tif_006 tif_004 tif_003På fredag släpper Blankens nya varianter av ”The Isabell” – den svarta är tillbaka, och så kommer samma modell i royal blue mocka. Den här gången är skon höstanpassad med en tunn gummisula som skyddar den vegetabilgarvade lädersulan mot väta nu när vi går mot en ny årstid. (Och ni som redan har sommarens ”The Isabell” med lädersula kan ju utan problem låta en skomakare sätta på gummi under till så klarar den sig snyggare om ni skulle fastna i ett regnoväder!)

Jag tipsades förresten i dag om intressant läsning som förklarar lite varför vegetabilgarvat och ännu hellre ekologiskt läder (som är de produkter Blankens så gott som uteslutande jobbar med)  är så mycket bättre och miljövänligare val för oss konsumenter (läs artikeln här vetja!). Ingen av de stora svenska skokedjorna prioriterar på samma sätt som vi gör med Blankens – att medvetet leta efter de bästa och miljövänligaste lädren och garantera att dessa kommer från Europa.  Det är klart att Blankens hade haft en större vinstmarginal om vi handlat läder från Bangladesh som garvats (mjukgjorts) med kemikalier, metaller och gifter – men det är därför det är så skönt att det inte finns någon girig investerare över mig som kan kräva eller förvänta sig enorm avkastning. För mig och oss som ligger bakom Blankens är inte pengarna drivkraften – utan lusten att göra skor som är bra  inside out!

 

0 svar

 1. Hej! Tycker det är toppen att ni prioriterar miljövänlighet och hållbarhet i form av arbetsvillkor, ni är ett föredöme som jag hoppas många tar efter. En sak bara när du säger att ni garanterar att lädren kommer från Europa, jag tänker att det inte automatiskt är bättre med Europa än Asien. Mycket lättare att kontrollera, ja, och säkert är arbetsförhållanden i regel bättre. Men om det dyker upp bra alternativ, miljömässigt och arbetsmiljömässigt, i Asien så är det ju jätteviktigt att stödja dem så att det kan sprida sig där. Det skulle göra jättestor nytta där. (Ok, du är inne på mitt yrkesområde, hållbarhetsfrågor, så kan inte låta bli att komma med synpunkter. Gillar annars hur du pratar om dina skor och hållbarhet.)

  1. Det är kanske lite en fraktfråga också? Om skorna tillverkas i Italien så är det väl det bästa om lädret också tillverkas i Italien eller i närliggande länder.

  2. Hallå! Känner att ni har rätt båda två! Vad gäller Asien så är det ju förstås precis som du säger angående att man inte automatiskt ska avfärda det som skräp bara för att det inte är Europeiskt – MEN det är mycket lättare att kontrollera. Både att ursprunget verkligen är som lovat – samt att man kan studsa över på dagen och kolla in fabrikerna och hantverkarnas situation. Kvalitetsmässigt har Europa också en tradition av att göra bra läder för skor.

 2. Ni har sjukt snygga skor och att de är gjorda med passion och med miljön och unikhet i tankarna gör skorna ännu mer åtråvärd. Jag väntar otåligt på att stöveln med dragkedjan som du visade en sneakpeak på för några veckor sedan ska komma. När kommer den ut till försäljning och vad kommer priser ligga på?
  Hälsningar Emelie

 3. Hej Cecilia!
  Jag tillbringar minimalt med tid på internet men jag läser alltid din blogg och Jenny Strömstedts, tycker ni båda är kloka, roliga och intressanta att läsa. Jag har aldrig skrivit en kommentar fast jag läst, skrattat och känt igen mig mycket i det du skriver, bland annat om barnen (har själv två tjejer som är 3 och 6 år). Så nu tänkte jag att det var dags att komma med lite glad tillrop:-) Generellt över att din blogg är så bra och specifikt över skorna! Kavat har varit ett självklart val länge för tjejerna men jag har inte riktigt funnit mig i deras vuxenmodeller. Men nu kan jag köpa skor för alla tillfällen, från Blankens, giftfria och snygga!
  Väntar med spänning på MC bootsen, när kommer de??!!

 4. Jag har faktiskt letat skor som jag vet är tillverkade i europa och gärna miljövänligt. Men man vet ju inte riktigt var man ska leta.
  Så det är jättebra. Det är värt att betala lite mer för det.

 5. Heja dig!
  Hoppas du kan fortsätta att ha denna inställning när Blankens växer. Känns som att många företag ofta startar ur tankar liknande dessa men att ekonomin blir viktigare längs vägen och vips så har fokus flyttats och ideologiska tankar suddats ut.
  Men då jag följt dig länge (sen graviditet nr 1, och tänkt nu är det dags för trean, så kul!) så vet jag att det är viktigt för dig att dra ditt strå till en bättre värld. Jag kommer därför hålla utkik efter ett par favorit-Blankens till min skogarderob. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *