Jag har fått frågan förr och nu dök den upp igen; ”hur gör man för att bygga upp en bra basgarderob?”

Min resa till något som först idag faktiskt börjar kännas som en vettig basgarderob, har varit lång och spretig. Den har innehållit en hel del lyckorusande second hand-shopping där jag brytt mig exakt ingenting om passform, utan bara handlat för att jag fallit för en modell eller ett mönster. Så skulle jag inte göra idag. Vägen har också varit kantad av en och annan shoppingweekend i total avsaknad av sans, där jag shoppat helt på impuls och utan att ha en enda plan i bakhuvudet. Så gör jag inte heller längre. Jag har nog alltid vetat vad jag gillat, men varit väldigt spretig i min stil. Vilket i sig liksom har blivit min stil, om ni hajar. Och på vägen har lärt mig ett och annat.

Har ni ingen tydlig bild av vad ni gillar och vad som är er stil så är det i första hand det man måste skaffa sig. Jag brukar alltid tipsa om att göra en mood board. Kolla Pinterest, tidningar och magasin – skriv ut, riv ut och spara allt ni ser som ni gillar. Hårfärger, frisyrer, accessoarer, detaljer, skor, plagg, något så diffust som en känsla eller en nyans som får er att känna er hemma. Lappa upp allt på en yta framför dig och jag lovar att en hel del kommer klarna. Du kommer kunna se både en och tre röda trådar. Sen gör du en lista över nyckelorden du tagit med dig från ditt collage. Det här är väldigt nyttigt och bra! Så testa verkligen att göra detta om ni har tid och lust någon gång.

När din du har bilden över vem du är stilmässigt klar i huvudet, är det dags att gå till garderoben och rensa. Men! Obs! Släng inte allt som inte stämmer in, en bra garderob behöver nämligen också sina avvikelser. De där plaggen man köpt på magkänsla, ni vet när man inte kunnat sätta fingret på varför man gillat en viss pryl, man har bara känt att man hör ihop liksom.

Ett par viktiga saker att tänka på tycker jag:

Passform. Plagg som inte sitter bra, sitter bättre på någon annan. Skänk vidare!

Se till att du alltid har ett par jeans och ett par svarta brallor (eller om du är kjoltypen) som alltid funkar. Och en tunnstickad tröja (här kan det ju verkligen vara läge att lyxa till ett härligt material som till exempel kashmir), då behöver du egentligen aldrig ha vardagsklädpanik. Variera med olika accessoarer, smycken, scarfs och skor och det kommer ändå kännas nytt varje gång.

En eller två riktigt bra koftor hade jag heller inte klarat mig utan (även här måste jag rekomendera att göra en investering. H&M-koftor eller liknande får sällan lika brett och långtgående användningsområde). Lika fint till jeans som till svarta byxor, växla mellan t-shirt eller tunn långärmad tröja under. På sommaren har du den som jacka över en kortare blommig klänning och till boots.

En bra kavaj (obs! Behöver, eller ska helst inte vara en figursydd kostymkavaj, utan lite mer slängig sak. Ha den till T-shirt och jeans, eller över din lilla LBD, till de svarta byxorna, till kjolen till vidare byxor och sneakers till våren, till… allt!

Bra T-shirts tycker jag är helt sjukt användbart. Jag gillar Anine Bings i linne och J.Crews fina v-neck.

Som sagt: En basgarderob ska inte bara vara bas. Lite knas måste också finnas i en bas, så att säga. Annars blir man lätt boring. Toppar, blusar, scarfs, accessoarer, kjolar, byxor (och HÄR är det däremot läge att kolla in kedjornas utbud! Eller second hand för guds skull!).

Sedan är ju tricket att mixa allt detta: Jag tänker att det handlar om balans. Du kan vippa åt lite alla möjliga håll, men det gäller att du finns där någonstans i mitten. Har du en tighta skinnbrallor är det kanske inte läge att matcha med en kort, tight spetstopp (Jo, det ska du ju så klart göra om du vill! Det finns inga regler, det är det är det som är det fina! Men om jag nu riktar mig till alla oss småfegisar som inte vill sticka ut för mycket utan känna oss lite så där härligt… lagom) utan en lite lösare kashmirtröja i en jordig färg. Har du jeans och T-shirt och ska på jobbmöte dyker balansgrejen upp igen; det är då du drar kavajen över och vips är du kittad. Eller ja. Typ i alla fall. För man ska inte nöja sig för snabbt. Tittar man på sig själv i spegeln och känner så där lite… suck liksom. Lite boring. Då är det för att något saknas. Du är säkert helt rätt ute i dina kläder, men har bara nöjt dig för snabbt. Eller varit feg. Det är i det läget du ska lägga till. Ett läppstift i en knallig färg. En scarf i håret. Stora smycken. Sylvassa klackar, nåt som säger this is me, om  ni hajar?

Så. Hitta din stil och hitta den i din garderob. Var inte generös med passformen: Sitter det illa – sitter det bättre på någon annan. Investera i plaggen du vet att du använder mycket, och glöm inte att satsa på en bra ”knasbuffert” – det där som sticker ut, men som signalerar vem du är just idag.

Fattar ni?

 

0 svar

 1. Vilket inspirerade inlägg! Hade en shoppinghelg och jag är sjukt nöjd över att jag bara inhandlade bra baskläder med jättebra passform och inte gick lös på 70% rean.

 2. Vilket inspirerande inlägg! Jag jobbar med inredning och rekommenderar att göra på mer eller mindre samma sätt när det gäller att hitta sin egen inredningsstil. Men jag tror bestämt jag får följa ditt tips och göra samma sak gällande min klädstil. Dags att börja samla inspirationsbilder och börja bygga upp basgarderoben och hitta det där lilla extra, det som berättar vem jag är.

 3. Härligt inspirerande! Jag har tyvärr lite för stor garderob, hinner ej använda allt. Jag har försökt rensa,men kan inte skiljas från mina hjärtan… jag bara utökar! Vad gör man?! Handlar ofta de där utstickarna på 70-rea och jisses vilka fynd jag gjort i mina dagar!

 4. Hej! Jag skulle så gärna vilja veta vilket art. nr. det är på dina glasögon? Har leta men hittar bara namnet på dom. Vilken glasögonkedja köpte du dom på? Var i Stockholm i helgen men utan resultat. Tycker att dom är så fina!! Jag själv bor i Gävle.

 5. Tack! Det var precis detta jag efterfrågade! Har läst stilböcker om hur man bygger upp en bas men det blir så ”tantigt” och passar inte mig. Du har en edge i din stil vilket jag gillar, så det var ett väldigt inspirerande inlägg!

 6. Hej!
  Tack! Vad skönt att få det skrivet framför sig, mitt framför näsan, för du har verkligen näsa och kan uttrycka det där som man annars har svårt att formulera för sig själv, men som väl går att översätta med magkänsla. Bra att ha dina ord i huvudet när ”magen” är lite i olag..

 7. Hej! Vill tipsa om en väldigt intressant undersökning!!

  Vill du som förälder vara med och tycka till om barnkläders funktion, kvalité och om vad du vill ha för service i en barnklädesbutik? Din åsikt är viktig, nu har du chansen att påverka! Du får dessutom ersättning i form av ett presentkort på 800 SEK från ett barnklädesföretag.

  Klicka på länken:
  https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dEVETU81Z2ZlWGU3SUcyYUFURTdSRlE6MQ

 8. Wow, tack för ett superinspirerande inlägg! Måste också passa på att säga att din blogg bara blir bättre och bättre, märks att du hittat tillbaka till lusten att blogga. Tack!!

 9. Så himla välbehövligt inlägg! Jag har helt tappat bort allt vad stil heter de senaste åren men efter att ha läst ditt inlägg skaffade jag en Pinetrest och började leta efter kläder som kändes som jag. Jag tror jag hittade tillbaka till min stil! Nu gäller bara att inhandla lite fler plagg till stilen också… 🙂

 10. Åh va härligt, det här inlägget har jag sett fram emot länge! (även fast jag inte visste om det förrän jag läste det, hehe). Precis vad jag behövde! Står hemma och kliar mig i huvet varje dag eftersom det är KAOS i min garderob, och min vardagsstil och jobbstil är två helt olika stilar vilket också gör det lite tricky. Men jag ska testa ALLA plagg i garderoben, och dom som sitter illa ryker. Ha en underbar dag! 🙂 Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *