Du vet väl om att du är värdefull?

Igår när Rio döptes sjöng vi några rader ur psalmen ”Du vet väl om att du är värdefull”. Den har man ju plikttroget ordat under skolavslutningar och i körer och liknande hundratals gånger under uppväxten, men det var inte förrän vi stod där vid dopfunten och Rio fått vatten på huvudet och jag höll om henne hårt, hårt för att liksom fylla henne med allt gott och alla önskningar om ett rikt, vackert och lyckligt liv jag bara kunde, som jag hörde de där raderna första gången. Det blev plötsligt så oerhört känslosamt och jag var på vippen att ta till lipen. Är det något jag önskar min barn är det förmågan att inse, jag menar verkligen förstå betydelsen av de där raderna. Själv tror jag inte att jag utrustades med självkänsla och började gilla mig som jag är – oavsett prestationer och annat runt omkring-tjafs – förrän en bit efter jag fyllt 25. Jag undrar vad jag kan och ska göra för att mina barn ska slippa vänta så länge?

Du vet väl om om att du är värdefull
att du är viktig här och nu
att du är älskad för din egen skull
för ingen annan är som du


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Louise
  Louise

  Precis de där raderna har fått mig att börja fulgråta under båda mina barns dop (ja, jag är lite känslig)!
  Det är en väldigt stark och fin text!

 2. Profilbild för Maria
  Maria

  Åh exakt samma sak hände mig, vi har haft den på dopet för båda våra små tjejer och helt plötsligt verkligen HÖRDE jag texten och tårarna kom som på beställning.

 3. Profilbild för Frida

  Precis. Hur ska man lyckas förmedla det? Så otroligt viktigt.

 4. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Det är sån vacker sång. Och jag hoppas och ber att alla lär sina underbara barn att ALLA är värdefulla och vackra på sina sätt och det är lika viktigt att göra andra glad och dela med sig som att ta för sig. Annars blir värden en ledsam plats. Puss å kram

 5. Profilbild för Anna

  Har lipat till denna på båda mina barns dop. Så fin och så rätt.

 6. Profilbild för Ida K

  Jag klarar knappt av att höra den längre efter att den spelades då min barndomsvän begravdes. Hon blev överkörd av ett tåg några dagar efter sin 17-årsdag och det var första gången någon jämnårig med mig dog. Det gör mig ledsen att jag mår så dåligt när jag hör låten, den har ju en så fin innebörd.

 7. Profilbild för Sandra

  Läste texten, fick en klump i magen och var påväg att börja gråta. Helt ny betydelse sen L kom in i mitt liv helt klart.

 8. Profilbild för Helena
  Helena

  Förstår precis vad du menar. Vill att mina barn ska känna sitt egenvärde oavsett prestation. Varje kväll så säger jag exakt samma ord till mina barn, bara för att pränta in det i dem så att de förstår hur jag känner:

  ”Jag älskar dig och är stolt över dig, mest i hela världen. Vet du varför jag älskar dig och är stolt över dig? Jo, det är för att du är du! Vet du vad det är som är så bra med dig? Precis allting!”

  Efter det så kan jag peka på saker som är bra med dem, till exempel en kroppsdel, en egenskap (empati) eller dylikt som jag vill framhäva som något bra. Jag hoppas att det ska hjälpa mina barn att förstå hur värdefulla de är här i världen.

 9. Profilbild för ANNA

  Ja det där är svårt…tänk om man visste från tidig ålder hur man känner/är i 30-års åldern då hade allt blivit mycket lättare.. för det tar ju ett tag för den stackars självkänslan att hitta fram!

 10. Profilbild för JW
  JW

  Känns som att det är många mammor som läser den här bloggen (NÄHÄ!? ;)) Jag som inte är mamma (ännu) kan fundera på om man kan hitta självkänslan och att kunna vara tillfreds med sig själv utan att få barn? Många gånger känns det som att föda barn är den där felande pusselbiten för många kvinnor. När barnen kommer faller livet liksom på plats. Måste det vara så? Om jag nu mot alla odds inte får några barn…

 11. Profilbild för Mikaela
  Mikaela

  Åh den fina psalmen hade vi på vår sons dop här i sommar också och jag fick stå och hålla emot tårarna för att inte börja fulgråta. För mig har livet fått en annan mening sedan min son kom, klyschigt jag vet (!!!) och jag HATADE när folk sa så innan jag fick barn själv. Jag påstår inte att det måste vara så, men så var det för mig iaf.

 12. Profilbild för Anna

  Vilken fin text du skrivit angående dopet! =)

 13. Profilbild för Nina
  Nina

  Den sjunger jag för Eskil & Edith som godnattsång varje kväll;-)

 14. Profilbild för Hanne Elise
  Hanne Elise

  Spot on, Cecilia! Akkurat samme ønsker jeg for mine barn!

 15. Profilbild för Elin
  Elin

  Själv är jag 26 år och har fortfarande problem med min självlänsla….väldigt jobbigt av och till…mina föräldrar undrar vad de gjort för fel för att har blivit så och kan inte förstå….jag tror iaf att det är viktigt att tala om att man duger precis som man är och att man är älskad oavsett. Min mamma har väldigt svårt att tala om djupa känslor och har nog aldrig sagt de till mig i äldre ålder/vuxen ålder…antar att de var så med hennes föräldrar. Jag har förvisso aldrig betvivlat det eftersom hon tagit hand om oss på bästa sätt och ingen av de har ställt några höga krav på att vi måste prestera i skola eller jobb. Men jag kommer dock säga till mina barn då och då att jag älskar de om jag nu får några. Fast jag tycker inte man ska missbruka de som vissa gör……

 16. Profilbild för Therese
  Therese

  Så roligt! Vår dotter döptes också i söndags och hennes farmor sjöng just ”sång till friheten” Helt fantastiskt sång!

 17. Profilbild för Therese
  Therese

  Nu blev det tokigt! Menade ju såklart att vi också sjöng ”Du vet väl om att du är värdefull” Blandade ihop den med solosången vi också hade med. Så det kan gå! 🙂

 18. Profilbild för Therese
  Therese

  Nu lyckades jag trassla till det! Menade såklart att vi också sjöng ”Du vet väl om att du är värdefull” på dotterns dop. Solosången var ju en helt annan! 🙂

 19. Profilbild för Hanna

  Hade också dop för min son i söndags och vi hade valt denna psalm. Brukar inte vara så blödig men när vi sjöng sången kände jag verkligen hur mkt jag vill att min son ska veta att han är värdefull. Mycket fina och genomtänkta ord tycker jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *