Föda utan rädsla

2014-11-26 13.27.38

Jag har varit inne lite på det här ämnet förut, och då råkat röra upp en väldig massa känslor, så jag måste börja med att på alla sätt och vis klargöra att inget sätt att föda barn på är fel och att jag själv har noll komma noll prestige i hur mina egna barn till slut valt att komma ut.  Att föda barn är ingen tävling, ingen uppvisning, inget man ska ”lyckas” med – men det är något som måste göras (om man är gravid vill säga) och i den här min tredje (och sista) graviditet har jag verkligen tagit ett nytt grepp på sättet att tänka kring det hela.

Med de första två barnen höll jag liksom för öron och ögon och hoppades på det bästa. Med blandade resultat. Den här gången vill jag göra vad jag kan för att förbereda mig mentalt inför förlossningen – delvis för att jag tror att det hur det än slutar blir en mindre skräckinjagande upplevelse om jag bestämmer mig för att inte vara rädd, att våga lite på min kropp och på min bebis – men också för att vägen fram dit, nu när jag är gravid och tänker mycket på hur det kommer bli den där dagen när vi äntligen får ses, blir så mycket lugnare själsligen – en mer njutbar sista tid som gravid, när jag med hoppfullhet vågar fokusera på förlossningen, istället för att lägga en massa onödig tid på att fundera över smärta och rädsla. Jag har läst massor av böcker och laddat ned hypnobirthing-appar och andra ljudfiler som fokuserar på tänket kring förlossningen. Avslappnande övningar och andningstekniker, lugnt och kärleksfullt prat som ser det vackra och positiva i en förlossning.

När jag läser om alla dessa århundraden när kvinnor fått föda sina barn bland djuren i ladugården, eller ensamma i skogen, när jag tänker på hur smärtan sågs som ”Guds straff” mot kvinnan enligt en idiotisk tes om Eva i bibeln, när jag tänker på hur läkare de senaste århundradet expermineterat med gravidkroppar och hur kvinnor tvingats föda fastspända och ensamma i en sjukhussäng  – då känns det  så självklart att det är hög tid att återta förlossningen och ge den den upphöjda plats den borde ha.

Böckerna ovan: ”Föda utan rädsla” av Susanna Heli, Ina May Gaskins ”Guide to childbirth” samt en bok om Hypnobirthing (det finns massor att välja på kommer ni märka om ni googlar) har varit enormt stärkande för mig, och har tagit mig från rädsla och vilja att ”bara få det överstökat” till en känsla av lugn och trygghet. Så känner du dig som jag gjort; lite rädd och osäker inför att föda barn, eller bara är sugen på att utmana dina föreställningar – så kan jag varmt rekomendera de här böckerna (sedan finns det absolut bitar man kan bläddra förbi eller kanske strunta i att helt ta på allvar, men själva andemeningen; det att föda barn är något vackert och fint som förtjänar mer respekt och tilltro – är en väldigt fin känsla att ha i sig)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för MC
  MC

  Har precis också plöjt den hypnobirthing-boken, OCH blivit med doula. Är beräknad med första barnet imorgon och är så himla glad att jag hittade denna info och stöd innan. Pga diverse allergier så kan jag inte ta ryggbedövning så jag satsar helhjärtat på detta, ska bli spännande att se om man lyckas hålla inställningen när det drar igång. Men jag antar att det är där doulan kommer in i bilden!

  Lycka till till dig när det är dags!

 2. Profilbild för Anna
  Anna

  Kan också varmt rekommendera ”föda utan rädsla”! Fick låna den av min barnmorskekompis när jag skulle föda mitt första barn. Tvingade min man att läsa den också! Jag kände mig förberedd och förväntansfull efter att ha läst den.

 3. Profilbild för Carin
  Carin

  Tack for Dina boktips! Jag vantar ocksa min tredje (en pojke har med, efter tva tjejer) och har ocksa funderat mkt kring fodseln & forsoker vara mer forberedd denna gang och forsoker se fodseln som nagot att se fram emot och vars smarta man kan (I viss man…) kontrollera. Har borjat lasa Marie mongans tekniker men far val se hur mkt av det goes out of the window nar det val hander 🙂 Skont att kanna sig mindre radd dock!

 4. Profilbild för Therése
  Therése

  Jag tror man kommer långt bara man inte är så himla rädd. Om man verkligen kan tänka på att kvinnor har gjort det här (utan bedövning dessutom!) i massor av år och lita på att kroppen vet vad den ska göra. Sen är man ju glad att man kan få hjälp av diverse läkare/ingrepp/droger OM det verkligen behövs så klart. Spännande att höra hur det gick för dig sen 🙂

 5. Profilbild för Anna
  Anna

  Hej Cecilia
  Med risk för att uppröra så har jag fött alla mina tre barn med den inställningen du har nu. Inför min första förlossning gick jag på gravid-vattengympa där halva tiden enbart fokuserade på att bli mentalt förberedd på en naturlig och lugn förlossning där man välkomnade smärtan. Varje värk är ju ett steg närmare din bebis. Fick verktyg för att andas och kunna se igenom smärtan (låter flummigt jag vet). Har fött alla barnen utan någon annan smärtlindring än TENS och det har gått väldigt bra. Så jag tror att du är inne på helt rätt spår, man kan styra sina tankar, sin rädsla och på så sätt sin smärta. Lycka till!

 6. Profilbild för Malin
  Malin

  Jag har två EDA-förlossningar och en (sista) med ”bara” lustgas och dubbla kvaddelomgångar i bagaget. Inte en svinlattjo upplevelse att föda barn i mina ögon. Varken med eller utan det ena eller det andra. Men det är kul vad som blir av det. Jag tänker att de 1-72 timmarna det oftast tar är en liten del av mitt liv som gick att överleva även om jag inte trodde det där och då. Tänkte första gången på alla, i mina ögon då, idioter som skaffat mer än ett barn. Nu är jag en av dem! Jag är glad att jag inte ska göra det fler gånger.

 7. Profilbild för M
  M

  Hej igen,
  det var jag som tipsade om Ina May igår, och så har du skrivit ännu ett fint inlägg om tankar och förberedelser inför födsel där hennes bok är med när jag går in på bloggen idag!
  Heja dig!
  Önskar dig allt gott och vackraste födselresan..

 8. Profilbild för Jennifer
  Jennifer

  Rekommenderar även Gudrun Abascals bok ”Att möta förlossningssmärta”. Den tar upp mycket av de tankar som du verkar tänka just nu. Och den tar upp allt det hjärtskärande vackra och unika i att föda ut en skrutt. Boken tar upp dyktekniken-ngt jag aldrig övade på men plötsligt anammade under min andra förlossning. Shit, vilken grej!!!!! Boken innehåller många egna berättelser från kvinnor och män, men också från barnmorskor. Grym bok helt enkelt. Kommer läsa den igen, inte i syfte att stärka mig inför förlossning(för nu är det faktiskt klart, snyft) utan för att det är en så fin och vacker bok!!!! Naken och ärlig. Lycka till alla ni som får föda igen…….är jävligt avundsjuk! Stor kram/Jennifer

 9. Profilbild för Emma

  Jag födde med hjälp av Hypnobirthing. Water births på sk birth centres i Sydney och Singapore. Mina barn var STORA, 4.6 och 4.8 kg men det gick utmärkt! Maila gärna om du vill snacka tips & idéer, älskar att prata positiv förlossning 🙂 Kram Emma, Zurich

 10. Profilbild för Lotta
  Lotta

  Jag tror absolut på att vara väl förberedd oavsett hur man tänker föda. Jag läste bl.a. Susanna Helis Bok och Gudrun Abascal.
  Sen lyssnade jag på Gudruns avslappningsskiva som kom med boken. Inför min andra förlossning insåg jag hur kraftfullt det är med affirmationer under avslappning. Det fanns ingenting som kunde rubba min tro på att min kropp visste vad den gjorde när det väl var dags.
  Under förlossningen försökte jag vara så avslappnad som möjligt och andas lugnt och tyst. Sen när det började bita i ordentligt använde jag Susannas teknik att ljuda (hade tränat det på gravidyogan också) och det var väldigt kraftfullt och hjälpte mig ta mig igenom de värsta värkarna.
  Följer dig med spänning! Lycka till!!
  (Ps, Älskar mina The Gemma och ser väldigt mycket fram emot mina Ygritte, som är på väg. :))

 11. Profilbild för Karin
  Karin

  Åh jag läste också den hypnobirthing-boken. Gick inte riktigt ”all-in” på det (eh, övade inte så mycket innan, läste mest), men fick med mig väldigt mycket bra. Och även om förlossningen blev lång och rätt så krävande så blev jag aldrig rädd utan kände att det var en bra upplevelse. Är övertygad om att hypno-birthing-grejerna gjorde hela skillnaden.

 12. Profilbild för Lens
  Lens

  Hej
  Måste dela med mig av ett tips jag fick av en mamma som fött 8 barn. Bara sådär härligt spontant, ’Nu ska du tänka såhär’ 🙂 Hon tipsade om att jag skulle visionera ’se/känna’ barnet åka ner i förlossningskanalen för varje värk. Och det gjorde jag. Tankens kraft är otrolig. Håller med tidigare talare om Gudrun Abscals böcker. Mycket bra!

 13. Profilbild för Ninni
  Ninni

  Jag läste mycket om dyktekniken innan mina förlossningar och det hjälpte mig! Att slappna av, sitta ner, hänga med axlar och armar och låta käken hänga. Man är inte snygg!! Men det blir inte alls lika smärtsamt som när man spänner sig.

  Lycka till! När är det dags förresten?!

 14. Profilbild för Carina
  Carina

  Jag har fött fyra barn med profylaxandning och lustgas (i slutet) – för mig har det funkat att djupandas i värkarbetet ända fram till de sista värkarna då jag har använt snabb och ytlig andning (+ lustgas 🙂 Jag har tränat andning ca 15 min varje dag några månader innan varje förlossning. Och sen har jag tänkt positivt – det tror jag är superviktigt – att fokusera på det häftiga, fantastiska istället för smärtan! Tack för att vi får följa dig i din graviditet och ditt händelserika liv 🙂

 15. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Har haft oförskämd tur med enkla (men smärtsamma såklart) förlossningar med mina två barn. Valde bort epidural för att inte förlänga förlossningen i onödan och givetvis för att jag kunde. Hade jag haft mer komplicerade förlossningar hade det varit en annan sak. Förberedde mig lite, men vet inte hur mycket böckerna egentligen gav. Mest bidrog de väl till att ställa om till förlossningsmode. Kan verkligen rekommendera tens så fort du känner smärtsamma värkar. De tar udden av värkarna och hjälper dig att stegvis vänja dig vid smärtan. Med tensen blir det lättare att slappna av och andas. Lustgasen var också guld. Är tacksam för barnmorskans arbete i utdrivningsskedet med grepp i mellangården som förhindrade skador och att hon förmådde mig att inte krysta utan bara andas i sluttampen trots att det kändes som omöjligt. Det gjorde att jag inte fick några sprickor. Önskar dig en så bra förlossning du bara kan få!

 16. Profilbild för Hanna J
  Hanna J

  Får man fråga vad det är för hästtyg(?) eller nåt det är böckerna ligger på? Ser tjusigt ut!

 17. Profilbild för Karolina

  Fick mitt första barn för tre veckor sedan. Jag gjorde som du verkar göra, förberedde mig mentalt med samma böcker och gravidyoga, och det gick så himla bra. Jag var så himla peppad inför förlossningen och alldeles endorfinhög efteråt för allt gick så bra. Kanske var det förberedelserna som gjorde det eller så har min kropp lätt att föda. Hur som helst, lycka till!

 18. Profilbild för Lovisa
  Lovisa

  Om någon av er läsare bor i Sthlm och är intresserade av hypnobirthing, så kan jag rekommendera hypnobirth.se. Har träffat jätteduktiga Åsa och lärt mig en del om detta. Tog till mig det som passade mig, vilket bl.a. var vikten av positiva tankar och kraften av att slappna av. Födde igår, på BB Sophia, och det gick alldeles utmärkt 🙂
  Förresten, tack Cecilia för en superb blogg. Snart ska jag ta fram mina the Gemma, som jag unnat mig som en push gift till mig själv!

 19. Profilbild för Stina
  Stina

  Födde mitt första barn I år med hjälp av Hypnobirthing. Det var en fantastisk upplevelse som jag tänker tillbaka på varje dag. Här I England är det väldigt vanligt, har blivit mycket populärt de senaste 5-10 åren och nu känner jag knappt en (medelklass) mamma som inte gjort Hypnobirthing. Rekommenderar absolut att gå en kurs, vet inte hur lätt det är att ordna I Sverige men I LA lär det finnas massor. Tror du får ut mycket mer av det jämfört med att bara läsa boken. Och: satsa på waterbirth. Vad jag förstår tycker man det är riskabelt Sverige men här uppmuntras man verkligen att föda I vatten och alla rum på bb har pool – vill man föda Hemma så hyr man en uppblåsbar pool. Tror det flesta som gör Hypnobirthing väljer waterbirth. Lycka till och Hoppas verkligen att du får en fin upplevelse den här gången!

 20. Profilbild för Linnéa - Preggo i Colorado

  Jag går på en hypobirthign class nu och jag är…inte helt 100%. Jag är så otroligt rädd för att föda och den klassen jag tar känns helt enkelt lite för ”lätt”? Skulle gärna läsa mer om detta och och om olika tips..

 21. Profilbild för Liisa
  Liisa

  Vad fint du skriver Cecilia! Jobbar som barnmorska och blir så glad när kvinnor inspirerar och peppar varandra inför att föda! För, ja, det ÄR värt att lägga tiden och förberedelsen. En förlossningsupplevelse lever kvinnan med resten av livet, och en stärkande upplevelse av att föda kan få konsekvenser som räcker livet ut och påverkar såväl relationen till sin partner, sitt barn och ens eget mentala mående. Liksom även en traumatisk förlossningsupplevelse kan få, fast då i motsatt riktning. Älskar tanken på att kvinnor tar tillbaka rätten till sina kroppar, sitt födande och gör informerade val. Det kan innebära att föda hemma, på sjukhus, men eller utan smärtlindring och med hjälp av yoga, profylax, föda utan rädsla, hypnobirthing. I vatten eller på land. Med eller utan doula. Bara den enskilda kvinnan kan i slutändan veta vad som just hon behöver och ska såklart respekteras fullt ut i dessa val. Men tilliten till sig själv, sin kropp och sitt barn är oerhört viktig oavsett hur var och när hon föder. Kvinnor är starka och har kommit långt, men när det kommer till barnafödande hör jag för ofta ”jag fick inte…” eller ”jag var tvungen att….” Det är DIN kropp DITT barn DIN förlossning! Och din kropp kan föda. Du är så mycket starkare än du tror!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *