En given succé? Eller?

Jag och Theresa har hittat bästa presenterna till våra tjejer där hemma: små magdansardräkter; haremsbyxor och toppar med en jäkla massa tingeltangel fastsytt i det sköra tyget. Ines, Lill ocsh Bonnie kommmer vara ökenprinsessor som hämtade ur någon av de där Disney-serierna i de här fantastiska skapelserna. Vi mammor är oss som ni märker stöddiga och övertygade om de stundande glädjeropen från de små liven när de öppnar paketen. Men. Samtidigt – man är ju lite orolig. Jag menar, ingen vill ju vara den som kommer hem från sina resor ut i vida världen och delar ut flopp-presenter? Såna där som är roliga i tio sekunder ungefär och sedan blir stående i något hörn alldeles… olekta. Och ibland är det tvärtom något man aldrig kunnat gissa sig till som fångar intresset. Förra helgen satt till exempel Bonnie hemma hos familjen Jihde med en barnsax i nyan och en hög papper framför sig. Jag har aldrig sett henne leka så koncentrerat som när hon klippte alltihop i små bitar. Så. Nu håller vi tummarna och hoppas att prinsessdräkterna blir en mitt-i-prick.

 

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Hosek
  Hosek

  Skriv din kommentar här!
  Hej Princissan! Du är fotogenic men jag blev besviken när ja såg di gIRL. Hoppas påfler sköna bildér. Puss

 2. Profilbild för Erika

  Jag brukar normalt sett tycka att du verkar vara en rätt så skönt avslappnad mamma med sjyssta värderingar, men nu? Njä, not so much.

  Läs och begrunda: http://www.alltforforaldrar.se/bambi/2011/november/en-stund-av-illamaende.html

  En given succé? Inte så värst va?

 3. Profilbild för Sofia

  Jättefina ”kostymer”, tror de kommer bli glada för lite utklädningsgrejer, det skulle jag blivit när jag var liten. Allt som glimmade och glittrade ville jag pilla på 😛

  När det gäller kommentarer om att detta vore olämpligt förstår jag inte alls… man känner väl sina egna barn och gillar de tingeltangel så gör dom! Herregud, give it up already!

 4. Profilbild för tiajajja
  tiajajja

  Jättefint! Båda min flickor har lekt mycket med div utklädningskläder, uppskattas:-)

  http://blogg.mama.nu/annorlundaunderbara/

 5. Profilbild för t
  t

  Tror att era tjejer kommer att väldigt nöjda, för jag antar att ni köpt något som ni vet att de gillar. Är absolut för genus och tycker att det är viktigt att vi värnar om tjejer och killars lika värden. Men betyder lika värden att vi ska tvinga tjejer/killar att leka eller gilla saker bara för att det ska vara genus? Nej så är det inte, för mig handlar genus om att barnen får välja vad de själva vill utan att någon annan lägger sig o tycker si eller så.

  Hoppas att du haft/har en trevlig semester o njuter av de fina vädret!

 6. Profilbild för Erika
  Erika

  ”Man känner väl sina egna barn och gillar de tingeltangel så gör de”.
  Jo. Du känner dina egna barn. Men du behöver verkligen inte uppmuntra dem till att som 2-åringar klä ut sig i kläder tillverkade för att framhäva vuxna kvinnors former. Om inte osmakligt så näst intill.
  Detta handlar för mig inte alls om något genusrelaterat, utan enbart om att barn ska få vara barn.
  ”betyder lika värden att vi ska tvinga tjejer/killar att leka eller gilla saker bara för att det ska vara genus”
  Detta är som sagt inte någon genusrelaterad fråga egentligen. Men för sakens skull: Genus är inget adjektiv, du kan inte säga att något ”ska vara genus”. Och sedan: genusfrågorna handlar självklart om fria val och inte om tvång. De handlar om att ge alla barn (och vuxna) lika förutsättningar och samma möjligheter. Att klä barn som magdansöser är en anna sak, som känns enbart onödigt, omotiverat och otroligt taskigt.

 7. Profilbild för Ida
  Ida

  Instämmer med Erika i inlägg nr5

 8. Profilbild för Ida
  Ida

  Inlägg nummer 1 menade jag:)

 9. Profilbild för Anna
  Anna

  Jag håller också med Erika. Utmanade haremsdräkt till en 3-åring känns som allt annat än succé.

 10. Profilbild för carola
  carola

  men vad folk håller på???!!! fast Rio då?? får inte hon nån dräkt??

 11. Profilbild för Amanda
  Amanda

  Håller med Erika!
  SJÄLVKLART gillar de allra flesta barn, oavsett kön, tingel-tangel och glitter. Men det går att erbjuda sådant utan att köpa utmanande dräkter som vuxna kvinnor använder sig av i en sensuell dans. Jag hade av samma anledning valt bort t.ex. burlesque-kläder.

  Varför inte bara köpa en lika glittrig och tingel-tanglig kjol i grälla färger? En kjol som flyger sådär roligt när man dansar och snurrar? Eller kanske en linne i glittrande strass (Det hade jag som liten och jag var såå mallig för mitt ”disco-linne”).

 12. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Jag håller med Helena! Kommer bli succé! Varför läsa in något annat i det, löjligt!! Om hon dessutom har sett Disneys Aladdin kommer hon ju bli överlycklig!

 13. Profilbild för andrea
  andrea

  Men herregud vad det blev liv i lådan nu då! Jag tvivlar på att kommentarerna hade varit av samma sort ifall Bonnie varit pojke och Cecilia kommit hem med bilar, monsterdräkter eller vad det nu är som kan räknas som ”pojkigt”. Om Bonnie gillar prinsessor så är det väl inget fel i dessa dräkter? Det är ju knappast så att hon kommer gå till dagmamman i kläderna! Klär inte alla barn ut sig på ett eller annat sätt? Det är väl jätteroligt att få möjligheten att klä sig precis som dom där Disneyprinsessorna som man gillar så mycket!? Jag köper aldrig något till min son bara för att det är ”pojkigt”, lika lite som jag försöker tvinga på honom prinsessprylar bara för att.. Man köper väl ändå sånt man vet att barnet skulle uppskatta? Min son gillar bilar och köksgrejor, han gillar rosa lika mycket som alla andra färger. Köper jag en rosa bil blir han överlycklig, köper jag en blå prinsessdräkt skulle han bli helt förvirrad, för det är inget han gillar. Genus hit och genus dit, för mig handlar det om att uppmuntra barnet till att testa nya saker, men för den sakens skull inte tvinga barnet till något, gillar en pojke bilar och en tjej prinsessor – so be it. Mår barnen dåligt av att ständigt bli påtvingad prinsessdräkter och rosa prylar, då är det något som är fel, men oftast är ju barnet överlyckligt över att ha fått precis det där dom önskat sig, medan det i stället är föräldrarna som sitter och gapar och skriker om att ”usch och fy, prinsessdräkt till en flicka, det går inte för sig, köp en borrmaskin och lite skruv i stället”.. och ja, det funkar ju, OM barnet nu gillar borrmaskiner.. Jag tycker absolut att man ska behandla tjejer och killar med samma respekt, att kvinnor och män bör vara mer jämställda, men att blunda för att det faktiskt finns olikheter mellan könen är ju bara tramsigt.

 14. Profilbild för Helena
  Helena

  Ojoj, jag blir alldeles paff när jag läser vissa kommentarer! Min dotter, snart 4, skulle älska dräkterna! Och jag skulle nog aldrig lagt en tanke på att dom skulle vara gjorda för att uppmuntra barn att klä sig utmanande som kvinnor gör… Och med det sagt är jag väl en dålig mamma..? Om Bonnie inte gillar den kan du skicka över den till mig 😉

 15. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  vad är det här för löjliga kommentarer? utmanande dräkter? herre gud! för barn är det här glittriga kläder. barn gillar ju kitsch. det troliga är väl att det här blir utklädningskläder. den ”utmanande dansen” är dom nog fullständigt omedvetna om och om man anser att dessa kläder är utmanande bör man kanske snarare se på sitt eget fungerande och behov av att politisera allt. läs tre kvällstidningar om könsroller, genus eller vad det vara månde och vips så är var och varannan expert på allt. och uttrycker sig lika nyanserat som tabloiderna.

 16. Profilbild för Maria
  Maria

  Jag håller med Helena! Blir också helt matt av alla kommentarer. Det är vi vuxna som sexualiserar dräkterna, inte barnen. De ser roliga kläder som glittrar och låter och som de kanske har sett i t ex Aladin. Ska man inte låta pojkar leka med mammas handväska och läppstift då eller är det okej? Lilla sjöjungfrun-dräkt? Mowgli? Alla barn tycker om att klä ut sig och min åsikt är att man ska ge dem ett urval utan att tänka sexuellt kring det, för barnen gör inte det. Min dotter och brorsdotter hade älskat dräkterna (kan du köpa med två stycken extra, Cecilia?) och jag själv tycker att de är helt magiska. Dessutom är det UTKLÄDNINGSKLÄDER (för lek med andra ord) och inte något som vi har på oss till vardags. Det är vi vuxna som sätter en stämpel på kläderna och överför det på våra barn. Själv tycker jag att det är värre med stereotypa leksaker och färger (rosa på tjejer, blått på killar, dockor kontra bilar). Som sagt, ge barnen lite av varje så att de själva får välja. Kanske en liten kille hade velat köra harem och flickan inte alls velat ha kläderna, det är väl okej i så fall.

 17. Profilbild för Sandra
  Sandra

  Vilken jättekonstig och otippad text till jättekonstiga och otippade kläder.

 18. Profilbild för Ida
  Ida

  Maria: Klart att det är vi vuxna som sexualiserar dräkterna. Men lika klart att det är en onödig utklädningsoutfit.
  ”Men whatever!” skulle jag vilja säga, men rekommenderar istället alla att läsa Lady Dahmers blogg. Sluta inte bry er, kämpa på istället. I den grad och mån var och en orkar såklart, men det är värt det.

 19. Profilbild för Annis
  Annis

  Åh vad jag hatar feminister som ska dra allt alldeles för långt. Vad är det för fel på er?
  Något fel måste det vara om ni tycker att barn är sexiga i de där kläderna.

 20. Profilbild för Amanda
  Amanda

  Ja! Hos de vuxna så är såna här dräkter sexualiserade, precis som burlesque-dräkter, stripp-outfits och stringtrosor är.

  Och nej! Barnen far säkert inte illa av att ha på kläderna ovan, lika lite som de far illa av att ha på sig stringtrosor, burlesque-dräkter och stripp-outfits. Det är i våra vuxna ögon som det ser fruktansvärt illa ut.

  Gör det saken bättre? Egentligen?
  Dessa plagg ÄR sexualiserade och används av vuxna kvinnor för att attrahera och.. ja.. se sensuella ut. Då tycker inte jag att det passar på ett litet dagisbarn.

  Nu är det svårare med pojkar eftersom att deras kroppar inte sexualiseras från barnsben, som flickornas gör. Men om vi drar något löjligt exempel då… Hade det funnits vadderade stringkalsonger med en playboy-logga på där det stod ”I’m the king” eller något sådant. Så nej. Det hade inte min son fått. För att det är ett ”plagg” som är sexualiserat och som hör hemma i vuxenvärlden, om någonstans.

 21. Profilbild för Åsa-Maria
  Åsa-Maria

  Det här kändes inte som din stil Cecilia. Att köpa haremsdräkter till barn påminner mig om folk som sätter bikini-behå på sin lilla tvååring på stranden. En typ av plagg som helt enkelt inte passar på barn! Jag tycker att en vanlig prinsessklänning är mycket finare, roligare och mer passande på en liten tjej.

 22. Profilbild för Anna
  Anna

  Jag håller med Amanda och Erikas första inlägg! Förvånad och besviken kände jag mig när jag läst Cecilias inlägg. Och de som skriver om genus (vars definition för vissa verkar vara väldigt oklar) som om det enbart är en fråga om huruvida killar kan ha rosa och leka med dockor och tjejer leka med blå bilar – KOM IGEEEN!!

 23. Profilbild för Therese
  Therese

  Hade jag fått det där när jag var i Bonnies ålder hade jag varit överlycklig! Det man har fått läsa om hennes personlighet får mig att tro att det är en utmärkt present. Att klä ut sig i de kläderna kommer ju vara jätteroligt. Sen tycker jag det känns roligt att du har köpt något som på något sätt associeras med landet du har besökt, det är ju alltid kul att lära sig om nya kulturer, även om man är liten! Om bara fler av dina läsare kunde se det positiva istället för att hela tiden leta negativa saker. Ni som nu blir ”så besvikna” varför läser ni då bloggen? Gör något vettigare med er tid istället för att skriva negativa kommentarer.

 24. Profilbild för Men man får väl leka? | Cecilia Blankens

  […] Men hörni, det är utklädningskläder. […]

 25. Profilbild för Y
  Y

  Hej Cecilia!

  När jag var en liten flicka hade vi en hel kista med utklädningskläder. Jag älskade det. Vi kunde vara spioner, prinsessor, häxor och mycket annat med hjälp av denna utklädningslåda. Jag tycker det där är en fantastisk present! Vem vill inte vara en alladinprinsessa?

 26. Profilbild för R
  R

  Jag är tillräckligt gammal ( mor och mormor till ett gäng ungar) för att veta att det spelar ingen roll hur ni piper om genustänk hit och genustänk dit, flickor gillar tjejgrejer och pojkar sånt som dom gillar. Jodå killar gillar att rota runt i Barbie-lådan en stund och visst gillar tjejer att köra runt med bilar.
  Jag är övertygad att det sitter djuparerotat än att ändra världen med att klä pojkar i rosa eller flickor i blått. Barn är det viktigaste vi har så varför inte låta fantasin flöda isf att styra så förbaskat mycket.
  Undrar hur det låtit om hon hade köpt dom till en grabb?

 27. Profilbild för T
  T

  Hahaha Erika och hennes följeslagare kan ju ta ett chillpill. Läste för övrigt inlägget du (Erika) länkat till, samt såg klippet som kritiserades. Har lite svårt att ta det du säger seriöst, enligt mig känns din reaktion smått komisk och fånig.

  Vad vuxna kvinnor och män tolkar in i sådana färgsprakande och roliga utklädningskläder till barn är ju absurt. Cecilia tycker jag verkar vara en förnuftig mamma som älskar sina barn och som vill uppmuntra deras intressen och lekar. Om det nu råkar vara Aladdin-prinsessor så är ju det underbart, att Bonnie har en mamma som ser henne, uppskattar henne och älskar henne för den hon är. Vem vill inte ha en sådan mamma?

  Om du har ett barn Erika, som skulle intressera sig av samma saker, hade du nekat ditt barn det intresset då? Din bild av att sådana kläder förknippas med något smutsigt kan du ta hålla för dig själv. Om ditt barns intresse, oavsett om det är glittriga utklädningskläder, att dansa till hiphop, leka med lego, rita eller vad det nu kan vara, får ditt barns ögon att glittra, är inte det rent och vackert då?

  I mina ögon är det vackra, roliga och absolut fantastiska utklädningskläder. Go nuts Cecilia, köp några till vettja!

 28. Profilbild för t
  t

  Och förresten Erika, vad lekte du med när du var liten? Jag lekte med utklädningskläder och barbiedockor, även med lego och bilar.

  Det blev människa av mig också.

 29. Profilbild för Stringtrosor – En given succé? Eller? | Cecilia Blankens

  […] och stripp-outfits. Det är i våra vuxna ögon som det ser fruktansvärt illa ut Källa: http://blogg.mama.nu/cecilias-blogg/2011/12/01/en-given-succe-eller/ Leave a Comment Name (required) E-mail (required) Website Formatting your Comment(Close)Formatting […]

 30. Profilbild för Aniika

  Vet du Cecilia, jag blev JÄTTEGLAD när jag såg presenterna ni hade köpt till era döttrar. Jag är så obota trött på alla bloggare som ska leka ”genus-poliser” hela tiden. Jag skulle älska sådana kläder när jag var liten flicka! Men, men – vi är alla olika. Uppenbarligen.

 31. Profilbild för A
  A

  Ni som tycker utklädningskläderna är opassande, är jasmine i aladdin oxå olämpligt klädd? Tänker på att de flesta säkert låter sina barn se på den Disneyfilmen. Hon har ju typ sånna kläder.

 32. Profilbild för Cissi
  Cissi

  Till Cecilia: Fantastiskt fina dräkter! Bonnie och hennes kompisar kommer att älska dem!

  Till moraltanterna: Barn älskar att klä ut sig till allt möjligt och de älskar att härma oss vuxna. Klart man ska låta dem klä ut sig och prova sig fram! Det är ju superbra om de gör det på ett trygg ställe, alltså hemma med familjen och kompisar, precis som barn gör. Det skulle vara mycket värre om Bonnie förbjöds att prova och leka. Då finns ju risken att hon vill prova och leka när hon är äldre och då innebär lekarna plötsligt allvar och kan ge helt andra konsekvenser. Barns lekar är oskyldiga och oskuldsfulla, låt dem få vara det! Om man på något sätt tycker att ett barn utstrålar något sexuellt bara för att det klär ut sig i glittriga prinsesskläder, så borde man gå och få sin skalle undersökt…

 33. Profilbild för Elin
  Elin

  Given succe! Om de anvander kladerna hemma och inte dansar omkring ute pa stan, typ…;-) Vilka haftiga utkladnader, hade alskat det om jag var 3 ar! Och sen ar det val upp till mamma och pappa om man ’sexualiserar’ sitt barn, jag later aldrig mina dottrar (4 och 2 ar) titta pa musikvideos (som jag vet manga foraldrar gor..) byter kanal om det ar for lattkladda kvinnor (jo, min dotter harmade en pedagog som gick om kring med lagt skuren topp…). Min dotters van sager att hon ska ta pa sig sin sexy klanning pa julfesten, och det tycker jag ar helt fel att saga nar man ar 5 ar, men det ar mamma som har lart henne och later henne saga sa, och dar tycker jag att man som foralder har ett ansvar.

 34. Profilbild för Hanne Elise
  Hanne Elise

  http://bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=5019304

  Denne boka er basert på en NRK serie som gikk i fjor. Den belyser debatten omkring arv/miljø påvirkning på vår kjønnsidentitet! Sikker på at det vil være interessant lesning for alle debattantene her!

 35. Profilbild för Marie
  Marie

  Skriv din kommentar här! Köpte liknande kläder i Turkiet till min 5-åring i somras. Given succe och alla svenska tjejer sprang runt i dessa kläder och tyckte de var väldigt vackra. Tycker Cecilia har rätt, koncentrera er mer på alla människors värde och mindre på färg, leksaker, glittriga eller ej. Jag tycker vi måste komma till en punkt där det är lika mycket värt att tycka om rosa som blått mm. Vi är alla lika värdefulla och betyder lika mycket hur vi än är och vad vi än tycker om.

 36. Profilbild för amen kom igen nu | Mamma i Stan

  […] kom igen, Cecilia Blankens handlar magdansöskläder i Dubai till sina döttrar, att leka med och det blir storstorm. folk trillar av stolar, tupér fladdrar av, […]

 37. Profilbild för mariesmith

  Barn är barn, de älskar sagor, allt om prinsessor, glitter och glamour. Så är det bara. Kommer ihåg att man läste om Aladdin när jag var liten, drömde då om att få vara en arab prinsessa i de fina kläderna. Inte visste jag var sexig betydde och det är inte för små barn att veta. Att sen en vuxen säger det och gör en big deal av det hela är ju väldigt tråkigt. Det var ju menat som en rolig present, att klä ut sig, att ta del av en annan värld och bara vara barn.

  Jag skulle absolut köpt det till min flicka! Hon tycker om prinsesskläder, älskar att leka med bilar och ha sin camouflerade kläder på sig som hon har fått av sin pappa.

  Kram på dig Cecilia!

 38. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Hmm, intressant debatt som uppstått här.

  Jag vill bara påminna alla mammor och pappor om att barn lär sig främst beteende genom att återskapa det de sett oss vuxna utöva.

  Så med det sagt, så länge Bonnie och Rio är skonade från diverse exotiska dansuppvisningar och andra sexualiserade beteenden och det vi kanske kopplar när vi ser haremsdräkterna, så kommer dessa kläder för dem, enbart vara så härligt, glittriga och vackra som de är med ett barns ögon. Och det är jag helt övertygad om att Cecilia har koll på.

  Att hålla barnens ögon och öron från vuxensamhällets roll-tilldelning är dock en kamp vi alla bör lägga lite möda på om vi vill att våra söner och döttrar har rätt till sin egen tolkning av sig själv. Av denna anledning är det klipp som Erika tagit med från en förskola oroväckande. Där om någonstans ska vuxenvärlden hållas stången och barn ska få vara barn, och främst få vara sig själv och inte det tilldelas en roll på grund av det kön det föddes med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *