Eva Rusz i Kvällsöppet


Såg ni Kvällsöppet igår? Man diskuterade jämställdhet och huruvida föräldrapenningen bör lagstadgas så att den delas lika mellan föräldrarna. Somliga var för. Andra mot. Psykologen, terapeuten tillika Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz var jätte-emot. I ett inslag i programmet porträtterade en familj med en nyfödd  bebis, de hade bestämt sig för att dela lika på föräldraledigheten redan från början. Halva veckan jobbade mamman. Den andra halvan jobbade pappan. Och detta system kunde inte Eva se några som helst fördelar med. Tvärtom. Hon menade att ett spädbarn behöver en fast punkt. Två blev för mycket. Och att föräldrarna inte skulle bli förvånade – ja, de skulle till och med få skylla sig själva den dag bebisen blivit en vuxen deprimerad människa till följd av bristande anknytning i spädbarnsåren tack vare att mamman och pappan valde att dela på föräldraledigheten.

Jag har inga teoretiska belägg för varken det ena eller andra, men vill gärna tro att Eva har fel. Min magkänsla säger att bebisar klarar både det ena och det andra, om bara föräldrarna eller den som nu tar hand om knyttet är lugna, trygga, kärleksfulla och där.

Är det inte lite så att när man har det väldigt bra som vi här i Sverige, då ser man till att skapa problem som egentligen kanske inte är problem. Jag har så svårt att föreställa mig att en familj i ett svältande område i Kenya skulle bekymra sig över en sån här sak. Där har man ju liksom riktiga issues, och där är man kanske snarare tacksam om det ens finns två föräldrar som kan hjälpa till att ta hand om barnet. Jag föreställer mig bara här, som ni kanske märker. Är ingen antropolog heller. Men ni fattar kanske vad jag menar? Det är ett sabla gnällande bland oss bortskämda svenskar ibland.

Min pappa var föräldralös när han var tio år. Först dog hans mamma efter en tids sjukdom. Några år senare tog hans pappa sig själv av daga och han var ensam i världen. Eller ja. Han hade sina äldre syskon. De tog hand om honom, och det blev människa av min pappa med. En riktigt bra människa till på köpet. En positiv. Stark. Klok. Kärleksfull människa. Huruvida hans mamma tog ensam hand om honom när han var liten, eller om han fick vara spädbarn i flera famnar spelar liksom ingen roll i ett sånt läge har jag svårt att tro.

Asch. Det spretar lite här det jag vill säga. Men. För det första; spädbarn klarar mycket om de bara är trygga och älskade. Det är jag fullkomligt övertygad om. För det andra: Låt oss engagera oss i verkliga problem. Jag kan bara inte köpa att ett barn som spenderar sina första månader lika mycket hos pappan som hos mamman är fucked for life så att säga. Om människan är skapt att inte ens palla en sådan sak, hur skulle den i sådana fall klara att ta sig igenom en tuff barndom och sedan leva ett bra liv så som min pappa gjort? Fattar ni vad jag menar?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

  1. Profilbild för Li
    Li

    Och tänk Johanna, det är nog inget större problem det heller. 8-timmarsdagar på dagis/fritids var vardag hela min barndom, och tänk – det blev folk av mig också. Ovanligt redigt folk enligt många.

    Så vi kanske inte behöver spä på den här moderna problematiken om att barn med heltidsarbetande föräldrar har det så förbannat illa som måste vara på dagis…

  2. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Jag tror du har helt rätt! Förr i tiden var det ju inte ovanligt att farmor/mormor tog hand om barnen mycket när föräldrarna arbetade, och som sagt känns detta som ett väldigt konstruerat problem! Då tror jag faktiskt att det är ett större problem med 1-åringar som är 8-timmarsdagar på dagis.

  3. Profilbild för helene
    helene

    Bra skrivet cecilia! Snacka om att eva är konservativ. Det viktiga är att barnet får en kärleksfull och trygg uppväxt. Hon får kalla sig vad hon vill men jag tror inte på hennes teori. Tack för en superbra blogg!

  4. Profilbild för iluna

    du äår så otroligt härlig och snygg. jag är en ung tre barn mamma, kolla in min blogg om hur det verkligen är, svart, grått och vitt. inga hemligheter.

  5. Profilbild för andrea
    andrea

    Jag vill inte heller tro på den där Eva, däremot är jag inte ett dugg för att lagstadga för att dela lika på föräldraledigheten av den enkla anledningen att det helt enkelt inte är möjligt hos många familjer. Även om man inte vill att det ska handla om pengar så är det ju det det gör till sist ändå. Jag och min sambo skulle aldrig kunna dela exakt lika på föräldraledigheten för då skulle vi gå back i vår ekonomi. När våran son föddes tjänade min sambo mer än dubbelt så mycket som jag gjorde och även om jag tjänar betydligt mycket bättre nu än då så tjänar min sambo fortfarande mkt mer. Vi delar på föräldraledigheten i den mån vi har råd. Att min sambo finns där och är närvarande när han väl är hemma är viktigare för mig än att vi delat det exakt lika. Sen ska jag väl återigen klämma in att jag INTE håller med Eva, utan tror att barn, och spädbarn framför allt, mår bra av att vara med Både mamma och pappa.. och mormor och morfar osv..

  6. Profilbild för Ewa (mamma till 6 döttrar)

    Det är en svår fråga tycker jag. För jag vill att alla ska ha valfrihet!!
    Min man tog all föräldraledighet när vi fick nummer 5 och sen övervägande del när vi fick nummer 6…

    Jag kan inte se att våra minsta döttrar ”lider” av det utan de är väldigt trygga med sin pappa likaväl som med mig, sin mamma…

    Men som sagt var, jag önskar att varje familj får välja själv och det är deras val och ingen annans

  7. Profilbild för Britta
    Britta

    Tycker också att det låter helt knäppt! Om ett spädbarn behöver en fast punkt och inte två är det ultimata då ensamstående föräldrar? Och vad gör vi med alla stackars barn som blir föräldralösa eller övergivna som spädbarn, deras framtid är rätt körd då om man lyssnar på henne?

  8. Profilbild för Anna

    Tycker att detta är alldeles fel att någon annan ska välja hur föräldraledigheten delas upp. Man säger att det ska främja jämställdhet, men i sådana fall bör vi tjejer kunna ta den diskussionen själva i vår relation, så långt har vi väl ändå kommit.

    En trygg, kärleksfull och jag tror på dig anda tycker jag är en bra start för alla barn oavsett om det är mamma eller pappa som är mest hemma.

  9. Profilbild för Emma
    Emma

    Har själv inga barn, men anser absolut inte att Eva har rätt i denna fråga! Hur kan man säga så? Är inte det att typ kasta pappan i soporna och säga att han inte har med barnet att göra? Ett spädbarn behöver kärlek oavsett om det kommer från en mamma, en pappa eller hela tjocka släkten på samma gång, kärleken är den enda som betyder något.

    I övrigt håller jag med många andra som kommenterat här att föräldrapenningen ska man nog få välja själv, tillsammans med sin partner, hur den ska fördelas.

  10. Profilbild för Charlotte
    Charlotte

    Skriv din kommentar här!
    Men är det viktigaste av allt inte att vi alla får bestämma själva vad som passar bäst för just vår familj? Att man får dela lika om man vill och att man även får välja att stanna hemma ett år eller mer som mamma eller pappa om magkänslan förespråkar just det?
    Vi behöver väl inte dra ytterligheter som förlust av en förälder eller extrem fattigdom för att motivera att det är viktigt för barn med två föräldrar. Likaså är det väl självklart att det blir folk av de flesta av oss förr eller senare!

    Men man ska heller inte förringa en mammas alldeles unika och magiska band till sitt barn under det där första året, då det nästan känns som att man sitter ihop. När varje sekund ifrån sin bebis känns som avsaknad av en kroppsdel. När hormoner och emotioner så tydligt visar att man hör ihop, att jag den lilla människan som kommit från det innersta av mig och varit en del av min kropp förstås upplever en ömsesidigt behov av varandra. När vi lugnats av varandras hjärtljud, mjuka buffar och sparkar under så många månader också behöver tid på oss att stå på egna ben och att det får ta den tid det tar, vissa klarar det på några veckor och andra behöver något år eller mer. Traumat för barn och mor är väl när det valet tas ifrån dem och andra med sina uppfattningar och erfarenheter avgör vad som är bäst för just dem?

  11. Profilbild för Eva
    Eva

    Åh vad jag håller med!

  12. Profilbild för Mela

    Klart de gör. Klarar både det ena och det andra, alltså. Jag tycker däremot VERKLIGEN att det är upp till det enskilda paret att välja hur man vill dela på föräldraledigheten och att ingen annan behöver lägga sig i, eller lagstadga om det. Om man vill dela lika, toppen. Om man inte vill det, lika toppen. Det viktiga är liksom att barnet i fråga har nån som älskar den, inte vem denna någon är…

  13. Profilbild för Anna
    Anna

    Om det stämmer så är det ju kört för våra tvillingar då, jag och sambon var hemma samtidigt i 4 månader och han har skött om dem precis lika mycket som jag. Nej bara barnen får knyta an, till trygga vuxna som tillgodoser deras behov, så ska det nog gå bra 🙂 De har absolut förmågan att knyta an till flera. Men tycker inte att det skall lagstadgas hur man gör med föräldraledigheten, utan bör vara valfritt.

  14. Profilbild för Berit
    Berit

    Japp, jag fattar vad du menar. Och skulle jag få göra om resan så skulle jag vilja vara hemma typ 1-3 månader efter förlossningen och sen dela ungefär 2-3 dagar föräldraledig och 2-3 dagars jobb. Beror ju på hur man mår efter förlossning, hur barnet mår, vilket slags jobb båda föräldrarna och hur pappan tycker/tänker/är.
    Delar man på ett sånt här sätt så får ju verkligen barnet/pappan/mamman tid och regelbundenhet att vara med varandra och lära känna varandra.
    Fara å färde är det väl snarare om mamman är hemma helt och sen efter att lärt känna barnet och lämna över helt till en pappa som kanske inte varit med så mycket alls. Är ju inte alla pappor som är så delaktiga i barnet när det väl är färdigtillverkat…….

  15. Profilbild för Malin
    Malin

    Åh, vad jag kan tycka att den sortens inställning som denna Eva har är så förlegad på ngt sätt. Klart bebisar mår lika bra hos mamma och pappa, eller mormor eller någon annan kärleksfull vuxen för den delen. Vadå en fast punkt? Man hjälps väl åt och klart att den lilla bebisen mår som allra bäst med flera kärleksfulla famnar att somna i. Nä, jag köper inte hennes anno 1940 värderingar. Nya tider, nya ideal tack och lov. Och ensam är inte stark, det vet väl vem som hellst.

  16. Profilbild för Elin
    Elin

    Du kan vara lugn Cecilia, jag är också psykolog och jag kan säga med bestämdhet att Eva Rusz har HELT fel i denna fråga ( liksom i många andra frågor som hon av någon anledning får medialt utrymme att kommentera – någon borde upplysa TV4 mfl som anlitar henne om att endast en bråkdel av det hon häver ur sig har någon som helst forskningsstöd). Det finns mycket gott stöd i forskningen för att barn har förmågan att knyta an till mer än en person i taget. Det är i mångt och mycket en kulturell fråga, precis som du säger. Alla barn som växt upp i andra kulturer där man lever i utvidgade familjer, på Kibbutzer etc, har INTE en otrygg anknytning, det är bara dumt och extremt etnocentriskt att hävda motsatsen! De borde ha tagit dit Malin Alfven istället, som ju faktiskt har lite koll på detta.

  17. Profilbild för Anna
    Anna

    Hejsan! Jag reagerade också på hennes uttalande. Hon verkade vara extremt oprofessionell. Den forskning hon pratar om är inte sann. Hela debatten var på en låg nivå. Man pratar om att inskränka på familjers valfrihet och förstår inte att ibland måste man lagstifta för att nå ett mål som är i samhällets intresse. Hur ska man någonsin få upp kvinnors löner så att pappor ”har råd” att vara hemma om man ej lagstiftar om att dela lika? Förresten har de flesta råd att låta pappan vara hemma. För de flesta är det en prioriteringsfråga. Man prioriterar materiell standard…Du är klok och har en bra blogg!

  18. Profilbild för c
    c

    Jösses. Jag tänker inte ens kommentera vad anknytningsteorin, som Eva som psykolog kanske borde ha koll på?, säger i frågan. Däremot tänker jag konstatera att ett större problem i världen är pappors frånvaro. Och att med kvinnor som Eva i tv-rutan är inte männen det största hotet mot jämställdheten. Detta är faktiskt så dumt att jag nästan exploderar av ilska. Det är inte ofta jag kommenterar, men nu var jag tvungen.

  19. Profilbild för Micaela
    Micaela

    Det låter såklart helgalet. Tala om att förringa världens alla pappor på bästa sändningstid. Pinsamt av Aftonbladet att genom denna människa gå i bräschen för detta påstående.

  20. Profilbild för Ella
    Ella

    Jag är kluven till frågan angående huruvida det ska lagstadgas om delad föräldraledighet. En av anledningarna till att införa det är ju för att jämna ut löneförhållanderna. Kvinnors köneutveckling står ofta stilla när de är föräldralediga, medan männens höjs, då de ses som ansvarstagande. Självklart blir det ju då några som får ta smällen ekonomiskt innan någon förändring sker. Samtidigt kan man ju se det ur ett större perspektiv, på sikt vinner vi på det. På många sätt.

  21. Profilbild för Anna
    Anna

    Word! Har man inga problem så hittar man på några. Ja herre jösses mycket ska man behöva höra. @Elin Tyvärr tror jag att TV 4 är fullt medvetna om att hon är kontroversiell och att det är därför de väljer henne framför kloka och varma Malin Alven. Hade dock gärna sett typ Gudrun Schyman eller Birgitta Olsson på andra sidan – då hade det blivit lite drag i debatten. Sen måste ju Ritter styra upp det bättre, folk kan ju inte få byta ämne hur som helst.

  22. Profilbild för jessica
    jessica

    Hej Cecilia. Har följt Alla sina bloggar. Gillar dig skarpt. Faktiskt har du fel nu. Barnet ser dig själv genom en vxn första året främst. Om anknytningen då är trygg o Alla faser genomgångna kan barnet hålla kvar sin viktigaste anknytningsperson i minnet o vet att personen kommer tillbaka. Två vårdare ok, men anknytningspersonen, litet barn klarar bara en, sen fler m olika funktioner, Måste vara tillgänglig för barnet. Skada, nja, men om barnet är under sex månader kan det repa den livsviktiga anknytningen om ankn. Personen försvinner. Mkt får att reparera. Två första åren viktigast. Har de varit bra klarar man Alla livshändelser bättre. Läs ngt enkelt om anknytn (Finns mkt svår litteratur i ämnet), man behöver ha utbildning om barns normala utv o anknytningsteori osv för att förståss helheten. Spädisar kan i xtremefall bli deprimerade, signalera starkare, sluta signalera eller få andra bekymmer om ankn. Inte är ok.

  23. Profilbild för Föräldraledighet – inget eget val | C/o småbarnsmamma 40+

    […] Cecilia Blankens inlägg. Skriver som vanligt toppen, varmt och glasklart. Ett inlägg om anknytning och delad eller inte […]

  24. Profilbild för Anna
    Anna

    Jag tycker att det psykologElin skrev var väldigt klokt och fint att höra.
    Och jag kan förstå att den kanske spontana tanke som kommer upp gällande föräldraledighet är att var och en vill- och ska få bestämma själv. Men då tycker jag som Anna skrev att man måste se att det finns ett högre mål och ett annat syfte med att lagstadga delad föräldraledighet. Målet är inte att vissa ska få det knackigt ekonomiskt, utan det ska ses som ett led i att kvinnors och mäns löner ska vara mer lika.

  25. Profilbild för Anna
    Anna

    Och att alla adopterade är gravt deprimerade som vuxna vet man ju med säkerhet. (Logisk slutsats av resonemanget.)
    Eva R alltså.
    Klipsk tjej.

  26. Profilbild för Madeleine
    Madeleine

    Hej!

    Jag håller fullständigt md dig om att i Sverige har vi det så himla bra, att vi skapar oss ”små” problem istället. Vi behöver inte fundera på hur vi ska få tak över huvudet för natten, eller när vi ska kunna äta nästa mål mat.Eler om tsunami-larmet verkligen funkar den här gången, eller om huset jag byggt klarar en jordbävning. Vi har turen att få väldigt mkt ”gratis” här i livet, bara genom att bo i Sverige. Men ändå ska det klagas på allt hela tiden tycker jag.
    Visst, visst, Sverige har sina brister också, det säger jag inget om, men de är små och ganska obetydliga enligt min mening. Många av oss har visserligen inget annat att jämföra med, men tycker att man kan stanna upp och fundera ibland på vad som är viktigt egentligen? Vad vill du lägga din energi på?

  27. Profilbild för linda
    linda

    Jag såg aldrig Kvällsöppet men har läst en del psykologi, barn klarar av att knyta an till flera personer, absolut inte skadligt. Jag är absolut för valfrihet men tycker att vi utvecklingsmässigt har kommit så långt att det ska vara en självklarhet att man delar lika på föräldraledigheten, som faktiskt är väldigt lång i Sverige. En del pappor vill vara hemma men blir ”omkullsnackade” för att det på något sätt anses vara mammans självklara rättighet att vara hemma mestadels av tiden. Ur ett kvinnoperspektiv hade vi kvinnor verkligen gjort varandra en tjänst genom att dela hälften,våra ”rättigheter” hade verkligen stärkts på arbetsmarknaden och man hade inte blivit behandlad som ”en som föder barn, vabbar och tar större delen av ansvaret i hemmet”, vilket är vanligt förekommande inom det privata näringslivet.

  28. Profilbild för En annan Cissi
    En annan Cissi

    Du har rätt Cecilia, den där Eva är helt bäng i huvudet! Läser ibland hennes konstiga relationsråd på Aftonbladet för att få mig ett gott skratt. Hur kan det vara skadligt med en närvarande pappa? Läste en jätteintressant artikel om en kvinna som i sitt sökande efter en fadersfigur levde ett år i djungeln med pygmeerna, där kan man se vad en frånvarande pappa kan orsaka:

    http://www.dn.se/livsstil/reportage/hon-hittade-hem-hos-pygmeerna

    Vi ska vara glada och tacksamma för utvecklingen som gjort att alla fina pappor & mammor i Sverige kan hjälpas åt och dela på föräldraskapet. Detta är nåt vi bör värna om. Själv delade vi på föräldraledigheten halvtid så jag kunde börja jobba halvtid då min dotter var 7 månader, tycker det var toppen och det kändes som att jag fick det bästa av 2 världar.

  29. Profilbild för Ninis
    Ninis

    Det är sa sjuka uttalande att man blir helt galen av att hôra dem. Vad ska vi da säga, vi som bor i södra Europa där man maste lämna barnet pa dagis vid 3 manaders alder? Att de barnen blir osäkra, otrygga och inte aknytna till sina föräldrar för all framtid eller? Det är sa himla etnocentriskt att tro att Sverige är bâst pa allting och att inget annat funkar. Min dotter är trygg, glad och väldigt social. Hon har varit hemma i 3 man med mig och 1,5 man med sin pappa och sen pa dagis. Hon är gosig och kramig och pratar med alla och ser sina fröknar pa dagis som familjemedlemmar. Jag ser inget fel med detta alls.

    Angaende föräldraförsäkringen tror jag tyvärr att vi inte far nagon större ändring förrän det lagstadgas om individualisering. Det âr ju just pga mammaledigheten som mammorna tjänar mindre – de är helt enkelt mindre attraktiva för företag. Om männen finner sig i samma position kan vi pa sikt jämna ut lôneskillnaderna och da fa ett riktigt jämlikt samhälle.

  30. Profilbild för cruella

    Jag tror det finns många psykologer som inte alls håller med Eva. Visst klarar småbarn, även bebisar, av att knyta an till fler personer än en. Så skört kan systemet inte vara, då skulle vi knappast ha någon mänsklighet som sagt.

    Jag är helt och hållet för en individualisering av föräldrapengen och jag tycker det ekonomiska argumentet är sekundärt. Tjänar pappan så mycket deg så det blir ett problem för honom att vara hemma lär han ha råd att lägga undan lite stålar på förhand OM han nu är intresserad av föräldraledighet. Gissar att många familjer där pappan tjänar mycket har skapat sig en konsumtionsnivå man helt enkelt inte är beredd att avstå ifrån, och ja, då må ju det vara hänt. Men då kan man ju också säga som det är, att man prioriterar en materiell standard mer än att pappan är hemma med barnet.

  31. Profilbild för Ida

    Cecilia, jag tycker inte alls att det spretar. Du skriver väldigt vettigt. Att oroa sig över sånt här känns väldigt tidstypiskt för ett samhälle som i princip nått ett stadie där alla faror bortmoderniserats.

  32. Profilbild för A
    A

    Men med hennes resonemang skulle ju alla som växte upp i bondesamhället vara helt förstörda. Snacka om att man då sprang från hus till hus och blev omhändertagen av både mamma, mormor, faster och granntanten! Och alla de vars föräldrar var beställda nog att ha barnflicka, de knöt ju an till både föräldrar och en främling. Själv tror jag att barn mår bäst av några som en fast punkt men sen ska de ganska snabbt vänja sig vid andra. Föräldrar är viktiga men barn hanterar andra människor bättre än vi föräldrar tror.

  33. Profilbild för Madde
    Madde

    Elin psykologutbildad? säger: ”Alla barn som växt upp i andra kulturer där man lever i utvidgade familjer, på Kibbutzer etc, har INTE en otrygg anknytning,” Jo Elin det är precis det som den senaste forskningen visat att de har. Vi föds inte som blanka ”blad” som Steven Pinker skriver i sin bok ”Det blanka bladet”. Det är avsevärt större skillnader på män och kvinnor än vad som är politiskt korrekt att framföra. Bla så är kvinnan genetiskt lämpligare att ta han om barnet under den tid då barnet skapar sin trygga anknytning – upp till tre år.

  34. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Är också psykolog och skriver helt under Elins kommentarer! Både de om att barn kan knyta an till fler personer samtidigt OCH Eva Ruzs bristande kunskap om aktuell forskning!

  35. Profilbild för Kristina
    Kristina

    Anna 7:59:

    Jo, tyvärr finns det omfattande forskning på att adopterade i större utsträckning lider av psykisk ohälsa i vuxen ålder. Även suicid risken är större. Det är fakta.

  36. Profilbild för m47
    m47

    Kollade på programmet. Blir lite trött… Det är ett sånt jäkla analyserande av allt vad gäller barn och föräldraskap nu för tiden… Hela tiden matas vi av hur mamma, pappa och barn ska göra och inte göra. Gud nåde den som avviker för då … ja vad händer då egentligen..? Det enda som händer är att man går sin egen väg. Är det så farligt?

    Sunt förnuft säger mig att mamma OCH pappa är viktiga för barnet. Övrig familj, släkt och vänner knyter de ju oxå an till allt eftersom och det går ju hur bra som helst. I början behöver spädisen bara mamma & pappa samt lugn och ro. För mycket ”stimmiga” aktiviter är aldrig bra för bebisen som inte kan sortera intrycken utan bara blir stressad. Svårare än så är det ju inte. Kärlek, trygghet, rutiner, lugn och ro. Klart.

  37. Profilbild för Lisa
    Lisa

    Egentligen är det rätt individuellt hur bra det går. Hur empatisk och omvårdande fadern är. Fö så lite äldre barn som blir av med båda sina föräldrar kan teoretisk få det svårare att knyta an i sina förhållanden och byter partner ofta.Män som har flera barn från olika förhållanden och otrogna ofta är typexempel på föräldralös barndom.
    Man kan undra vad Eva R gjort för att överhuvudtaget få figurera i olika relationssammanhang.Hon som senior borde lämna plats åt mera moderna ideer och tankar.

  38. Profilbild för Lisa
    Lisa

    Men Jisses, va alla går igång!!
    D e väl fantastiskt att vi har möjlighet att ha ett jämnlikt samhälle å att d finns pappor som VILL va hemma m sina barn!
    Hur bra är det för en familj/relation där bara mamman tar ansvar…ska vi bli jämnlika får vi dela på allt, inte bara d vi känner för att dela på.
    Tror snarare att barn som bara hänger med en förälder får d svårare i livet!!

  39. Profilbild för cecilia

    Jag haller sa med om vad Charlotte skriver langre ner. Den dar oerhort starka kanslan av att vilja vara nara sitt spadbarn maste betyda nagonting. Inte att pappa inte duger men att som mamma har man ett starkt behov av att finnas dar for sin bebis. Ar det biologiskt eller psykologiskt vad vet jag men nagonting med att man burit sitt barn inom sig i nio manader och darefter ar ”programmerad”att vilja vara dar med sin bebis den forsta tiden i dess liv verkar helt naturligt. Jag kanske har fel men jag tror att det ar ratt. Som kvinna och mamma skulle jag onska att varje familj fick bestamma sjalva. Det ar familjens ensak ingen annans!

  40. Profilbild för Emma
    Emma

    Charlotte: då är väl resten av världens mammor och barn traumatiserade antar jag (förutom Sverige och möjligen Skandinavien). Dessutom pratar du om dina egna upplevelser, för varför skulle inte en pappa kunna känna så? Och måste känslorna härröra från att man burit sitt barn, hur tänker du kring adoptioner då? Har de mammorna annorlunda känslor? Eller samkönade relationer där där en – eller ingen- burit barnet? Att härleda till ”biologiska” orsaker på det sätt som du (och Cecilia 29/10 kl. 12:04) är så oerhört förenklat och dessutom dåligt underbyggt.

    Barn kan, som andra redan påpekat, knyta an till flera personer, om de får omsorg (närhet, kärlek, mat, värme, sömn och torra blöjor). Inte svårare än så. Att så fullkomligt gå in i symbios med sin bebis tror jag handlar mer om ens egna behov (behöver inte vara fel med det vill jag påpeka). Jag tänker dock såhär: är det inte härligt om fler personer vill älska och vara nära mitt barn? Tror det om något skänker en grundtrygghet att bära med sig för resten av livet!

  41. Profilbild för Emma (igen)
    Emma (igen)

    När teorier om anknytning först utvecklades i Storbritannien på 1950-talet fokuserades intresset på modern eftersom modern då ofta var den enda vårdgivaren. Globalt är detta ett undantag. I en översikt av olika icke västerländska samhällen och kulturer fann man att det helt dominerade mönstret (97 procent) var att modern delar vården av spädbarn, både praktiskt och känslomässigt, med andra vuxna och med barnets syskon (McGurk, 1993).

    Barn idag i västvärlden utvecklar parallella anknytningar till sina vårdnadshavare, snarare än att först utveckla anknytning till den ene och sedan till den andre. Man kan alltså utgå ifrån att barnet utvecklar relationsspecifika anknytningar till båda föräldrarna utifrån hur relationen till respektive förälder utvecklats (Broberg 2006). Det finns således inget stöd för biologiska skillnader i föräldraroller. Män och kvinnor reagerar fysiologiskt likadant på spädbarns gråt. Pappor är lika bra på att mata sina spädbarn som mammor, på att tolka vad barnet vill och på att besvara barnets behov (Parke, 1981).

    Saxat från FHI .

  42. Profilbild för lisa
    lisa

    vada antoposof????
    Vad det med detta och gora?
    det ar lara fran Rudolf Steiner och inget annat!

  43. Profilbild för Eva
    Eva

    Guuud så störigt att politiker och psykologer, med en dåres envishet, hävdar vad som är bäst för varje enskild familj…

  44. Profilbild för J
    J

    Det finns omfattande forskning på det här. Eva Rusz har rätt. Vet ni förresten att obildade människor tenderar att sätta lägre tilltro till forskning? Detta för att de inte förstår vilket arbete som ligger bakom och vilka krav som ställs. Forskare tar hänsyn till alla möjliga avvikande faktorer innan de presenterar sina resultat. Det finns mycket forskning som visar på att adopterade människor mår dåligt i vuxen ålder, och då har man ju naturligtvis tittat på barn från alla länder, vid vilken ålder de adopterades osv. Resultatet är tyvärr ändå att de i högre grad lider mer av psykisk ohälsa i tonår och vuxen ålder.

    Barn (liksom alla andra däggdjur) behöver en primär vårdgivare. Allt annat är emot naturen och blir traumatiskt för dem. Det säger även sunda förnuftet anser jag om ni misstror forskning……

  45. Profilbild för Emma
    Emma

    J: snacka om att kasta sten i glashus. Du, om du nu inte tillhör skaran som du kallar ”obildade människor”, borde också veta att vetenskap inte EN ”absolut sanning”. Det finns säkert forskning som styrker Eva Rusz uttalanden, DOCK finns väldigt, väldigt mycket aktuell forskning som bevisar motsatsen (se gärna det jag saxade från FHI- ännu hellre läs referenserna i sin helhet).

    Är inte vidare påläst angående adopterade barns ohälsa (vilket är en helt annan diskussion – blanda inte äpplen och päron) men jag har MYCKET svårt att tro att slutsatsen i alla studier handlar om avsaknaden av EN primär vårdgivare.

    Så J, kom gärna med referenser på den omfattande forskning som stöder Eva Rusz (och helst då daterad efter 1950-talet). Vad gäller din hänvisning till biologi och vad du kallar vara ”mot naturen” är dessvärre helt uppåt väggarna. Att ha en vårdgivare är snarare ett ganska modernt, västerländskt påfund. Så tvärtom – en primärkontakt torde med dina svepande slutsatser alltså vara det ”onaturliga”.

  46. Profilbild för Anna
    Anna

    Tittar man på djurungar så är de bara med mamman första tiden så jag tror det är rätt att barnet ska vara med mamman första året.
    Jag tog hand om en kattunge som förlorade sin mamma vid tre veckors ålder så vi matade honom med nappflaska. Han är väldigt skygg, lynning och rädd för andra katter nu. Det känns som man slits isär när man lämnar barnet och det är instinkter och naturen man ska lyda tycker jag. Det är ju så modernt att lyssna till instinkter och intuition annars så då borde det gälla detta väldigt viktiga också.

  47. Profilbild för Melina
    Melina

    Hej! Jag är psykolog och håller helt med Eva i denna omdiskuterade fråga. Anknytningen måste först vara trygg till en person, helst mamman då hon om möjligt ammar, innan den andra tar över helt. Helst ett år spenderat med den förälder som först är ledig. Anknytningen kan ändå bli lika stark till båda föräldrarna och barnet har den bästa förutsättningen för att utveckla en stark psykisk hälsa. För det är väl ändå det det handlar om, att ge barnet de bästa förutsättningarna.

  48. Profilbild för Lisen
    Lisen

    Du träffar mitt i prick

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *