Det här mina vänner, tycker jag är, om jag ska vara helt ärlig, en riktig jävla skitkommentar. Och det är exakt sånt här korkat trams jag betackar mig för i kommentarsfälten. Det handlar inte om att alla måste tycka som jag. Inte alls. Men man måste fan tänka efter lite innan man börjar trycka ner tangenter och skriva ett meddelande riktat till någon. Pappskallen (förlåt, men nu säger jag så) spekulerar kring mina barns framtid baserat på… vadå? En diffus bild på en leksak jag köpt till min dotter? Va? Ursäkta mig, men någon slags gräns för hur snabb man får vara att dra slutsatser och döma andras liv får det väl ända finnas. Fy farao vilka korkade dumheter (och med det inte sagt att en tonårings relation till sitt sexliv inte kan relateras till uppfostran och barndom, men man får väl för i helvete se the big picture, och kan man inte det (för att man till exempel kanske inte känner mig eller mina åsikter well enough), ja då skriver man helt enkelt inte så här.

Ni andra: jag hör vad ni läser och jag tycker att det är en fantastisk diskussion; mer sånt!

0 svar

 1. Hahahaha Ja vissa är snabba när de skriver, undrar hur hon tänkte när hon skrev den kommentaren!!?? Jag tycker kläderna var urfina iaf, min 3åring hade blivit överlycklig 🙂 Kramar från Jenny

 2. Men herregud vad trött jag blir…. min dotter 2 år brukar hänga min BH runt armen, stå med mitt läppglans och låtsas att hon målar sig. Det är högst normalt för små barn att vilja vara som sina mammor eller andra vuxna. Det är liksom en del av utvecklingen att ta efter sina förebilder och klä ut sig. Leka finns det något som heter och det är just det det handlar om när små barn klär ut sig…..Nej Cecilia, fortsätt du att uppmuntra dina döttrar att leka och klä ut sig och skit i trångsynta kommentarer.

 3. Då kan man ju inte ge sin barn ett oar cowboyboots heller. Då kanske dom till slut älskar vapen…

  Och förresten så ser jag magdansdräkten du köpt som att Bonnie får ta del av en annan kultur. Som en arab skulle köpa en folkdräkt, typ.

 4. Jag är säker på att alla de kvinnor som seriöst sysslar med magdans hade blivit oerhört förundrade och förolämpade av den bisarra debatt som pågår. Vilken tragisk syn man måste ha på världen och feminismen om man blir upprörd över ett inköp till ett litet barn.
  Ibland förstår jag inte att du orkar fortsätta blogga när jag läser vissa inlägg, hoppas dock verkligen att du fortsätter.

 5. AH KOM IGEN! Att visa magen när man är tre år måste verkligen vara fruktansvärt. Och ändå låter vi dessa barn gå i bara badbyxa/bikini på stranden. De kommer bli förstöra för livet.
  Det finns ingen skillnad på kön i denna åldern. Så vad menar du? Att om en pojke hade klätt sig i detta så hade han velat ha Bh när han var 7år? Ja, han kanske till och med blivit HBT-person.
  Troligtvis så är det så att de ända minnena B kommer att ha från dessa plagg är från eventuella foton.. och barn är inte så fruktansvärt långsynt lättpåverkade!
  Men om man väljer att se dessa kläder (som är till för i utklädande syfte och lek) som något som anspelar på sexsism så är man själv som är trångsynt och fördomsfull. Då väljer man själv att leva ett tråkigt och trångsynt liv ut efter ens, vad man tror är radikala syn men i är inget annat är direkt konservativt beteende.

 6. Cecilia! Idioter till människor finns överallt vare sig man vill eller inte. En magdansdräkt är inget som påverkar en treåring på annat sätt än att hon förmodligen kände sig fin och hade väldigt roligt. Du har bra och jordnära värderingar och bör inte slösa energi på obetydliga människor och deras åsikter. Kör på i samma stil och du ska se att både Bonnie och Rio kommer bli starka, självsäkra och smarta kvinnor…precis som sin mor! Kram/ Andrea

 7. Ja, människor….och deras svart-vita sinnen.
  Jag är också ”feminist” (även om jag ogillar klangen det ordet har fått) och emot sexualiseringen av alla de slag….MEN.
  Är det ingen som minns hur det var att vara barn??
  Jag hade inte turen att få fina utklädningskläder av mina föräldrar när jag var liten, men vet ni vad vi gjorde? Vi snodde in oss i lakan och sjalar, gjorde om och knöt runt andra klädesplagg i olika varianter runt våra kroppar. Så nog har jag också lekt att jag varit en österländsk prinsessa av något slag många gånger.
  Skillnaden mellan det och era förvridna fantasier var att ingen tvingade mig att ge männen i familjen en lap dance!
  Ta er samman och sluta projicera över er skit på små oskyldiga barn som bara vill få vara glafred utan att behöva bära upp all världens feminism på sina små axlar!

 8. Ja, människor….och deras svart-vita sinnen.
  Jag är också ”feminist” (även om jag ogillar klangen det ordet har fått) och emot sexualiseringen av alla de slag….MEN.
  Är det ingen som minns hur det var att vara barn??
  Jag hade inte turen att få fina utklädningskläder av mina föräldrar när jag var liten, men vet ni vad vi gjorde? Vi snodde in oss i lakan och sjalar, gjorde om och knöt runt andra klädesplagg i olika varianter runt våra kroppar. Så nog har jag också lekt att jag varit en österländsk prinsessa av något slag många gånger.
  Skillnaden mellan det och era förvridna fantasier var att ingen tvingade mig att ge männen i familjen en lap dance!
  Ta er samman och sluta projicera över er skit på små oskyldiga barn som bara vill få vara glada och leka ifred utan att behöva bära upp all världens feminism på sina små axlar!

 9. Spontant känner jag att dessa genusfixerade personer med barn måste ha det ganska jobbigt helt i onödan eller att det rent av kan bli kontraproduktivt just på grund av att man lägger ett sånt fokus på något som egentligen borde vara avslappnat och naturligt. Med andra ord använda sig av ett sundare förnuft än ”Sunt förnuft”. Som jag skrev tidigare har mina söner såväl dockor som bilar och när jag tänker efter så gillar jag att klä dem i rätt mycket unisex, visst har de mycket blått men säkert lika mycket rött. Men lägga i massa konstiga moraliska värderingar i en utklädningsdräkt för att den visar magen mm tycker jag är helt snedvridet! Se det istället som en möjlighet att göra era barn intresserade och nyfikna på andra kulturer. Det om något är väl en fin gåva att ge till sina barn?

 10. Jag står till 100% för vad jag skriver och jag vill inget illa med mina råd, snarare tvärtom. Vänta tills dina barn är vuxen med att kalla erfarna mammor som kommer med råd för pappskallar 🙂 Tänk om pappskallen får rätt…. Små barn små bekymmer, stora barn stora bekymmer. Så var lite ödmjuk är ett till råd.

  Jag står också för att jag undrar hur du mår nu Cecilia? Väldigt mycket svordomar och konstigheter i bloggen nu. Såg tidigare också att du hade gått in i kommentatorsfältet och skrivit ”varför i helvete” till någon. Urspårat ju!!!

  Magdansdräkt är inte ett lämpligt plagg för en 3- åring. Punkt.

  Näe, ingen blogg för mig längre det här när du håller så låg nivå på alla sätt.

 11. Perspektiv är väl gott att ha… Tycker dessutom att det sker någon form av sammanblandning av feminism och nypuritanism i detta. Med det sagt så måste jag tillägga att det lilla som framkommer av dig och din familj så verkar ni ha det finfint. Faktiskt tänkt på det tidigare, att du verkar rätt mångfacetterad, med rätt genomtänkta sunda åsikter, som jag ofta dessutom sympatiserar med. Och så klart ibland inte. Men när en person som du blir så attackerad, så förstår man att det inte är lätt att gå sin egen väg idag. För om något så tycker jag sällan att du gör något som är provocerande eller radikalt. Faktiskt, min syn är att du är ganska helylle, men kul och rätt skön.

  Nu hoppas jag att jag inte skrivit något som kan uppfattas som negativt mot dig, Cecilia, för det menar jag verkligen inte. Gillar din blogg!

 12. Något som verkligen vore kul just nu – mot bakgrund av allt rabalder här – vara om du Cecilia hade en tävling där du lottade ut den aktuella outfiten såväl till mor som dotter. Typ Mama goes Orient. Skulle liva upp stämningen..eller inte..

  Hursomhelst hoppas jag att du kan glädjas åt dina tjejers lycka över att få vara ökenprinsessor över en dag och strunta i dem som försöker få det till något det inte är.

 13. Haha ja folk kan verkligen vara roliga ibland!! Tror inte alls att barnen kommer bli mindre självsäkra och feministiska när de blir äldre bara för att de fick rolika kläder när de var små!! För dem spelar det absolut ingen roll om det är magdans kläder eller stålmanen dräkt de tycker bara det är roligt att spela rolllekar som är en del i sin utveckling.

  Vet att min 3-åring hade älskat de kläderna och han är kille! För dem handlar det inte om sex utan om ha skoj!!!!

  De värderingar man ger sina barn handlar inte om de kläder man har på dem utan om hur man själv är och att man ger dem chansen att uttrycka sig!

 14. Till ”Sunt förnuft”: Nu får du väl ändå ge dig. Vadå undrar hur hon mår? Du låter rent ut sagt nedlåtande och respektlös i dina kommentarer och DET är inte ok. Punkt.

 15. Dynga beskrev ju denna kommentaren ganska bra.
  Bra att det sägs ifrån, ingen bloggare ( som dessutom modigt bjuder in till diskussion ) skall behöva ta denna typ av skit av självutnämda experter.

 16. STRUNTA I NEGATIVADAMEN!

  Jag väljer helt klart att se på the bigger picture här. Inga barn blev traumatiserade av dessa plagg (bara kanske några mammor).

  Gillar dig Cecilia!

 17. Typisk svartvit person som inte kan acceptera andras åsikter. Jag förstår fortfarande inte tänket i att en magdansdräkt skulle vara något sexuellt på ett litet barn, blir det inte vad man gör det till? Ett litet barn strävar knappast efter att vara sensuell, utan snarare efter att få klä sig som den där Disneyprinsessan man gillar så mycket. Att en dräkt, som i detta fall dessutom är tänkt som utklädningsdräkt, skulle påverka barnet på det sätt som ”sunt förnuft” beskriver är ju bara löjligt. Att Cecilia dessutom skriver att det viktigaste är att hennes döttrar älskar sig själva som de är och vet sitt eget värde säger väl det mesta, ingen behöver väl ens oroa sig för att dessa dräkter kommer att leda till något slags ”sexuellt utåtagerande” i tonåren när tjejerna växer upp i en familj med väldigt sunda värderingar!? Är det inte lika stor risk att en pojke med Spidermandräkt blir våldsam i så fall? Korkat.

 18. Inser att du kanske inte riktigt är upplagd för en sån här fråga men jag försöker i alla fall. (kan ju vara så att du vill tänka på nåt annat:))
  Om du skulle ge tipsa om oumbärliga kläder som man behöver i sin garderob vilka skulle de vara i såna fall. Jag är en tvåbarnsmamma med begränsad budget. Skulle gärna vilja ha några säkra kort i garderoben som gör att även fast inte kläderna är nya så känner man sig fin. Hoppas på svar. Kramar i massor. Ps. Jag läser din blogg varje dag och tycker om den. Mycket!

 19. Hej Cecilia! Jag tycker inte det var fel att du köpte dessa plagg till dina döttrar. De var fina och jag skulle säkert själv köp dem om jag hade barn (då kanske man inte får uttala sig enligt vissa). Då du känner dina barn bäst själv har du nog koll på hur du ska balansera uppfostran i den djungel av prylar som finns där ute. Kanske hade de själva velat ha dem om de var med dig.

 20. ”sunt förnuft”, fan va skönt att du slutar o läser bloggen. Då slipper vi fåniga/idiotiska kommentarer från dig, punkt!

  Love your blog Cecilia

 21. Som ”sunt förnuft” skriver: Tänk om pappskallen får rätt om ”lösaktigt” beteende. Tänk om du inte får det, då har ju barnens fantasier och utklädning gott förlorat. Hur ska vi göra med badkläder för barnen och underkläder? ska de kläs i burka för att inte vara sexuellt utmanande.
  Så är det ju så att sexappeal sitter inte i kläder utan i ens personlighet och det har knappast en treåring utvecklat.

 22. Till Cecilia Blankens. Hur bara ORKAR folk bry sig så?!? Man gör väl PRECIS som man vill och ger väl PRECIS vad man vill till sina barn. Det är helt upp till var och en som förälder och ingen annan i världen kan tala om för dig vad som är bäst/lämpligt/olämpligt eller liknande för dina barn. En sak jag lärt mig av att bli mamma själv (till en 2.5åring och en 4månaders) är att fullständigt skita i vad och hur andra gör med sina barn. Alla har vi egna värderingar/bakgrund och uppfostran. Det viktiga är att tro på det man gör själv och stå bakom det.

 23. Men snälla nån. Jag blir helt tom när en sån här diskussion kan pågå så länge om något så trivialt. Var är vi på väg? För ett tag sedan googlade jag om det kunde vara farligt för mitt barn att bli pussad på munnen av sina mor- och farföräldrar ( hade nånstans hört att innan 6 månader fanns det större smittorisk osv) i alla fall så snubblade jag över en liknande diskussion om att överhuvudtaget pussa sina barn på munnen. Och jag ville bara gråta efter ett tag. Näh serni, att pussa barn på munnen det var ju snudd på övergrepp. Suxuellt ofredande kan man säga. Det skulle minsann inte pussas alls, en kram räcker väl fint. Jag blev helt ställd över att folk faktiskt tänker så, att man ser något skamligt i en uppriktig, lycklig, underbar puss från sin dreglande underbara bebis. Det är vi, vi vuxna som sätter en ful och skamlig stämpel på sådana oskyldiga saker. Vi och bara vi, eller snarare sådana idiotiska nötter som har ett alldeles tragiskt skevt förhållningssätt till livet.
  Jag pussade min dotter extra mycket och kände mig inte alls särskilt antastande. Än är den sista idioten inte född.
  För övrigt älskar jag din blogg Cecilia och sättet du skriver på!

 24. Vilka rötägg det finns. Trångsynta människor som tror ett litet plagg i 3-årsåldern ska prägla hela ens barndom, som inte ens kan se skillnad på magdanskläder för barn och en BH för tonåringar, utan gör därför en jämförelse i stället. Frågan är väl vad denna person fått för lite av i sitt liv.

 25. Jo personlighet har dom men inte sexappeal, det var så jag menade. Det hoppas jag de flesta förstod.
  Tänk vad mycket man skulle missa i livet om man ständigt ängsladet över vad som skulle kunna hända.

 26. Men guud vem f*n bryr sig, att folk orkar! Alla som tycker att det är en fel outfit för en 3åring borde slappna av! stackars barn!

  Har aldrig kommenterat förut men tyckte som synd om Cecilia att jag bara va tvungen att skriva något. Är själv en 25 årig tjej utan barn men jag minns att jag som liten hade bikini (dvs överdel också) utan att ha några egentliga tuttar att dölja men jag led ju inte för det. Och inte nu i vuxen ålder heller. Det är ju jätte gulligt om Bonnie tycker om kläderna, då kan ju hon leka att hon är Jasmin från Aladdin 🙂 Det hade jag velat..

 27. Jamen herregud!!! Vilken kommentar! Vet alla andra alltid vad som är bäst? Jag blir så innerligt trött på inställningen som personen skrivit kommentaren har.
  Cecilia; det är helt rätt att reagera, men jag hoppas verkligen att du kan skaka av dig en person som detta. Fjanterier är vad det är…

 28. Ofta ger jag mig inte in i dessa debatter för jag tycker de är ganska lönlösa. Särskilt när folk börjar med personangrepp. Men nu kunde jag inte låta bli. Har ni som kritiserat Cecilia verkligen tagit en titt på bilden av kläderna? Det är alltså en vid byxa och ett linne det handlar om. Ingen hotpants och bh. Jag trodde först att det skulle vara en bh med tanke på allt ståhej men icke. ETT LINNE MED FRANSAR. Jag vet inte hur mycket ni vet om orientalisk dans men inte så mycket verkar det som. Magdans används inte i sexuellt upphetsande syfte eller för att egga. Allt babbel om harem är något som västerlänningar har hittat på. Dessutom ”sunt förnuft” tror du verkligen att en som du tycker opassande kostym skulle få barn att bli sexuellt utåtagerande i tonåren så kan jag berätta att du har faktiskt fel. För säkerhets skull visade jag den här artikeln och bilden för mina föräldrar som är barnpsykologer och har varit det i hela sina liv och det finns inga belägg för det du påstår. Sexuellt utåtagerande har sina rötter mycket djupare rotat än i en tingeltangeldress man får som treåring, oavsett hur utmanande den än är. Det här kan varje människa med riktigt sunt förnuft kanske förstå ändå men nu har du alltså två barnpsykologers svar på det också så slappna av. Och till dig Cecilia: Du är jättemodig som orkar ta dessa diskussioner och till och med uppmuntrar dem men allra bäst är du när du också sätter ner foten som nu! Ingen ska behöva ta skit, ingen ska behöva ta personangrepp på sig eller sina barn. STÅ PÅ DIG!

 29. Jag har inte läst kommentarerna och ids inte göra det heller, när jag såg inlägget om kläderna tänkte jag att jag hade ääälskat en sån dress när jag var liten. Jasmine i Aladdin, hallå! Ja herregud, det är fascinerande med människor som måste tala om hur det ÄR. Hoppas du fixar att inte ta åt dig av personangrepp och dylikt, inte alltid så lätt även om man verkligen inte håller med om vad som sägs. Presenterna lär göra succé, kul att läsa om Dubai också eftersom jag ska dit till våren!

 30. Cecilia, du har rätt i det mesta, men snälla kalla inte leksaker för pojk- respektive tjejsaker. På vår gata blev en kille retad för att han lekte med just ”tjejsaker”…så himla onödigt ge sådana benämningar på leksaker….

 31. Håller till fullo med ”Nina”.
  Klädseln hade gjort dundersucce hemma hos min dotter och jag själv hade nog gått neeri spagat om jag fått en sådan utstyrsel när jag var liten.
  Du har inte gjort något fel! Det är bara synd att det finns så många trångsynta hämmademänniskor därute.

 32. Jag undrar om ”moraltanterna” som skrivit kommentarer angående det här ämnet är så präktiga som det verkar… Det måste vara tråkit att gå igenom livet och vara så korrekt. Slappna av lite och lev livet!

  Stå på dig Cecilia min dotter skulle avguda en sådan utstyrsel.

 33. Amen, är det bara jag som inte ens tänkte tanken att kläderna skulle vara utmanande? Snacka om moralpanik! Är det också sexuellt utmanade med barn hemma i underkläder? Det tycker i alla fall inte jag är sexigt. Men vi är ju alla olika…

  Tänker på min extrempryda och sexuellt hämmade värdmamma när jag var utbytesstudent i USA för 20 år sedan. Min amerikanska ”syrra” som var åtta år sprang och gömde sig när hon redan var på ovanvåningen och det ringde på dörren. Anledningen: hon var ”naken”, dvs hade linne och strumpbyxor….

 34. Jennie, berätta för mig vad det är för något som skulle vara sexuellt med ett litet barn i utklädningskläder, snälla, för jag kan inte begripa varför det ens blivit en diskussion kring detta!

 35. F-n vad trist det blev! Vi köpte något liknande till vår dotter på Mallorca Alcudia, och hon älskar dressen. Massor av små ”mynt” som rasslar när hon dansar och hon känner sig som en prinsessa.
  Blir så ledsen. Bara släpp det Cecilia, det finns helt enkelt idioter…
  Kramar Marie

 36. Helt sjukt hur utklädeskläder kan skapa en sån hysteri! Barn måste få klä ut sig, oavsett om det är till Pippi, Emil eller magdansös. Ni som hetsar upp er och lägger sån energi på att tala om för Blankens hur dåligt det är och hur skadligt det är för hennes döttrar, lägg den energin på annat. Det finns barn i världen som inte har mat för dagen, som blir sexuellt utnyttjade, som inte har kläder att ta på sig osv…. Engagera i er i någon organsiation som hjälper dessa barn istället!

 37. Åh, man blir alldeles matt! Såg ditt inlägg om dresserna häromdagen och tänkte att det är klart att det blir succé hos barnen. Anade inte att det skulle bli sånna disskusioner och jag undrar om folk inte har annat för sig.

  Blev presenterna uppskattade?

 38. Håller med dig! Vilken pappskalle! Att ens tänka på att det skulle vara ”sexuellt utmanande” för små barn som vill klä ut sig…? Det är ju galet!
  Håller på dig Cecilia!

 39. Cecilia, du köper supersöta dräkter till dina flickor och så blir det ett sånt himla liv. Jag fattar inte! Jag tycker du har sunda bra åsikter som detta och har en jättebra blogg! Fortsätt så! Härligt att du sätter ner foten och säger ifrån när folk inte respekterar varandras åsikter! Du är en bra förebild för dina döttrar.

 40. Larvig diskussion och ar helt pa din sida Cecilia, fick ocksa magdrakt nar mina foraldrar reste till Egypten pa 80-talet och det har inte resulterat i nagot annat an gladje och roliga kostymer att ha nar det ar kalas!

  Tycker helt arligt att de manniskor som ser detta som nagot sexuellt och nedvarderande bara ”klar” av sig sjalva…med andra ord ar det nagot som inte star ratt till dar istallet. Hur kan man se nagot annat an en roligt utstyrsel som en 3-aring kommer alska? Enligt mig ar det inte sunt att dra andra paraleller an sa.

  Skriver fran utlandet sa ursakta att prickarna inte ar med!

 41. Jammen H E R R E G U D !

  Hur kan man öht orka skriva sådana kommentarer, hoppa på dina barn och insinuera att de ska bli ”sexuellt utåtagerande”. Jag dör. Jag hade både magdansösutstyrsel och zorrodräkt när jag var liten och det har minsann blivit folk av mig också. Och jag är varken sexuellt utåtagerande eller någpt annat. Det handlar väl om HUR man är som förälder och att Du Cecilia är en HEJDUNDRANDES bra mamma. det råder det inga som helst tvovel om!

  Hur tänker pappskallen med pojkar? Min pojk ÄLSKAR barbie och skulle gärna ha megdansöskläder – kommer han bli sexuellt utåtagerande i framtiden eller är det bara bra att pojkar bejakar sina kvinnliga sidor? Hade varit kul att veta. Jag säger som du Cecilia, för bövelen, DET ÄR UTKLÄDNINGSKLÄDER!

 42. Nu tror jag faktiskt inte att det är detta enstaka fall som anti-magdansdräkt-personerna vänder sig mot, utan hela detta prinsessifierande av tjejer samtidigt som killarna ska spindelmanifieras. Det hade av samma personer, förmodar jag, setts som lika onödigt att köpa en spidermankostym till en son. Poängen är just att det är så oerhört förutsägbart som vi beter oss – vi ger rosa tingeltangel till våra flickor, som antas ”ääälska att vara prinsessa för en dag” och vi ger superhjältegrejor till våra pojkar så att de ska få känna sig tuffa och coola. Vi som grupp. Inte Cecilia endast och allena. Invändningarna görs för att få er alla att tänka till lite – se the big picutre, och fråga oss: behöver vi verkligen förstärka detta? Vi behöver inte vända det hela helt uppochner och klä våra söner i magdansdräkt, men kanske vi kunde ge en rolig turban till våra döttrar och en mjuk kamel till våra söner. Vad tror ni?

 43. Barn tycker det är kul med att klä ut sig! Magdanskläder denna gång, nästa gång kanske superhjältekläder! Fånig kommentar, barn ska få vara barn och klä ut sig!

 44. Det märks att ni är medveten om att det är känsligt eftersom både Cecilia och sympatisörerna slänger sig med så mycket svordomar och nedlåtande uttryck. Varför ska era småtjejer springa runt som små magdansare? Har de valt det själv eller?

 45. Jamen Annelie, du vet väl inte vad Cecilia hade gett till en son. Han hade väl sannolikt också fått orientaliska magdanskläder. Ska ingen få något bara för att det kan anses ha en viss könstillhörighet?

  Jag gillar själv inte rosa prinsessprylar, men vi har två likadana prinsessklänningar för tvillingsonen och dottern i utklädningslådan. Vi har också massor av tyllkjolar, ballerinaskor, prinsesskronor, kungakronor, brandmanskläder, poliskläder, trollkläder, piratkläder, indiankläder, soldatkläder och en massa peruker. Våra barn leker med olika kläder vid olika tillfällen, nu senast var det tjuv och polis (där fick tjuvarna komplettera med randiga kläder ur de vanliga lådorna). De hade säkert uppskattat magdansdräkter!

 46. Bra inlägg om en idiotisk kommentar. Min dotter blir två i mars och när mormor och morfar kom hem från gran canaria för någon månad sedan hade de köpt flamencoklänning och små klackskor. Hon älskar att stappla runt i skorna och ha på sig klänningen. Det finns inget sexigt med det utan bara en liten tjej som har roligt och leker. Nästa resa mormor och morfar åker på går till dubai och magdansdräkt är redan uppskrivit på önskelistan. Som andra skrivit det är utklädningskläder, det är en lek och ser man det som något sexuellt så är det något som fel. På min dotters dagis har de hur mycket utklädningskläder som helst; bastkjol, sjuksköteskedräkt och jag är helt säker på att barnen på avdelningen inte kommer bli förstörda för livet för det.

 47. Hur många här har inte gått till en leksaksaffär och köpt utklädningskläader från disney med ”Disneyprinsessorna”?
  Då är det väl tusan så mycket mer pondus att få ”riktiga”.
  O så mycket larv och slutsatser som dras till det ena och det andra. Fy. Låt barn vara barn’

 48. Cecilia, tack för en inspirerande och rolig blogg! Det är bara sorgligt att det finns människor som hittar fel och lägger ner energi på helt fel saker. Det måste vara svårt att se saker och ting från den negativa sidan jämt.

  Jag och min partner köpte ”Jasmine kläder” till hans brorsbarn när vi var i Turkiet. De är mycket uppskattade!

  Fortsätt med ditt sätt att skriva och vara du!

 49. Jag fick aldrig flamencoklänningar eller magdanskläder som barn men jag minns hur min lillasyrra o jag lånade mammas klackar o klänningar o stapplade runt i 😀
  För o inte tala om när vi fick tag på mammas smink eller hårprodukter. När brorsan blev gammal nog klädde vi ut honom i samma stil 😉
  Barn gillar att klä ut sig, inget fel med det tror jag!

 50. Jag som småbarns förälder hoppas att det inte hänger på kläderna hur våra barn uppfostras och ser på ideal utan på att ge dom en trygg och kärleksfull uppväxt. Tänker på när jag själv var liten och provade bh:ar på Lindex för första gången…. spännande var det! Tack för en fin och tänkvärd blogg..

 51. Härligt! Köp fler magdansdräkter och flamencoklänningar det visar också barnen att det är vackert med ett mångkulturellt samhälle.

 52. Åh vad inskränkta en del är..
  Glitter och fina saker kommer barn alltid att gilla oavsett vad vuxna använder dom till.

  Min dotter idag 9 fick en sån dräkt av bekanta när hon var 6 kanske. Hon klädde ut sig, älskade glittret och pinglandet. Jag kan inte säga att hon är ”sexuellt utåtagerande” på nåt som helst sätt så hon verkar inte ha tagit någon större skada av det..

 53. EmmaPemma, nej, jag vet inte vad hon köpt till sin eventuella son. Och det är väl en kanonbra utklädningslåda du har till era barn. Jag ville bara försöka att lite sakligt förmedla det jag tror att många som kommenterat här menar egentligen. Att vi i allmänhet, som grupp, mammor och pappor, bör tänka till lite. Sedan råkade CB hamna emellan. Men det är väl på ett sätt bra att sånt här kommer upp ibland.

 54. Hjalp!!! Vad typiskt svenskt!!! Sadana dumma kommentarer ar anledningen till att jag aldrig kommer kunna flytta hem til sverige igen. kan inte fatta att folk kan ha sadana idiotiska asikter!!!!
  helt fantastiska utkladningsklader. hurra sajer jag o min lilla flicka.

 55. Annelie! GRYMT bra kommentar!

  Varför är det inte ok att tycka annorlunda än CB?
  Jag tycker ”lite av varje” I den här frågan, men oliktänkande verkar inte vara ok…?

 56. Magdansutstyrsel ok eller inte? —–ja det är ju upp till var och en att avgöra.—-däremot anser jag personligen att svordomar inte alls hör hemma i en blogg som denna—inte ok!.

 57. Herregud Cecilia!!!! Ibland tror man inte att världen är sann, jag hoppas verkligen att du inte tar åt dej.
  Jag blir så upprörd att jag var tvungen att skriva.
  Att mänskor verkligen kan skriva vad som helst.
  Om man lägger sexuella värderingar i presenter till 3 och 1-åriga barn så tycker jag att man kanske ska fundera lite till. Jag tror att dina barn har det alldeles fantastiskt bra och ni ger dom nog alldeles sunda och normala liv!!!!
  SKÖT OM ER…Skickar en hög stora kramar!

 58. Håller helt med Annelie och Charlotte. Man måste ju kunna ta kritik och lyssna på andras argument. Är lite väl många här som bara slår ifrån sig och kallar andra för ”dumma”. Tror inte att Cecilia behöver några ”bitches” som försvarar henne i tid och otid.

 59. Har kikat in då o då o följt denna låånga disskussion i fler adagar nu!

  Dags o lägga ner kanske! Känns som det gått för långt nu!

  Vad är det för fel att Cecilia köpte souvenirer till sina barn, för det var det det var el utklädningskläder! Varför göra så stor grej av det hela!

  Alla är vi olika och tycker och tänker olika, låt Cecilia köpa vad hon vill utan att bli påhoppad och ni får i er tur köpa vad ni vill till era barn!

  Visst alla får tycka o utrycka sin åsikt men nu tycker jag det hela gått lite väl långt. Gå vidare!

 60. Jag tycker magdanskläderna är ursöta och barnen kommer säkert ha hur kul som helst. Tänk om man hade fått ha nåt sånt som liten.

  Tycker att det är sjukt hur nån kan skriva att det skulle vara sexigt! Hur kan det vara folks första tanke? Äckligt!

  Och genussnacket…..fy fan va tråkigt! Om flickor vill leka prinsessor och pojakr vill va Batman…låt dem. Barn har en egen vilja och försöker man messa med den så skapar man bara förvirring!

 61. Kanske Cecilia Blankens är en pappskalle? Man måste väl kunna bemöta kritik på ett mer bildat sätt än med grovt språk och svordomar?

 62. Är det bara jag som inte förstår vad allt ståhej handlar om? Cecilia köpte jättefina utklädningskläder till sina flickor, passade på när hon kunde köpa något orginellt på plats.
  Helt plötsligt ska Bonnie och Rio bli antingen sexuellt utåtagerande som tonåringar eller så ”tvingas” de bli flickiga flickor bara för att de fick kjolar, som vissa verkar tro.
  Själv spenderade jag större delen av min barndom i en leotard, dvs ballerinadräkt utan kjol. Jag hade nästan uteslutande ’flickiga’ kläder, för att jag fick välja själv och älskade rött och rosa. Idag är jag varken promiskuös eller tjejig, jag är nog en av de grabbigaste tjejerna.
  Det har väl väldigt lite att göra med om man leker med kjolar eller polisuniform och väldigt mycket att göra med vilka värderingar man får och om man känner sig trygg och älskar sig själv.
  Såvitt jag, som läser bloggen dagligen, kan se så verkar Cecilia och Per göra ett strålande jobb med tjejerna. Och nej, det är inte okej att Cecilia ’kommer i kläm’ för så som ”sunt förnuft” (vad nu det är för himla namn) skriver så låter det som att C fördärvar sina barn, och det kan vem som helst se att hon inte gör, tvärt om.

 63. Det blir inte ett plagg med sexuella anspelningar förrän någon säger att det är det. Så sluta säga att det är det! Ni som gör det skapar ett problem som inte nödvändigtvis behöver finnas. Fy så ni överdriver. Det finns VERKLIGT stora problem i världen. Sluta vara ”svensk a la inskränk och bakåtsträvande”. Heja liberala och nytänkande. Dessa är vår framtid.

 64. Caroline:

  Med ditt resonemang så kan väl småtjejer ha bh, spetstrosor och burlesquedräkter också då? Varför inte egentligen?! Det ligger ju bara i betraktarens ögon om man tycker det är konstigt. Eller hur var det?

  Min åsikt är att vi ska vara försiktig med att klä våra barn i kläder som av tradition har använts som magdans/harems kläder faktiskt gjort.

 65. Att jämföra bh, spetstrosor och burlesquedräkter med ett utklädningsplagg a la Jasmine i Aladdin… Ja, jag finner inte ens ord. Som att jämföra bh, spetstrosor och burlesquedräkter med utklädningsplagg till påskkärring, clown eller polis. Det är inte samma sak.

 66. Annelie, tack för ett sakligt och sansat inlägg i en het debatt! Jag förstår lite vad du är ute efter, men det kanske är så att jag lever i en värld av hyggligt genusmedvetna människor för jag förstår inte riktigt hur du menar. Kanske för att där jag bor är det OK att sonen går till dagis i klänning och att killar är lucia på dagis (tittade på våra bilder från förra årets luciafirande och minst ett par stycken killar var lucia). Min son har varit lucia två år i rad, min ena dotter ska vara tomte med skägg i år, inget knasigt med det.

  Jag tycker att man måste låta barnen välja själva ibland, även om man förstås bör presentera olika alternativ. Därför blir det så fel om man, som i det här fallet, ger sig på Cecilia när hon visar upp en tingeltangeldräkt. Vad vet vi vad hennes barn har för andra leksaker?

  Är det bara rätt om det är killar som får prinsesskläder och tingeltangel? Och tjejer får turban och lösskägg? Jag begriper mig inte riktigt på den här genusdebatten.

 67. Tack Cecilia! För att du är en sådan jäkla bra förebild! Jag blir så otroligt peppad utav dig! Ville bara skriva det!

  Låt var och en sköta sitt, din blogg, din rättighet att skriva vad sjutton du vill! Tack igen!

  Med vänliga hälsningar
  Linda

 68. Varför hade ingen blivit såhär upprörd om Cecilia hade haft pojkar och visat upp en spiderman/batman/cowBOY/pirat dräkt, va va va VA?

  Heja Dig Cecilia!

 69. Josefin:

  Så du är helt okej med att man klär småtjejer i harems/magdans kläder som av tradition har använts för att mana till männens sexualitet och sensualitet. Harem du vet?? Liiiite skillnad på det och spiderman eller vanliga prinsessklänningar va? va, va VA?

 70. JAg hade aldrig aldrig aldrig valt att skaffa barn i Sverige. Det går inte med alla idioter som tycker en massa om uppfostran o lägger sig i. Självklart ska man lägga sig i om det handlar om övergrepp, missbruk osv men sånt här…kom igen..

  Men sånt här straffar ju sig själv, det är ju deras (arga mammorna som dömer andra mammor) barn som växer upp o blir helt mongo av allt curlande som de har varit med om. Jag är feminist o har läst herrans många genusvetenskapspoäng men jag skulle aldrig tycka ngt sånt som mongona skrev.

  Herregud, det är ju hur bra som helst att barn får ta del av andra kulturer o kläder osv. Hur kan det vara sexistiskt? Uppfattar barn sexet i det här? det är ju den människan som ser det som sexistiskt som det är fel på. Usch det här e riktiga mega svennar som aldrig har rest eller bott utomlands o som tror att allt som sägs o görs i Sverige är bäst.

  Stackars bran att ha sådana föräldrar som dömer andra människor o tycker att de själva har rätt hela tiden. Jag har aldrig stött på de här mega svennarna in real life men usch o få höra någon sådan idiot säga sådana saker.

  Hoppas du hade det bra i U.A.E har själv bott där i fem år!

 71. Cecilia Blankens verkar vara en pappskalle. Helt maniskt vilket oborstat språk hon lagt sig till med. En svordom i var och varannan mening?!?

 72. Jag är också på din sida Cecilia! Heja dig!
  Jag måste återigen säga att magdans och magdansdräkter inte har något med sex att göra. Jag dansar och uppträder själv i magdans och skulle ta väldigt illa upp om jag ansågs sexuellt utmanande bara för det. Traditionen är INTE att mana till männens sexualitet.
  Sedan undrar jag varför det skulle vara dåligt att vara flickig eller pojkig.. Jag förstår givetvis poängen i att barn ska få välja och inte intvingas i en roll, men om man väljer det ena eller det andra så är väl inte det något problem.
  Och slutligen, nu när vi ändå diskuterar hur man påverkar sina barn och vad man vill lära dom, så är väl nätmobbning något som har blivit ett jättestort problem och inget vi vuxna borde bidra till. Diskussioner ska uppmuntras tycker jag, men man får hålla det på en snygg nivå även när man gömmer sig bakom en dator. Bra att många sköter det jättesnyggt och tråkigt med de som inte gör det!

 73. Ojojoj vilka proportioner det här tog! Men vet du vad jag gjorde idag Cecilia? Jo, jag gick till Myrorna och köpte massa massa utklädningskläder i julklapp till min dotter, snart 4 år. Och det var både påklätt och avklätt, för stora tjejer och för små, och jag vet att min dotter kommer att älska det!!! Sen får jag väl anses som ofeministisk och en dålig morsa av vissa, men det skiter jag ärligt talat i!

 74. Hahahaha. Cecilia tar bort kommentaren där hon kallas pappskalle för typ tredje gången nu! Tål minsann inte att smaka på sin egen medicin. Tydligen har hon ensamrätt på att kalla folk pappskalle. Hihi. Såååå ömma tår och fåfäng då. 🙂

  1. J: Det är som vanligt inte jag som tar bort kommentarer. Det gör mamas moderator när den anser att en kommentar är opassande. Men jag kan gärna leta fram dem och publicera dem om du tycker att det känns viktigt.

 75. Heja Cecilia!!!

  Btw så är det när vi vuxna påpekar för barnen att något är ”fult” och ”smutsigt” som barnen tar illa vid sig. Dessförinnan är det bara en skojig klänning. Kanske värt att tänka på innan man vräker ur sig sina egna tankar om hur olika kläder ”ska” uppfattas…

 76. Om nu moderatorn tycker det är så opassande att kalla folk pappskalle så tycker jag denne även ska plocka bort ovanstående inlägg från dig Cecilia. Åsikter går ju som bekant ofta isär och det är sällan man är överens om vem som bör kallas pappskalle så var konsekvent du moderator!

 77. Cecilia jag är 57 år och tycker har för övrigt alltid tyckt det att ordet är fritt men hålla på så för de klädesplagget löjligt och sen handlar inte ”magdans” om sex det är en dans.Och sen är det varje förälder som har ansvaret för sina barn inget som andra ska lägga sig i,Hejar på dig

 78. Min spontana reaktion är att denna debatt har gått från det fria ordet till pajkastning.
  Cecilia Blankens är en mycket duktik journalist och bloggerska. Att det blir en diskussion kring en, av vissa ansedd, ”sexistisk souvernir” får mig att bli fundersam över var världen är på väg. Om vi vuxna påpekar vad som är sexistiskt redan när barnen är små, hur ska de då få en chans att utforska och upptäcka?
  Om vi berättar för barnen när de är små vad som är rätt och fel, hur ALLT ska gå till, hur ska de då få ett eget och tillräckligt självförtroende att KUNNA SJÄLV?
  I min närhet finns barn som tyvärr har föräldrar som aldrig ger en chans att prova själv utan placerar silverskeden i munnen, dessa barn blir osäkra, rädda och lata!
  Och som ni läser har detta INGENTING med en resesouvernir att göra!

  Så.

  En tanke till de som påstår att vissa kommentarer endast stöttar Cecilia och inte ger utrymme för andras åsikter, – är det inte samma sak att säga att alla som inte tycker som ni (alltså motsatt Cecilias åsikt) har fel??
  Kan kanske är ute och cyklar men som jag började avslutar jag: Den här debatten är rena pajkastningen…

 79. Hej Blankens. Strunta fullständigt i vad alla andra säger. Du är grym. Du är förälder till dina barn, inte dom. En pinne i röven är vad dom har. Kör på. Ha kul och ha en mysig jul tillsammans med familjen. Kram

 80. men hallå där! folk får väl ha åsikter och synpkter utan att du går helt bananer. skitkommentarer och pappskallar?? alla som tycker som du verkar fungera dock ok. resten är skit och puckon. skärpning Cecilia

 81. Den enda som visat sig vara en stor pappskalle genom detta är Cecilia Blankens. Okej att man kan ha olika åsikter men att fara fram mot läsarna som CB har gjort är pinsamt.

  Om nu moderatorn tar bort den här kommentaren för att det är opassande att kalla folk pappskalle så tycker jag du ska ta bort ovanstående inlägg från Cecilia också. Rätt ska vara rätt och man ska inte göra skillnad på folk.

 82. Paola och Karin: Och ni skulle inte bli ett dugg förbannade om någon skulle spekulera på liknande sätt om era barn?
  Det är inte åsikterna som gör mig förbaskad, det är det på det ganska oschyssta sättet kommentatorn plötsligt drar in mina barn och på det viset får diskussionen att handla om dem. Och svär gör jag väl precis hur mycket jag vill i min egen blogg. Som jag sagt flera gånger uppskattar jag verkligen den här diskussionen och alla olika åsikter. Men det är väl inte rimligt att jag ska behöva ta hur mycket skit som helst utan att någon gång få reagera, och det rejält? Va?

 83. Det är ju allmänt känt vid detta lag att såbarnsmorsor är de nya nätterroristerna. Hur blev det såhär? Och varför? Är dagens småbarnsmammor så olyckliga och bittra? Detta gör mig uppriktigt ledsen. Stackars alla barn till er bitterfittor/mammor…

 84. Men ärligt talat, alla ni som stör er så fruktansvärt på Cecilia: Det är väl bara att sluta läsa, det är ingen som tvingar hit er. Har ni inget bättre för er än att sprida ert missnöje?

  Perspektiv, det kanske vore ett ord att slå upp.

 85. Intressant och viktig diskussion tycker jag!

  Var drar man egentligen gränsen då? Magdans/haremsdräkt är ok? Men burlesque, flappergirl eller stripteasedräkt då?

  Har ni själva på er haremsbyxor, eller funderar ni på vilka signaler det kan skicka ut? kan man ha en röd klänning och ändå vara feminist? om jag i feministisk anda väljer att klä mig androgynt, varför är det alltid i byxor och aldrig i rosa? Och om jag som kvinna tar på mig en kostym, innebär det att jag vill vara lika bra som en man?

  Självklart är det viktigt att vi funderar på vad det är som gör att vi tänker och beter oss så som vi gör. Frågan är väl om vi någonsin kommer att hitta ett läge som blir exakt rätt.

 86. Ha, ha ha ha. Tänk vilket känsligt ämne det här var då. Min son älskade att klä sig i allt som var lite utmanande och väldigt tjejjigt. Ju glamourösare och avklätt, desto bättre. Inte för att det spelar någon roll, men han är inte gay. Min dotter 16 år, är extremt utseendefixerad, men otroligt mångfacetterad. Måste det ena utesluta det andra. Måste allt ha ett rätt eller fel. Kärlek och respekt. Det är vad skiten handlar om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *