Det här med p-piller

Nu tänker jag utan hjälp av några som helst vetenskapliga bevis som stöder mina åsikter (det finns säkert, men det är ingen debattartikel jag tänker skriva, så jag skippar det) berätta om varför jag avskyr p-piller.

Så här. När man är tonåring och träffar sin första pojkvän och det börjar bli dags för debut och ungdomsmottagningsbesök i syfte att skaffa preventivmedel, så finns (eller i alla fall var det så på min tid, det kanske har ändrats?) det egentligen bara ett alternativ som lyfts fram. P-piller. Kondom svischar ungdomsmottaningssköterskorna över snabbt eftersom alla ju vet hur ”bökigt” det är med den där gummigrejen som ska krånglas på. Som ska krånglas på killen, bör nog tilläggas. Att det skulle finnas något som helst ”bökigt” i att lura i unga tjejer hormoner som kan orsaka både det ena och det andra väljer man liksom inte att se. I min värld och så här i efterhand är en kondom en piece of cake jämför med vad p-piller gjorde med mig.

Jag åt de där pillren i flera år. Slutade en bit efter att jag fyllt tjugo. Då hade jag kommit till en punkt när jag var fullkomligt utmattad bara av att vara jag. Att leva med mig själv (så ska man väl i och för sig i den åldern, men det här var liksom extremt). Jag kunde inte ta några som helst motgångar. Ett ord av kritik och jag börjde stortjuta okontrollerat. Mitt humör pendlade mellan djupaste nattsvarta botten och något som i bästa fall kändes som… normaltillstånd  – i tiominutersintervaller. Jag måste varit världens knepigaste flickvän, jag var liksom aldrig nöjd. Aldrig glad. Men lättkränkt och omänskligt känslig. Jag kunde bryta ihop över vad som helst, och mina känslor var omöjliga att förutsäga. Det var som att ha riktigt, riktigt vidrigt jobbig PMS – KONSTANT!

Men jag vande mig liksom. Trodde att det var sådan jag nu råkat bli. Letade febrilt efter förklaringar i min bakgrund och historia som kunde vara pusselbitarna till att förstå mitt lynniga beteende. Undrade ibland om det kanske helt enkelt var så att jag var… lätt galen helt enkelt?

Så pratade jag med min storasyrra om det här vid ett tillfälle. Om hur jobbigt det var med allt detta gråtande och alla dessa stunder av till synes oförklarliga känslor av bottenlös sorg. Och hon ba: ”Testa att sluta med p-piller och se vad som händer.”

Hon kände igen sig i mitt sätt att vara och hade precis själv bytt bort p-pillren. Jag lovar att det tog mindre än en vecka efter att jag slutat och plötsligt smög sig en vag känsla av något jag inte upplevt på många år sig på: var det…ett uns av harmoni? En liten gnutta lugn i själen som plötsligt fanns där? Efter en månad var jag ärligt talat en ny människa och kände mig framför allt så otroligt mycket starkare. Stabilare. Som att jag plötsligt kunde lita på mig själv på ett sätt som aldrig varit möjligt under p-pilleråren när jag snarare kände mig som ett fullkomligt nervvrak.

Och egentligen är det väl inte så konstigt? Att man påverkas av hormoner menar jag? Vissa är kanske känsligare än andra, i mitt fall upptäckte jag att de där p-pillren varit en katastrof.

Och sedan dess känner jag faktiskt rätt starkt att jag hatar dem. Att de lade sig som ett jävligt jobbigt filter över en stor och viktig del av de där åren i slutet av tonåren och början på tjugo. Och det gör mig så förbannad att jag aldrig informerades om att det här kunde bli bieffekterna. Eller att ingen när jag var på ungdomsmottagningen för att få nya recept ställde några kontrollfrågor som checkade av hur de här hormonerna påverkade mig? Att det är en sabla fokus på hur ”jobbigt” det är med kondom (värt att nämna igen, för killarna) men att man (ja vilka man förresten? Läkemedelsföretagen? Sjukvården?) utan minsta reflektion (i alla fall var det så för mig när jag fick p-piller) kring konsekvenserna liksom förutsätter att p-piller är en förjävla bra lösning – den bästa! – för att undvika oplanerade graviditeter. Och det är det säkert. För männen i alla fall.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Agneta

  Precis så var det för mig också. Tänker aldrig mer äta hormoner. Aldrig. Det är det värsta jag varit med om. Antingen grät jag eller så var jag vansinnigt förbannad.

 2. Profilbild för Anna
  Anna

  Gud vilket klockrent inlägg! Kan bara instämma, även om det säkert är individuellt. Bra att du talar klarspråk.

 3. Profilbild för Eva
  Eva

  Det var precis samma sak för mig! I ett antal år i tonåren och även efter 20 åt jag p-piller och var lynnig, svullen, lättkränkt, mådde psykiskt dåligt… Slutade med p-pillren efter att ha fått det rådet från en läkarstudent och det var som natt och dag. Jag blev gladare, smalare, stabilare, lyckligare. Det enda negativa var att jag fick mer hår på benen när jag slutade men hey, det finns rakhyvlar! Det var verkligen ett billigt pris för att äntligen känna sig normal igen 🙂 Jag rekommenderar alla jag känner att sluta med p-piller och skulle aldrig ta något sådant igen. Jag tycker att det är fruktansvärt att kvinnor ska manipulera sina kroppar att tro att de är gravida (för det är lite så p-piller fungerar) i åratal när det finns andra säkra preventivmedel som inte ger de effekterna.

 4. Profilbild för K
  K

  För mig med! Sjukt obehagligt att börja gråta för ingenting. Att känna sig så instabil och orolig är verkligen dåligt. Och som du säger: en vecka off så var man helt plötsligt sig själv igen.

 5. Profilbild för Sofie
  Sofie

  Känner igen mig, även om mina humörsvängningar var lite mildare. Jag kan dock säga att mina vesitbulit-problem/svampproblem blev MYCKET bättre efter att jag slutat. Aldrig mera hormoner för min del.

 6. Profilbild för Mari
  Mari

  Åh vilket bra ämne! Bra skrivet. Känner igen mig. Tror att många mår så här utan att förstå orsaken till det. Tack!

 7. Profilbild för Emma Pilblad
  Emma Pilblad

  Jag känner igen mig, i det du säger. Efter mina två graviditeter, så skulle jag testa nya p-piller, efter att ha hållt uppe i nästan 3 år. Efter att jag börjat ta dem, blev jag helt förändrad. Jag fick ångest, kräktes, blev på dåligt humör, sömnsvårigheter……you name it! Så jag slutade med skiten och satte in en spiral utan hormoner, en kopparspiral. Den funkar perfekt för mig och jag får vara mitt sanna jag igen 🙂

 8. Profilbild för N
  N

  Jag känner igen det där exakt!!! Nu har jag börjat med minipiller efter åååår av hormonuppehåll och hoppas det ska vara en dans på rosor (probably not)… Men min fråga är, hur gör alla ni som inte käkar hormoner??? Jag vetetusan vad jag ska ta mig till om inte det här går..

 9. Profilbild för Mia
  Mia

  Precis så där var det för mig också! Jag åt också pillren i många år och både jag och pojkvännen vande oss vid mina gråtattacker. Jag hade en del fysiska biverkningar också som ledde till att jag slutade med p-pillren. Vilken lättnad att börja må bra igen och få ett jämnare och gladare humör. Tänker inte låta lilla dottern göra samma misstag när hon blir stor!

 10. Profilbild för Anna
  Anna

  Håller med till 100 % och jag har flera vänner som har varit med om samma. Helt sjukt är det. Hatar hatar dem gör jag också. Jag och min man har klarat oss just fine med kondom i snart 8 år (när vi inte försöker skaffa bebisar förstås!). Bra inlägg, det borde vara ett debattinlägg speciellt med tanke på hur många unga tjejer som mår så dåligt idag (av en massa olika anledningar förstås)

 11. Profilbild för M
  M

  Jag har provat p-piller, det både glömde jag och hade jobbig mens av. P-spruta funkade bra, och nu har jag p-stav som jag trivs superbra med, inga problem direkt och så smidigt att den bara sitter där och gör sitt jobb utan att man ska behöva komma ihåg ett litet piller vid samma tid varje dag.

 12. Profilbild för Anna panna
  Anna panna

  Precis samma för mig! Var plågsamt labil och ARG när jag käkade piller. Våga vägra p piller!
  Kopparspiral är toppen.

 13. Profilbild för Kerstin
  Kerstin

  Jag avskyr också p-piller och är övertygad om att dom står bakom mycket av eländet jag genomgått under den långa tiden (12 år!) jag knaprade dem. Fick dom också utskrivna av barnmorskan på Ungdomsmottagningen som sålde in dom med argument som att jag minsann skulle ”få finare hy” och ”mindre mensvärk” samt slippa oron över ”kondomer som kan gå sönder eller inte alltid finns tillhands….” ?! Snälla nån, borde man inte fokusera mer på att kondomer faktiskt skyddar mot sjukdomar!!? Nej, aldrig mer manipulera med kroppen på det viset. Hu!

 14. Profilbild för Therese Carlsson
  Therese Carlsson

  Bra skrivet! Jag kände precis samma sak när jag började med pillren. Som tur var fattade jag efter bara nån månad att dom oförklarliga gråtattacker berodde på p-pillren. Gick till ungdomsmottagningen och fick då byta till en annan sort. Men med dom kände jag lika. Gick tillbaka till ungdomsmott. men dom trodde inte på mig. Inte kan man känna så efter bara några veckor, nä lite längre fick jag allt försöka. Men jag slutade med p-pillren för gott då. Å jag hatar dem oxå!
  Riktigt bra att du tar upp detta ämne!

 15. Profilbild för Natasha
  Natasha

  Mja, jag känner väl inte direkt igen mig men jag tvivlar inte heller på det du säger, så är det säkert för många. Jag och du är lika unga 😉 och det jag kommer ihåg var hur mycket fokus som lades på att informera om hur kondom är det enda som skyddar mot könssjukdomar, faktiskt så kan jag inte minnas att någon rekommenderat p-piller till mig alls heh..Lite oroväckande att de trycker så hårt på p-piller och inte samtidigt är lika noga med att informera om att man bör alltid använda kondom (iaf till partner testat sig), skulle en oönskad graviditet vara på något sätt värre än en kössjukdom då??
  Jag hade väl kanske tur att jag hade en sådan bra ungdomsmottagning kanske 🙂 Jag började i alla fall ta P-piller av eget val när jag var 20, mest pga akne problem och för mig var de rena rama räddningen, hade inga problem alls utan käkade dem glatt fram tills jag blev gravid. När jag sedan skulle till att börja ta dem igen däremot så oj, oj, oj vad jag mådde dåligt. Jag kräktes och var illamående och trött så jag antar att någonting hände i min kropp och nu hatar den också p-piller.

 16. Profilbild för Matilda
  Matilda

  Åh vad jag håller med! Aldrig mer p-piller! Jag blev deprimerad och satt till slut helt apatisk i soffan och stirrade rakt ut. Fick tokmigrän och högt blodtryck. Slutade med pillerna och började långsamt återhämta mej. Aldrig aldrig mer tabletter!

 17. Profilbild för Ellinor
  Ellinor

  Mycket hög igenkänningsfaktor Cecilia!! Jag åt p-piller i 10 år innan jag till slut insåg vad dom gjorde med mig. Visste du förresten att anledningen till att man inte utvecklat moderna p-piller för män är att försökspersonerna (alltså männen) klagade över jobbiga biverkningar! Jag vill passa på att tipsa om ett mycket smart preventivmedel, nämligen Femcap. Femcap är en ny typ av pessar i silikon som man kan sätta in när som helst, och ha inne 48 timmar åt gången, och som inte känns alls. Dessutom helt miljövänlig. Godkänd av Socialstyrelsen sedan flera år. Dock finns den bara att köpa på nätet, men RFSU-kliniken i Sthlm hjälper gärna till med info och utprovning. Jag hoppas så att fler tjejer och kvinnor börjar använda den, googla vettja!! Och tack för inlägget Cecilia, man skulle kunna skriva en hel bok om det här med preventivmedel ur ett genusperspektiv, för det är ingen slump att det ser ut som det gör 😉

 18. Profilbild för Amy
  Amy

  Håller med! Själv använde jag p-stav och kände mig känslomässigt avtrubbad, vilsen och tappade sexlusten, och fick dessutom ständiga småblödningar var och varannan dag istället för en vecka i månaden. Så när jag tog ut den var det jätteskönt att känna igen mitt gamla jag.

 19. Profilbild för Jennifer
  Jennifer

  @ Ellinor Femcap fungerade jättebra tills jag blev gravid
  med vår underbara son 🙂 Det är ju faktiskt bara 96% mot 99,99 som allt annat. Nu har jag kopparspiral istället vilket är helt fantastiskt, aldrig
  mer hormonskit för mig!

 20. Profilbild för Anna H
  Anna H

  Det här är en sak som gör mig så jävla förbannad. Vad är problemet liksom?! Hur kan det komma sig att p-piller är det enda alternativet som barnmorskor pratar om när SÅ många tjejer mår så oerhört dåligt. Själv blev jag helt oförklarligt deprimerad, vilket ju i efterhand visat sig orsakats av p-piller. Något som tog 4 år av mitt liv och rent av höll på att få mig att avsluta mitt liv eftersom jag mådde så dåligt och inte såg någon meningen med att leva eller att jag någonsin skulle bli glad igen.

  Ett ytterligare problem med det här med p-piller är att INGEN skyddar sig mot något annat än oönskad graviditet. Som att DET skulle vara det värsta som kan hända. P-piller skyddar inte mot könssjukdomar eller HIV. Men det gör ju kondomer. Men det är det ingen större debatt om. Det viktigaste är ju att man inte blir GRAVID. Helt skevt.

  Personligen kommer jag aldrig ta p-piller igen och aldrig förespråka det inför eventuella döttrar.

  Bra att du tar upp en så viktig fråga.
  Kramar

 21. Profilbild för Cajsa
  Cajsa

  Visst ska inte tjejer och särskilt unga knapra i sig hormoner i onödan. Kondomer ska promotas tycker jag.
  Har haft flera vänner som inte p-piller har funkat med, och som har mått dåligt.

  Men i mitt fall har de hjälpt mig jättemycket. Hade grym mensrk som tonåring och började äta pillren. De funkade bra med en gång och jag åt samma märke fram tills just att dessa slutade säljas bara för ett tag sedan. Sedan fick jag en ny sort som inte funkade alls- jag höll ut i en månad innan jag fick nog. Nu vet jag också att jag bara klarar av p-piller med olika dos som följer kroppens naturliga rytm. Så nu har jag återigen ett märke som känns bra.
  Men jag äter p-piller av främst medicinska skäl- att de sedan skyddar är ett plus. Men jag hade nog valt något annat om det enbart gällde skydd. Men i mitt fall har de hjälpt mycket, att bara ha mensvärk en eller två dagar, och inte ha mens var tredje vecka är väldigt, väldigt skönt! Visst är man medveten om riskerna, men samtidigt är det skönt att må bra nu och slippa ha ont. Men jag tycker det är helt onödigt att tonårstjejer ska äta detta utan någon medicinsk orsak. Då finns det ju bättre lösningar.

 22. Profilbild för Bella
  Bella

  Bra inlägg. Jag har oxå dåliga erfarenheter av hormonerna och önskar att jag aldrig testat p-ring. Var anti redan då men kände att alternativen var få. Ett år senare gav jag upp. Då hade mitt vackra ansikte förändrats. Pigmentförändringar, melasma… som aldrig försvinner. 6 år sedan jag slutade och fläckarna i ansiktet blir fler för varje sommar. Visst ett ytligt problem men tufft ändå. Jag tror att kroppen mår bäst om den slipper konstgjorda hormoner, både i piller och mat. Dags att ta fram bättre alternativ, även för män?

 23. Profilbild för J.
  J.

  Efter tredje barnet föreslog min barnmorska p-piller eller hormonspiral. Jag ville veta om biverkningarna. Till svar fick jag att: ”det är nästan 100 % säkert, men det finns en minimal risk att man blir gravid ändå”. Och jag frågade igen, för i mina ögon är ett barn en ganska så trevlig biverkning. ”Nej, det minskar risken för livmoderhalscancer.” Så jag går hem och söker och biverkningarna står i låånga rader. Varför informerade hon inte om dem? Till exempel att de kan bidra till böstcancer (hittade dock ej detta hundra procent bekräftat)?! DET kallar jag biverkning! DET kallar jag AVGÖRANDE! Jag tar gärna tre barn till, mycket hellre än bröstcancer! Nej, lägg korten på bordet och dela ut en ordentlig broschyr med för- och nackdelar så att man kan få se HELA sanningen!!

 24. Profilbild för Maja
  Maja

  Bra skrivet Cecilia, jag håller helt med dig om att det är galet att p-piller lyfts fram som nästan enda alternativet. Men, det finns faktiskt personer som inte mår dåligt av p-piller och för vilka det är ett bra alternativ.

  Jag är en av dem. Jag har ätit p-piller i över 10 år och jag upplever mig som en glad och harmonisk människa. Självklart har jag lite låga stunder då och då men det tror jag alla har, p-piller eller ej. Efter 10 års ätande så vet jag ju inte vet hur jag är utan p-piller, men jag var samtidigt tonåring när jag började, så jag är nog ändå inte likadan idag. Framför allt så mår jag inte dåligt av att äta dem.

  De få biverkningar jag upplevt har varit svaga och övergående, t ex ömma bröst en gång. Dessutom så har jag en väldigt kort menscykel naturligt, var 23:e dag och det är skönt att få en mer normal med 28 dagar mellan.

  Men Cecilia, jag gillar dig och dina inlägg som är några av de mest vettiga i bloggvärlden, så den här kommentaren är bara en annan bild av det.

 25. Profilbild för Maria
  Maria

  jag håller med dig, jag har alltid skytt p-piller som pesten – även som tonåring. Jag var så övertygad om deras ondhet att jag aldrig ens prövade. OCH GISSA VAD?? Nu vid 36 års ålder så har p-piller förändrat mitt liv, till det bättre! Jag var, utan p-piler, den kvinnan du beskriver i din text – fast värre. Inte ens konstant PMS, utan typ klimakterievarning. Helt helt galet. Jag har alltid avskytt hur läkare kör ner p-piller i halsen på kvinnor, spelar liksom ingen roll vad problemet är (kraftig mens? för lite mens? oregelbunden mens? för kort emellan-mens? för långt? migrän? cancer? spänningshuvudvärk? depression? endometrios? adenomyos? hunger? sockersug? saltsug? törst? ont? köpa-kalle-anka-tidning-sug? ALLT kan lösas med p-piller enl dem). MEN. Mitt liv har som sagt fullkomligt förändrats, jag är mer stabil, ingen PMS, nästan ingen smärta, jämn i humöret, bättre hy, regelbunden mens – allt utom migränen är som bortblåst. Men alltså, jag håller ändå med dig och tycker det pratas för lite om det här, och fanns det VILKEN ANNAN MEDICIN SOM HELST som hjälpte som detta mot just mina problem, så skulle jag inte tveka att avbryta….

 26. Profilbild för M
  M

  Word! Precis likadant för mig, men det som fick mig att sluta var att jag fick stora svarta blåmärken över heeeela kroppen, jag såg ut som jag hade blivit misshandlad. Blodproppar, antagligen (det var Desolett jag åt, som kan ge proppar). Så SJUKT att man rekommenderar sån skit till unga tjejer!

 27. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Jag slutade med P-piller efter fyra år efter att mått konstant illa VARJE JÄVLA DAG. På studenthälsan menade de att det var magkatarr av stress. Missade att ta dem under en period och bestämde mig då för att sluta helt. Efter någon vecka gick illamåendet över. Sedan dess har vi använt kondom i åtta år och det har gått alldeles strålande.

 28. Profilbild för Katrin
  Katrin

  Så jävla bra skrivet (ursäkta språket men..).
  Jag började själv med de där pillrens för ca 6,5 år sen. Strax innan min student. Aldrig känt mig så.. passiv, det kändes som att Min kropp och själ levde olika liv. Min mamma märkte det och sa åt mig att sluta. Droppen blev när jag insåg att jag inte längre brydde mig om vad jag skulle ha på mig på min student, kan låta ytligt men något jag normalt borde älska!

  Sen till biverkningarna, jag fick svamp i underlivet deluxe av pillrena. Visst hade jag haft problem med det innan men inte som när pillrena gjorde entré. Oc trots att jag slutade med pillrena så tog det lång tid och åtskilliga besök hos gynekologer (som alla frågade om ja inte vill ha p-piller eftersom hag hade pojkvän).

  Det tog nästan 5 år innan jag kom till en manlig gynekolog som löste min svamp ordentligt och dessutom sa: Ah du äter inte p-piller. Det gör du rätt i. Det kan dessutom förvärra eller leda till svampinfektioner. Det krävdes alltså en manlig gynekolog för att höra att p-piller är skit & han har ju knappast själv provat dem men han var den enda som förstod..

  Nej jag önskar fler kunde säga det dåliga med p-piller innan man skriver ut till unga tjejer!!!

 29. Profilbild för Nora
  Nora

  Så bra skrivet, känner precis likadant!

 30. Profilbild för johanna
  johanna

  Såå viktigt inlägg!!!!

 31. Profilbild för m47
  m47

  Under min sjuksköterskeutbildning hsde vi en föreläsning om preventivmedel bl a p-piller och vad dessa gör med kvinnokroppen. De fysiska och psykiska biverkningarna är så påtagliga, allvarliga och tråkiga att mer än halva klassen kastade sina p-piller åt helvete den dagen. Och all den informationen vi fick ta del av har ni inte hört hos er barnmorska. Just saying.

 32. Profilbild för Emma
  Emma

  Nu är jag ju lite yngre än dig, 23 år, kanske har det förändrats lite med åren, för jag har alltid fått höra om exakt alla alternativ som finns 🙂 Samtidigt är jag av naturen alltid noga med att ta reda på saker själv, så att jag vet exakt vilka möjligheter som finns 🙂
  Jag äter p-piller nu och det funkar perfekt för mig, använde alltid kondom tidigare (har fast förhållande sedan dryga 6 år) men tröttnade på det när vi flyttade ihop och hade sex oftare, hehe. P-pillerna funkar bra för mig, dock har jag testat två olika sorter och den första var inte för mig helt enkelt då jag blödde i typ 2 veckor av fyra och hade ständigt ont i magen, men testade en annan sort, den jag har nu, och den passar mig 🙂 Så att p-piller är skit kan jag inte hålla med om, man måste ju helt enkelt testa sig fram och hitta vad som passar en själv 🙂 En del klarar inte av hormoner alls, men för en del hjälper de t.o.m mot diverse saker 🙂

 33. Profilbild för Ida
  Ida

  När jag fick mina första p-piller (eller andra eller tredje) så var det ingen som berättade om biverkningarna. Jag gick med migrän en vecka per månad och var väldigt deppig i flera år. Sen läste jag av en slump på internet att p-piller kunde orsaka biverkningar, det var liksom ingen som hade berättat det. När man är 16 år har man ju inte stenkoll på allt.

  Vet du att p-piller för män utvecklades redan för en massa år sedan, men aldrig släpptes på marknaden eftersom de kunde orsaka biverkningar som impotens. No kidding.

 34. Profilbild för margit
  margit

  Jg har aldrig ätit p-piller. Redan som tonåring kände jag att det var fel och farligt för min kropp. Det är inte klokt vad den medicinska vetenskap gör med kvinnors kroppar. Minns neurocedynskandalen när kvinnor med graviditetsproblem fick obeprövad medicin vilket fick förödande konsekvenser. Jag avskyr de patriarkala värderingar som finns inom sjukvården och som gör kvinnors kroppar till undantag, mindre viktiga, lämnade åt ödet. Ingen kvinna bör äta p-piller, det får hormonella biverkningar och de gör något med många kvinnors fertilitet som gör att det kan bli svårt att få barn.

  ”Det är för svårt att ta fram p-piller till män” är den största lögnen som vår patriarkala medicinska värld åstadkommit. ”Biverkningarna blir för allvarliga”. Gapflabb. Ingen man vill få sina kroppsliga funktioner, allra minst den sexuella, reducerad och förvrängd. Bättra på kvinnor, ha, ha.

 35. Profilbild för Emma
  Emma

  Jag slutade med å-piller för två år sedan och har försökt bli gravid sedan dess. Men det går inte pga mina hormonrubbningar. Undrar hur jag fick dem…

 36. Profilbild för Sanna
  Sanna

  Jag håller med. Började med ppiller när jag blev ihop m min första pojkvän som 16 åring. Sen blev jag helt labil. Deppig, grät jämt, slog huvudet i väggen och var allmänt destruktiv. Gick upp en del i vikt. Torra slemhinnor i underlivet som gav samlagssmärtor. Nu skulle jag inte få för mig att använda ngt preventivmedel med hormoner i då min mamma haft Bröstcancer. Har inget jättetydligt belägg fr detta, men bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och p-piller är ett vanligt preventivmedel för tjejer. Har man anlag för det och får i sig konstiga hormoner känns det som man ”matar” ev tumörer att växa till sig (rätta mig om jag har fel). Använder kopparspiral idag, känns som det säkraste alternativet i ett framtida hälsoperspektiv. Men vad ska jag rekommendera till min dotter när hon blir tonåring, om iofs ganska många år. Hoppas hoppas att det då kommit ngt preventivmedel som är snällare mot unga tjejer, inte förstör deras tonårstid eller ökar cancerrisken. Kram

 37. Profilbild för Erika
  Erika

  Jag håller med fullständigt! Jag åt p-piller i många år och det påverkade mig negativt på flera sätt. Nu har jag kopparspiral och det är absolut det bästa preventivmedlet enligt mig.

 38. Profilbild för Ann
  Ann

  Underbart inlägg – och så huvvet på spiken på nått sätt!!! Jag har bokat tid nästa vecka för annat alternativ – och jag RÄKNAR med att jag kommer må så mkt bättre – för så som det är nu kan f*n inte vara normalt. Har ätit p-piller i 15 år, och blir lite störd på mig själv att jag inte tagit tag i det innan – men jag har nog tyckt att det funkat – visst jag har inte blivit gravid (när jag inte har velat) – men på bekostnad av vad???
  Keep up the good blog 🙂

 39. Profilbild för Linda Pettersson
  Linda Pettersson

  Bra inlägg Cecilia, detta är verkligen någonting man bör prata om. Det faktum att ungdomsmottagningarna främst vänder sig mot tjejer och att ansvaret ska ligga hos dem. Så är det givetvis inte överallt, men jag sa att jag ville ha p-piller och det presenterades aldrig några andra alternativ. Jag åt p-piller i massvis med år innan jag och min sambo bestämde oss för att försöka skaffa barn. Har inte precis upplevt några extrema psykiska påverkningar, däremot en hel del olika fysiska (tex småblödningar mm). Efter vårat första barn kände jag bara att jag aldrig mer vill proppa min kropp med hormoner, det finns ju faktiskt en hel del olika biverkningar. Så jag som aldrig använt kondom (inte ens vid tillfälliga förbindelser eftersom jag åt p-piller, och som många skrivit så var ju oönskad graviditet det enda man tänkte på) bestämde tillsammans med min sambo att det är vad vi kör på. Det var lite sisådär i början med att alltid komma ihåg, men efter ett tag så gick det ändå hur bra som helst. Nu väntar vi vårt andra barn och jag kommer aldrig mer att sätta in någonting i min kropp som inte hör hemma där. Underbart att ha kommit fram till det beslutet.

 40. Profilbild för Malin
  Malin

  Du har så rätt, jag har också slutat var precis som dig.

 41. Profilbild för missbabblan
  missbabblan

  Jag gick runt och svettades i 7 år, trodde att jag var sådan. Så pinsamt med våta fläckar under armarna jämt. Slutade sedan med pillren och allt upphör! Tack FÖR DEN!!

 42. Profilbild för Sofia

  Hej tack för en fin blogg och ett viktigt inlägg. Jag känner igen mig i allt du skriver det hände mig med exakt det du skrev om P-piller…. Bra skrivet stor kram Sofia i Hjo

 43. Profilbild för Anna
  Anna

  Jättebra att du tar upp detta! Jag hade ungefär samma upplevelse o slutade ta dem för ett par år sedan efter typ 7 år. Galet! Här finns en mkt bra diskussion i samma ämne: http://www.tuvaminnalinn.se/2010/09/22/yaz-yaz-yaz-yaz-yaz-yaz/ Vill tipsa om mens-appen, för mig är den grym som är i ett förhållande där det inte gör ngt om det sker en ”olycka”. Man kartlägger sin mens o har man regelbunden sådan räknar den ut säkra perioder (också bra om man VILL bli gravid). Såklart inte 100% men funkar jättebra för mig o man har lite bättre koll faktiskt, man blir ju inte med barn alla dagar i månaden 😉

 44. Profilbild för Linda
  Linda

  Jättebra att detta kommer upp! Själv fick jag tyvärr den allvaligaste av biverkningar av mina p-piller, djup ventrombos dvs blodpropp. Tur i oturen får man väl säga, så var den i benet och den ”vandrade” inte vidare till lungor, hjärta eller hjärna. Nu efteråt, när jag tänker på händelsen (detta skedde 2005) så slås jag av vilken tur jag hade, som kom undan så pass lätt som jag ändå gjorde. Jag får leva med dålig blodcirkulation i ett ben, som gör att det känns stumt om jag sitter längre stunder i samma ställning, jag får också leva med att använda en ful 🙂 stödstrumpa, vilket jag i och för sig väljer själv att använda, just för att minska risken för bensår etc. i ett senare skede på grund av dålig blodcirkulation. Detta känns ändå som ett billigt pris att betala, för konsekvenserna kunde lätt ha varit så mycket värre!

  Nu bor jag i FInland, men skillnaderna verkar inte vara så stora, i vilken information some ges hos ungdomsmottagningarna. Jag frågade nämligen, då jag fick mina utskrivna, om risken för blodpropp. Sköterskan jag pratade med, sa dock endast, att jag ska komma ihåg, att blodpropprsisken vid en graviditet är så mycket större än vid p-piller. Vilket gör mig så jäkla förbannad! dessutom ingen information om övriga biverkningar. Så ja, alla kan säkert förstå att jag inte rör P-Piller igen, och inte ens i min vildaste fantasi, kommer att rekommendera dem till någån annan heller. Man vet aldrig. Tilläggas bör, att jag gick igenom en del tester efteråt, vilket visade jag har inga som helst genetiska faktorer som gör att jag får lättare blodpropp än andra, inte heller någon i min familj har haft propp.

 45. Profilbild för Lisa
  Lisa

  jag var 17 och osäker på om mina p-piller var rätt. frågade om det fanns möjlighet att byta sort. sköterskan skrattade åt mig och gav mig rådet att kanske byta pojkvän istället. alltså på riktigt säger en sköterska på ungdomsmottagningen att det förmodligen är fel på min kille och inte p-pillrena. som tur var lyssnade jag inte på henne, slutade med p-pillrena och idag är jag gift med samma pojkvän och vi har en liten son ihop. ALDRIG mer hormoner! och den där sköterskan hoppas jag inte jobbar med ungdomar längre.

 46. Profilbild för Em
  Em

  Men yes! Exakt så!

 47. Profilbild för Helena
  Helena

  Precis så var det för mig. Vad bra att du skriver om det!

 48. Profilbild för cathis
  cathis

  Ja fy Satan, p-piller… Åt ett tag runt 18 årsåldern, mådde skit o la av. Minns när jag skulle pröva igen efter det uppehållet, vaknade dagen efter första tabletten och kände diffus ångest över att gå till jobbet. Hade jobbat där ett år och det hade aldrig hänt innan. La av efter första månaden eftersom jag fick sådana humörssvängningar o ångest. Tycker helt klart detta är ett ämne ni kan ta upp i er tidning. Dock att ämnet kräver stort ansvar eftersom pillrena trots allt fyller en väldigt viktig funktion.

 49. Profilbild för Malin
  Malin

  Håller helt och hållet med. Jag åt p-piller i 13 år och mådde bra, allt fungerade fint tyckte jag. Men när jag slutade för attiraljs få barn var det som omkom lyfte bort ett suddigt filter från hela mig. Ungefär som i tvättmedelsreklamen där de drar av ett tunt sjok från kläderna för visa att färgerna är ÄNNU klarare med detta medel.
  Jag kände mer, allt kändes mer på riktigt på nåt sätt. Så trots att jag mådde dåligt med dem så mådde jag mycket bättre utan. Kommer aldrig mer att ha nåt preventivmedel dom innehåller hormoner!!
  Tack för att du tar upp det. När jag fick det var det ingen som förklaradehur de fungerade ens. Bara att manar skyddad mot graviditet. Detta var 94 så förhoppningsvis har det ändrat.

  Kram!

 50. Profilbild för Malin
  Malin

  Men precis! Äntligen någon som ryter ifrån. När jag var 14 år så fick jag p-piller för att jag hade så svår mens. Och absolut, mensen reglerades ju fint. Men vad hände med mig? Nog för att man brukar vara en känslomässig berg och dalbana i de åldrarna, men jag var ett helt jäkla nöjesfält. Inte okej. Och så där som man är, så gick tiden och åren. Jag tänkte inte så mycket på att jag poppade piller hela tiden. Jag åt dem i 15 år. Men sen tänkte jag en dag, att va fasen, det kanske inte är så bra med massa hormoner och kemiskt skit. Hormoner har jag ju själv! Så jag slutade, ironiskt nog när jag träffade min numera äkta man. Sen två år tillbaka så mår jag mycket bättre, pigg och glad och inget hubba bubba i huvudet längre. Och kroppen är liksom med mig! Visst, vissa månader är mensen ett helvete, men jag tar hellre det. Och kondomer? En svinbra uppfinning.

 51. Profilbild för Helena
  Helena

  Det finns onekligen en del otrevliga biverkningar med p-piller men en viktig aspekt som inte går att komma ifån är att för den som har så ont vid mens att skola/ jobb inte funkar så är det en ny värld när man får p-piller utskrivna. Det kanske finns annat att ta till nuförtiden, vad vet jag (som idag är 40+ och tackgodegud inte längre lider av dessa problem), men då när jag var tonåring och hade en mage som totalt pajjat ihop av för mkt Treoätande (fanns inte så många värktabletter att välja mellan heller…) p g a den satans mensvärk så var p-piller en befrielse, en skänk från ovan Det var först efter första barnet som jag fixade att ha mens utan att bli sjuk på kuppen.Nu äter jag minipiller och tycker att det funkar bra. För nog har jag kännt på humörsvängningarna som p-piller kan ge men det var eg först vid 35 år som jag kände av dem. Det jag vill ha sagt är att p-piller funkar bättre för en del än för andra, man kan visst testa dem och själv bedömma vad man tycker, det finns absolut andra preventivmedel men hormoner är lite svårt att helt slippa undan bortsett från några enstaka alternativ som inte heller i mitt tycke är de skojigaste. Och för tonårstjejer (och alla andra som inte vill ha barn) är det jätteviktigt att skydda sig.

 52. Profilbild för Sara
  Sara

  Jag känner mig lite ensam här, men jag gillar mina p-piller! När jag var yngre så åt jag p-piller som gjorde mig helt hysterisk. Jag grät när min man skulle åka hem till sin mamma över dagen. Sen bytter jag till en sort som fungerade väldigt bra. Jag var också skeptisk till att fylla kroppen med onödiga hormoner och slutade med p-piller i hopp om att må bättre (inte för att jag hade mått dåligt). I den vevan så visade det sig att jag har pco, utebliven ägglossning, acne mm. Så för mig är mina p-piller ett sätt att nå ”normala” hormonnivåer, och slippa bla acne. Men jag tycker att det är oerhört tragiskt att det inte disskuteras mer eftersom många mår oerhört dåligt av sina piller och kanske inte alltid ser sambandet.

 53. Profilbild för Solen
  Solen

  Tack! Amen 🙂

 54. Profilbild för Lina

  Håller fullständigt med och hatar vad hormoner gör med mig och min kropp. Dock står jag nu i det läget att jag troligtvis kommer att behöva ta hormonsprutor och sättas i tidigt klimakterie som en behandling mot skitsjukdomen endometrios! Skulle betyda jättemycket om du uppmärksammade denna sjukdom i ett inlägg. Väldigt vanligt bland kvinnor, och okunskapen inom vården är stor. Har själv väntat snart 20 år på min diagnos….det är bara mensvärk har jag alltid fått höra. ..

 55. Profilbild för Matilda

  Äter p-piller som behandling mot endometrios (tack gode gud att jag slipper hormonsprutor! Styrka till dig Lina), och i det syftet är dom ovärderliga – eftersom min kropp funkar betydligt bättre med den typen av hormonbehandling. Så, för vissa är dom helt enkelt ett nödvändigt ont.

 56. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Känner igen mig! Jag visste inte att jag mådde dåligt efter att ha ätit p-piller mellan 17 och 24 år, men när jag slutade var det som en tyngd hade släppt från mina axlar. Mäktig känsla. Nu vill jag aldrig mer ha något preventivmedel som innehåller hormoner utan kör med kopparspiral som fungerar bra. Men efter båda mina förlossningar då det har varit dags för ny spiral har barnmorskorna försökt övertala mig om att ta något hormonellt preventivmedel istället. Men jag totalvägrar!

 57. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Jag mår mkt bättre när jag äter p-piller. Jag har testat kopparspiral efter barn men bytte efter ett år då jag insåg att jag behöver hormonerna för att må bra. Så det är inte dåligt för alla!

 58. Profilbild för Katrin
  Katrin

  Håller helt med! Självklart kan det finnas tillfällen när de fyller sitt syfte, men att sådär liksom slentrianmässigt skriva ut p-piller på löpande band utan att kolla av är helt ofattbart! Jag har provat alla möjliga typer, åt minipiller länge, men varje gång ny månad skulle påbörjas mådde jag fruktansvärt illa med kräkningar. Gick till ungdomsmottagningen och sa att jag trodde det var p-pillrena och fick som kommentar ”Vad fint att du verkar känna din kropp väl.” Och blev rekommenderad en annan sort. Allt ansvar läggs på tjejerna. Vet många killar som tycker det är ”jobbigt” och ”bökigt” med kondom. Men det är bara snack. Övning ger färdighet!

 59. Profilbild för en annan Cissi
  en annan Cissi

  Bra inlägg som belyser p-pillermaffian på ungdomsmottagningarna! Nu har inte jag personlöigen upplevt särskilt stora problem av att äta p-piller i mitt liv, snarare har jag haft fördelar med finare hy, ingen acne på ryggen, jämnare humör och mindre menssmärtor men jag tycker ändå det är skrämmande att så få alternativ presenteras. När jag var hos gynekologen och ville ha ha preventivmedel i vuxen ålder bad jag om att få ett icke hormonbaserat medel som inte var kondom. Tänkte själv att ett pessar skulle kunna funka bra. Hör och häpna men inte fick jag det för ett pessar måste ju användas i kombination med spermiedödande medel och det hade tillverkarna slutat producera. Jag gick såklart därifrån med ett p-pillerrecept i handen. Såå besviken! :-/

  Nu äter jag inte p-piller längre sedan en tid tillbaka och även om det har sina nackdelar så känns det ändå bättre att inte få i sig mer hormoner än nödvändigt. Dessutom känns det som om jag fått mer sexlust sedan jag slutade och det är ingen dum grej! 😉

 60. Profilbild för Gia
  Gia

  Skriv din kommentar här!
  Hej. Jag är något äldre än vad du är men jag håller med dig fullständigt.
  Nu ”när jag är äldre” förstår jag att det eviga ätandet av de ganska starka Folinette och Doleron gjorde mig till en liten Hondjävul…
  Jag mådde exakt som du beskriver och tror inte att det bara var…”Det är så jobbigt att vara ung”
  Har inte ätit ett Dj… P-Piller sedan jag fyllde 30 år och JA! Man mår bättre!
  Bra Debatt!

 61. Profilbild för Jessica
  Jessica

  Vad har ni för preventivmedel istället??? Jag är i en situation där jag absolut inte kan bli med barn just nu, appar och ”säkra perioder” är därför uteslutet. Jag har provat p-piller (gav högt blodtryck), p-stav, kopparspiral, minipiller och har nu hormonspiral som jag tycker fungerar sådär (ojämna småblödningar, svamp, konstigt humör, acne, oändlig aptit på mat). Kopparspiralen gav mig extrem mensvärk och kraftigare blödningar vilket gjorde att den inte heller kändes helt OK. Har haft samma gamla 😉 pojkvän i många år. Kondom kvar då?

 62. Profilbild för Anne
  Anne

  Jag har en artonårig dotter och jag kan säga att kondom är det som promotas ”uppifrån”, men att många ungdomar (som alltid) kanske ändå struntar i det. Är man ung så tycker jag att kondom är enda alternativet det har jag tutat i dottern (med tanke på könssjukdomar).

  Körde också på p-piller i min ungdom. Men när jag i fyrtioårsålder ville ha något annat än spiral (som verkar vara det enda som erbjuds i min ålder) så upptäckte jag Novaring. Lysande. Enkelt och med minimal och lokal hormonutsöndring. Rekommenderas!

 63. Profilbild för C med 3
  C med 3

  Gillar faktiskt mina p-piller. De har otrolig effekt på mensen. Utan dom blöder jag som Niagarafallet i 8 dagar och har fruktansvärd värk i rygg och mage. Nu blöder jag inte alls. Sedan blir jag finnig utan dem också. Inte skoj.

 64. Profilbild för Anna
  Anna

  Har haft bra erfarenheter av p-piller (då jag fick minskad mens och mensvärk, som innan var jävulsk). Barnmorskan informerade även om biverkningar och kollade av vid besöken att det inte var ngt som uppkommit sedan senaste besöket. Det är väl där problemet ligger, att det verkar som att det aldrig skedde någon utvärdering för din del, och för många andra.

 65. Profilbild för Frida
  Frida

  Jag HATAR också de där j-ävla pillren!! Jag fick under flera års tid urinvägsinfektion på urinvägsinfektion (i princip varje gång jag hade sex och hur kul var det då?) Jag fick äta penicillin i pincip jämt och blev resistent mot en del. Tillslut fick jag en tablett jag skulle ta efter varje gång jag haft sex och det fungerade (men kändes inte så bra) Tills en dag då en doktor sa att det kunde p-pillrerna hade med saken att göra (hoppsan varför hade ingen sagt detta?) Jag bytte piller och har aldrig varit så deppig i hela mitt liv, typ självmordsbenägen. Så jag slutade och blev bra, har inte haft en urinvägsinfektion sen jag slutade och har aldrig mått så bra. Halleluja! Jag kommer ALDRIG mer käka piller det är en sak som är säker. Är det fler där ute som lider av urinvägsinfektioner, kasta pillerna och se om det blir bättre. Blir arg bara jag tänker på hur många år jag led och ingen berättade detta för mig. Grrr

 66. Profilbild för Anette
  Anette

  Jag har lidit av migræn i 10 år (varje månad 5-7 dagar) och aldrig kopplat att det kunde bero på p-piller och aldrig blivit upplyst om detta av någon imon sjukvården. Har mått mentalt dåligt øver dessa attacket. Bestæmde mig før att sluta med p-piller och har sedan dess haft migræn en dag (detta var 3 månader sedan) Aldrig mer p-piller!

 67. Profilbild för Mia
  Mia

  Tack Cecilia! Ett mycket viktigt ämne! Jag började med p-piller då jag var 18 och träffade min sambo (är nu 15 år sedan) Åt dessa piller i 7 år och det fungerade ganska bra förutom minskad sexlust. Slutade för att det var dax att skaffa barn. 5 år och 2 barn senare var det återigen dax för preventivmedel. Gick till BM och fick i princip välja mellan p-piller eller hormonspiral, valde piller eftersom det gått ganska bra förut. I början kändes det ingen större skillnad men efter ca 4-6 månader började en oroskänsla smyga sig på. Jag kände en konstant oro/ångest utan att själv förstå varför. Kopplade inte detta med pillren eftersom det kom så smygande. Funderade mycket på vad som var fel. Kände mig aldrig glad och kände mig likgilitg inför det mesta, fick panik eftersom jag inte kunde känna något inför min partner längre. Detta blev värre och värre. Efter ca 1 år fick jag även kraftig mensvärk som jag aldrig upplevt tidigare. Kontaktade gyn som föreslog att jag skulle byta sort. Gjorde detta och det blev fullständig katastrof. Visste knappt vem jag var längre och grät massor för ingenting. Allt kändes helt hopplöst på något konstigt sätt… Då förstod jag att pillren kunde ha något med allt detta att göra. Slutade med dem för 6 veckor sedan och vilken skillnad! De första 2 v var jättejobbiga med ökad oro/ångest men nu har jag börjat känna igen mig själv igen. Vissa dagar kan jag nu känna ett stort lugn som är helt underbart vilket jag aldrig kände då jag gick på piller. Är långt ifrån helt återställd men det är kanske inte så konstigt att det tar lite tid att få ordning på hormonbalansen igen. Det är otäckt vad små piller kan ställa till det, vet inte hur det slutat om jag inte fattat kopplingen.

 68. Profilbild för Marie
  Marie

  Precis så var det! Plus att sexlusten försvann och man mådde illa för ingenting. Jag och ett gäng kompisar slutade nästan samtidigt; det spred sig som ringar på vattnet när den första slutade och helt plötsligt mådde kanon!

 69. Profilbild för Linda
  Linda

  Jag måste säga att jag tvärtom, kanske inte älskar p-piller men gillar dem!! Tror de flesta av mina kompisar har haft positiva upplevelser oxå.Vet en kompis som testat många sorter pga liknande problem som dig men de flesta tror jag det funkat bra för.

  Jag började ta dem när jag var 20 (ganska sent alltså) och har tagit dem sen dess förutom när jag var gravid med mitt första barn och nu när jag är gravid med mitt andra, dvs ca 10 år.

  För mig var mensen i tonåren hemsk. Jag hade såna magsmärtor att jag ofta var hemma en eller två dagar från skolan då det var den perioden och jag blödde nåt fruktansvärt. Jag minns att jag vid några tillfällen när jag var på stan eller liknande nästan svimmade för jag hade sån mensvärk.

  När jag började med p-piller försvann magsmärtorna och jag blödde 10 ggr mindre. Jag önskar att jag börjat med p-piller tidigare! Har inte tyckt att de påverkat mitt humör nåt vidare.

  Är dåligt påläst vad gäller bieffekter men en posistiv effekt att risken för äggstockscancer minskar.

  Jag kan själv tycka att kondomer är ”bökigt”. I stundens hetta vill man ju liksom bara köra på men som några påpekat så skyddar ju inte p-piller mot könssjukdomar så har man tillfälligt sex så ska man ju definitivt använda kondom.

 70. Profilbild för Annsofie
  Annsofie

  Precis! Äntligen någon som satte ord på hur hemskt och vidrigt det är med p-piller. Har bara ätit dom en kort period av mitt liv men det var det värsta jag varit med om, som att dra ner rullgardinen över tillvaron.

 71. Profilbild för Astrid

  Amen sistah! Kakade p-piller i aratal, och var sa javla less pa mig sjalv. Borjade kanna mig smatt mano-depressiv, men trodde att det ar val typ san jag ar. Men sa slutade jag med p-piller for ungefar ett ar sedan, och jag ar som en ny manniska! Kanns som att jag levde i en bubbla nar jag tryckte i mig dem dar attans hormonerna. Och saaaaaa jakla krangligt ar det val inte med kondomer? Inte for mig i alla fall 🙂 Tack for ett viktigt inlagg!

 72. Profilbild för Helén
  Helén

  Mitt i prick! Jag började med p-piller när jag var 16 och jag mådde verkligen skit, utan att förstå varför. Jag kunde bli extremt arg för ingenting och jag undrade många gånger va det var för ”fel” på mig och mitt fruktansvärda humör. Jag antar att jag var riktigt jobbig att ha att göra med. Jag slutade med dem efter tre år, då min mamma sa åt mig på skarpen. Jag kommer så väl ihåg att jag sen tänkte: ”är det så här det känns att må bra” Det var en sån enorm skillnad.

 73. Profilbild för sara
  sara

  Jag känner igen mig till punkt o pricka! Nu har jag inte varit i en relation på flera år, så kondom är inga problem. Men jag har funderat rätt mkt på hur jag ska göra om/när jag får en stabil relation, då kondom ändå känns lite ”bökigt”. Hur gör alla ni som är i relation o inte tar p-piller. Är det kondom som gäller med er partner eller finns det andra preparat? Jag har hört talas om p-ring, ger det samma biverkningar som p-piller?

 74. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Det är tråkigt att ungdomsmottagningarna inte informerar unga tjejjer tillräckligt, speciellt som det finns en uppsjö av olika piller som fungerar på olika sörr. Jag testade flera innan det blev rätt, jag upplevde att det var både fördelar och nackdelar med p-piller om man jämför med min ”egen” hormon berg- och dalbana. För det man inte tänker på är att kroppen (den kvinnliga) är anpassad efter att vara gravid/amma, inte att ha mens en gång i månaden under hela den fertila perioden. Så visst finns det nackdelar med p-piller, men det finns det med alla preventivmedel för kvinnor. Däremot är det himla bra att preventivmedel finns så att vi kan fortsätta leva våra moderna liv som vi har nu, för jag tror ingen vill tillbaka till barn var fjärde år (minst), som ursprungsbefolkningarna har.

 75. Profilbild för Lisa E
  Lisa E

  Tack för att du tar upp detta. Min historia är som du beskriver, & tänk om man hade vetat då hur fint & harmoniskt man kunde mått…

 76. Profilbild för Ak
  Ak

  Jag hatar också p-piller! Åt dem 10 år mellan 17 och 27. Hade också psykisk påverkan men det som fick mig att sluta efter många turer med byten av sorter var ett konstant kli där nere, typ obalans och svamp var det aldrig kunde de konstatera. Dessutom märkliga mellanblödningar hit och dit, ja rubbet var ur balans. Ett år egter att jag slutat var allt ok igen och har varit sedan dess (7 år). Vägra vara mänsklig flrsökskanin för hormoner!

 77. Profilbild för Soffan
  Soffan

  Min make valde att göra en vasektomi istället för att jag ska slippa preventivmedel som är hormonbaserade. Vi har fått de två barn vi vill ha och vid 35-års ålder tog min make beslutet om vasektomi mycket för min skull.

 78. Profilbild för Charlotte
  Charlotte

  Tack för att du skrev detta inlägg! Jag känner exakt likadant och tydligen många fler med oss. Har inte läst alla kommentaret men många verkar ju också hata p-piller, varför visste jag inte detta innan? Jag trodde alla mådde bra och att det bara var jag som kände mig så där konstig. Herregud så fel jag hade, jag var inte ensam!
  Slutade med p-ring (ja det är lika bra/illa som p-piller) för ett år sedan och mår mycker bättre på många vis. Har haft ledvärk som läkarna inte kunnat förstå, och värken slutade när jag slutade använda p-ring!
  Visst e det bekvämt med denna typ av preventivmedel, men varför utsätter vi tjejer oss för denna negativa påverkan på kroppen? Många tjejer mellan 20 och 30 år har dålig/ingen sexlust, samtidigt som killarna har mer lust än någonsin vid denna ålder. Kan inte bara vara jag som haft problem med att man inte känner sig tillräcklig för sin lustfyllde sambo/pryd som aldrig har lust till sex. Sen jag slutade med p-ringen har även sexlusten kommit tillbaka!

  Jag skulle kunna skriva om ämnet hela kvällen, emn ingen lyssnar på mig. Så Cecilia, du som är en hyffsat offentlig person och dessutom journalist, kan du inte föra ditt inlägg och denna konversation vidare till tidningarna? Unga tjejer måste få ta del av detta så dem förstår att de inte är ensamma!
  Kram!!/ Charlotte

 79. Profilbild för Sanna

  Och till saken hör att det finns minst åtta preventivmedel för kvinnor, p-piller, spiral, p-stav, minipiller, p-plåster, p-ring, p-spruta, pessar. Och vad finns det för preventivmedel för män (hör och häpna), kondom. Ja, ett jävla preventivmedel och då bör tilläggas att gojset kommer från mannens kön och att många kvinnor redan har problem med hormoner runt menstruationen. Tabletter har tagits fram för män men de säljs i princip inte. Jag blir så himla trött, vi har mens en gång i månaden i kanske fyra dagar (mer eller mindre), utöver det har många kvinnor (jag tex.) pms i två veckor innan mensen, det innebär 18 dagar i månaden. Då kan det ju tänkas vara ett alternativ att sälja fler preventivmedel för män, de har också ett ansvar. Och kanske skulle det rentav vara lättare för män att ta preventivmedel eftersom de inte (så vitt jag vet) har lika mycket problem med alla hormoner.
  http://preventivmedel.nu/for-killar/preventivmedel-for-killar/

 80. Profilbild för Hanna J
  Hanna J

  Jag har ätit p-piller sen jag var 16 mer eller mindre konstant, är 23 nu. Har upplevt samma sak men det blev mycket värre för ett och ett halvt år sen. Diagnostiserades med depression och äter antidepressiva sen ett år tillbaka. När jag frågade om p-pillren kunde vara orsaken var svaret att jodå, men nu hade vi ju ändå balanserat upp det med antidepressiva. Tonårshormoner, p-pillerhormoner och andra omständigheter, jag vet inte vilket som påverkat vad. Men nu är jag mer harmonisk än jag nånsin kan minnas mig vara. Har inte gjort mig av med p-pillren än men funderar verkligen på det. Om inte annat samtidigt som de antidepressiva ryker.

  Det som är riskabelt med att äta p-piller är just det där att man ju missar att lära känna sig själv. Efter att ha gått rakt från tonår till p-piller och nu antidepressiva vet jag knappt hur JAG är, helt utan piller. Hade liksom vant mig vid att vara ett humörssvängningsmonster och nu har de antidepressiva botat det. Men hur är jag EGENTLIGEN? Vi som äter p-piller vet ju fan inte det förrän vi slutar!

  Och nu när jag skrivit allt detta undrar jag verkligen varför jag fortfarande äter dem. Mest för att jag tycker att det är bekvämt antar jag. Och för att jag ju inte vet hur mycket de påverkar mig.

 81. Profilbild för Isa
  Isa

  Hear hear!

  Min personliga åsikt är att ppiller skyddar mot graviditeter för att när man käkar dom så har man ingen lust att ligga överhuvudtaget…

 82. Profilbild för Maria
  Maria

  P-piller är nog världens mest effektiva preventivmedel. Man blir tjock, får pms, noll sexlust och ständiga blödningar. Man VILL inte ens ligga med nån och det är ingen som vill ligga med en heller … Det blir garanterat inga barn gjord.

 83. Profilbild för H
  H

  Jag hör er, och jag håller med på många sätt, men vad är alternativen när man har ett fast förhållande sen flera år, inte vill bli med barn och kondom faktiskt blir för jävla meckigt i längden? Hormorspiral? Kopparspiral? Vad använder du, Cecilia? Äter p-piller men vill verkligen sluta, vet bara inte vilket alternativ som är minst värdelöst… Väldigt tacksam för tips och råd.

 84. Profilbild för Malin Svarén
  Malin Svarén

  Jag verkar vara den enda som älskar mina p-piller. Jag har provat de flesta andra alternativen just för att undvika att börja med p-piller. Mini-piller tål jag inte, de förstörde min hy totalt, vilket gjorde att jag skämdes över mitt ansikte och växlade mellan att gömma mig bakom håret eller att helt enkelt undvika socialt umgänge. Jag blev deprimerad och slutade givetvis med dem, provade kopparspiral istället. Den gjorde så att jag fick sån jäkla menskramp att jag vissa mornar inte kunde stå. Jag hade mens i ca tretton dagar stöten och använde både den största tampongen och bindan samtidigt, men ändå blödde det igenom.
  Så jag började äta p-piller och har aldrig mått så bra i hela mitt liv, jag känner mig frisk, pigg och snygg numer!
  Så.. p-piller är inte alltid boven!

 85. Profilbild för Sanne
  Sanne

  Så rätt så rätt Cecilia! Precis i samma situationen från när jag började med p-piller och slutade väääldigt många år efter! Min man sa att jag blev en ny människa! Stackarn vad han måste fått leva med den tiden jag åt dessa? Har varit utan preventinmedel sen 2006 och anledningen är att jag fått två tjejer på denna tiden. Nu känner både jag och min man att det inte funkar utan preventinmedel (bara kondom) så för några dagar sen blev det horomspiral. Väntar spänt på hur den påverkar mig, otroligt lite hormon i den så det påverkar väldigt lite men olika för alla. Varför jag valde detta alternativ är att min mens är världens syndaflod när den kommer, mitt humör är katastrof och spiralen ska hjälpa att hålla mensen ur synhåll!
  Men det här du skriver om PMS – pms är när man har fler fysiska problem än psykiska tex svullna bröst, ont, finnar mm. PMDS är när man har fler (5) psykiska problem än fysiska – tex humörsvängningar, mörka tankar, gråt färdig konstant mm. Så PMDS är också ett gigantsikt stort problem bland oss tjejer som det tas upp för lite om…med p-piller men även utan!

 86. Profilbild för Ulrika

  Jag tycker om mina p-piller. Utan dem får jag fruktansvärda magsmärtor innan och under mens och blöder Niagarefallet. Nu har jag knappt någon PMS alls och knappt någon mens heller. Visst kan jag känna av hormonerna i humöret ibland, men det gjorde jag ju innan jag tog p-piller också. Eftersom jag har lite högt blodtryck äter jag Cerazette, som bara innehåller en sorts hormon, och det passar mig alldeles utmärkt.

 87. Profilbild för Linn
  Linn

  Superbra att du uppmärksammar det här, jag är 23 och slutade för ett halvår sen med p-piller på grund av att jag blev lika galen som du beskriver. Sakta men säkert kom den glada tjejen jag var innan tillbaka och jag har flera kompisar som har upplevt samma sak. Dock är det riktigt synd att detta inte uppmärksammas mer och att man måste klura ut anledningen till sitt galna beteende själv. Någon borde väl kunna informera om det här?

 88. Profilbild för cruella
  cruella

  Åh vad bra att du skriver om detta! Jag tänker precis likadant och jag tycker det är så inibänken cyniskt att pracka på unga tjejer som i många fall inte ens har en susning om hur en sund och opåverkad kropp reagerar i olika cykler och faser p-piller som gör pannkaka med hela rasket.

  Pessar är ett utmärkt preventivmedel om man lever i en trygg relation (eller bara är trygg med sig själv för all del!) MEN p-pillrens totala dominans och företräde har gjort att det numera inte ens går att köpa spermiedödande medel över disk i Sverige. Skandal är vad det är.

 89. Profilbild för Annie Roos

  Vilken otur du haft, om det nu är det. Jag vet inte. För mig har det dock hjälpt. Varje gång jag fick mens blev jag som ett nervtroll. Gråtande kunde komma över ett litet löv som virvlade på gatan. Men med p-piller och utan mens är jag lugn under hela månaden, inga konstiga veckor och jag kan hantera min känslor.
  Men jag håller med dig om att ungdomsmottagningarna kanske borde fråga mer, det gjorde de aldrig med mig, jag fick komma på det själv…

 90. Profilbild för Andrea
  Andrea

  Jag börja med p-piller när jag var 16-år. För att jag fick ett tryck hemifrån att ”jag skulle då inte gå och bli gravid för de vart nog inte så roligt att att göra en abort”. Fast att jag på peka att det fanns en liten sak som hette kondom så blev de p-piller.
  Efter flera byten och två års av kämpade så beslutade jag mig för att skippa i skiten som gjorde mig både knäpp och tjock!
  Men ytterligare några år efter detta så behövde jag gå till gynekologen pga kraftiga menssmärtor som sedan visades vara en bieftekt av ett smärtlindrande medel jag tog för min mage. Ironiskt nog. Men hur som helst. Vid detta tillfälle hade jag haft ett stadigt förhållande med min kille i drygt 4 år, utan p-piller & utan graviditeter. Men denna gynekolog dumförklarade mig för att jag inte tog p-piller och när jag förklarade varför så var dennes svar ”det är bara ett litet socker piller”.
  Så himla glad att du tar upp detta och får oss icke p-pils ätare känna sig som ett ufo. För det är precis vad samhället gör, se ner på en. ”Ojojoj, hon har inget bra sex liv för de kör med kondom. Stackars killen!”
  Tack Cecilia!

 91. Profilbild för Sofflund
  Sofflund

  Amen på den! Jag tycker att det är förfärligt hur lättvinnligt dessa piller skrivs ut till tjejer och kvinnor när biverkningarna är så många och allvarliga. Det gör mig arg att tjejer så självklart förväntas ta dessa risker och misstänker starka krafter som motverkar manliga preventivmedel….

 92. Profilbild för Sandra
  Sandra

  Jätte bra ämne att ta upp det skrivs ut p piller på löpande band och som du skriver ingen nämner nått om biverkningarna! Jag slutade med p piller i december och fortfarande i te fått min men och det är tydligen ”normalt” men de säger de i get om så aldrig mer p piller för min del!

 93. Profilbild för H
  H

  Återigen: alla verkar hata p-piller, men vilka alternativ kör ni med då för att verkligen vara helt säkra på att inte bli gravida? Dela med er av erfarenheter, vore verkligen värdefullt.

 94. Profilbild för Vic
  Vic

  Jag gick aldrig på det där p-pillerfenomenet utan provade spiral istället eftersom jag hade blivit tipsad. Det var ingen barnmorska, ungdomsmottagning eller annat kunnigt folk/ställe som la fram några alternativ utan var snarare ganska frågande till varför jag inte valde p-piller. Mycket märkligt men det har förmodligen bara med pengar att göra; inte kvinnors sexuella hälsa (aaarrrrgggghh). Man behöver inte ha fött barn för att använda spiral. Den passar dock inte alla men helt klart värt att prova. Har man fast partner är det ett vansinnigt bra alternativ.

 95. Profilbild för Anna
  Anna

  Jag testade 6 olika sorter under 5 år innan jag gav upp. Biverkningarna (olika beroende på sort men en gav svamp 2 ggr/månad, en annan vuxenacne osv) berodde självklart aldrig på p-pillrena utan på något annat. Med sista sorten var det precis så som du skrev och när jag en gång började stortjuta över att jag hade tappat en penna på golvet fick jag liksom nog. Vi kör kondom nu och så kul är det kanske inte (för mig heller – kommer av mig lite) men alla gånger bättre än p-piller. Jag är inte anti p-piller men tycker att man måste bli mycket bättre på att prata om biverkningarna.

 96. Profilbild för Sofia
  Sofia

  Men alltså.. vad är det för rådgivare ni har gått till? I alla mina år hos barnmorskor, gynekologer etc. (och jag är 29 nu, så det är ett par stycken!) så har de alltid, ALLTID, promotat kondomer i första hand. De har berättat hur mycket de skyddar och framförallt, hur viktigt det är att skydda sig mot sjukdomar. Och de har noga gått igenom min ”profil”.
  Men nej.. något vettigt alternativt till p-piller (förutom kondom då. Och helt ärligt, jag tycker inte det är kul för mig som tjej heller. Varför skulle det bara vara jobbigt för killen? Fattar inte.) har de inte gett mig. Så jag kör på -ingenting! P-piller hade samma inverkan på mig som på dig Cecilia, och det hade även plåster. No thanks. Jag lever hellre.

 97. Profilbild för R
  R

  Tycker det här kom jäkligt lägligt, ska hasa mig iväg till en barnmorska i veckan och kräva ett alternativ till mina piller. Jag har testat alla möjliga sorter men får nu inte knapra östrogen av diverse anledningar, så de skrev ut gestagenpiller och tyckte det var en bra lösning. Funderar nu på spiral eftersom de piller jag har ger mig obehagliga biverkningar, men de kommer säkert neka. Jag tillhör den kategorin som behöver preventivmedel av medicinska skäl, utan någon sort svimmar jag och spyr av smärtor två ggr i månaden, tre dar i streck och att vara utan är helt enkelt inte ett alternativ. Har i elva år fått höra att de helst inte sätter in stavar eller spiraler hos kvinnor som inte har fått sitt första barn (jag började höra det här när jag var elva. då kanske det fanns skäl att vänta men nu, 22 år gammal?!) och har därför jobbat mig igenom massvis med olika piller, plåster, ringar, smärtstillande, blodtryckshöjande och lite till. Ingenting har funkat bra hittills. Nu fick jag ännu mer mod att vägra testa fler piller.

 98. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Precis!
  Bra att det här ämnet diskuteras mer så kanske läkemedelsföretagen får tummen ur och släpper sina p-piller för män någon gång (finns tydligen redo men tillverkarna tror inte att de kommer att tjäna nog mkt pengar på dem.. GAAAH!)

  Jag har mått dåligt i 10 år nu tills jag för sex månader sedan slutade med hormoner. Herregud vilken skillnad! Avgörandet var när jag började fundera på antidepressiva för att jag inte orkade med mig själv mer. Antingen högst upp på toppen eller (oftast) längst nere i dalen. Aldrig i harmoni med mig själv. Jag har innan dess testat ungefär sex stycken olika hormonbaserade piller/p-ring. Suck. Till slut accepterade jag situationen och tänkte att det helt enkelt är så här jag är.

  Det enda positiva med alla dessa piller är att jag inte haft ngn chans att bli gravid.. I förhållanden har jag inte låtit min kille röra mig överhuvudtaget/brutit upp för att jag har varit knäpp.. Haha, men nu jäklar. Nu frodas kärleken! 😉 Kram!

 99. Profilbild för Helen
  Helen

  Så mådde jag av hormonspiral i ett och ett halvt år innan jag läste om fler som reagerade så av dessa extra hormoner. mindre än en vecka efter att den var ute så kändes det
  som om en sten föll från bröstet. Min sambo märkte direkt att jag var gladare och lättare i sinnet

 100. Profilbild för Anneli
  Anneli

  Hej,
  jag har själv inte testat p-piller, utan minipiller och p-plåster men under kortare perioder då jag mått dåligt av att använda dessa. Idag är jag 43år och har två barn, 1,5 år och 4 år. Båda barnen blev till ”på första försöket” och jag är övertygad om att det är för att jag inte använt preventivmedlel, förutom kondom, regelbundet. Det är klart att om din kropp ”är gravid” i flera år, dvs du använder p-piller, och sedan plötsligt så vill du bli gravid och slutar äta p-piller och INGET händer. Inte gravid. Konstigt!?
  Stor kram till dig, du är en inspiration!!!
  /Anneli

 101. Profilbild för Mikaela

  Bra skrivet!
  Kan vi inte starta en kampanj för ett manligt p-piller?

  Jag har precis provat p-ring och jag är hemsk! Gråter flera gånger om dagen och är jordens otrevligaste och mest instabila flickvän.
  Jag ska visserligen återgå till just p-piller, men det mådde jag ändå okej av.

 102. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Åh hittade din blogg efter ha googlat lite, det du beskrivit är precis hur jag känner. Har ätit mina i fyra år och kommer knappt ihåg hur jag var innan jag började äta dem.. Det är läskigt men man har ju blivit bekväm och man tror ju att man är såhär när man inte vet hur det kändes/var för 4 år sedan. Tack för ett grymt blogginlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *