Det här med inredning

IMG_9995

IMG_9996 IMG_9998

Vi ska snart flytta till ett nytt hus, idag hyr vi möblerat men det nya huset kommer vara helt tomt vilket kräver en liten kompott av hitskeppning av möbler en del möbler från Sverige (fast vi hyr ut vårt hus möblerat där också, så det är inte mycket kvar att skicka), ett par seriösa tag på loppisar och Craigs list ( den amerikanska motsvarigheten till Blocket) och någon vända på IKEA och härliga Crate & Barrell. Och sen ska vi väl ha något som liknar ett hem hoppas jag. Det är förstås superkul att fixa i ordning och inreda när man flyttat. Men helt lätt är det inte. Med kläder fattar jag galoppen. Då kan jag överblicka och förstå vad som behövs och saknas. Men när det gäller ett helt hem – pust, då blir det sjukt mycket för min hjärna att hantera. Någon tipsade om att ”bara köpa saker man gillar, tänk inte så mycket på vad som passar ihop utan fokusera på att omge dig av saker som får dig att må bra”. Jaha? Skulle jag jobba efter den metoden skulle mitt hem snabbt se ut en skvatt galen människas bostad med färger och stilar i ett totalt huller om buller. Och inte på det där mysiga viset, utan helt… oharmoniskt bara.

Däremot läste jag en hemma hos artikel om Malene Birger som (såklart) hade ett hus i Toscana eller vad det nu var för trevlig plats – och det hade hon inrett genom att strikt hålla sig till en rätt smal uppsättning färger. Nu kanske det här är fullkomliga självklarheter för som verkligen kan det här med inredning – men för mig var det ett ”ÄNTLIGEN!!!” – det är så jag ska göra. Bestämma mig för en knippe färger som jag tycker passar ihop och som får finnas i vårt hem (borträknat förstås barnrum och leksaker och sånt) – SÅ mycket lättare plötsligt. Nu kan jag helt plötsligt gå runt på Crate & Barrel och ba ”Skitsnygg! Men. Gul. Passar INTE i färgschemat”. Dock att denna färgfascism som jag kokat ihop väldigt svårt att förmedla till Per. Han nickar men jag ser att han inte fattar när jag säger ”hav” – och hänvisar till den blågröna färgskala som fått godkänt. Orange finns för övrigt också med (men INTE gult. Som sagt. Och absolut inte rött) och så en massa fina basfärger, trä och metall. Pust. Lättnaden i detta.

Förresten – övriga tips och förhållningsregler att förhålla sig till vad gäller inredning tas tacksamt emot. Vi snackar alltså de stora penseldragen. Saker att tänka på som gör ett sådant här projekt lyckat. Obs! Är INTE en ljust och fräsct-människa. Gillar färg och burrigt mys. Men fattar till exempel inte alls mattor. Hur man ska göra och välja till exempel. Lampor är också svårt. Hjälp. Hjälp?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Em
  Em

  Skulle varmt rekommendera att ta hjälp av en belysningsexpert (eller vad det kallas). Det är en hel djungel det där med olika belysningskällor, varmt ljus, kallt ljus osv. Mina föräldrar anlitade någon som kom och hjälpte dem med detta när de byggde nytt hus. De har många smarta lösningar i sitt hem vad gäller belysning och många av dem hade man nog inte tänkt på själv.

 2. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Nu bor ju ni i LA, men jag vill ändå slå ett slag för ullmattan. Miljövänlig, värmer när det är kallt men är också sval när det är varmt, avger inga gifter (syntetiska mattor är extrema giftbovar som binder till sig damm och ”laddar” det med äckelpäckelämnen), har fin textur och fibrer som bär färger väldigt vackert – och ja, den luktar illa när den blir blöt, men det är den ju förhoppningsvis inte så ofta 🙂

 3. Profilbild för Sara
  Sara

  Men åhhhh, liksom! Sånt här går jag igång på till 100%! Är en riktig amatörinredningsnörd – och väldigt anti trend-inredning som istället brinner för att plocka fram det unika i varje hem/familj. Såååå kul att få bygga ihop något från scratch! Snabba tips är att tänka på att mixa material och form, mjuka upp kanter med runda och organiska former, balansera mörka färger med ljusa, massor med belysning och glöm inte växter och textilier. Och ta det lite lugnt och låt det växa fram, fort och fel är en klassiker, kör långsamt och rätt istället. Även om långsamt kan vara 1-2 månader… ;D lycka till!

 4. Profilbild för Andréa
  Andréa

  Spännande! Men inte helt okomplicerat förstår jag.. En bra utgångspunkt är även att tänka funktion. Vad ska ytan användas till? Ex är om ni kommer att ha stora öppna ytor/rum är att dela in rummet i olika ”bubblor” en del för sköna chill stunder med sagobok eller slösurfande en del för matgrupp en soffdel mm. Dessa ”bubblor” ramas in med antingen belysning eller en matta under som skapar rumslighet på ett naturligt sätt. När du tänker utifrån din familjs funktion så blir hemmet oftast personligt

 5. Profilbild för Helena
  Helena

  Hei! Du må sjekke ut West Elm (www.westelm.com) om du ikke allerede har gjort det, masse fine møbler og lamper:)

 6. Profilbild för Louise

  Åhh vad kul! Tips på lite roligare mattor från Gan Rugs som kan passa din färgskala…

  http://www.olssongerthel.se/produkt/alexandra-colours-ullmatta

  Lycka till!

 7. Profilbild för åsa
  åsa

  Tänkte på afroart http://www.afroart.se som du säkert känner till, de har massor med skitsnygga kuddar, jättestora golvkuddar, i fina färger som skulle passa in i det där mysiga du beskriver tror jag. Deras golvkuddar är ett hett tips också. De snyggaste hemmen är ju aldrig de där ”katalog” liknande (där inte en pinal får synas och färgskalan är typ vitt, svart, silver och lila…usch). Ta er tid att gå på loppisar, så byggde jag upp våra hem i både San Francisco och N.Y – OCH Crate and Barrel som du själv nämner…aaah såå snyggt!! Kul o se hur det blir (om du vill visa sen, menar jag 🙂

 8. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Kop stil ren bas. Dvs de stora sakerna plus lampfot etc ga sen hur crazy du vill med kuddar a lampskarmar etc som du kan kopa billigt a byta ut om du trottnar!!!

 9. Profilbild för A-mamman

  Du måste (nej såklart inte, men jag hoppas du gör det) läsa bloggen Add Simplicity. Jannice, som arbetar som inredare och stylist fokuserar på Feng shui i inredning och ger de där konkreta tipsen och analyserna av inredning som gör att man fattar. Och jag håller med henne hela tiden – inte att jag har exakt samma stil och favoritfärger kanske, men det BLIR verkligen harmoniskt om man tänker på former och material, de 4 elementen. Kolla in: http://blogg.skonahem.com/addsimplicity/

  Lycka till!

 10. Profilbild för kjell/Veronika
  kjell/Veronika

  absolut inga taklampor, däremot en massa små-lampor i olika färger på: bord, hyllor, arbetsbord, sängbord etc…och inte alltför många naturliga
  blommor – bara jobbigt och besvärligt att ta hand om – förlåt men vi
  har faktiskt en hel del plastblommor själva, som alltid är fina, fniss…
  vi åker nästa vecka på en moderesa till Berlin och Amsterdam, skickar
  kort i vanlig ordning…..lycka till..

 11. Profilbild för kjell/Veronika
  kjell/Veronika

  hej igen Cissan – glömde – det skall naturligtvis oxå vara små och
  stora kuddar i olika färger överallt..och det behöver inte vara
  draperier och gardiner i alla fönster. gillar trämöbler i olika former,
  istället för en massa stoppmöbler…
  hoppas vi ses när vi alla skall fira Elin i sommar…

 12. Profilbild för Joanna

  Mitt tips är att kika på bloggar för att få tips till heminredningen och sen gå mycket på sin egen känsla. Gillar man det man köper och väljer det med hjärtat så kommer man med allra största säkerhet trivas med det även när det hamnar i hemmet 🙂 Kika gärna in http://www.joannans.se för lite inspo 😉

 13. Profilbild för Malin-Malin
  Malin-Malin

  Om man är intresserad av mode och går på känsla kan man översätta det direkt till inredning. Identifiera vad du gillar, tex en lugn bas med några få färger och hippa till det med saker du gillar (jämför med smycken, skor osv.) tänk även på hur du med olika strukturer kan få känslan du är ute efter. Och för att inte snacka om att tänka ”sött å salt”. Lycka till!

 14. Profilbild för Anna
  Anna

  Är det schussta golv behövs inte så mkt mattor, vi gar bara två i huset – en under soffan o soffbordet o den ska vara stoooor. Och en lekmatta i barnrummet. Jo vi har två fårskinn bredvid våran dubbelsäng också. Mysigt att kliva ner på. Snåla inte på mattor o välj inte syntet. I varje rum skall finnas dimrad taklampa (stark belysning för att städa o dov resten av tiden) o sedan massa punktbelysningar, typ där du sitter o läser/äter mm. Levande växter är också pricken över i:et! Lycka till!

 15. Profilbild för Rosita

  Så spännande. Och jobbigt, förstår jag också. Så planerar ni att bli kvar ett bra tag till alltså? Kanske har du redan skrivit om det. Jag hinner tyvärr inte uppdatera mig jätteofta här (tre barn, jobb, hus – ja du förstår säkert), men älskar din blogg.

  Må så gott och varma hälsningar,
  Rosita

 16. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Check out West Elm om du inte redan har! Till och med bättre än Crate and Barrell 🙂

 17. Profilbild för Ninni
  Ninni

  Mitt tips är att utgå från golven i huset. Det är lättare att välja färger på inredningen än att byta ut golven! Speciellt om man inte har så mycket mattor.

  Jag brukar hålla mig till en metall/rum. Har man mässingsljusstakar är det snyggt om ben, handtag och knoppar också är i mässing.

  Mitt bästa tips är att låta hemmet växa fram. Köp soffa och matbord och när det är på plats så kan man hänga lite i rummet och känna av vad man saknar. Köper man allt på en gång så tröttnar man fort och inser att man vill byta ut det inom ett år. Man vet sällan i förväg hur man kommer vilja leva i just det huset. Vilka rum och finesser man vill ha.

  Och lampor är bra. Många olika så att man kan ändra hur man belyser rummet!

 18. Profilbild för Cecilia Öhrn

  Hej Cecilia! Kul att inreda ett helt hem, men svårt! Kika gärna in på Sköna hem, jag har en hel del artiklar där som skulle kunna hjälpa dig! tex: http://www.skonahem.com/inspiration/vardagsrum/5-hemligheter-till-det-perfekta-vardagsrummet, http://www.skonahem.com/inspiration/vardagsrum/10-detaljer-som-bor-finnas-i-ett-komplett-hem, http://www.skonahem.com/inspiration/vardagsrum/17-sma-inredningshemligheter-som-gor-stor-skillnad-i-hela-ditt-hem. Och vad gäller mattor, välj alltid en större matta än vad du tänkt dig! Lycka till! /cecilia öhrn

 19. Profilbild för Caroline A
  Caroline A

  Jag gjorde en så typisk #fail när jag köpte min nuvarande lägenhet… Jag bestämde allt i förväg, i huvudet, och köpte grejer från höger till vänster. När golv och väggar var klart i lägenheten, kom jag (likt en inredare på tv) med allt samtidigt och bara *swisch* la ut matta och monterade upp möbler.

  Problemet var bara att det blev skitfult och inget matchade. Då satte jag mig på soffan och började lipa. Sen var det returer och sälja på Blocket, och börja om.

  Så: köp nån soffa och nåt matbord, bara så ni klarar er, sedan (som du redan fått tips om) går du runt och myser, känner av, kollar lite inspirationsbilder, köper nåt sidobord på Craigs list, nån lampa i hörnet för där var det lite mörkt, och sakta fyller upp med det som matchar.

  Lycka till! 🙂

 20. Profilbild för Ingerq
  Ingerq

  Snälla! Säg inte LIKSOM en gång till i Din/Johannas podd! Så jävla störande och neglegerande, lyssna och lär! Får utslag tyvärr o klarar inte av att höra mer! Du kan bättre o är bättre, eller hur?

  1. Profilbild för Cornelia
   Cornelia

   Kommentarer som dina får mig fan att rysa. Tror att du ger konstruktiv kritik och det klassiska ”nä nu slutar jag lyssna”. Men GÖR det då! Och den sista meningen… skäms! Men du kan nog inte bättre och vet inte bättre, eller hur? Tack Cecilia och Johanna för den roligaste podden ute just nu. Man är störtförtjust i er<3

 21. Profilbild för Anna
  Anna

  Har pga av min mans jobb gjort just detta ett par gånger, alltså börjat från scratch och möblerat ett par hus. Vet att när vi var i Houston så hittade jag en del bra saker, speciellt hushålls saker på TJ Max och Marshalls. Pier 1 import and Word Market kan också ha en del coola möbler och lampor. Lycka till!

 22. Profilbild för Len
  Len

  Har gjort missen som någon ovan här också, att köpa allt på en gång och sitta där i ett trist tillrättalagt boende… Nej på senare år älskar jag att köpa lite nu och då. Skulle för att fylla ut från början köpa en massa billiga gamla trasmattor i Sverige och sy ihop dem till större, alt lägga dem lite omlott på varandra till större ytor. Sedan även göra några kuddar av några trasmattor till soffan. Finns ju säkert även i ditt fall i lador hemma hos dina föräldrar som ingen använder. Sedan skulle jag sätta upp fina kläder på väggen på hängare några stycken som är lite superfina. Skulle också förstora några fina miljö/skrytbilder på miljöer från Sverige och på barnen/er vuxna för att känna sig hemma/måla in sig lite mer- Kanske låta barne själva få måla någon liten möbel till sitt rum för att få ”känna sig hemma” i början. Sist men inte minst skulle jag köpa tomma tavlor och färg och tillsammans med barnen måla STORA tavlor och sätta upp.
  SEN skulle jag steg för steg byta ut/ändra på saker efterhand som jag hittar det jag verkligen vill ha. Lycka till med allt!

 23. Profilbild för Emma
  Emma

  Jag brukar göra en powerpoint (ok väldigt kontorigt..) och skärmdumpa objekt från nätet som jag gillar och som följer den grundide Jag har fått i huvudet angående ett rum eller ett hem. Man kan klistra in bilder på golvträ liknande det man har, kanske också lägga in en soffa som liknar ens egen och som man avser att behålla. Därefter är det ganska lätt att se vad som håller linjen eller vad som spretar iväg ( jo det kan förstås också vara fint, om det finns en tanke). Man kan göra en ruta i en potentiell väggfärg och se om det ser klokt ut i helheten. Och en bra bonus: man kan visa upp bilden för mannen och förhoppningsvis få ett gillande eller accept för planen och sedan blir det mycket roligare att fara ut på stan och söka efter de rätta möblerna elle detaljerna. Och ha något att följa som man skapat själv.

 24. Profilbild för Lina
  Lina

  Hej,
  ett tips är att använda Pinterest. Du skapar en mapp för varje rum och det du vill ha tar du en bild på och lägger till (eller googlar fram och sparar). Då ser du ganska snabbt om rummet blir som du vill eller inte. Du kan ju också spara ner bilder på rum som du gillar och ha inspirationen till hands när du är i butiken.

  Vi använder det hemma sen många år för att komma överens och visa vad vi egentligen menar för möbler, färger, möblering, bygge osv. Förr klippte vi bilder och sparade i plastfickor men nu är det hundra gånger enklare med PInterest.

  Vill du gå ett steg längre så får du använda Evernote och göra inköpslistor i som du kan tagga på adresser. Nästa gång du är i närheten av en butik där du hittat något du vill kika på får du en alert i din mobil.

  Vad vore livet utan teknik 🙂

 25. Profilbild för Anne
  Anne

  Läste ikapp lite på din blogg. Du verkar ha så bra smak så du kommer klara det där alldeles utmärkt. Smart är ju som någon sa att köpa stora grejer väldigt basic, för man måste ju liksom ha soffa, matbord och sängar med en gång. Eftersom du skrev om mattor så slänger jag iväg mina tips eftersom jag tycker också att mattor är jättesvårt. Har testat det mesta, men tycker inte om det hemma. Nu har jag kommit fram till att jag aldrig vill ha mattor i kök eller matrum, snygga golv räcker. Däremot en jättestor neutral matta vid soffdelen som binder ihop och en annan jättestor som man ställer sängen på. Inga mönster. Om man går mycket med skorna inne är sisaltyper snyggt och praktiskt vid soffa. Och fluffigare ullvarianter i sov- och barnrum. Avskyr badrumsmattor som finns på badrumsavdelningar så dit köper jag alltid vävda bomullsditon (typ som trasmatta fast utan tras och frans). Ser fram emot att se bilder hur ni får det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *