Jag brukar fatta beslut väldigt snabbt. Jag känner liksom efter i magen hur jag vill ha det och så blir det så helt enkelt (och nu sitter min man och halva min bekantskapskrets och garvar på sig över min bristande självinsikt. Men ja, att välja mellan latte eller cappucino, eller vilken pizza jag vill ha kan ta en halvtimma, men stora beslut brukar hända rätt fort). Därför är jag lite förvånad över vilken fruktansvärd beslutsångest det här med ett eventuellt bilinköp blivit. Vi vill ha en miljöbil. Men om den ska vara stor, liten, snabb, smidig och alla andra parametrar man nu kan tänkas behöva ta ställning till har gjort mig helt fruktansvärd rådvill.

En annan viktig faktor. Jag kommer från en mycket bilintresserad familj. Eller ja. Min pappa och den sidan av släkten är raggare  yankeeinspirerade. Nu för tiden är väl pappa i och för sig mest en rätt vanlig men väldigt bilintresserad morfar. Jeansvästen är lagd åt sidan om man säger så. Hur som helst har denna uppväxt med stort fokus på bilar gjort att jag blivit en smula… bilsnobbig. Om jag ska lägga en massa pengar på en bil, så måste den vara snygg. Det är kanske fåfängt, men jag skyller som sagt på att det är något som vävts in i min personlighet sedan innan jag kunde äta själv. Å andra sidan vill jag inte lägga för mycket pengar på en bil. Och så ska den ju som sagt vara miljövänlig. Många krav helt enkelt.

Men nu, nu har jag kanske hittat lösningen: Jag har hört från många som har en Nissan Qashqai hur sjukt nöjda de är, och nu har jag fått genom en kampanj som heter Nissan Right choice week fått låna en en vecka, och om den efter den här testkörningen är lika bra som mina förväntningar är höga, ja då jäklar smäller jag kanske till. Eller? Oh. Beslutsångesten kring detta bilköp alltså! Hjälp mig! Är det Qashqai en bra bil eller?

0 svar

 1. Har själv en sådan, diesel. Gillar den skarpt. Drar lite o man sitter högt vilket jag gillar. Helt ok fin (även om rött går bort för mig 😉 )! Min man är bilsnobb men efter vi köpte hus, gifte oss o skaffade gemensam ekonomi började han prioritera på ett annat sätt o då blev det denna bil ist för Landrovern vi hade innan. Han är också helnöjd!

 2. Hahahaha, vad rolig du är!!
  Har vänner som har en sån, de är jätte nöjda, men jag skulle inte lita på dem! De är alltid jätte nöjda med allt de har sedan när de bytar ut en sak får man höra hur kasst det va…. =)
  Tycker själv att bagaget är lite litet & jag undrar hur miljövänlig den är, den dricker mer än vår gamla Ford, ok inte så gamal men ändå….. =)
  Lycka till!! =)

 3. Har just kjøpt ny bil for 4 dager siden. Nissan kom langt opp på listen for hva vi ønsket, men siden vi har en liten gutt på snart 2 år og fremdelses frakter på vogn o.l ble det Skoda Yeti på oss siden lastekapasiteten er større. Utssende messig er nok Nissan penere, men jeg tenker at Yeti har en gammel jeep look hvis du skjønner. Lykke til med ny bil.

 4. Min drömbil alla gånger!! Har dock aldrig kört den men bara på utseendet så är det en ”mmmhm”. Du får gärna berätta hur du känner efter veckan med den!!
  Ska kanske påbörja övertalning steg 17 då……. (Gud va jag har tjatat om den här bilen alltså!! som en tio-årig unge! haha)

 5. Halloj! Du maste spana in Kia Sorrento. Världsmkt bil för pengarna, miljödisel och slukar hur mkt som helst. Vi är superdupernöjda med var. Plus mot Nissan är bagageutrymmet som är 1000ggr större pa Kian (typ). Ge den en chans ocksa. Kram

 6. Hej! Vi har nu haft vår Nissan Qashqai +2 i 2 månader och är mycket nöjda. Tycker personligen att Kia Sportage är snyggare men med Nissan fick vi mer bil för pengarna. Skön att köra, sitter högt och gott om utrymme för barnvagn och annat bagage. Det bästa med +2:an är att man kan välja att ha STORT bagageutrymme eller 7 sittplatser. Diesel kostar lite mer men drar mindre om ni kör mycket. Vår dotter är 17 månader och sitter högt och bra i baksätet. Vi har även panorama tak så lillan kan titta ut när vi kör långt. Lycka till vilken ni än bestämmer er för. Mvh Josefin

 7. Men hur pass miljövänlig är den egentligen? Den ser ju stor ut och stora bilar brukar dra mycket soppa. Om du verkligen vill vara miljövänlig i ditt val av bil skulle jag satsa på en hybridbil. Det är inte vidare miljövänligt att köra på diesel när man bor och kör omkring i stadstrakter.

 8. Jag vet att du försöker tänka på miljön och undrar därför på vilket sätt den här är miljövänlig? Ofta är ju det där bullshit rakt av, bilar kan aldrig vara miljövänliga, kanske lite mindre ovänliga men ofta är det i förhållande till olika saker och kanske inte bra alls egentligen.

  Tycker definitivt att vi i väst har ett ansvar för våra vanor ur en miljö och klimatsynpunkt då vi ju faktisk tar oss rätten att förstöra för resten av världen också. Elbil är det mest miljövänliga (om jag inte är helt ute och cyklar), vi har inte detta tyvärr då vi (två studenter) inte hade råd, istället satsade vi på gasbil som går att tanka med biogas (även kallat fordongas) som ju är ett förnybart bränsle och bättre än övriga drivmedel. Det vi försöker mest är ju att inte använda bilen alls så klart.

  Inser att jag låter som en predikande viktigpetter men den här typen av inlägg går jag lite igång på, dvs att man säger att man är/vill vara miljövän men sen prioriterar man bort miljön trots allt pga att man vill ha ngt snyggt/gott/resa lite snabbare etc (inte specifikt riktat till dig även om du flyger mycket). Men har följt dig många år så tror mig veta att du är en både klok och en cool brud. Hoppas ni hittar något som passar er (och miljön) bra.

 9. Vi skaffade istället en Kia sportage och är otroligt nöjda. Nissans variant är likvärdig, men Kian känns lite fräschare med nyare modell. Nissans q har några år på mackan och det märks. Vi är i alla fall supernöjda med den här typen av bil. Prisvärd och bra körning. Får lätt plats med två skrymmande bilbarnstolar och en smal vuxen i baksätet. Bra bagage också. Lova att ni kollar Kia sportage innan ni bestämmer er.

 10. Sara S, har du sett dokumentären Gasland, om inte gör det!!! Den handlar om just utvinning av naturgas i USA och vilka konsekvenser det haft för närliggande samhällen. En liten tankeställare till alla som tycker att naturgas är ”the way to go “ när det kommer till att tänka miljövänligt. Visst, man kan utvinna naturgas på olika sätt, frågan är bara hur utbredd den metod som används i filmen är runt om i världen.

 11. Behöver man en så stor bil om man mest kör i en stad? Farligt för andra om man krockar och inte miljövänligt eftersom den drar mer bränsle än en liten bil.

 12. Jag rekommenderar Subaru legacy eller outback med diesel. Stor bil, mycket komfort och lastutrymme. Man kan ha två bakåtvända bilstolar i baksätet och ändå få plats där framme. Den drar 0.52 i blandad körning tror jag och väldigt krocksäker. Det finns en anledning till att Subaru flera gånger vunnit pris för Sveriges mest nöjda bilägare!!

 13. Tycker inte ni ska satsa på en diesel! Läs detta: http://www.dn.se/ekonomi/who-diesel-orsakar-cancer
  Jag tycker ni ska satsa på en hybridmodell från Toyota. Tidigare fanns bara Prius, nu finns fler. Både större och mindre modeller. Släng iväg ett mejl till mig om du är intresserad av att komma i kontakt med en säljare i Stockholmsområdet som kan låta Er prova en hybrid något dygn.

 14. Ja! Har haft en och var helnöjd. Dock följde bilen med exet vid seprationen.. Men skulle helt klart köpa en igen om det blir aktuellt.

 15. Vi har en Nissan Qashqai +2. Haft den i två år. Helnöjda. Den drar inte alls mycket, 0,8 l vid blandad körning. Allt och alla får plats. Kanonköp!! Vi provkörde vår i 5 minuter sen slog vi till direkt, fasen man kan ju aldrig veta om bilar……….

 16. Familjebil och snygg, absolut! Intejättedyr, fast inte så billig heller. Miljöbil, nja.
  Men ja, den är underbar!
  Vi har en automatväxlad Nissan Qashqai +2. Den där tvåan efter är otroligt viktig, för den ger 22 cm extra bagageutrymme (inkl 2 extra sittplatser med trepunktsbälte där en 174 cm lång gravid kvinna kan åka överraskande bekvämt i 2-3 mil). Vi får in 2 barnvagnar och packning – en annan sak med +2:an är att barnvagnarna går att rulla in, ingen hög kant att lyfta över som på ”vanliga” Qashqai.
  Det finns 3 olika ”tillbehörspaket” och det är dom som ger bilen efternamnet; det lägsta heter V-nånting och finns inte om man vill ha automat, så det vet jag inget om, nästa nivå heter Acenta och den som är maxutrustad heter Tekna. Tror det som skiljer mellan Acenta och Tekna är typ navigationssystem. Hur som helst, det jag ville komma fram till, vi blev alltså tvingade att välja Acenta eftersom vi ville ha automat – och på köpet fick vi då ett fånigt glastak. Trodde jag. Det är i själva verket fantastiskt!! Dels känns bilen mycket mer luftig, men framförallt är det extremt underhållande för barnen.
  Så glastak och +2 är mina supertips!
  (för att diesel ska löna sig, för just den här bilen, måste man köra runt 3000 mil per år)

 17. Man är inte bilsnobb om man gillar Nissan Qashqai … Det blir mera bilsnobb vs Nissan Qashqai .. Det finns bättre bilar som tex Audi,Mercedes,BMW …

 18. har haft nissan o dom är dyra i service.
  skulle välja något annat istället.
  vad är det för fel på bilen ni har nu??
  några år till med bakåtvända bilstolar, barnvagnar o annat
  roligare kan man ha för pengarna

 19. Roligt att se hur olika man kan tycka. Jag tycker att en bil som drar 0,8 drar på tok för mycket. Jag pendlar 6 mil per dag och örra året köpte jag en Volvo v50 Diesel, den drar 0,55, det är okej tycker jag. Själkklart skulle jag helst ha en bil som drar ännu mindre men 2 barn, barnvagn och make ska ju få plats också, plus att jag vill att den ska vara någorlunda säker. Visst är det härligt med mer benutrymme, men inte på bekostnad av att den drar så mycket mer. Jaja så tycker jag i alla fall.

 20. KÖP! Vi köpte en Qashqai Acenta (acenta=2-hjulsdrift) från 2010 nyligen och vi älskar den. Panoramataket (är ett måste!!) gör bilen så ljus och ungarna gillar det. Jag med kan jag säga som jämt sitter i bak. Bagaget är inte det största när man har vagn men takbox fungerar ju vid längre resor. Eller så köper ni en +2:a så får ni gott om plats. Många bra finesser i bilen och dessutom är den ju görsnygg!
  Miljövänlig lär den väl inte va men frågan är hur miljövänliga miljöbilar är i slutändan?
  Köp, bara köp!

 21. Honda CRW säger jag! Vi har en sådan själva och är helnöjda. Den påminner lite om din Nissan och ligger säkert rätt lika i pris. Vi har en executive (den mest pimpade modellen 😉 ) med panorama tak, backkamera (fantastiskt att ha när man backar!!) m.m. Nypriset är ca 300´ +-50´.

  Ps. vi har en diesel och den är klassad miljöbil.

  Såhär tänker jag kring miljöfrågan som blossat upp här:
  1. Idag kallas i princip alla utom bensindrivna bilar för ”miljöbilar”. Detta är alltså inget som stackars Cecilia har hittat på. 😉
  2. Det känns skönt att köra en säker bil när man har barn.
  3. Det finns Många andra SUVar som är MYCKET större.
  4. Om man vill kämpa för miljöfrågor kan man ju istället ge sig på de ”verkliga” miljöbovarna. Ex alla amerikanare som kör gigantiska bilar som dricker 3 liter milen. Vi svenskar är väll ändå rätt miljömedvetna redan???!!!

  Vad är det mest miljövänliga bilfordonet man kan köra undrar jag då som inte kan så mycket om detta???!!!

 22. För att svara på frågan som någon ställde om vilken som är den allra mest miljövänliga bilen man kan få så kan jag säga att Toyota Prius plug-in hybrid är en mycket bra kandidat. Jag vet dock inte om den är allra bäst eller ens om den har någon bra konkurrent. Den kostar ca 360 000, men är då toyotas mest avancerade hybridbil. Deras andra hybrider är också miljövänliga. De kommer även att klassas som miljöbilar nästa år då reglerna för vilka bilar som är miljöbilar ändras.

 23. Mest miljövänlig? Skulle jag gissa att Nissans modell Leaf är. Den är i alla fall en av mycket få (och särskilt i prisklassen under 800 00 – och, eh, där vill man ju gärna vara) så kallade supermilöbilar. Men. Tyvärr är den butt ugly alltså. Och det borde väl inte spela någon roll, men det gör det tyvärr. Och det är där den där bilfåfängan tyvärr kommer in i bilden. För mig alltså.

 24. Hm, Qashqai får inga höga betyg i min bok. En ny sån tappade ratten i Helsingfors för nån tid sen. Mitt under körning. Så nej, aldrig i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *