Igår kväll efter badet hade vi en konversation som innehöll vare sig vettigt svar eller vettigt slut:

Bonnie: Mamma, vatt tog vattnet vägen?

Cecilia: Jag vred på den där knappen och då öppnades ett hål i botten av badkaret och så rann vattnet ut där.

Bonnie: Men vatt tog vattnet vägen?

Cecilia: Jo men alltså, det rann ut i avloppet.

Bonnie: Tog vattnet vägen da?

Cecilia: Det åkte ut i ett rör. Ett avlopp. Samma som bajskorvarna åker i.

Bonnie: Mhm… Mamma? Vatt e vattnet?

Cecilia: Jo men alltså… när du hade badat klart så gjorde jag så att det försvann. Vred på en grej och vips åkte vattnet i väg. Nu är det borta.

Bonnie: Men mamma, vatt ä vattnet?

Cecilia: I avloppet någonstans. Med bajskorvarna. Du hade ju badat klart.

Bonnie: Men mamma, vatt e vattnet da?

Cecilia: Det är borta. Men nästa gång du vill bada kommer det nytt. Vilken tur va?

Bonnie: Okej då! Men… vatt e vattnet?

Cecilia: Lilla hjärtat, nu släpper vi det här, kom så får du morgonrocken.

En stund senare, i sängen:

Bonnie: Mamma? E vattnet da? Var E vattnet?

Cecilia: Bonnie, nu blir jag snart arg på dig. Det är läggdags. Vi har läst fyra böcker och nu är det dags att sova. Vi får prata mer i morgon.

Bonnie: Men mamma! Du är snäll ju. Inte arg.

Cecilia: Ja men man kan bli arg även om man är snäll. Det är okej att vara lite arg ibland.

Bonnie: Okej da. Eh, Mamma? Maaaaa-maaa? VA. E. VATTNET DA?

Cecilia: Snark.

0 svar

 1. Åh så fantastiskt kul – p r e c i s så kan det vara. Man vill liksom förklara och så blir man bara mer insnörjd i konversationen och ungen ger sig inte. Helt underbart! Barn är för sköna!

  Sådana kommentare och liknande som vår dotter säger kan jag och mannen sitta och skratta åt i soffan på kvällarna. Tänk vad man kommer sakna det när de blir äldre. De kommer med så kloka kommentarer.

 2. Haha! Men vattnet är ju i det stora havet. Det kommer väl dit efter all rening etc. Hade jag svarat…

 3. ”Vattnet rann ut genom rör till havet” säger vi till vår jämngamla dotter. Allt vatten kommer från havet-förklaringen, liksom : )

 4. Haha, här dög inga avloppsförklaringar inte 😉 själv fick jag många svar på frågor jag hade när jag var liten av barnprogrammet, vad-det-nu-hette, med Täppas. Typiskt ”vad händer med vattnet efter man badat/spolat/borstat tänderna”-program :p Men dom är frågvisa di små, både på gott och ont.

 5. Haha. Jag har haft en konversation med min son när han var i ungefär samma ålder om vad löv gör. Löv gör ju liksom inget vilket försvårar en del när man ska förklara…

 6. 😀
  Men du, Magelungen vet hon ju precis var den är, du får väl säga att det åkte tillbaka dit, tills hon skall bada igen 😉
  Hoppas våren anfaller er till helgen nu!
  Kram.

 7. Precis så har jag det:
  ”Mamma, va sa fabron?”
  Han sa ”hej hej till dig, kul va?”
  ”Men va saaa fabron?”
  Han hälsade på dig för att du är så gullig!
  ”Va sa han då?” osv osv

  patience is a virtue…. : )

 8. Ja, eller så svarar man ”jag vet inte, men vi kan ta reda på det”. En mening jag fått säga många gånger, särskilt till sonen som alltid frågade saker som hur en dieselmotor fungerar eller kräftor gör när de äter…

 9. Du ska bara vänta får du se när frågan kommer” Varför är himmlen blå eller en som är bättre varför är gräset grönt” svara på de frågorna så att en två åring förstår det, Jag klarade aldrig av det

 10. Hahaha, känner igen det där allt för väl. Man försöker och försöker men sen inser man att… nej.

 11. Jag tycker att du har en klok liten unge, som inte ger sig när hon vill ha svar. Det är ju så man lär sig här i livet. Ditt svar dög ju uppenbarligen inte. Hon ville verkligen veta! Vet man inte vad man ska svara så kan man fråga någon annan vuxen som har koll på rätt svar. Inte allför invecklat såklart.

 12. Hihi, vilken sötnos. En del kommentarer du fått är från människor som på allvar tror att om barnet bara får en tillräckligt bra förklaring, så är det bra sen. Med en frågvis 2,5-åring här hemma, kan jag säga att det oftast inte spelar någon roll hur mycket man förklarar, hon kan fortsätta fråga ändå.

  Just nu är det mycket:
  Hon: Vad heter han/hon?
  Jag: Det vet jag inte.
  Hon: Men vad heter han/hon?
  Jag: Jag vet inte. Jag känner inte honom/henne.
  Hon: Men mamma, vad heeeter han/hon?

  ov, osv… suck. 😉

 13. Emilie: Jag har också barn. Ditt exempel är ju inte nära Bonnies fråga. Klart att barn förtjänar ett svar, när det finns ett. Ofta får barnen inte svar för att vi föräldrar inte orkar just då. Vi kanske svarar lite nonchalant och undvikande. Det märker barnen och fortsätter fråga… Men självklart kan man inte göra rätt jämt.

 14. Hahaha, Christel kl. 11.00: Vad gör LÖV! Underbar fråga!
  Min lillebror frågade mig när han var liten: ”Varför sätter de ut såna där moln på himlen?” Inte heller helt enkelt att ge svar på till en 4-åring:) Och vilka är ”de”…!?

 15. Ha ha! Härlig unge, bra att hon inte ger sig hon vill ju verkligen veta vart vatten tar vägen försök inte jiddra om ett hål i golvet. Som av en händelse kan jag faktiskt hjälpa dig. Hamnade trött och eländig fram för kanalerna härom veckan och zappandes fram och tillbaka till Barnkanalen, där visades Miljöhjältarna med Heidi Andersson (armbryterskans från ensamheten) Det var intressant så jag fortsatter titta. Heidi utmanar barn till att bli miljöhjältar och i det här programmet kan Bonnie få se vatt vattnet tar vägen….

  http://svt.se/2.138548/1.2125342/mer_av_miljohjaltarna_i_svt_b#video2355074=2360740

 16. Hejsan!

  Jag följer din blogg och tycker verkligen om den. Jag är dock lite nyfiken på hur lång du är? Skulle bli jätteglad om du ville svara på det.

 17. Haha, så underbart!

  Jag hade en liknande diskution med min kusin då han var fyra. Jag tyckte jag var oerhört pedagogisk.
  Samuel: Varför är huset grått?
  Moa: För att det byggdes så.
  Samuel: Men hur blev det grått?
  Moa: För att stenen var grå.
  Samuel: Varför var stenen grå?
  Moa: För att det var grå.
  Samuel: Men VARFÖR var den grå??
  Moa: (Tänkte taktiskt, hans mamma är kristen) För att Gud gjorde den grå.
  Samuel: Är det hans favorit färg?
  Moa: Ja.
  Samuel: Hur vet du det??

  Så klockren min lilla sötunge! Efter denna fråga bjöd jag på glass och då var det slut diskuterat 😉

 18. Tycker inte det var särskilt smidigt säga att ”snart blir jag arg”. Precis som flera skrivit redan så är ju svaret att vattnet runnit ut i havet fr reningsverket. Det var svaret på Bonnies fråga.

 19. Jättekul, verkligen! Tror att de flesta föräldrar får svara på samma fråga om och om igen när svaret inte riktigt ”faller” barnet i smaken. Min äldsta tjej är fortfarande väldigt frågvis och när hennes fråga: hur vet du det. Blir mitt svar: för att jag är mamma. Och när man är mamma vet man nästan allt. Moahahaha. Håller väl i ett år till eller så 🙂

 20. Hehe, för gulligt ju! Har läst lite om barns språkutveckling och tydligen så gör de sådär för att det är bra för språkinlärningen. Testa att ge ett superkomplicerat svar med massa svåra ord nästa gång (gjorde jag när jag var barnvakt), brukar funka alldeles utmärkt 🙂. Fast de är ju för söta när de gör sådär, de får gärna hållas…

 21. Anna: Det var alltså inte själva frågandet som gjorde mig småarg, utan det faktum att hon väldigt intensivt, bland annat genom att vilja prata om allt mellan himmel och jord, gjorde allt för att få slippa sova.

  Och. Reningsverksgrejen är ju i och för sig en bra förklaring, men jag tror mer att det var vart själva vattnet som var i badkaret tog vägen, nu när det inte längre var kvar i karet hon undrade kring. Hela avloppsprocessen tror jag att hon fortfarande är lite ung för att kunna ta till sig.

 22. Såg att någon nämnde Täppas där nere och det var precis det jag tänkte göra 🙂 Minns när jag var liten (början 90-tal tror jag) så hade han ett utforskarprogram och specifikt ett där man fick följa vad som hände med vattnet när man spolade i toaletten. Troligtvis riktat till lite äldre barn än Bonnie men man vet inte, ibland kan även tvååringar tycka att sådana saker är superintressant även om de inte förstår allt.

 23. Tycker att din förklaring till varför du blev arg på sin dotter är sorglig. Hon är ju smart som inser att ju mer hon pratar, desto längre dröjer det till lampan ska släckas och hon ska sova. Kväs inte det genom att bli arg.

 24. Hahahahahahahahahahaha.. 😀

  Vänta bara när hon blir äldre och ställer ännu mer frågor som kräver sitt svar!

 25. Men du Christel! Löv omvandlar soljuset till socker för trädet som det sedan använder som näring! Livsviktigt, så ”ingenting” är långt ifrån sanningen. Säg det till son din!

 26. HAHAHAHHA fan va rolig du är blankens!! jag asgarvarde just på jobbet när jag läste detta. Känner igen det där =)

 27. åh vad vissa föräldrart är jobbiga som måste påpeka att du gav lilla B ”fel” svar, herregud det gör man ju lite nu och då! iallafall jag!

 28. Min dotter var specialist på ”varför”.

  -Vad har du där mamma?
  -Det är en liten filt.
  -Varför är det en filt?
  -eh?

 29. hahahah så härligt!
  min lille pojke envisas med att fråga
  ”mamma, vad är det?” så pekar han rätt ut, typ ut genom ett fönster där det finns miljoner olika saker hans lilla finger pekar på OCH även gardiner, blommor, fönster, lampa osv kan vara med i den gissningstävling som nu sätter fart.
  Ju fler försök jag förbrukar desto gnälligare blir han, till slut skriker han ”NEEEEEEJ, VAD ÄR DEEEET?” varpå jag svara med samma mynt typ ”ETT TRÄÄÄÄÄÄÄÄÄD?!” så håller vi på tills jag har gissat rätt, en rätt utmattande aktivitet som kan ta lång tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *