en vecka redan, när JAG egentligen ville. Det tar jag med mig.

  Vilka var det då som lade värderingar? Jo kvinnor. Alla män hade helt annan inställning. Varför kan vi kvinnor inte vara snällare mot varandra? Kvinnor, allra helst mödrar, verkar ju se hela cirkusen med barn som nån jävla tävling. Och konkurrenterna ska krossas. Jättekonstigt tycker jag som nybliven mamma.

 18. Profilbild för jif
  jif

  Intressant diskussion, för på många ställen är det som i Solsidan!!

  Amning är bra för barnet men det är också en pigg och välmående mamma. Min kompis som hade svårt att få till det fick mycket konstig info på BVC, bl a gå med bar överkropp hemma – känn brösten gunga fritt och känn grottkvinnan i dig så kommer mjölken rinna till. Intressant råd från en BVC i Sverige 2006.

  Själv hade jag superbra och lagom stöttning från BVC när vi hade svårt att få till det. Men kommer aldrig glömma gamla barnmorskan på BB som förlöste mina egna personliga nojor genom att påpeka att även hon skulle bli sur om hon blev väckt i tid och otid för att äta. Efter det körde vi på en lägre växel och allt funkade.

 19. Profilbild för Åsa S
  Åsa S

  Hej Cecilia,
  Vilket bra inlägg! Jag har själv funderat en hel del på det här med amning kontra ersättning sedan Solsidan i söndags, och pratat med många vänner om det.

  Vi har en dotter på snart sju veckor, föddes fem veckor för tidigt på självaste julafton. Första dygnet var hon för trött för att ta bröstet och vi matade henne med ersättning via kopp. (Håller med dig Jennie!) Därefter fungerade amningen. Jag hade inte tidigare funderat på det här med amning så mycket, men då kände jag att jag blev så lycklig över att det fungerade. Jag tror att det handlar om att jag som kvinna ger mitt barn mat, det är JAG som gör att hon överlever, det är MINA bröst som är oumbärliga för henne, direkt livsavgörande! Det ger en enorm tillfredsställelse.

  För ett par veckor sedan började lill-tjejen skrika som en galning på kvällarna. Precis som alla andra spädbarn, mjölken är inte lika tjock, mamma är trött på kvällen etc etc – det har vi väl alla både hört och läst om? Tog upp detta med vår underbara bcv-sköterska som tipsade oss om att ge henne ersättning om hon inte blir lugn och stilla efter amning. Underbart! Hela familjen fick lite andrum när hon plötsligt sov fyra timmar i sträck! Jag kände mig fortfarande nöjd – jag gav min dotter bröstet under hela dagen och natten, men kompletterade med ersättning som sista mål på kvällen.

  Men nu märker vi att detta inte räcker för vår tjej. Och ja, helt ärligt så känner jag mig otillräcklig.. det är ingen i min närhet som antyder detta, tvärtom! Men jag känner en viss sorg över att min kropp inte enbart kan göra min dotter mätt. Samtidigt hade det ju varit fruktansvärt om jag hade vägrat ge henne ersättning (baserat på dumma och elaka åsikter beträffande ersättning samt min egen känsla av otillräcklighet). Jag vet ju att min dotter skriker av hunger – vilken mamma hade jag varit om jag inte hade mättat henne, genom bröst eller ersättning?

  Tack för en bra blogg!

 20. Profilbild för Rosa
  Rosa

  Tänk om man redan från början kunde ha lite perspektiv på det här! Vad spelar det för roll om man ger sitt barn flaska några månader?! Vi har rent vatten, vi har rena flaskor, vi har rena nappar – ge ungarna ersättning om ni vill, oavsett orsak! Man behöver inte ens prova amma om man inte vill – vad spelar det för roll för föräldraskapet?
  Var föräldrar på det bästa sätt NI kan, på det sätt som ni känner fungerar för ER familj. Flaska eller amning är ingenting som spelar någon som helst roll om 5, 10 eller 50 år.

 21. Profilbild för Cissi

  Det är *värre* än det som de visade i Solsidan. Vill du få upp pulsen så gå in på forumsidan på familjeliv.se och sök på amningstrådar. Folk lägger sig i amning så obegripligt mycket, kvinnor ammar så brösten blöder för att ”det är ju så viktigt”, ersättning är det värsta man kan utsätta sina barn för etc etc

  /Cissi som inte ville amma (och förstås får ta skit för det)

 22. Profilbild för Eva
  Eva

  Måste bara kommentera detta inlägg….

  Jag tycker man får välja själv, ersättning eller tutte eller en kombination av detta. Det jag blir förbannad över , med folk som ger ersättning, är att man aldrig erkänner varför man gör det. Det man anger som orsak är att man har för lite mjölk. Jag hade problem med amningen, såriga bröstvårtor, körde amningsnapp som jag då och då försökte vänja dottern av med. Så jag läste på lite om amning, och det är ju faktiskt så att ju mer man ammar, desto mer mjölk produceras. Det är väldigt, väldigt få personer som har för lite mjölk och som inte kan öka på produktionen genom mer amning. Ändå är det den vanligaste orsaken till att folk slutar/aldrig kommer igång med att amma. Ärligt talat, är det inte för att det är ganska bökigt att amma? När man ger ersättning kan barnet sova ganska länge och håller sig mätta i 3-4 timmar. När man ammar kan man behöva amma varje timme, en gång i halvtimmen till och med. Och det är ju lite pyssligt, om man ska iväg och så. Sen är det ju jobbigt att amma offentligt, jag kunde inte göra det diskret för min mjölk sprutade överallt. Sen är det ju bökigt att sova med bh, amningsinlägg, vakna med läckande tuttar, hela sängen blöt…

  Jag ammade min dotter tills hon var 8 månader, men hon började äta gröt från fem månader. Jag tyckte ändå det var värt all meck och det var skönt att slippa gå upp och göra mat mitt i natten.

  Men som sagt, tycker att det är upp till var och en att välja, men stå för varför ni inte ammar.

  Tack för en superbra blogg!

 23. Profilbild för Frida
  Frida

  Min dotter somnade jämt när hon skulle ammas då hon ansåg att ligga vid bröstet var rena mysfaktor och inte middagstillfälle. Hon gick ner i vikt och jag la ner hela min själ i att föröka få henne att äta och inte sova. Var sambon som fick sätta stopp för de hela då jag inte sov någonting,var uppe och pumpade hela nätterna.. Allt kretsade bara kring ammningen..
  Men fy vilka reaktioner man har fått från sin omgivning, massor av tal att det är dåligt att ge henne ersättning, då bröstmjälk är det som skall vara bästa för barnet ”vad är det för fel på dig” undrade en barnmorska på förlossningen. Bröt ihop ett antal ggr då detta även är första barnet så jag kände mig som världens sämsta mamma och mådde riktigt dåligt över detta.

  Är jäkligt glad över att ersättningen finns, vet i tusan hur det hade gått annars, livet blev så mycket lättare och man få slå döv örat till när folk har sina förmaningstal.

 24. Profilbild för alexandra
  alexandra

  Vill bara säga att jag tycker om dig så himla mycket! Följer din blogg på bloglovin och jag tycker älskar när jag ser att du uppdaterat! Jag vet inte riktigt varför egentligen (inget illa menat). Vi har inte samma liv någonstans, jag är bara 19 år, har absolut inga barn och bor till och med hemma fortfarande. Men jag gillar din blogg fruktansvärt mycket ändå! Du är faktiskt som en förebild för mig, du har så himla skönt inställning till det mesta! Om jag någonsin får barn hoppas jag att jag blir lite som du, för du verkar vara en sån himla bra mamma. Fast inte bara som mamma, hela du verkar så bra!
  Gud vad jag överöser med komplimanger, känns nästan lite överdrivet. Men det är det verkligen inte så jag hoppas du tar åt dig! Ha det bra! Och hälsa Bonnie och Rio att dom är något av det sötaste jag sett.

 25. Profilbild för nene
  nene

  Med prematura tvillingar och bröstförminskning gjord 8 år innan gick det inte att amma. På BB skulle det till varje pris dras ut det lilla jag hade. Till slut fick mina barn UFA=utpumpat från annan (mamma). Efter två veckor tog sig personalen mod att meddela mig att vi var tvungna att börja med ersättning. Jaaa, det har jag vetat hela tiden. Tack o lov var BVC-sköterskan av motsatt syn.
  – Du ammar väl INTE? Om, skulle jag avråda dig. Du kommer inte att orka det med tvillingar.
  INGEN skulle vågat kommentera att de är uppfödda på ersättning. Jag har aldrig fått en kommentar om det och hade jag, skulle vederbörande ha fått sig en föreläsning som de sent skulle glömma.Och ja, idag har de en IQ på 150. Gör som ni vill med amningen, det som passar och fungerar i er situation. Finns inget rätt eller fel.

 26. Profilbild för Åsa

  Måste först säga hej och att jag verligen gillar din blogg! Det här inlägget va himla bra. Nu såg jag inte Solsidan i söndags men jag fattar vad du menar…

  Jag tror att jag sjäv skapade den där prestationsångesten när jag fick min son för 7 år sen. Jag kämpade och ammade och fick så ONT i brösten…
  Det blev inte bättre av att en barnmorska vid ett återbesök totaldissade mej, sättet jag höll bebisen, vinklar osv osv. Jag bröt ihop totalt. Jag sökte hjälp och fick komma till en amningsmottagning på BB. Där träffade jag en underbar barnmorska som på bara några minuter fick mej att inse att det var jag och ingen annan som bestämde om det där med amningen. Efter det kunde jag amma och koppla av och verkligen uppskatta det. Just för att jag själv bestämde hur jag ville ha det.

  Det menar jag är så viktigt! Vad det än blir, amning eller flaska eller en kombination av båda så är det mamma/pappa/barn som avgör! Det finns inga dåliga sätt, bara mamma/pappa får vara nära sitt barn och att barnet blir mätt och tryggt.

 27. Profilbild för Johanna
  Johanna

  När min dotter var fyra manader började jag jobba igen, vi bor inte i Sverige. Da jag introducerade ersättning som komplement till da jag var pa jobbet kom hon pa att det var ju bra mycket lättare att slurka i sig maten ur en flaska än att jobba ut mjölken fran bröstet. Hon totalvägrade sedan bröstet. Jag försökte pumpa ett tag, men det var rätt stressigt och mjölken sinade. Jag hade egentligen mycket mjölk sa det var ju synd att det inte gick att fortsätta, but that’s life. Här där vi bor var det ingen som tyckte nagot särskilt om situationen, men fran Sverige fick jag ganska manga negativa vibbar och kommentarer, det var SYND om bade mig och barnet. Att dottern även är född med kjesarsnitt (hon stor – jag liten) gör att min status kanske inte är den högsta. Jag vet att jag är en jättebra mamma, och min dotter är inte mer eller mindre sjuk än nagon annan unge, men ibland är det lite tröttsamt med sadana kommentarer.

  Kan jag inte fa vara glad och nöjd över att mitt barn kom till världen hel och frisk, och att även jag var hel och levande efterat? Kan jag inte fa vara glad över att mitt barn kunde växa och vara mätt trots att jag inte kunde vara med henne hela tiden? är inte det det man som mamma allra mest vill?

  Fascineras av vad som diskuteras mest och livligast pa svenska forum och bloggar mm. ämnen som folk verkligen gar igang pa är: kejsarsnitt, amning, längd pa barns dagar pa dagis, dagis eller inte dagis överhuvudtaget, och barnbilstolar/säkerhet. Svenskar skulle bara veta hur det kan se ut i andra länder. 😉

 28. Profilbild för Annica
  Annica

  Hej!
  Jag håller helt med dig, jag är glad att amningen funkar men hade det inte gjort det så spelar det verkligen ingen roll! Bara bebisen blir mätt och nöjd! Men blev nästan galen på BB av allt amningsprat, det va prio1 hela tiden höll ju nästan på att gå in i väggen av allt prat!
  Nu är jag nästan arg för att hon vägrar ta flaskan, kan ju inte vara borta mer än 3timmar från henne utan då blir det kris! Men försöker tio minuter om dagen och nu när hon blir 4mån ska vi börja med smakisar så hoppas hon gillar det!
  Kram

 29. Profilbild för ylva
  ylva

  Eva, är det inte precis det som är problemet; att man måste ”stå för varför man inte ammar”? Att man alltid måste förklara sig för andra varför man valt bort eller inte kunnat amma. Om man istället hade mötts med en neutralitet från närhet, BB och BVC i sitt val gällande amning kanske känslan av att vara en sämre mamma och en sämre kvinna inte varit lika stor. Om alla tänkte lite mer att ni gör vad som är bäst för er familj och vi gör vad som är bäst för vår, utan att kräva förklaringar eller att döma. Att säga till en nybliven mamma som i tre månader suttit och gråtit i soffan med blödande bröstvårtor och en missnöjd och hungrig bäbis att; ”visst är ersättning bra men om du bara ammar lite mer och lite oftare så kommer bröstmjölken att komma igång och räcka för ditt barn. Det gör den för alla!” Hade inte jag upplevt speciellt stöttande.

 30. Profilbild för Swedish in Atlanta

  Hejsan,
  Jag tycker man gor som man vill med det dar. Jag forlorade inte nagon somn over att jag slutade amma efter bara nagra mander med alla mina tre barn. Men sa bor jag ocksa i den amerikanska sodern dar folk ”mind their own business”. Ha det sa skoj i Miami.
  Petra

 31. Profilbild för mona
  mona

  Eva skriver ”Ärligt talat, är det inte för att det är ganska bökigt att amma?” Nej Eva, Du har helt fel. Du dömer, du antar, utan att veta ett smack. Det är inte alltid därför. Det finns många olika anledningar till varför amningen inte fungerar. Det kan lika gärna vara bebisen som inte vill. Exempel: Barnet ligger i säte, mamman är tvungen att genomgå kejsarsnitt, mjölken kommer inte på fem dagar, den 4.5 kilos stora hungriga bebisen kräver mat dygnet runt och har redan lärt sig dricka från flaska. Mjölken rinner till, men mamman har platta bröstvårtor och bebisen totalvägrar bröstet. Mamman försöker dygnet men orsakar bara stora sår. Rinner blod från mammans bröstvårtor nu. T.om sjukhusets amningsspecialist uppmanar att mamman slutar försöka. Men mamman slutar inte. Hon försöker pumpa istället. Efter några veckor drabbas hon av en kraftig infektion, över 40 graders feber, skakar i hela kroppen och kan inte röra sin egen hud överhuvudtaget. Det är totalstopp nu. Där Eva, där har du ett exempel. Vidga dina vyer och sluta döm andra mammor. Det är inte alls bekvämt att ge ersättning. Man måste ha pengar, köpa ersättningen, släpa hem den, koka vatten, sterilisera flaskor och dessutom gå ut i köket och fixa till en flaska dag som natt. Däremot är det absolut ingen skillnad på ammade barn och barn som fått ersättning, det finns minst lika många studier som pekar på det. World health organization rekommenderar amning för att ytterst få länder i världen har rent vatten att blanda med, inte för att ersättningen är sämre. Tyvärr är det många som inte känner till detta. Men stå på er alla mammor som ger ersättning, ni är inte mindre på något sätt, ni är fantastiskt starka och modiga!!! HEJA!!!

 32. Profilbild för mona
  mona

  HEJA Cecilia och alla andra starka, fantastiska kvinnor som vågar stå emot hetsen!!! Låt inte en endaste amnings-facist säga något dumt till er, dom måste amma för att behålla självkänslan, men det måste inte ni. Ni är modiga, tuffa kvinnor! Ni är otroligt fina mammor! Era barn kommer bli friska, stora, och starka, det lovar jag! Nu sticker ni ut hakan och går med näsan i vädret! 🙂

 33. Profilbild för anna lundkvist
  anna lundkvist

  Skriv din kommentar här!

  hej cecilia
  jag har en fyra månaders kille som endast fått kopp/flaska direkt från början. detta pga att jag höll på att dö och min man fick ta hand om en nyföding, dessutom vår första, mha underbar personal på Sös. När jag vaknade upp på IVA kände jag mig så överkörd så det finns inte, den känslan. Jag var bara så glad att jag fick vakna igen. MInns inget knappt av det dygnet, men de lät min lille son få vara hos mig, nära på bröstet. Det minns jag knappt heller, men han var det. När jag pratar om det börjar jag ibland fortfarande att gråta. Jag var nära en tredje operation och hann tänka att ”det var ju tråkigt att jag inte fick lära känna min son”. Jag har insett redan innan jag fick barn att detta med amning är en het potatis och att många ammande kvinnor tycker sig stå över icke-ammande. Så himla konstigt, jag fattar inte varför kvinnan själv är kvinnas värsta fiende. Jag har haft så dåligt samvete och trott att jag ger vår son den sämsta tänkabara starten i livet, att han inte ska knyta an till mig/oss, att han ska bli sjuk osv. men han är jättefrisk, verkar gilla mig och vi har mysiga långa gosiga stunder i samnband med maten. Jag har försökt skippa det dåliga samvetet då bebisar också lätt kan snappa upp stress och ledsamhet. jag hade hela tiden tanken att amma om det funkade. jag har aldrig sett någon prestige i det. nu funkade det inte för oss, jag mådde skit fysiskt och psykiskt och orkade inte se min lille lille ledsen och skakandes vid bröstet då jag inte fixade amningen och även mina tårar sprutade. Så blev det för mig och jag tycker varje mamma måste få slippa detta dåliga samvete och onda ögat från andra ammande mammor. kanske hade jag inte fått lika dåligt samvete om man på föräldrautbildningen iallafall nämnt att ersättning går bra om inte amningen funkar. men det nämndes inte med ett ord. ibland vill man ju men det går inte. tack för en jättefin blogg, fina bilder och du verkar vara en så himla bra tjej, sund med fina värderingar. tack för läsning jag alltid ser fram emot

  anna

 34. Profilbild för Rosa
  Rosa

  Nej, man ska INTE behöva stå för sina val och motivera dem för omgivningen – inte när det gäller något så privat som amning. Det är helt och hållet individens val och man ska inte behöva stå för det i något annat sammanhang än gentemot barnet och dess välmående.

  Det är helt enkelt inte Evas angelägenhet och inte någon annans heller.

 35. Profilbild för Annso
  Annso

  Min erfarenhet säger, precis som några har skrivit nedan, att det är inte bara att man ger flaska utan att man måste förklara sig om något ganska intimt. Har fått frågor som ”har du opererat brösten”, ”var där ingen mjölk”, eller då kommentarer som ”du vet väl att barnet blir tjockt och får allergier”… dumma människor finns alltid, men jag kan inte amma pga mediciner och kände inte för att dela med mig av det för då kommer följdfrågor om graviditet, missbildningar etc… så nog kan det vara som på solsidan alltid.

 36. Profilbild för Maria Q
  Maria Q

  När min son föddes för 7 år sedan var amningshysterin på topp kan jag säga. Min man fick direkt efter förlossningen dra i min bröstvårtor för att få igång en mjölkproduktion då jag har släta bröstvårtor. Alltså bara där blev det ju absurt. Även min BB vistelse blev kantad av detta ryck i bröstvårtorna som fick mig att åka hem fortast möjligast. Jag trodde min amning kommit igång och han rasade inte markant i vikt till en början. Barnmorskan sa bara till mig att fortsätta trots jag kände obehag varje gång han skulle äta…vilket han ville göra hela tiden såklart. Efter 4 v bröt jag mer eller mindre ihop hos barnmorskan som först då föreslog ersättning. Jag hade då testat att pumpa (satt i 1 h och fick ut ca 15 ml/bröst). Vår son hade dessutom rasat ca 1 kg i vikt men ingen sa något om ersättning. Efter detta besöket sprang jag till Ica o inhandlade ersättning o minen på min son när han för första gången blev mätt sitter fastetsad hos mig. Jag hade helt enkelt ingen mjölkproduktion o detta fick jag säga varje gång jag träffade en ny mamma (men om de ställde frågan minns jag inte, mer kanske att jag ville försvara mig själv). När hans lillasyster föddes 2 år senare var det inget snack om saken. Jag gav ersättning på en gång! Mätta o lyckliga barn är det bästa o jag önskar jag var tuffare som 25-åring då sonen föddes såhär i efterhand! Men att försvara amning skulle jag aldrig göra! Vill man amma o det funkar är det väl toppen men att det ska vara skuldbelagt med ersättning är ju förkastligt, borde vi inte ha kommit längre när det är 2000-tal?

 37. Profilbild för R
  R

  Huvudsaken är väl att ungen blir mätt och får den näring den behöver, om det kommer ur bröst eller flaska kan inte spela roll.

 38. Profilbild för flaskmamman
  flaskmamman

  Tänkte bara tillägga att jag började plöja information på nätet för att kunna ”försvara” mig och sprang över den här artikeln; http://www.expressen.se/nyheter/1.1735160/hon-trottnade-pa-lognerna-om-amning
  och jag blev lite lättare i kroppen när jag läste den.

 39. Profilbild för Carolin
  Carolin

  Jag tycker nästan att det är tvärtom, jag helammar min dotter som är 4 månader. Bland hennes jämnåriga är jag nästan ensam om det, de flesta gör som Cecilia och varvar ersättning med amningen.

 40. Profilbild för Annelie

  Måste bara få svara denna Eva, som undrade varför så många som ger sina barn ersättning inte kan förklara varför och att ju mer du ammar, desto mer mjölk får du..

  EVA: Det där är väldigt individuellt. När jag för 13 år sen födde mitt första barn, var jag helt inställd på att amma, mycket pga allergirisk, då hans far är allergisk..

  Jag ammade och ammade och ammade till förbannelse. Ungen blev inte mätt. ingen på BB kunde förstå varför? Tills jag en dag satte mig med en bröstpump..

  I denna bröstpump satt jag konstant i 2 timmar och fick ut som mest 25 ml..

  Någon som är förvånad över att jag i det läget valde att sluta amma och ge honom ersättning fullt ut?

  Det är inte alla som får mjölk, och jag ska inte behöva förklara för gud och hela världen varför jag valde som jag gjorde. För vem anser att en ammande mamma MÅSTE förklara varför hon ammar istället för att ge ersättning??

 41. Profilbild för Ella
  Ella

  På BB avd stod det lappar på varenda dörr.”Det här är ett Amnings BB. Här ammar vi.” Det var för 4 år sedan. När vi var där igen för 3 veckor sedan var dessa lappar som tur var borta. Jag kör med flaska pga bröstförminskning från början. Jag och bebis nöjda.
  Mår man inte bra av amning psykiskt eller fysiskt ska man inte.

 42. Profilbild för andrea
  andrea

  (Långt inlägg)
  När min son föddes blev han tvungen att opereras på kvällen samma dag som han föddes, det här var inplanerat, men när man väl ligger där och nyss har fått träffa den finaste människan man kan tänka sig, blir det plötsligt mer verkligt och jag var verkligen livrädd för vad som skulle hända. Trots att allt gick jättebra och min son klarade sig undan med ett ynka ärr från operationen så var jag just då så himla rädd och orolig, samtidigt som jag var groggy av all smärtstillande jag fick efter snittet. Trots detta blev jag tillsagd att ”tänk på amningen, pumpa så ofta du kan, gärna en gång i timmen”. Mitt i vad som kändes som en stor dimma kämpade jag för fulla muggar med att pumpa, pumpa, pumpa. Min son var uppkopplad med diverse slangar och sondmatades de första dygnen, sedan började man på sjukhuset med att ge honom både flaska och napp. Jag hade inte så mycket att säga till om i och med att jag inte fick träffa honom när jag ville. Jag grät floder varje dag, först för att jag inte fick träffa honom när jag ville och sen för att jag såg min älskade lilla plutt ligga där, med massor av slangar och maskiner. Eftersom dagarna gick fick jag spendera mer och mer tid med honom och läkarna sa åt mig att ge honom flaskan, så ja, det är vad jag gjorde. Några andra läkare sa åt mig att försöka ge honom bröstet. Olika direktiv från olika håll. När vi kom hem, 10 dagar senare, vägrade min son ta bröstet. Jag slet som ett djur den första månaden men insåg till slut att det tog så mycket kraft från mig och min son blev helt hysterisk eftersom att han inte fick i sig någon mat. Jag tänkte ”vad vill jag minnas från den här tiden egentligen?”, så jag började ge honom ersättning i stället, både han och jag förändrades något oerhört. Jag slapp den här stressen med att jag inte lyckades amma min son och min son slapp bli frustrerad varje gång det var dags för mat. Dessutom fick jag mindre och mindre mjölk och till slut räckte helt enkelt inte det jag pumpade ut. Från alla håll, från sjukhuset, från BVC, fick jag höra: ”Det är viktigt att du kommer igång med amningen. Ibland får man jobba hårt för att det ska funka, men det är viktigt att det gör det”. Jag kände mig skitdålig, i mina öron var dom där orden ungefär samma sak som ”om du inte ammar din son är du en dålig mamma och din son kommer ta skada av det”, för många av barnmorskorna jag träffade hade det liksom i sin framtoning, det där lite anklagande. Jag tror min son hann bli 3 månader innan jag vågade erkänna för BVC att jag inte ammade. Tänk att min farmor, 85 år gammal, skulle vara den första som sa ”äh, ge honom flaskan så blir både han och du nöjda, funkar det inte så funkar det inte”. Jag har faktiskt aldrig varit med om att andra mammor lagt sig i hur jag matar min son, utan kritiken har alltid kommit från BVC. När vi sedan bytte BVC av diverse anledningar, fick jag träffa världens bästa barnmorska som inte sa ett ont ord om att jag inte ammade, hon tyckte att det var jättebra att flaskmatade honom om det var det som funkade bäst för oss. Själv hade jag aldrig ens tänkt tanken på att jag skulle vara ”sämre” för att jag inte ammade min son, men när man får höra från olika håll om hur viktigt det är, hur jag MÅSTE få det att funka, ja, då börjar man faktiskt känna sig lite sämre än alla andra, för man tror ju att ALLA andra mammor ammar sina barn, varför funkar det då inte för oss? Idag är jag glad över att vi gjorde som vi gjorde (min son är nu 6 månader), annars hade det nog gått ytterligare ett par månader fyllda av frustration och besvikelser.

 43. Profilbild för Karin
  Karin

  Jag måste ha ersättning för att barnen (den andra är 3 veckor nu) inte gått upp i vikt ordentligt efter första dygnen. Jag har ammat hur mycket som helst, och barnen hade rätt sugteknik men blev inte mätta. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket mjölk – något som inte ska kunna hända enligt böcker och annan information? Allt verkar alltså funka med min amning förutom att det inte räcker till… jag ammar en del ändå, som tröst och liknande men det blir 5 flaskor ersättning per dygn. Jag skäms inte för detta men visst hade det känts bra om de små brösten visat sig ”duga” som mat till egna barn! Skrattade dock åt Solsidan, jag tror att det kan vara så för en del.

 44. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Jag upplever absolut att det liksom är en prestige i att amma där i början, men SEN – oh my god – om man fortfarande ammar när bebisen närmar sig året, då är det NOLL prestige! OJ vad folk vill förklara för mig att det MÅSTE jag ju sluta med, han är ju nästan ett år! (ammar fortfarande nån gång nattetid, när ingenting hjälper). Det jag har lärt mig sen jag själv blev utsatt för det, är att ALDRIG fälla oönskade amningskommentarer till nyblivna mammor!

 45. Profilbild för Anna
  Anna

  Jag ammade i en vecka. Det fanns gott om mjölk, dottern växte i rask takt och jag hade inte ont i brösten. Men. Jag har aldrig nånsin mått så dåligt som vid amningstillfällena. Ångesten blev till ett svart tungt moln, jag kände hur livslusten rann bort med mjölken och dottern blev liksom roten till det onda. När jag slutade och började med flaska kom allt – allt! – i ett annat ljus. Dottern framträdde i ett nytt ljus – det här är mitt barn! Mitt lilla fina barn. Så hade jag inte känt tidigare. Förlossningsdeppan vände i och med det – inte direkt, men efterhand, och beslutet att sluta amma är mitt livs bästa.
  /Mamma till frisk och energisk 2,5-åring

 46. Profilbild för Annika
  Annika

  Jodå, det är skamligt att inte helamma det har jag lärt mig på familjeliv.se. Finns en riktig amnings-mafia där!
  🙁

 47. Profilbild för maya
  maya

  hej

  behöver hjälp av dig som kanske kan USA lite bättre än vi är ett stort sällskap på ca 15 pers som ska fira jul i NY men hur skall vi hitta boende till alla?
  hotell är dyrt, hus/lägenhet vore önskvärt
  kanske du vet vart man ska leta…
  flygresa för alla på ett plan vore också bra men känns mycket svårt…

  maya

 48. Profilbild för K
  K

  Gud vad jag behövde precis det här inlägget och alla kloka kommentarer just nu. Tack.

 49. Profilbild för Mija
  Mija

  Jag skulle aldrig i livet låta tokiga morsor skulbelägga mig för att jag inte ammar! Själv har jag 3 barn, som jag ammat sammanlagt 2 månader (och det var den första jag ammade…) Jag hade skitsvårt att amma, så jag började köra tillägg ganska omgående. Vilket gjorde att alla mina söner fått en suverän kontakt/ närhet till sina pappor (2 st inblandade)
  Tycker att var och en gör p r e c i s som de vill, INGEN annan ska lägga sig i det beslutet!
  Jag sa som det var, och visst fanns några förståsigpåare, men dessa nonchalerade jag totalt!

 50. Profilbild för Ellen
  Ellen

  Det har nog äntligen börjat förändras tror jag men det är fortfarande VÄLDIGT laddat. Det finns alldeles för mycket måsten i detta med föräldraskap. Vi riskerar ju att ta kål på oss själva totalt!

  Med min andra dotter bestämde jag efter ett par vändor att inte amma. Mitt bästa beslut på länge!!! Jag har mått bättre och hunnit med min stora tjej mer. Vad är viktigast liksom?
  Jag träffade flera barnmorskor som var riktigt bra och stöttade mig men de säger ju själva att det finns saker de ”ska säga”, de har dålig koll på mängd ersättning och så också. Väldigt synd!

  Kram på er alla

 51. Profilbild för anna lundkvist
  anna lundkvist

  Skriv din kommentar här!

  tack flaskmamman! jag läste artikeln du länkade till, fick mig också lätt i sinnet och faktiskt så har jag tänkt att det måste ju finnas ämnen i bröstmjölken som inte är så bra. vem lever så giftfritt idag så barnet inte skulle få i sig några gifter alls? det är inte ett argument nu att inte amma, det är bara en reflektion om att myntet alltid har två sidor. det känns skönt att man inte är ensam i med flaskan till sin bebis och igår såg jag en liten en som blev flaskmatad av sin mamma. hur man än väljer at göra så är det vackert att se en mor sköta och föda sitt barn.
  jag kan inte längre låta mig tyngas av att jag skulle vara en sämra mor än en som helammar i närmare ett år. alla har vi våra historier, och huvudsaken är ju att våra små mår bra.

  en stor stor fördel med ersättning är att vår son och hans pappa har haft så många mysiga stunder redan. en fantastisk kontakt från början, det känns underbart!

  spännande att läsa alla inlägg i denna debatt som jag märker väcker starka känslor.

  allt gott till er, medsystrar.
  kram!

  anna

 52. Profilbild för Malin
  Malin

  Fast jag tror att det är lättare för dig att välja bort amning av praktiska och logistiska skäl när du vet att du kan amma om du vill. Det går absolut inte att jämföra med dom som inte kan amma alls men vill.

  Jag ville verkligen amma, jag försökte allt och tyckte att det var jobbigt att träffa mina vännet som ammade. Det var absolut inte deras fel, det var jag som kände att jag hade misslyckats som mamma på nåt sätt. Jag hade sett fram emot mysiga amningsstunder med min lilla knodd och vil inte springa och värma flaskor på nätterna… Även om det låter bra att pappan kunde hjälpa till från början.

  Det låter kanske tokigt, men det är ju ingen som tycker att man är knäpp om man får en förlossningsdepression eller andra tookiga tankar som nyförlöst.

  Känner på nåt sätt att ditt inlägg menar väl… men klandra inte dom som inte kan amma för att de är knäppa nog att dessutom må dåligt av det. Problemet finns!

 53. Profilbild för anna lundkvist
  anna lundkvist

  Skriv din kommentar här!
  hej malin!

  vet ej om ditt inlägg var menat till mig eller något tidigare men det var inte lätt för mig att inte amma, jag har skrivit ett tidigare inlägg, vet ej om du läste detta? jag ville amma men höll på att stryka med under förlossningen och mådde jättedåligt både mentalt och kroppsligen. det var jättesvårt att inte kunna amma men jag orkade inte och har haft väldigt svårt att inte ha ständigt dåligt samvete. jag har alltså inte valt bort amning av praktiska och logistiska skäl. jag har känt mig värdelös och som en kass mamma.

  och jag klandrar ingen! det är det sista jag gör. isåfall har jag uttryckt mig fel och ber om ursäkt för det.

  anna

 54. Profilbild för Bonny
  Bonny

  Skriv din kommentar här!
  Amma el Inte är absolut upp till var och en och vad som fungerar bäst just i den familjen.
  Men jag måste bara berätta att i min föräldragrupp på 7 mammor med barn var jag den enda som helammade. Där var det snarare tvärtom, jag kunde knappt yttra mig om det här med matning i början för jag skulle bara vara tacksam att jag kunde amma. Det var jag naturligtvis men som flera skrivit redan så finns det för och nackdelar med det mesta. Min dotter var tex helt beroende av att jag var med henne hela tiden de första 7 mån för hon kunde inte ta flaska. Om jag får ett till barn ska jag nog prova att varva lite med ersättning. Tack för en superblogg Cecilia!

 55. Profilbild för Katherine
  Katherine

  Kära medsystrar LÄS DETTA!

  Jag fick mjölkstockning, såriga bröstvårtor ( blodiga) och smärtan var olidlig!
  Men jag ville amma! Under de värsta tillfällerna gav jag ersättning vilket var helt.
  BVC erbjöd en nässpray -Syntocinon- som hjälper att FÅ IGÅNG amningen!
  Från att pumpa ut 25 ml till 120 ml!!! Halleluja;-)
  Så fort såren läkte fick jag bort amnings napp och hel ammar nu.
  Min dotter är idag 8 veckor och mkt nöjd!
  All info om sprayen står här:

  Så här står det i FASS om sprayen:)

  Syntocinon innehåller hormonet oxytocin som stimulerar tömning av bröstkörtlarna och livmodersammandragningar. Det används för igångsättning av amning, för att lindra spända bröst och motverka mjölkstockning samt för att förebygga och bota begynnande bröstkörtelinflammation.

 56. Profilbild för Cattis
  Cattis

  Åh Cecilia, det här är det bästa inlägg någonsin. Jag blir alldeles tårögd när jag läser om alla mammor som haft det så jobbigt.

  Jag funderade just på detta för någon dag sedan. Varför sa inte BVC något om att testa ersättning när tösen hade kolik? Kanske hade hon gråtit lika mycket men jag hade kunnat sova lite mer än 1 timme i sträck och inte suttit vid frukostbordet varje morgon och funderat på att hänga mig i kökslampan eller ha funderingar på att adoptera bort henne.

 57. Profilbild för Karin

  Det är ju bara att du läser Evas inlägg så ser du en mamma som inte verkar kunna acceptera att andra mammor inte ammar. Ingen ska behöva förklara varför de valt att amma eller inte, det är upp till var och en.

  Jag ammade min son ca en gång i timmen de första tre månaderna av hans liv och det kom inte mera mjölk för det. Så att alla kan få massor med mjölk är bara skitsnack! Det var en stor sorg för mig när jag var tvungen att gå över till flaskan, finns inget värre än känslan att man inte kan mata sitt eget barn. Nu är han snart 8 månader och världens finaste lilla kille och jag är glad att han äter ersättning , gröt och mat.

  Huvudsaken är ju att vi ger våra små älsklingar kärlek och närhet, och mat förstås, sedan spelar det ingen roll om det är ersättning eller modersmjölk!

 58. Profilbild för Maja
  Maja

  Varför ska man ens behöva försvara sig om man inte vill amma och varför måste det ALLTID ifrågasättas varför, är det ok att fråga någon varför man inte ammar?? Jag har ammat två av mina tre barn, men med den sista blev det knepigt och jag orkade ärligt talat inte med detta pumpande, värmande, ammande varje timme, så jag gick över till flaska… Och jag har under hela tiden hon var liten, nu är hon 1 år, behövt förklara varför.
  Är den mest lyckade mamman den som kan amma?

 59. Profilbild för Anne
  Anne

  Min kollega hade inte tillräckligt med mjölk till sina barn. I dotterns mammagrupp fick hon höra när hon var tvungen att förklara varför barnet fick flaska ”och stackars – då kan du inte ge ditt barn närhet”. Blir skitförbannad varje gång jag tänker på det.

 60. Profilbild för Christina
  Christina

  Om du bara visste!! Jag har en amningshistoria from hell, som jag bara inte orkar beskriva här. Det värsta tyckte jag var när jag kom till BVC på föräldragrupp och sköterska säger med hög o klar röst ” Det är ju det bästa som finns, klart ni ska amma”.

  Efter 3 månaders kamp, jävulusiska mjölkstockningar, 40 graders feber, 4 pencilinkurer gav jag upp och lugnet infann sig i vårt hem.

  Barn nummer 2 var jag mer beredd. Försökte och det gick bra med amningen. Ett tag. Sen fick jag infektioner o mjölkstockning och då la jag ner. Det finns ingen som ska sätta sig över och lägga sig i! Man gör det som passar en bäst och vad som funkar! En glad mamma är en bra mamma men en olycklig mamma = kaos!

 61. Profilbild för Anne
  Anne

  Måste bara lägga till när jag läste Evas kommentar att nej det går inte alltid att öka på mjölken som du beskriver. Med min första hade jag massor av mjölk, med min andra inte tillräckligt. Jag ammade dygnet runt men det blev inte bättre för det. Kunde sitta med pump en hel dag och fick ut en tesked (pump funkar inte för alla). Mina barn är nu stora, men jag blir deppig när jag ser att det råder samma fördömanden, besservissermentalitet och oförstående för andras situation som någonsin förr.

 62. Profilbild för Märta
  Märta

  Enligt mina erfarenheter är amning ett minfält….Så många åsikter som folk tycker man får vädra hur som helst. Blev mamma för snart ett år sedan och amningen av min son har blivit ett hett diskussionsämne för alla och envar. Främlingar på gatan kunde komma fram och väsa ”du ammar väl”. Svärmor tyckte att jag ammade för ofta, på hennes tid skulle man amma var fjärde timme…..men att min son inte kunde klockan och ville amma lite ”hur som helst” var svårt att acceptera. På sitt passiv-aggressiva sätt frågade hon ggr flera om det verklgen var bra att ”amma nu igen” och ”vad säger BVC om detta?” Många vänner har inte klarat att amma och detta har varit en sorg för många av dem. Man vill ge sitt barn det allra bästa och skammen att inte kunna amma har varit svår att hantera.
  Att känna sig som en sämre mamma för att man helt enkelt inte kan amma är inte kul. Särskilt inte när man känt sig mer eller mindre tvingad att göra detsamma.
  Sen till kruxet. Man får inte amma f ö r l ä n g e heller, för det är tydligen perverst?!

 63. Profilbild för Åsa
  Åsa

  FÖR spridning av saklig information. MOT moralhets.

  Jag ogillar verkligen den hetsiga moraldebatten kring amningen och det faktum att kvinnor sinsemellan ska lägga sig i varandras amning eller icke-amning.

  Men däremot är det sjukvårdens plikt att upplysa om det som vetenskapligt anses som det allra bästa för barnet- rent medicinsk. Dock bör de välja sina ord väl och ge OBJEKTIV & VÄRDERINGFRI information samt erbjuda hjälp till de som vill amma. Punkt slut. Där slutar deras uppdrag. Moral och egna åsikter får de lämna hemma. Som alltid måste patienten/kvinnan själv få bestämma över sin kropp efter att sjukvården upplyst om för- och nackdelar kring olika behandlingar/förlossningar/preventivmedel etc.

  I vissa länder har det varit trendigt bland tonårsmödrar att inte amma, och då slår det ju fel åt andra hållet istället. Att det blir socialt jobbigt för de som vill amma.

  (Kom ihåg att det finns barn där ute som faktiskt far illa i familjer med missbruk och misshandel, mobbning i skolan etc. DÅ är det läge att lägga sig i andras liv. Konstigt nog blir det alltid väldigt tyst när det är på allvar).

  Lycka till alla & var snälla mot varandra!

 64. Profilbild för cruella

  Jag tycker det verkar som om helamningen barnets första sex månader går ned. Alltså är det jättemånga som tar beslutet att börja med ersättning och därmed borde det inte vara någon större sak, eller? Lite som diskussionen kring bedövnings vara eller inte vara vid förlossningen. Många tycker att det är en sådan hets att föda utan och att man ses som mindre värd som väljer smärtlindring. Nästan så man får uppfattningen att folk nekas sin rätt på det området. Och samtidigt är EDA-användandet vid första förlossningen upp emot 75 procent. Känns inte som smärtlindringen är särskilt hotad. Och inte heller den självklara rätten att välja ersättning till sitt spädbarn.

  Man får slappna av lite. Bröstmjölk ÄR bäst för bebis, när det funkar, liksom en vaginal förlossningen är bättre än snitt, när det är komplikationsfritt. Sedan finns alla nyanser där emellan och där hamnar väldigt många. Det får man stå rakryggad inför.

 65. Profilbild för Malin
  Malin

  Hej Anna!

  Mitt inlägg var absolut inte riktat mot dig utan givetvis till Cecilia, Bloggägaren =)

  Jag vill inte attackera någon, givetvis inte! Jag ville bara få fram att Cecilias inlägg är bra, men att om man redan mår dåligt över att inte kunna amma så blir det lite värre när man dessutom är lite skum som inte bara gillar läget och drar fram flaskan.

 66. Profilbild för J.

  Jag kände mig extremt träffad av Solsidan i fredags. Med mitt första barn funkade amningen inte alls och jag kände mig urusel. För ALLA kan amma. Det sägs ju hela tiden. Men pressen som jag fick över mig + ett barn som faktiskt inte var intresserad av att amma gjorde att det inte funkade. Jag gav henne ersättning och hon var helnöjd. Men försök fortsätta amma sa alla. Amma är det bästa. ALLA kan. Och jag tryckte barnet till mig. Bönade och bad. Hon vände sig bara om och gallskrek och jag kände mig ännu värre. Som om jag verkligen tvingade henne.

  I föräldragruppen innan vi fick barn nr 2 pratade bm i över en halvtimme om amning. Hon nämnde inte ens att det faktiskt finns alternativ. Alla tidningar samma sak. Och jag blev så anti att jag knappt tänkte amma tvåan. Jag tänkte jag ger det ett försök och går det så går det. Med honom blev det tvärt om. Amningen funkade super! Jag kunde inte få honom att ta ersättning eller flaska förrän han var över ett halvår!

  Så till alla mammor med prestationskrav. Med duktighetssyndrom och viljan att vara till lags. Viljan att göra ALLT för sitt barn. Att alltid ge det bästa. Min son som helammades i 6 månader har varit jättemycket sjuk och dottern som knappt ammades i en månad har varit frisk. I alla fall fram till dagisålder.

  Det finns alternativ. Gör det som är bäst för ER, inte för alla andra!

 67. Profilbild för 30-nånting

  Oj, nu måste jag också lägga mig i.

  Jag ammade vår dotter helt de första 4-5 månaderna innan hon började äta mer fast föda och hon tappade intresset för amningen vid 7 månader.

  Det gick bra och jag tyckte att amning var smidigt och det gick också bra att pumpa ur.

  Men det skrattretande är det där med att allergirisken ska minska. Min dotter är allergisk mot mjölkprotein och det upptäcktes första gången vi testade att ge henne ersättning. Så att jag helammade hjälpte ingenting.

  Så självklart ska alla göra som de vill. Jag har kompisar som blandar amning och ersättning, som i princip gett ersättning från första början och som enbart har ammat och alla har vi friska och krya och glada barn!

 68. Profilbild för Anna
  Anna

  Åh vad glad jag är att just DU tog upp detta. Du verkar vara ganska prestigelös och samtidigt nyanserad och vettig när det gäller det mesta med barn och barnuppfostran och jag håller med dig helt och fullt.

  Jag ammade ettan utan problem så länge som hon och jag ville och fasade ut amningen i takt med att hon började äta burkmat (ännu ett minfält förresten) Nu med nr 2 har jag fasat ut amningen lite snabbare eftersom hon äter så bra av maten och helt enkelt blir mätt av geggamoja och fruktpuré. Vätska får hon i sig i form av vatten. Hon är 6 månader och jag ammar henne en gång på kvällen och en gång på natten mest för att få henne att somna och somna om.

  Kram

 69. Profilbild för Helén

  Har inga barn själv men har förstått av mina vänner att det finns en gigantisk hets att kunna amma. Jag förstår det inte men på forumet Familjeliv finns det visst en hel del galna trådar om hur hemskt det är att inte amma. Eller att föda med kejsarsnitt. Hade en kompis vars blogg som helt svämmade över av elaka kommentarer som talade om för henne hur egoistisk och vidrig hon var som hade fött med kejsarsnitt när förlossningen tog tid och inte riktigt gick som det skulle. Så det verkar finnas mkt konstiga idéer. Man ser ju även på kommentarerna här att det är ett ämne som orsakar stor uppmärksamhet. Vilket är helt galet. Låt mammorna vara ifred. Bättre folk fokuserar på sina egna familjer och liv. Tycker jag iaf.

 70. Profilbild för Natasha
  Natasha

  Håller med Åsas inlägg till 100%
  Amning är inte något som ska göras till en moralfråga. Det finns forskning och objektiva resultat som ska presenteras för att alla sedan ska kunna fatta ett informerat beslut. Precis som vi alla har rätt att göra.

  Vill bara tillägga något litet till 30-nånting att statistisk sannolikhet absolut inte är detsamma som absolut säkerhet. Det finns inga garantier för någonting, precis som att köra säkert och följa hastighetsgränserna ökar sannolikheten för att du inte ska hamna i olycka men det garanterar det inte för att det finns många fler faktorer än bara hur du kör. Detta är absolut inget påhopp jag bara vet att det här med statistik kan vara lite krångligt 🙂 och i media har det lite grann blivit så att när man som forskare säger att det finns en ökad eller minskad risk så tolkas det gärna som om det är detsamma som en absolut risk och det måste man komma ihåg att det absolut inte är.

 71. Profilbild för ninis
  ninis

  Skönt att höra nagon som är lite vettig uttala sig om den här amningenshetsen, för det är det faktiskt, även i andra lânder än i Sverige.

  Jag bor i Frankrike och trots att vi bara har tre manaders mammaledighet här far man hela tiden höra att man SKA amma barnet 6 manader – dvs medan du jobbar. Jag trodde ocksa att jag inte skulle bry mig om det, men tji fick jag, min amning funkade bra, men jag sprang mellan jobb och dagis fram och tillbaks under tre manader för att hon skulle fa bröstmjölk och inte flaska. Tror verkligen inte att hon har haft nagon större nytta av detta, och har bestämt mig för att nästa gang blir det tre manader om det gar, annars flaska direkt. Jag verkligen avskyr alla dessa mammor som har som jobb att klanka ner pa andra, och det finns TYVÄRR manga, alldeles för manga som är sa!
  Bra att du inte är det Cecilia!

 72. Profilbild för Anna
  Anna

  Amningen förstörde hela första tiden med vår son, vårt första barn. Han fick inte rätt grepp och på så vis inte i sig tillräckligt med mat. Vi blev kvar på BB nästan en vecka pga hans viktnedgång och gulsoten som kom som ett brev på posten.
  Alla sköterskor kom titt som tätt in på vårt rum och slet i mina bröst för alla visste minsann hur jag skulle göra. Det roliga var att alla hade olika visdomsord som jag skulle ta efter. Varje amning tog ca 1 h och sen ville han äta HELA tiden. Men han vart ju inte mätt så det är ju inte så konstigt. Inte en enda av dem nämnde ett ord om erstättning.
  När vi åkte hem från BB köpte jag med mig det från apoteket av ett rent infall.
  Två dar efter att vi kommit hem gjorde vår bvc-sköterska hembesök och hon frågade hur det gick med amningen förklarade jag gråtandes hur fruktansvärt det var.
  Hon rådde oss då att varva amning och ersättning och att man inte ska amma till varje pris.
  Den lilla mjölk jag hade sinade snabbt och han fick enbart ersättning efter 6 veckor. Men så blev han också en glad bebis som sov ordentligt.
  Utan vår suveräna bvc-sköterska hade jag nog gått in i väggen.
  Så visst finns det amningsfetischister 🙁
  Om det blir fler barn gör jag inte om samma misstag iaf. 🙂
  Tack för en bra blogg!

 73. Profilbild för Nadja
  Nadja

  Hej!
  Att BB och BVC ofta ger värdelösa amningsråd är ju inget nytt. Jag undrar om någon av er som hade problem med amningen kontaktade Amningshjälpen istället eller fick information om att ni kan vända er dit? Ringa en hjälpmamma, maila etc. ? http://amningshjalpen.se/ De är på mammornas sida! Amningshjälpen har även världens bästa blogg: http://amningsbloggen.blogspot.com/

 74. Profilbild för Cecilia
  Cecilia

  det mesta jag möter på är mammor som valt att sluta amma rätt tidigt och dom ska alltid försöka hitta nått negativt med att jag ammar mina barn över 1 år. Personligen säger jag aldrig nått negativt till mammor som inte ammar av diverse anledningar.

 75. Profilbild för Eva
  Eva

  Oj och förlåt.

  Det var inte meningen att uppröra så många. Jag har aldrig dömt någon för hur man väljer att göra med amningen. Jag har haft vänner som har kämpat på med såriga och infekterade bröstvårtor där det verkligen inte gått och jag har om något uppmanat dem till att sluta amma, för annars orkar man ju inte. Man ska inte amma om man mår dåligt av det och det inte fungerar!!

  Det jag var trött på var folk som, redan från början, kompletterar med ersättning och skyller på att man inte har någon mjölk. Det tar ju ett bra tag för produktionen att komma igång, och om man ”stör” med ersättning redan från början så riskerar man ju att äventyra amningen. Detta får man oftast höra av vårdpersonal i början, men det är många som tycker att det är skitsnack. Sedan blir det en ond cirkel, eftersom man mättar barnet med ersättning, tar den inte bröstet lika mycket, och mjökproduktionen blir mindre. Barnet tröttnar oftast fort vid amning och man får ta flaska för att den aldrig hinner suga fram den feta mjölken, och därför blir barnet aldrig mätt. Och det jag blir störd på är att man förvånat säger ”nää, jag får sluta amma för jag har inte tillräckligt med mjölk”. Man har ju i hög grad satt sig i den situationen själv.

  Jag hade aldrig ersättning hemma, för att det säkert skulle ha varit lätt att ta till vid jobbiga stunder. Detta innebar att man i början, innan produktionen hade kommit igång (läs flera månader) kunde få sitta och amma en hel dag. Det är ju många som inte ställer upp på detta, och det kan jag respektera, men då får man säga det. Jag är övertygad om att min amning inte hade fungerat om jag hade kompletterat med ersättning. Men, då hade jag ju stått för det och inte förklarat det med att jag inte hade någon mjölk. Men det kanske inte är accepterat att säga det? Man ska ju inte behöva förklara sig i detalj, men vad sägs om ”nä, det fungerade inge vidare” ?

  Ledsen om jag trampade någon på tårna med mitt inlägg, det var inte meningen att ge sig på er som gärna vill, men inte kan amma. Hemskt tråkigt om det inte fungerar och då ska man till slut ge upp tycker jag.

  Trot eller ej, men får jag ett barn till funderar jag på endast ersättning eftersom det är rätt bökigt och jobbigt att amma. Men då tänker jag stå för varför jag gör det, inte skylla på mjölkproduktionen. Men det kanske bara är jag som vågar vara ärlig?

 76. Profilbild för mandy
  mandy

  Alla kan inte amma!
  Så är det bara.
  Och vissa VILL INTE amma.
  Det är väl en mänsklig rättighet att få välja hur man vill göra?
  Jag ammade min dotter tills hon var 6 månader och sen föredrog hon maten istället så då slutade jag.
  Hade inte amningen funkat direkt så hade jag absolut inte slitit ut mig genom att kämpa för allt i världen.
  Finns ingen anledning när det finns ersättning som är fullvärdig!

  Eftersom jag i min utbildning till distriktssköterska även är utbildad inom bvc så säger man nu mer under utbildningen att man ALDRIG ska skuldbelägga en mamma för att hon inte vill eller för att hon vill sluta amma. Det tycker jag känns som en bra inställning och hoppas att de flesta bvc-sköterskor håller sig till denna linje.

 77. Profilbild för Anna
  Anna

  Tänker att det hela handlar om att amningen tros borga för att mamman spenderar mycket tid med barnet – och motsatsen, att ge ersättningen innebär att man ruckar på närheten och att vem som helst kan ge den.

  Och problemet är att ingenting får ta tid i vårt samhälle, där det anses statusfyllt att fortsätta sitt liv som vanligt trots att man fått en bebis. Man har inte tid att vänta på mjölken eller på att bebisen ska lära sig. Detta tror jag är dilemmats kärna, inte minskad allergirisk, ökad intelligens eller vilka fördelar som nu lyfts fram genom amning. Det naturliga har blivit onaturligt.

  Jag har två barn varav den första ammades med mycket vånda och stora problem, medan den andra smaskade på som en dans. Min slutledning? Ingen aning faktiskt.

 78. Profilbild för Cissi

  Nej Eva – man måste inte ”stå för” något. Det räcker att säga att man inte vill amma. Vill man säga att mjölken inte räcker så får man det, man måste inte försöka i två-tre månader för att få säga det, det är inte du som bestämmer det.

  Återigen – ett bevis på hur laddat det är med amning och hur många ”småpåvar” det finns som ska tycka till om vad kvinnor får och inte får.

 79. Profilbild för cruella

  Jag håller med Eva. Hur amningen rent biologiskt, hormonellt och fysiologiskt fungerar är inga *åsikter*. Att då säga att ens mjölk inte räcker, fast man redan från början kompletterat med ersättning, blir lite konstigt och så späder man på en missuppfattning kring amning som florerat i decennier, att somliga drar en vinstlott och har fet mjölk som räcker medan andra inte har samma tur.

  Den fysiologiska sidan är självklar nog MEN sedan kommer själva samspelet och amningen, relationen, där två nybörjare ska fungera tillsammans. Det är en lättstörd procedur, ingen tvekan om det. Stresskänslig, sömnbristkänslig, smärtkänslig. Och skär det sig där så till den grad att det sätter själva tillvaron på spel, då är det ju inget snack om att ersättning är otroligt mycket bättre än alternativet…

 80. Profilbild för Anna

  Skriv din kommentar här!
  Jag har två barn en som är fyra och en som är fyra månader. Tyvärr så har amningen varit svår med båda barnen. Den förstfödde ville inte äta från mig kunde gråta i en timme innan hon tog bröstet och efter två månader slutade jag. Men jag skämdes men jag stod endå för det ….men jag kände mig otillräcklig som mamma, fånigt nog helt värdelös! Med min lilla bebbe nu strular det också, han gråter och verkar få ont i magen. Men eftersom han har problem med magen känns det också svårt att sluta amma. Dels för att jag inte vet hur hans mage kommer reagera dels för att det känns tufft att ännu en gång ”misslyckas”. Slrattade gått åt solsidan och kände igen mig!

 81. Profilbild för karin
  karin

  Jag har två barn och det där med amning kommer alltid att vara en het potatis för mig. När jag var gravid med min son så tänkte jag att det nog skulle fungera med amningen och när det inte gjorde det så mådde jag skit. Kände mig som världens sämsta mamma och det tog månader innan jag kunde acceptera situationen och inse att jag är den bästa mamman för mitt barn. Jag kände mig totalt misslyckad.

  Med min dotter funkade det inte heller och även denna gång var det jobbigt att gå igenom.

  Varför det är så? För att man inom mödravården och i övriga samhället stöter på värderingar om att amningen är det bästa man kan göra för sitt barn och när det inte fungerar så känner sig många värdelösa, man vill ju det bästa för sitt barn. Amningen är på ngt sätt en symbol för moderskapet.

  Jag har tänkt mkt på det där med amning och har varit så ledsen. Jag tror att det är lätt att tänka att det inte är så farligt om inte amningen skulle fungera när den gör det. Men att vara i situationen då det absolut inte går, då känns det som ett nederlag för många.

  Jag önskar verkligen att den här diskussionen kunde bli lite mjukare. De allra flesta vill sina barn det bästa och funkar det bäst med ersättning, varför ska ngn annan lägga sig i? Om ngn slår sitt barn eller kränker det på andra sätt så kan man absolut ha en åsikt om det, men ngt så personligt som amning känns konstigt att folk ska ha så många åsikter om. Det är ju inte så att man svälter sitt barn, utan ger det mat, närhet och kärlek ändå. Vad är det för fel på alla som tycker att alla ska amma, att det är det enda riktiga?? Det skapar så mycket stress, hets och dåligt mående.

  Den psykiska aspekten av amning borde man också tänka på. Om jag hade fortsatt att kämpa med amningen hade det definitivt påverkat relationen till mina barn på ett negativt sätt. Med ersättning kunde jag istället slippa det onda och fokusera på att vara närvarande på alla plan.

  Blev ett långt inlägg, men jag önskar verkligen att alla ni som hetsar med amningen och tycker att alla ska kämpa på funderar lite på hur viktigt det är i det stora hela. Låt andra föräldrar göra det som funkar bäst i sin familj. Det ser så olika ut. Det handlar ju som sagt inte om att göra sina barn illa, utan om att göra det som funkar bäst för alla inblandade. Helt sanslöst att man som mamma endast blir godkänd om man kämpar ett visst antal månader, som ngn här tycker. Vem ska bestämma hur mycket ngn annan orkar eller vill?

 82. Profilbild för hemulenochgrodanboll
  hemulenochgrodanboll

  Jag läser en kurs i spädbarnspsykologi och vid ett seminarie var det en lärare som sa en intressant sak. Innan mjölkersättning kom ut på marknanden så hade vi ammor som ammade åt mammor som inte kunde/ville amma. Det var inget konstigt med det. Sen kom ersättningen och under ett antal år var det fler som gav ersättning än ammade. Nu har det vänt och nu är helt plötsligt åsikten att alla kan och ska amma. Att använda en amma i dagens samhälle kommer väl inte ens på tal?! Men under historiens gång har det aldrig tidigare varit tal om att alla kan, det visar att vi är lite fel ute just nu. Inom min kompiskrets har dock ingen sett snett på de som gett ersättning, men de som gett ersättning har alltid många försvarstal på lager och det känns tråkigt att det ska behöva vara så.
  Själv ammade jag i 8 månader, varannan timme på dagen och en gång i timmen på natten. När dottern äntligen började med välling sov hon helt plötsligt hela nätter och då kände jag bara att varför hade jag inte gett henne ersättning innan. Hela jag var ju förstörd vid det laget och nu 3 månader senare är jag fortarande inte ok..tröttheten har satt enorma spår psykiskt, fysiskt och i mitt förhållande. SÅ viktig kan inte amningen vara. Det är viktigare att barnet har en mamma som mår bra.

 83. Profilbild för frugfunderar
  frugfunderar

  Man kan kolla på vilket nätforum som helst för att se hur lätt kvinnor ha att fördöma andra kvinnor – gärna anonymt. Det är väldigt synd… jag tror att mammor som hetsas på det ena eller andra håller är mer skadligt än amning/tilägg någonsin kan vara…

 84. Profilbild för Emma
  Emma

  Hej! Jag hade aldrig tänkt över amningens vara eller icke vara innan jag fick min dotter, men då överrumplades jag av den totala amningshysteri som rådde på SöS där jag födde. Precis som någon nedan skrev så kom det in olika sköterskor med miljoner tips och slet och drog i mig och barnet. Vi var kvar en vecka pga komplikationer och amningen funkade inte riktigt. Att det fanns alternativ till amningen nämndes dock inte utan de sa rakt ut att vi helst inte fick åka hem innan de kunde skriva i journalen att amningen funkade. Jag grät, barnet grät, min man grät och till slut stod jag på toaletten och pressade ut mjölk i en liten kopp som vi hällde i barnet i smyg, för att sen säga att ”jo, nu funkar amningen, hon har PRECIS ammat klart” när nästa sköterska kom in och skulle kontrollera. Sista dagen kom en undersköterska in, stängde dörren, sänkte rösten och sa ”säg inte till nån annan här på avdelningen att jag sagt det, men det är inte hela världen om hon får ersättning nån gång…”.

  Detta var i augusti 2010 – inte särskilt längesen eller överspelat alltså, så diskussionen behövs… Och så fort vi kom hem funkade det att amma, antar att vi låst oss helt både jag och barnet av all stress. Blir fortfarande arg när jag tänker på det

 85. Profilbild för Helena
  Helena

  Det är nog tyvärr en ganska vanlig syn på amning som framkommer i solsidan. Den som ammar är en god mor annars inte. Blir barnet blir mätt och får kärlek är ju det viktigaste, sen om maten är köpt på ica spelar ju mindre roll. Jag känner en mamma som mådde jättedåligt av att bli hårt pressad redan på bb av barnmorskorna, det blev ju inte bättre av svärmors tips på hur barnet ska suga etc…

 86. Profilbild för lena
  lena

  Eva, du kanske önskar att du också hade råd med ersättning, eller att du helt enkelt vågade ta det beslutet? Jag anar faktiskt lite avundsjuka där…

 87. Profilbild för malin
  malin

  Eva, bara för att amningen funkade för dig, betyder det inte att den funkar för alla. Sen finns det mammor som vill ge ersättning av olika skäl och det är också helt ok. Vi är inte grottmänniskor längre, det är långt ifrån alla som vill amma. En modern mamma räds inte för att ge sitt barn ersättning. Den täcker barnets alla näringsmässiga behov, t.ex järn, som annars är mycket svåråtkomligt. Ammade barn bör ta vitamindroppar, just av den anledning att bröstmjölken inte är tillräcklig. Det är 2011 nu, du får helt enkelt acceptera att alla inte gör på ett visst sätt.

 88. Profilbild för cruella

  Jag fattar inte hur ni som kritiserar Eva läser hennes inlägg: Hon har aldrig talat om hur andra ska göra, bara rätt stillsamt velat sticka hål på en del argument som florerar och som faktiskt inte är hållbara rent faktiskt.

  Jag har all förståelse i världen för att man ger ersättning helt eller delvis om amningen krånglar så mycket att det inte känns värt det. Men då går också den mjölkproduktion man eventuellt har ned, i de allra flesta fall. Klart det blir för lite mjölk då, om man skulle få för sig att barnet ska klara sig på bara bröstet.

  Om man ska öka mjölkproduktionen, *vid en redan fungerande amning*, gör man bäst i att lägga sig ned och inte ägna tiden åt NÅGOT annat än amning, mat och en massa dryck och värme i flera dagar.

  Jag har också läst att mammor i jämställda familjer, där pappan drar ett stort lass med hushåll och övriga barn, ammar längre och lättare. Inte så konstigt om motsatsen innebär ännu ett stressmoment i tillvaron.

 89. Profilbild för a
  a

  Du är lite rolig Cecilia, du vet mkt väl att amning är kontroversiellt o att det finns MKT krav o förväntningar från framförallt BVC och BB att man SKA amma, men även från ”alla andra”. I Sverige får ju Livsmedelsverket mfl ut med den allmänna rekommendationen att man SKA HELAMMA (dvs. inget annat än bröstmjölk) tills barnet är 6 månader (om man kan). Baseras på WHOs råd.

  Personligen tycker jag det är fånigt att slaviskt följa några råd som myndigheterna eg. följer bara för att WHO sagt det o i sin tur baseras på att bebisar i U-LÄNDER med smutsigt vatten kan DÖ om de får ersättning gjord på dåligt vatten, alltså bättre med helamning länge. Men här HAR vi ju rent vatten och till och med ersättning på tetrapak, färdigblandad! Jag skämdes lite första gången bara för att amningshetsen var så stark o jag var ny mamma men nu med nummer 2 skäms jag inte alls över att en o annan flaska med ersättning slinker ner. Skönt för mig o bebisen är glad o pappa som kan mata. Sen visst,m kt flaska kan ju hämma amningen men jag gav flaska först efter att amningen var OK, dvs. efter typ 2-3 veckor.
  Kör på ni alla som vill blanda o alla andra – gör det som känns rätt för ER o era bebisar!!!

 90. Profilbild för J
  J

  Jag HAR VALT att inte amma. Finns ju ingen vetenskaplig bevisning på att det skulle vara sämre för barnet med ersättning och kan jag leva helt jämställt med min man så väljer jag det. Har dock inget emot dom som ammar, det är ju toppen det med 🙂 Men det som stör mig är alla lögner/myter som finns kring amningen. Det är sorgligt att man inte kan få välja själv utan att blir serverad lögnet på BVC. Det enda som stämmer är att man går ner i vikt fortare och att barnet får bättre immunförsvar under tiden man ammar – inte som många tror – hela livet pga amningen. Det finns forskare som hävdar att flaskmatade barn däremot får BÄTTRE immunförsvar eftersom deras eget ”immunförsvar-system” kickar igång tidigare. Som sagt, toppen om amningen fungerar, det är ju jäkligt praktiskt också, men lögnerna stör mig. Det är sorgligt att BVC/barnmorskor osv inte har tillgång till riktig information.
  Läs tex det här:
  http://www.expressen.se/nyheter/1.1735160/hon-trottnade-pa-lognerna-om-amning

 91. Profilbild för anna-lena j
  anna-lena j

  Amning, prestige – inte hos mig. För mig är det självklart att amma, länge, över ett år. Mjölkersättning saknar samma kvalitet. Barn som får ersättning blir oftare sjuka, kan få matsmältningsproblem och omgärdas inte av samma trygghet som ett barn som ammas kontinuerligt. Det här vet alla. Prestige? Fakta.

 92. Profilbild för j
  j

  Anna-Lena – ej fakta. MYT. Länka gärna till den forskning som bevisar detta. Vill ej bråka, bara trött på att det sprids falsk ”fakta” kring detta.

  Läs tex det här:
  http://www.expressen.se/nyheter/1.1735160/hon-trottnade-pa-lognerna-om-amning

  Utdrag:
  Amning skyddar mot allergier – nej

  Agnes Wold: Falskt! Det finns faktiskt fler, och bättre, studier som visar en ökad risk för allergi hos exklusivt ammade barn. Förklaringen kan vara att amningen är infektionsskyddande och därför ”skyddar” barnets immunsystem mot stimulans från bakterier och virus. Mycket tyder på att flera sjukdomar beror på att barnets immunsystem får för lite träning. Det är känt att barnets immunsystem är mindre aktivt hos ett ammat än ett flaskuppfött barn, vilket är helt naturligt med tanke på att bröstmjölkens antikroppar täcker bakterier och virus på barnets slemhinnor och hindrar dem från att tas upp och stimulera immunsystemet.

 93. Profilbild för J
  J

  Obs! Är EJ amningsmotståndare på något vis. Jag är emot lögnerna om amningens fördelar. Amning är så klart supersmidigt och toppen om man man trivs med det. Precis som att flaskmatningen har sina fördelar både medicinskt och när det tex kommer till jämställdhet.

 94. Profilbild för Lotta
  Lotta

  Prestige – ja! Inte hos mig dock. Med mitt första barn blev det både ock, helt enkelt därför att han inte kunde amma tillräckligt bra (ja, det finns sådana barn!) – han klarade inte av att ta greppet utan att vika in underläppen och absolut ingenting hjälpte. Jag gräst och han skrek av hunger och till slut, efter att ha ammat med ett sådant där tuttskydd i plast, så började vi att varva med ersättning. Han gick inte upp i vikt som han skulle på grund av amningsstrulet så jag började ge flaska i smyg!?. Min bvc-tant var en riktig ragata och jag fick även syrliga kommentarer från vissa andra mammor (tack, tack – jag glömmer er inte!). Helt galet, men först då blev han nöjd, ökade i vikt och sov ordentligt.

  När i fick barn nummer två var jag ärlig med mitt nya MVC och sade till barnmorskan att ”Ja, jag kan tänka mig amning nu bara jag får rätt hjälp från början och att det faktiskt går”. Hon skrev in det i min journal och på BB efteråt (annat sjukhus än den första gången) ar det fantastiska och se där, plötsligt satt amningen. Det höll till drygt fem månader då jag fick samp i båda brösten, som inte försann. Då gav jag upp.

  Jag skulle aldrig komma på tanken att ifrågasätta om någon inte ammar. Det finns tusen skäl.

 95. Profilbild för Cia
  Cia

  Jag upplevde att det låg stor prestige i amningen. Överallt var/är budskapet att amma var det rätta. Jag hade bara problem med amningen på alla sätt och fattar nu inte i efterhand att jag plågade mig själv (och mitt barn) i tre månader innan jag började med ersättning istället. Någon (BVC/amningsmittagningen) borde ha sagt att jag inte behövde amma och att ersättning var lika bra. Jag tyckte Solsidan programmet var klockrent! Sorglit men sant!

 96. Profilbild för Mysan
  Mysan

  Jamen Cruella, det är väl ingen missuppfattning att man är olika, en del har mer mjölk än andra. Jag har fyra barn, varav två (tvillingar) är delammade, medan mina två andra barn är helammade. När jag kommit hem från BB har det SAMTLIGA gånger (ett kejsarsnitt, två vaginala) dröjt 5-6 dagar innan mjölken har runnit till. Har inte läckt en droppe under graviditeterna, ej heller kunnat pressa ur. Andra berättar att mjölken fullständigt läckte och sprutade redan andra dagen. Sedan när amningen väl kommit igång ska det inte mycket till för att det blir för lite, det räcker med att man hoppar över en gång och så minskar produktionen. För att jobba upp produktionen upplever jag att jag fått jobba bra mycket mer och oftare än många av mina väninnor. När jag så småningom har slutat amma har jag inte behövt pumpa en enda gång. Mina bröst lägger helt enkelt av direkt.

  Tvillingarna ammade jag bara till de var 4,5 månader. De andra helammades till 5 månader och delammades till 8-9 månader. Man kan ju inte säga vid fjärde barnet att vi var två nybörjare direkt – EN, fine, men jag hade faktiskt ammat innan.

  Med tvillingarna kan jag direkt slå hål på myten att det beror på mamman hur amningen funkade. En sög hårt och snabbt (och det gjorde svinont pga dåligt tag), den andra hade god teknik. Dvs med en funkade amningen MYCKET bättre än med den andra. Mina tvillingar, som fått mycket ersättning, har också varit mycket friskare än mina andra helammade barn, och är minst lika trygga.

  Jag föredrar amning för att det är mer praktiskt än att hålla på med flaska, samtidigt tror jag inte ett skrutt på att alla har exakt samma biologiska förutsättningar och att det bara är det sociala samspelet som ska till. Det är nog mer komplext än så. Alla har inte samma förutsättningar.

  När min mamma på tidigt 70-tal fick förfrågan att vara med i en studie om amning svarade hon att hon inte helammade (jag var 2 mån). Då svarade de att hon fick vara med i studien ändå, det gick nämligen inte att få tag på någon som helammade sitt barn. Detta var i Stockholm kan tilläggas.

 97. Profilbild för Veronica
  Veronica

  Förstår inte varför så många blir upprörda över Evas inlägg. Jag håller till viss del med henne. I min BVC grupp var jag den enda som ammade min son alla andra körde ersättning. Anledningarna var lite olika; en hade tex börjat hårdträna ganska så kort tid efter förlossningen och då fått mindre mjölkproduktion. Att sen börja med ersättning och kombinera det med amning tycker jag verkar lite besvärligt just med tanke på att produktionen går ned då det inte behövs lika mycket. Det säger sig självt. För mig fungerade det jättebra att amma. Oftast med tvåtimmars intervall. Dygnet runt. Det var klart att det var tidskrävande men det var det ju värt. Jag var ju föräldraledig med mitt barn och allt annat kom i andra hand. Sen tycker jag att det är jättebra att det finns ersättning att tillgå när amningen inte fungerar!

 98. Profilbild för Angelica
  Angelica

  Åh få saker triggar så som amning!
  Vad hände med kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp!? Inte när du är gravid och ammar eller borde amma, fattar inte hur folks (ofta äldre tanter) första fråga efter en förlossning kan bli; funkar amningen? Har även råkat ut för samma fråga av äldre okända tanter på stan som bara vill små prata! Om amning? EEH NEJ TACK!

 99. Profilbild för Sofia
  Sofia

  Jag undrar samma sak som du Cecilia, vem har skrivit manus?? För jag upplever det inte alls så! Jag ammade inte min första dotter, vilket jag självklart fick förklara för många, mer för att de inte var vana och för att det i deras värld var naturligt att amma. Men efter denna förklaring har jag inte märkt att någon speciellt tyckt det varit konstigt – man köpte min förklaring lixom. Nu väntar jag vårt andra barn och kommer göra ett nytt försök med att amma. Men jag kommer inte stånga mig blodig för att få det att fungera. Funkar det så funkar det – då är det jättebra. Men fungerar det inte så är jag fasen ingen sämre mamma för det – tvärtom! Strular det så tror jag att jag gör både mig själv, bebisen och vår familj en tjänst genom att gör vårt barn nöjt och mig mer lycklig och tillfreds.

 100. Profilbild för Lisa

  Jag hade aldrig tillräckligt med mjölk till vår dotter. Det ”rann” då aldrig till. Vi fick ge henne ersättning för att hon svalt. Jag ammade henne så fort hon ville, och när hon blev hysterisk för att det inte kom någon mjölk fick min man ta henne och ge henne ersättning. Då satte jag mig vid pumpen. Varannan timme, dygnet runt, pumpade jag. När hon sov på nätterna ställde jag ändå klockan på varannan timme och gick upp för att pumpa. Det mesta jag någonsin fick ut var 35 ml. Efter att ha levt så i 2,5 månad gav jag till slut upp.

  Amning är inte lätt, varken för de allra flesta, eller för mig.

  Vår dotter föddes och jag ville ge henne allt i världen men jag kunde inte ens ge henne mat. För mig var det ett enormt misslyckande och en stor sorg.

  Att andra, helst de som haft en lyckad amning har jag märkt, uttalar sig som om de har något i relationen till sina barn som jag aldrig kan få för att jag inte ammat, gör mig både förbannad och ledsen. Att andra, helst de som haft en lyckad amning har jag märkt, uttalar sig som om att jag har mig själv att skylla för att jag gav min dotter ersättning för att hon svalt, ja, inte gör det mig glad direkt.

  Min misslyckade amning har jag efter tid slutit fred med. Att jag ska behöva försvara, förklara och motivera för andra, helst de som har en lyckad amning har jag märkt, hur det beslutsfattandet gick till, det betackar jag mig för. Att andra påstår att jag gjorde avbröt allt på grund av lättja och bekvämlighet, det är helt enkelt inte så kul.

  Man kan väl ha vanligt respekt för varandra, vi gör väl alla så gott vi kan.

 101. Profilbild för Hanne Elise
  Hanne Elise

  Oj! Jeg undervurderte visst hvor følsomt dette temaet er! Her har engasjementet vært på topp! Svenske ammehjelpen burde linke til denne bloggen, for her er det mye erfaring å lese.

 102. Profilbild för Mia
  Mia

  Att kämpa sig igenom något svårt och besvärligt och till slut nå ett resultat man är mer än nöjd med , det får en att växa som person. Jag är nu 47 år, men fortfarande stolt över att jag trots urusel start på amningen för 24 år sedan lyckades ta mig igenom de första jobbiga månaderna, för att sedan kunna njuta av resten av amningstiden. Jag är så glad att jag gav det tid och inte gav upp för tidigt. Men det var absolut ingen som hetsade mig, mer än möjligen jag själv. Det kanske är vi kvinnor som pressar oss själva i första hand, och när vi misslyckas tenderar vi skylla på omgivningen?

 103. Profilbild för Camilla
  Camilla

  Jag har två döttrar och vår bebis på snart 7 månader ammar jag fortfarande delvis. Och jag känner nästan som att jag anses lite ”bonnig” här i Stockholm när jag inte slutat amma än. De flesta runt mig slutade amma sina bebisar när de var runt 4-5 månader, så jag känner nästan som att det just nu är på mode att sluta amma tidigt. När jag fick vår första dotter för 3 år sedan så upplevde jag inte alls samma hets i att sluta amma…. Någon annan som känner likadant?

 104. Profilbild för Maria
  Maria

  När Lilly föddes för snart 11 månader sedan så funkade inte ammningen alls. Jag hade visserligen mjölk till ett helt fotbollslag i tuttarna men i mitt huvud stämde det inte, det gjorde ONT i bröst och bröstvårtor och varje liten del av mig sa bara NEJ! Jag kämpade på i 10 dagar men efter dom dagarna när ”andra dagen gråten” var kvar och jag vara bara nere o ledsen hela tiden så sa barnmorskan på BB-avdelningen stopp och jag slutade. Ersättningen var helt fantastisk och min sambo älskade att kunna mata Lilly lika väl som jag. Lyckligtvis har detta mottagits bra av hela min omgivning även främlingar. Jag är inte ”stålt” över att inte ha ammat, jag är väl medveten om att detta kunnat gynna Lilly lite extra näringsmässigt men jag skäms inte för detta på nåt sätt och har inga problem att svara på de frågor folk kan ha och lyfter mer än gärna fram de fördelar jag upplevde med ersättning! Till nästa barn kommer jag absolut prova, det skulle kännas häftigt att kunna amma ett barn i alla fall delvis, men går det inte så går inte världen under. Lilly har En helt fantastisk relation till sin pappa och jag tackar ersättningen delvis för detta då dom knöt an väldigt tidigt!

 105. Profilbild för emma
  emma

  Visst finns det skuldbeläggar-idioter. T.o.m. på BVC. Min (numera f.d.) bvc-tant skällde ut mig efter noter när det kom fram att jag stöttade min amning med ersättning till min då sju veckor gamla dotter. Hon fräste argt fram både det enda och det andra om att det inte fanns något mer idiotiskt än att blanda amning och ersättning och deklarerade dessutom att jag minsann ”berövade mitt barn antikroppar och närhet”. Att min dotters viktkurva äntligen började peka uppåt var inget hon reflekterade över.

  Jag bytte bvc.

 106. Profilbild för cruella

  Till Mysan: Jag har inte talat om att det sociala samspelet är det enda viktiga, tvärtom, jag vet innerligt väl hur ont och hemskt det kan vara med ett barn som suger hetsigt och fel – medan nästa unge är helt drömskicklig från första början:-)

  De biologiska förutsättningarna finns hos i princip alla – sedan kan amningen störas av i princip vad som helst. Är man extremt motiverad och tjurig och har bra backning runt sig kan man antagligen få ordning på det mesta. Men ingen annan kan ju tala om för en hur det ska vara och om man måste kämpa så till den milda grad.

  Svår balansgång, för om jag vore barnmorska på MVC så skulle jag ju vilja berätta att man kan behöva jobba på med amningen i någon vecka innan den sitter – även om det inte är något direkt *fel*. Går man in i det hela och tror att det ska vara 100 procent fungerande från början, annars är det ingen idé att försöka, då lär det inte bli så mycket ammat heller.

 107. Profilbild för Mysan
  Mysan

  Cruella. Fast du säger att de biologiska förutsättningarna finns hos i princip alla. Jag vidhåller fortfarande att en del drar en vinstlott medan andra inte gör det, även om du tror att det är en missuppfattning. Att man också har olika fysiologiska förutsättningar från början. Sen vad man gör av det är en annan fråga.

  Det är möjligt att alla kan amma, precis som alla kan väga 55 kg eller alla kan läsa in en universitetsutbildning i matte. Det är bara det att insatsen för att nå dit kan skilja sig så oerhört mycket för olika människor. För en del människor som har en längre och brantare uppförsbacke är det helt enkelt inte värt det. .

  Det säger sig själv att den som har mycket mjölk i brösten direkt efter förlossning och som får en mätt och trött bebis har en helt annan resa än sådana som jag, vars barn inte ens får ut något de första 5-6 dagarna. Vid det laget är brösten söndertuggade, blodiga och det gör svinont. Barnet är grinigt, sover dåligt och vill bli buret hela tiden. Man kan prata smärttrösklar, men jag har fött barn helt utan bedövning och för mig var amningssmärtan värre. By far. För den var inte övergående. Fjärde barnet förstod jag vad som väntade, och skaffade all upptänklig backning för att amningen skulle få en lugn start. Det var ändå segt. Men det gick till slut, precis som med trean. Jag har kämpat oerhört för att komma upp i helamning, eftersom jag kompletterat alldeles precis i början. Men även när jag var uppe i helamning minskade produktionen så fort det hände något och jag hoppade över minsta mål (tex vid introduktionen av fast föda eller vid något udda ersättningsmål). Två steg tillbaka, direkt. Så upplever jag inte att många av mina vänner har haft det. Vissa har haft en strid ström av mjölk och problem med att det kommer för mycket.

  De flesta behöver jobba på amningen bra mycket mer än en vecka innan den sitter. Själv jobbade jag på amningen i 8-9 månader, dvs HELA tiden. Och då ser jag mig själv som en hyfsat ruttad flerbarnsmamma.

 108. Profilbild för Rosahjärtan

  Självklart finns det folk till allt. Då även kvinnor som skuldbelägger andra kvinnor -som inte ammar. För mig är det totalt helt galet.

  Jag ammade min 3 åring i 3 månader sen var det kört, hon blev inte nöjd men flaskan gjorde henne nöjd. hellre en glad & nöjd bebis än dagar av fight så som vi hade det sista amningstiden.

  Ibland funkar det bara inte, det gör för ont, det kommer för lite, för blaskigt, man har en unge som inte har ro att tutta fram mer mjölk, en mjölkstockning eller sju som sätter käppar i hjulet U name it. För mig är ersättning guds gåva till hungriga bebisar.

  Jag ammar min nu 2 veckor gamla pojke, men har alltid ersättning står i beredskap, för mig som trygghet att veta att han åtminstone inte behöver vara hungrig om nu mina tuttar strejkar. & det är känsligt det här med amningen, märker direkt om dagen varit stressig, vätskan varit för lite, jag gjort för mycket mot vad kroppen orkar med så nog fasen tryter det i mjölkpåsarna! Amning är INGEN peace of cake!

 109. Profilbild för Helene
  Helene

  Felix och Måns Herngren har skrivit manus, åtminstone en av dem har barn.

  Min BVC-sköterska var likadan trots att jag hade bröstböld 41 graders feber och två barn till så skulle jag fortsätta med pumpen,, värre än tortyr! jag sa att det skiter jag i jag vill må bra, ungen mår nog lika bra med ersättning och det blev en stor vuxen man av den killen med och väldigt sällan var han sjuk med!

  och visst fick man miner av andra mammor med som tyckte man skulle försökt lite till………..

 110. Profilbild för Pernilla
  Pernilla

  Skriv din kommentar här!
  Hej!

  Jag är en tvåbarnsmamma på 37år. Amanda, min äldsta födde jag 1998 och Emma 2001.
  Min amning krånglade direkt på BB men barnmorskorna sa att jag skulle kämpa på. Jag låg kvar 3 dagar på BB innan jag åkte hem.
  Amningen blev bara värre. Amanda gick ner i vikt, jag hade dessutom konstant mjölkstockning, feber och såriga bröstvårtor. Varje invägning med Amanda på BVC var ett helvete! Barnmorskan där blängde på mig och sa bara att jag måste amma oftare!
  Jag och min man hade flyttat från Gbg till Småland bara några månader innan AManda kom till världen. Så pga det hade jag inte så många vänner runt omkring mig just då.
  I tre månader höll jag på att amma, tills en morgon när min kära mamma ringde från Gbg och sa att nu får det räcka! Jag låg då i 40gr feber och med såriga och blodiga bröstvårtor låg jag och grät i sängen. Antingen ringer du BVC eller jag, sa mamma.
  Jag tror både hon och jag ringde och samma dag kom mamma ner med ersättning.
  Nu kanske du undrar var min man fanns i allt detta? Han gjorde så gott han kunde men jag kände mig ju så dålig som inte kunde amma mitt eget barn. Min man reste också väldigt mycket.
  Men alltså efter 3månader började jag med ersättning och Amanda flög upp p viktkurvan, jag både bättre.
  När jag fick Emma 2001 så provade jag amma på BB men direkt när det inte funkade så började jag med ersättning. Det var det bästa jag gjort!
  Nu fick Amanda och Emma en lycklig mamma och dessutom mätta och glada barn!
  Idag kan jag fortfarande bli så arg på den där Barnmorskan på BVC!
  Förrästen, när jag fick Emma och var p BVC sedan så var det en annan barnmorska som kom fram och kramade om mig och sa att det var så skönt att se att jag mådde bra nu, för det gjorde jag ju inte med Amanda!
  Att jag inte gav kärringen, förlåt uttrycket en jävla fet smäll på käften! Varför gjorde HON ingenting när jag mådde dåligt?! Varför kom hon inte fram då?!

  Oj detta blev ett långt inlägg!

  Ha en trevlig helg!

 111. Profilbild för maja-Style & Life by Leia

  Vår son kom 9 v för tidigt och kunde såklart inte ammas utan sondmatades men redan från början kände jag PERSONALENS press på mig att pumpa…var tredje timme dygnet runt i flera månader satt jag med den där jädra pumpen och under sjukhustiden var det ett väldans hej å hå om hur mycket man hade lyckats pressa ur och om hur duktig man var NÄR man hade lyckats få fram några extra milliliter.

  Även om dom ibland sa att man inte BEHÖVDE amma så märktes det att det ”var det enda rätta” och det pumpades, sondmatades och gjordes amningsförsök mest hela tiden….rörde vår son på läpparna så skulle det provas å ammas. Ja och först skulle det vägas så att man kunde väga igen efter och se hur många gram han hade gått upp och vad han fått i sig. Det här fick mig att känna mig som en blandning av en mjölkkossa och en värdelös mamma och jag AVSKYDDE att amma….den där samhörighetskänslan och alla andra fina amningskänslor som andra har pratat om förstod jag inte alls.

  När vi sedan kom till BVC första gången (då var sonen kanske 4 månader?) utbrast min underbara BVC-sköterska: -OJ HELAMMAR DU? Det är det inte vanligt att man kan när dom kommer så tidigt, du måste ha kämpat hårt…..då brast det för mig och tårarna sprutade….TÄNK om någon bara kunde sagt dom orden tidigare.

  Jag vet ju inte hur det är när man får barn i rätt tid men i vårt fall så var det en väldigt stor press på att det skulle ammas eftersom Neo var prematur och behövde det. Och vilken mamma vill inte ge sitt barn det den behöver?

  Jag anser att en liten del press och en hel del peppning är viktigt….för bröstmjölk ÄR det bästa. Men det allra viktigaste för barnet är att ha en mamma som mår bra och en glad mamma+ersättning MÅSTE VARA BÄTTRE ÄN en ledsen mamma+ bröstmjölk.

  En något osammanhängande kommentar med div felskrivningar….lång är den också men det är en svår fråga att svara på snabbt och kort så du får ursäkta.

 112. Profilbild för a
  a

  Cecilia – tänk på dem som inte kan amma alls. Du KAN ju amma men väljer att komplettera med ersättning när det behövs. Det är lyxigt. Men om du inte hade fått amningen o funka, haft ont ell barnet inte gått upp i vikt, då hade du förstått hur jobbigt det här med amning kan vara. För uppenbarligen vlll du ju amma eftersom du gör det o hade du inte kunnat alls så slår jag vad om att du hade tyckt det var lite jobbigt, iallfall en stund eller så.

  Sen tycker jag det är mycket mer bekvämt med amning, ialladall när ´man är hemma. Fram m bröstet o så är det klart, Skönt att slippa gå upp på natten o mixtra med flaskor mm.

  allal ska göra som känns bra för dem o barnen, det vet man bäst själv.
  Skrtiver detta m bebis i famnen, därav lite konstigt…. 🙂

 113. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Jag måste fråga er som lägger ner så mycket kraft och tid på det här med amning två saker: varför gör ni detta?
  har ni lika mycket åsikter om familjetlivet i övrigt eller har ni detta med amning som ”specilaintresse”?

  Sen har jag ett tips till er: använd istället all denna energi till att engagera er i frågor som rör barn som far illa istället.

 114. Profilbild för Annika
  Annika

  Tyvärr, det är såhär det ser ut. Jag upplevde (med mitt först barn) att trycket från åtminstone mödravården och förlossningspersonalen var enormt på mig som mamma, att jag SKULLE amma till vilket pris som helst. När det inte funkade eftersom min dotter föddes för tidigt och inte orkade suga, fick jag bara höra att vi skulle fortsätta tills det funkade för ”amma kan ju alla”. Hur känns inte det att höra för en livrädd, förtvivlad nybliven förstagångsmamma som bara vill sitt barn det bästa? När chocken över att ha fött ett barn fem veckor för tidigt ännu inte lagt sig?
  Jag kämpade så hårt. Dottern kämpade ännu hårdare. Upplevde inget stöd någonstans ifrån. Min man var förtvivlad över att inte kunna hjälpa. efter 8 månader (ja, 8 månader!) funkade det hyfsat. Och då började vi så smått övergången till fast föda och några veckor senare ville dottern inte längre ha bröstet. Det enda jag kände var, tack och lov att det äntligen är över.

 115. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Med risk för att diskussionen spårar ut…

  Varför är det inte lika kontroversiellt att ge sina barn godis och läsk dagligen??

  Där har ju mamman och pappan verkligen ett eget val som inte påverkas av kroppslig förmåga.

 116. Profilbild för Andrea
  Andrea

  Jag är eller har själv inte kommit dit i mitt liv än.
  Men jag vet en bekant till mig när hon väntade sin son var har fast vid att hon inte ville amma, inte alls. Jag vet dock inte pga av vilken anledning. Men det spelar ingen roll. Det var så hon ville ha det. Men hon fick super hård kritik från barnmorskan, som försökte övertala henne på alla sätt och vis. Men min bekanta vän stod på sig och gick sin väg. Starkt säger jag! Han är en helt fisk och pigg kille så vad spelar de för roll. Han har inte tagit skada utav att inte få amma. Och mamman gjorde på det viset hon hade velat.

  Nä, min tid är inne så har jag och min sambo bestämt att det blir ”bytta roller” . Jag kommer att jobba och han kommer att vara föräldraledig. Pga att jag är mitt uppe i att utvecklas och gå vidare till en högre tjänst. Men det är ett arbete som kommer att ta 1,5-2år kanske. Jag vill inte stanna upp varken där eller med min familj. Jag är fast besluten med att göra båda!
  Jag VET! att jag kommer få hård kretik från alla möjliga. Men varför ska det vara så fel? Pappan är lika mycket förälder som Mamman!
  Till dem som jag redan har sagt till hur jag vill ha det. Deras första tanke har då varit just men amningen då? För det första så för 3år sen gjorde jag en bröstförminskning. Så det är inte säkert att det funkar. För det andre finns det bröstpump. Och om man behöver mer finns det ersättning! Whats the deal!?

 117. Profilbild för Maria
  Maria

  Det är så här.
  Jag kunde inte amma mina barn och av vissa, främst folk som man inte kände , var det ständiga kommentarer.
  Jag brydde mig tack o lov inte. Till o med bvc tanten sa till mig på första mamma träffen att; du borde väl i alla fall försöka amma.

  Mina barn är friska o krya och har sovit hela nätter sen de var två veckor gamla!

 118. Profilbild för Anna T2
  Anna T2

  Det kan vara jättesvårt.

  Om du är i det läget att du (som du skriver) är ”glad att det funkar”, så är det nog svårt att förstå hur förnedrande (faktiskt!) det känns att hala fram den förhatliga plastflaskan fylld av kemisk sörja vars innehåll man inte har koll på, bland andra mammor som har tutten framme vid sina lugnt klunkade barn.

  Att ibland kunna VÄLJA BORT att amma vid något tillfälle är en helt annan sak än att vara TVUNGEN för att det inte går. Flaska (liksom napp) är en ersättning för det naturliga, ett gummiverktyg, ett slags handikapphjälpmedel för den som inte kan använda sin kropp till det den är tänkt till.

  Tycker att Solsidans liknelse vid att behöva ta Viagra är lysande!

  Första barnet föddes tre veckor sent och var väldigt hungrig direkt. Hon vägrade amma efter att ha druckit ur flaska EN gång, redan på BB.

  Det var fruktansvärt jobbigt och kändes i hela kroppen.

  Att vilja amma är givetvis en otroligt stark instinkt, annars skulle inte många barn överleva i länder utan föräldrautbildning.

  Med mitt andra barn funkade det och det kändes i hela kroppen hur rätt det var. Man mår bättre, blir lugn och alla hormoner rättar till sig. Vi körde på tills hon tröttnade (2 år) så nu har jag testat båda ytterligheter! 🙂

 119. Profilbild för Cia
  Cia

  Felix Herngren som skrivit manus är visserligen man, men han har fem ! barn och det sjätte på väg så han har nog varit med om en del ; )

 120. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Hur länge ammade du? Är väl den vanligast frågan man får… Nej men fy, har han flaska sa tanterna i affären, släktkalaset etc när min 4månaders fick flaskan i stället. Jo, jag tycker det finns viss sanning i avsnittet….Med mitt första barn ammade jag dag och natt, duktig mamma…när han väl fick flaskan då sov han hela natten…

 121. Profilbild för Tobias
  Tobias

  Kvinnor ska amma därmed basta. Att inte amma är som att ge sitt barn pizza istället för ordentlig husmanskost.

 122. Profilbild för Juicy
  Juicy

  MASSERA INTE!!!
  Vill bara varna för att man ibland får tipset att massera brösten (och det gjordes i Solsidan också) vid mjölkstockning. Jag fick det tipset både av BVC, sjukvårdsupplysningen och akuten.
  DET SKA MAN INTE, det förvärrar!!!

  Om du har en mjölkstockning som inte går över på ett par dagar, sök till gyn-akuten! Där får du både smärtstillande (japp, du hörde rätt. Som man kan ta trots att man ammar. ) och hjälp. Tro mig. Jag fick en komplicerad bröstböld som jag inte önskar att någon annan människa ska få uppleva!

 123. Profilbild för Anna
  Anna

  Långt inlägg!

  Med första barnet var det bara så att man skulle amma redan på BB. Jag hade sår som varade och jag skulle ändå amma, dessutom fick man inte ha något skydd (som ju finns för att rädda tuttarna från sår) enligt BB-personalen. Efter en vecka blev det mjölkstockning med penicillinkur och risk för bröstböld om jag inte ammade ännu mer (fortfarande utan skydd). Såren blev ännu större, varade mer och gjorde ännu ondare. Min man fick vid varje amning sitta bakom mig och göra tusen nålar på min arm för att ge ”motsmärta” så att det inte skulle kännas lika ont på brösten. Efter tre veckor kom det bakterier i bröstsåren och jag fick allmän blodförgiftning. Det är det som kallas att barnsängsfeber. Superstark medicin sattes in och jag kunde räddas men det var fyra fem timmar från att jag dog. Och trots allt detta skulle jag fortfarande amma, BARA amma, ingen ersättning. Ingen sa någonting om att man kanske kunde ge flaska trots att jag hade 41 i feber och var nästan död. Men sen sket jag i det med skydden som de sagt på BB och använde dem. Det blev bättre direkt och sen ammade jag i nästan ett år utan problem. Men sjukdomen satte spår, jag tappade nästan allt mitt hår, huden på händer och i ansiktet flagade och jag och min son har nog fortfarande en relation som påverkats av detta. Så att amma kan ju som i detta fall faktiskt vara rent livsfarligt. Och alla tyckte bara att det var bra att jag fortsatte amma, trots att det var den som var boven… Tack för mig.

 124. Profilbild för Lina
  Lina

  Till Anna: Jag började gråta när jag läste ditt inlägg. Det är så SJUKT att sånt här får hända!!
  Jag känner igen mig till stor del i det du skriver. Min son hade för kort tungband och sög fel, vilket gjorde helvetiskt ont och jag fick sår och mjölkstockningar… Jag grät varje gång jag ammade, kände mig jättedeprimerad, kunde inte älska mitt barn utan fick superångest varje gång han vaknade för att jag skulle behöva gå igenom tortyren igen… Sökte hjälp på amningsmottagningen och hos amningshjälpen, men inte förrän efter två månader upptäcktes det att hans tungband var för kort. Efter att de hade klippt det försvann alla smärtor och jag kunde amma utan problem. Men då hade jag redan blivit traumatiserad och deprimerad… Det är nu ett år sedan jag slutade amma och jag är fortfarande arg och ledsen!!! Den första tiden med min son är förevigt förstörd pga att alla pressade mig att fortsätta amma och klappade mig på huvudet istället för att hjälpa mig! Jag vet inte hur många gånger jag fick höra hur duktig jag var som ammade, och hur viktigt det var att jag fortsatte. Det här kallar jag terror mot nyblivna mammor!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *