Förändringens positiva vindar

Så här tänkte jag när jag satt i bilkön i morse:

Människor är ju generellt vid ett första intryck nästan alltid negativa till förändring. Inte förändring som i att gifta sig, få barn, åka på solsemester – inte den typen av förändring. Utan mer när det är rutiner det ska ruckas på. När gamla invanda saker ska styras om. Vankas det omorganisering på arbetsplatsen ropar alla ”neeeeeej” och ser allt som potentiellt skulle kunna gå snett nu Margareta plötsligt är Bosses chef, och Christina får sitta borta i hörnkontoret i stället för till vänster om kaffeautomaten. Ni fattar. Och sen visar det sig nästan alltid efter ett litet tag att den där ändringen kanske inte var så farlig ändå. På ett litet kick anpassar man sig till den nya situationen, och ganska snabbt har man svårt att komma ihåg ens hur det var innan förändringen. Vad var det man var så rädd för nu igen?

Jag försöker aktivt stå emot den där reflexen att vara rädd för förändring. Ja, själva förändringsprocessen kan ju ibland vara lite stökig, men så fort det är gjort blir det ju nästan alltid bra. Jag försöker alltid tänka att ”nu känns det kanske lite jobbigt, men på andra sidan VET jag att allt kommer vara bra”. Och nu kommer min poäng: Kanske skulle man försöka trumma in samma positiva syn på förändring när det gäller sig själv och sin egen åldrande tvåbarnsmammakropp?

”Titta vad mitt skin har utvecklats! Det blir bara lösare och lösare runt magen för varje år. Och mina bröst! Är det inte helt fantastiskt fiffigt att de är så rörliga? Att de trivs lika bra i armhålan som mitt fram. Otroliga bröst alltså. Så… flexibla! Och den här omorganisationen som gjorts i mitt ansikte, den tror jag verkligen på. Det syns verkligen när jag skrattat riktigt ordentligt, för det tar typ en halvtimma innan fejset vecklar tillbaka sig och blir någorlunda slätt. Man ser verkligen att jag är en glad typ, hela ansiktet är fyllt av jättelånga smilgropar.”

För vem har bestämt att allt detta skulle vara något negativt? Va? Är det vår generella rädsla för förändring som gör att vi är så rädda för de där förändringarna som händer i kroppen när vi blir äldre? Är det för att vi är en superkonservativ ”det var bättre förr”-ras som folk lasrar fejset och pepprar det med botox? I sådana fall är det ju rent löjligt pinsamt att vi inte lägger av med den här gammelskräcken ögonaböj.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Malin
  Malin

  Fan va gött skrivet!

 2. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Du är så jäkla bra!

 3. Profilbild för Frida
  Frida

  Så bra! Framförallt beskrivningen av ansiktets mindre elastiska egenskap, som jag också senaste tiden uppmärksammat. Kommer från och med nu istället tänka på ”Man ser verkligen att jag är en glad typ”.

 4. Profilbild för J.
  J.

  Intressant. Jag är lärare i organisationsteori och undervisar bland annat om just förändring. Ängslan och osäkerhet som vi människor känner inför olika typer av organisationsförändringar är stora förändringshinder. Det finns olika strategier för att överkomma dessa hinder. Att man gör människor i organisationen delaktiga och engagerade i förändrningen är en sådan. Så utifrån din metafor, hur ska vi kunna göra oss själva delaktiga och engagerade i vår personliga förändringsprocess? Man kan också se en förändring utifrån ett symboliskt perspektiv där förlusten av mening är ett hinder. Därför klänger man sig fast vid det gamla, det som har varit. För att överkomma dessa symboliska hinder behöver vi människor övergångsritualer; sörja det som har varit och fira framtiden. Enkelt uttryckt ha en fest för sitt under30jag. Sörja och tacka för tiden som har varit men fira in sitt framtida 30+++jag som kommer att återuppstå i en ny och bättre, men något rynkigare, skepnad.

  Ikväll ska jag tänka på det här när jag dricker vin med mina vänninor.

  Ha en härlig helg Cecilia.

  /J.

 5. Profilbild för Bee
  Bee

  Håller med. Har du gjort några ingrepp nångång? Trots att jag är jättemycket emot det så blir jag ta mig tusan nästan sugen. Mitt ansikte har säckat ihop totalt på bara nått år. Det bästa är ju såklart att acceptera och gilla läget, men det är inte det lättaste juh. Jag hittade en bild på dig när jag bildgooglade frisyrinspiration. Men jag undrar om det verkligen är du.

  https://www.google.se/search?q=cecilia+blankens&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=sv&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=A1VMUbHQE5KQ4gTaj4DgBg&biw=1440&bih=715&sei=BVVMUbeYJqig4gT7mYHYBQ#imgrc=0TixEBn2mAXg2M%3A%3BlmOtCBi-uyGZ9M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.expressen.se%252FImageHandler.axd%253FimageFormat%253DsecondColumn50%2526guid%253D846f7042-1d3d-0792-20cf-4f9a74ad405c%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.expressen.se%252Fnyheter%252Fbrollopet%252Fskor-och-vaskor-tatiana—en-grekisk-gudinna%252F%3B265%3B256

  Du ser helt annorlunda ut och det var därför jag frågade om du gjort något ingrepp eller om det bara är att du åldras som ett vin… he he.

 6. Profilbild för Sophie

  Ja, och framforallt maste synen pa aldrande kvinnor forandras. Inte bara av oss sjalva utan framforallt samhallet och filmindustrin och reklamvarlden. Skadisar som ar botoxade till max, kvinnor som slutar fa roller over en viss alder, och all retusch i reklam. Tankte nagon pa hur Brad Pitt fick vara au naturelle i Chanelreklamen? Ingen kvinna skulle ”fa” se ut sa. Inte konstigt att vi normala vanliga kvinns gar omkring och tror att det ar oss det ar fel pa, nar det egentligen ar vi som ar som man ska vara.

 7. Profilbild för Sara Borg

  Hahaha, jag garvar så jag tror jag håller på att kissa på mig. Du är ju för skön du! Bra skrivet 🙂 Fast nu fick jag ännu fler rynkor i fejset. Skratta är inte bra. Hela skiten blir ju alldeles veckig då 😉

 8. Profilbild för sara
  sara

  haha!!
  jag var 23 när jag första gången fick höra att ”du har så söta rynkor”. sedan dess har jag fått höra det lite titt som tätt även om min söta pojkvän förnekar något alls. i övrigt har jag inga svar..
  puss och glad helg!

 9. Profilbild för Karin

  Härlig iakttagelse!

 10. Profilbild för Sussi
  Sussi

  Haha! Du är ju helt underbar!

 11. Profilbild för Sara S
  Sara S

  Ja, vi måste acceptera hur vi åldras för vi kommer ju att göra det, känner själv att jag knappt orkar lägga massa tid och energi på det där, det blir ju bara så trist.
  Tänker ni alla som Cecilia skriver? Att det är så hemskt att åldras och få lösare hud?

 12. Profilbild för Sofia L
  Sofia L

  Detta är väl exakt vad livet är : acceptera de förändringar som sker. Så.

 13. Profilbild för Lilla Lina

  Haha! Håller verkligen med! Jag har fått barn och fyllt 30 och nu händer det verkligen saker med kroppen! Innan ”guppade” brösten. Nu svänger de glatt från sida till sida. Fast jag gillar min kropp! Det är skönt att livet och ens erfarenheter syns på kroppen. Man har liksom växt in i den nu.

 14. Profilbild för Fia
  Fia

  Man behöver inte få barn ens…. Jag blir 32 och har inga… Brösten är fortfarande glada 😉 men efter 30 hände något med min ämnesomsättning. Jag var tvungen att börja tänka på vad jag äter! Skitjobbigt och ovant. Förut åt jag vad jag ville när jag ville och såg ung och fräsch ut. Så… Jag försöker vara en motståndare till förändring… Tills jag vant mig.

 15. Profilbild för Anne
  Anne

  Jeg tror desværre, det har meget mere at gøre med det faktum, at medierne hylder det ungdommelige udseende (især hos kvinder!). Vi bliver dagligt mødt af hundredevis af billeder af kvinder, som ikke har en eneste rynke, løs hud eller gråt hår – selv ikke kvinder på 50. Det er urealistisk og uopnåeligt, og desværre forstærkes det billede yderligere af al botox og fillers, der sprøjtes i helt almindelige kvinder, uden at man umiddelbart kan vide, at de ikke ser sådan ud naturligt. Jeg er 25, og det irriterer mig grænseløst, at jeg er begyndt at tænke over, hvornår jeg begynder at kunne se aldringstegn på min krop. For jeg vil så gerne lade min krop ælde helt smukt og naturligt, og også give den holdning videre til mine børn engang.

 16. Profilbild för LS
  LS

  Har tillbringat min ”egentid” med Hannah och Amanda och var därmed redan i princip kär i dig. Nu är jag i princip redo för äktenskap 😉 // tvåbarnsmor med alltför många år av ätstörningar och fel kroppsfokus bakom mig

 17. Profilbild för Sara
  Sara

  Då kanske du borde sluta med att spruta Botox i ditt eget ansikte! Eller åtminstone erkänna. Hälsningar ’en som vet’

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Va då?! ”Vet” du att Cecilia använt botox?! Säg det då.

   Jag vet att man förändras, före 30 och före barn brukar man har det där lite fluffiga persiko ansiktet. Sen går man upp & ner i vikt pga graviditeter & så åldras man och sen – om man blir smal igen – får man lätt ett lite ”hängigt” mer tärt utseende, särskilt i ansiktet. Jag våndas lite men försöker vara snäll mot mig själv och positiv.

  2. Profilbild för Cecilia Blankens
   Cecilia Blankens

   Jag säger inte att jag aldrig skulle göra det, mitt förhållande till Botox och liknande är mycket ambivalent. Å ena sidan inser jag ju att det är helt sinnesjukt att hålla på att spruta gift i fejan. Å andra sidan har jag full förståelse om man vill ta en genväg runt ett irriterande ”jack” i pannan som får en att se onödigt ilsken ut, nu när det faktiskt finns en enkel lösning. Men nej Sara. Du är inte ”en som vet” -för jag har aldrig sprutat in Botox i mitt ansikte. Eller i någon annan del av kroppen heller för den delen.

   Ni andra – tack för att ni delar med er och är snälla med pepp i era kommentarer!

 18. Profilbild för Tänk positivt | ellensmamma

  […] Ett kul blogginlägg jag läste häromdagen Share this:FacebookGillaGilla Laddar… Det här inlägget postades i Uncategorized av ellensmamma. Bokmärk permalänken. […]

 19. Profilbild för Jessica
  Jessica

  Tack för ett bra inlägg! Känner verkligen igen det där och fick mig ett gott skratt =)!

 20. Profilbild för johanna

  Fan va bra skrivet. Håller med dig helt. Har själv svårt att ibland fatta att kroppen som ändrats efter graviditeten är jag. men det börjar kännas bättre. Börjar se fördelar med en del grejor. De flexibla brösten gillar jag 🙂 Och magen är mysig att ta på! Och ”bära bebis armarna” är finare än aldrig förr! 🙂

 21. Profilbild för M
  M

  Tror denna rädsla för att åldras (och allt som följer med) främst gäller den västerländska världen och är baksidan med all konsumtionhets och ideal vi matas med varje dag. Åker du bara över atlanten till Sydamerika där jag var förra året märker du att idealen skiljer sig avsevärt från de vi har här. Ibland känns det som att vi tror att vi är en del av den stora vida världen men egentligen bara lever i en liten bubbla fylld av självförakt ständigt i jakt på att motarbeta något som är ett faktum i livet, nämligen den att vi alla åldras och att vi alla dör.

 22. Profilbild för Anna
  Anna

  Herregud… mitt i prick…
  Först; inte länge sen jag fick byta plats på jobbet och jag var superdeppig… men det blev ju bra.
  För det andra; åldern och förändringen med det, grått hår och rynkor m.m….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *