20130529-211105.jpg
Idag var Bonnie på inskolning på sin förskola – eller pre school som det heter och som hon är mycket noga med att säga. Hon var där ett par timmar själv och berättade att hon i och för sig gråtit en skvätt när någon av de andra barnen börjat prata om sin ”mommy” – då slog storlängtet till – men att det på det stora hela varit hemskt spännande, nervöst, kul, läskigt och rätt coolt på en och samma gång.
Jag är så imponerad av den här lilla människans karaktär. Även om hon i och för sig igår efter att vi varit där tillsammans ett par timmar och hon kämpat med blandade känslor av blygsel och leklust sa ”att hon var nära att ge upp och åka tillbaka till Farsta igen” – så finns det ändå något i henne som bestämt sig för att ge detta en chans. Jag förstår verkligen att det är både nervöst och läskigt att vara helt ny och dessutom inte kunna språket (hey, jag är ju typ i samma sits själv!) – men någon slags nyfikenhet blandat med en känsla av att hon liksom bara bestämt sig för att det här kommer bli bra, gjorde att hon sammanfattade den här dagen med att till slut säga att hon längtar till måndag när det är dags för pre school igen. Jag håller tummarna att hon kommer trivas. Trivs inte hon kommer nog aldrig jag heller kunna trivas här.

I övrigt: ny grej det här mer att man ska packa med lunchlåda till barnen. HUR ska man kunna hitta på vettiga, varierande och nyttiga saker att stoppa i den där lådan varje dag?

0 svar

 1. Så himla underbart! Det finns bra mycket mer mod i den där lilla kroppen än i många betydligt större!

 2. Har bott i USA och packat lunchlådor varje dag till mina barn. Om de tröttnar på mackor och kalla köttbullar så köp små mini termosar, runda, på Target, så kan man mikra rester på morgonen så håller det sig varmt till lunchen. Pasta, köttbullar, soppa, kyckling. Cheese sticks, vindruvor, små yoghurtar, pasta med pesto. Ner med bestick, klart.

 3. När jag bodde i USA som barn och fick matlåda så gjorde min mamma alltid nyttiga och
  goda luncher men när man kom till skolan och såg att alla andra hade chips, godis, läsk varje dag till lunch så kunde det vara vad som helst i min låda och jag hade ändå inte tyckt att det var roligt. Hade jag gjort matlådor till mina flickor idag hade jag valt
  morotsstavar, gurkstavar, miniostar, granola bars, grovt bröd istället för vitt, banan, vatten, mjölk eller ibland juice istället för läsk, svenska rullade pannkakor någon gång då och då, wraps, en liten yoghurt

 4. Kalla pannkakor, pastsallad med kyckling och baguetter med skinka ost och tomater har alltid gått ner hos mina ungar vad gäller medhavd lunch. Och när det gäller ungar kan man ta det mycket mer lugnt med variation, Jag hade en son som i stort sett bara åt tortellini, bacon och parmesan i tre års tid och han är idag som vilken normal tonårskille som helst.

 5. Termos med smoothie (kan mixa i vad som helst men t ex banan, hallon, avokado, spenat, havregryn samt valfri ”mjölk”. Mättande och supernyttigt. Till det en macka med bra bröd och bra pålägg (som varieras), t ex sötpotatishummus, kalkon, guacamole,…

 6. Gud vad kul det är att följa ert nya liv i LA! Jag är också utlandssvensk och när jag läser din blogg får jag tillbaka de där härliga känslorna som jag hade (om än blandade) precis när vi hade flyttat. Appropå tidigare inlägg, fortsätt som du gör. Blandningen av vardagsbetraktelser, LA-liv, dagens mm. tycker jag är det bästa. Och Bonnie,värsta coola tjejen! Hur har ni gjort för att ingjuta så mycket mod och jävlaranamma i henne…? Den dagen jag själv får barn önskar jag att de blir som Bonnie 🙂

 7. Det har med matlada. Jag ser manga roliga forslag men som utlandssvensk (men jag bor i Holland och inte USA sa det ar mojligt en skillnad dar) som maste gora matlada varenda-eviga-dag kan jag saga en sak: jag tror det kan bli lite for mycket jobb. Visst om du tid men annars kor jag sjalv pa mackor och en/flera gronsaker till (har ater alla mackor till lunch, aven jag numera:)). Sa nyttigt som mojligt men ja, barn ser vad andra barn ater sa jag har aven gatt ifran den ”svenska standarden” och tillater tex nutella pa mackan (en macka). Vad jag vill saga ar bara, kann inte pressen och stressen att behova mixa en massa farska smothies pa morgonen eller spendera kvallarna att gora pastasallader. Barnen vill iaf ata ungefar vad klasskamraterna ater (utga fran det och gor det sa nyttigt som mojligt skulle jag saga). Lycka till!

  1. WORD! Håller med till 100% – barn är vanemänniskor och vill helst äta samma/liknande grejer varje dag. Klart man kan smyga in nya grejer, men samma bas är nog klokt. Jag lärde mig iaf, efter ett par första trevande matlådsfixande veckor, att sänka ribban. Det vinner exakt alla på!

 8. Som Londonbo är jag så van med lunchlådor.Jag tycker det går bra när man hittat sin balans. Typ smörgås, frukt och yoghurt.Varken övernyttigt eller skräp.Lycka till med allt!

 9. Jag bodde med familjen i Australien som barn, och fick därmed äta matlåda. Smörgås som bas är bra, mån-tors fock vi nyttiga smörgåsar och fredagar fick vi jordnötssmör eller nutella som pålägg. Grönsaksstavar funkar också bra, och vill man festa till det lite är selleri med jordnötssmör på väldigt gott! Eftersom barnen ser vad kompisarna har med sig i sina lådor tror jag inte att det funkar att förbjuda onyttigheter. Men det kanske går att begränsa? Måndagar kanske får bli kex-dagen, onsdag chips-dagen och fredag favoritfruktsdagen. Lycka till!

 10. Tips! Rullade pannkakor, cashewnötter, mandlar, all möjlig olika sorters färsk frukt.
  Ibland en oreo cookie. Popcorn kan vara en hit! Vi har sådan tur att vårt barn kan få sin medhavda lunch värmd:). Efter 2,5 mån i en internationell förskola där man talar engelska och mandarin så kan vår unge i alla fall prata en hel del engelska. Hon förstår massor men med mandarin är det svårare..
  Lycka till!

 11. hejs! så fin hon är lilla skol-flickan! sicken stor dag! 🙂 min lilla skoltös här i münchen har med sig en frukt, en smörgås med ost eller salami (favvis!) åsså ngt gott – vilket för oss ngt så när nyttiga och dåligt samvetes-mammor från sverige(!) innebär ngr nötter, babybel-ost eller som onyttigast en müslibar med choklad. fast då bara på fredagarna. och det gottiga får man inte äta om man inte ätit sin smörgås och frukt! 😉 håller med om att bäst är att göra det enkelt och nyttigt som barnen faktiskt äter. min lilla fröken är kräsen så viktigast är att hon får i sig /bra/ mat under dagen. vill inte fastna i ngn dålig cirkel där ungen äter dåligt och lilla mamamn bränner t sig vid spisen. man kan kramas och pussas med sina barn istället! lycka till med allt!

 12. Håller med alla andra. Nyttiga pannkakor m frukt och jordnötssmör (ej skippy utan riktigt 100-igt, väldigt nyttigt). Grönsaksbitar, hemgjorda granola bars. Smoothies, nyttiga ”chokladbollar” med dadlar, nötter och kakao till efterrätt. Wraps. Lycka till!

 13. Grönt äpple med jordnötssmör är både gott och nyttigt! Det äter jag ofta själv till mellanmål. På Trader Joe’s har de gott jordnötssmör utan tillsatt socker. Tummen upp!

 14. Här i grannlandet (former…) har alle, både vuxna og barn) matlåda når de går hemifrån på morgenen. Hva er problemet? Vi har alltid smörgås med vanligt pålegg og är vana vid det. Inga konstigheter. Litt frukt hör med, så klart. Man behöver faktisk ikke et bastant måltid mat midt på dagen. Det är det bara ni svenskar som tror. Och så må ni på gymmet och skaka det bort efteråt… Tortillas og empanados? Haha. La ungen bestemme selv! Det klarer hun galant når hun ser hva de andre har.

  1. Men om man käckar mackor med vanligt pålägg (majonäs är vanligt pålägg i Norge) måste man väl verkligen gå på gymmet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *