Nu inför julen, om ni ska köpa leksaker till era barn, så tycker jag att ni ska kolla in Ekolekos fina och giftfria leksaker.

Idag fick jag ett mail med nedanstående information, och påmindes igen om hur mycket jag behöver se Underkastelsen, Stefan Jarls dokumentärfilm med Eva Röse i huvudrollen, som belyser hur mycket urläskiga kemikalier vi får i oss dagligen. Jag har faktiskt inte vågat se den än bara. Vilket ju är en fullkomligt idiotisk anledning.

Nåväl. Så här stod det i det där Ekoleko-mailet om kritor:

”Vi träffade Christina Larsson från Kemikalieinspektionen för någon vecka sedan. Hon jobbar med kemikalier i leksaker och berättade för mig att under ett vanligt (men inte så frekvent hållna) stickprov hade hon köpt ett paket kritor. Dessa innehöll 17 % bly och var inköpta i en vanlig leksaksaffär och inte på en stormarknad. Stickprovet var spontant och kom inte efter tips från någon vars barn fått utslag eller dött eller så. Det var helt vanliga kritor, i en helt vanlig leksaksaffär, och dessutom märkta enligt konstens alla regler, tex CE, ASTM, EN71 osv.”

Okej. Jag borde jobbat med annat, men har nu i stället fastnat i bly-googlande och lärt mig ett par saker: Bly finns i och för sig i det mesta vi äter, och EUs gränsvärden varierar för olika livsmedelsgrupper men ligger i regel mellan 0,02-0,3 milligram per kilo livsmedel. 17 % tungmetall är ju förstås en betydligt högre andel (nu är ju i och för sig kritor inte livsmedel, men jag vet inte hur det är med era kottar, men mina tenderar att stoppa det mesta i munnen). Bly är särskilt skadligt för barn eftersom deras hjärna och nervsystem fortfarande utvecklas, och hög blyexponering kan störa deras mentala utveckling, det kan även orsaka njurskador hos foster och barn. Totalt finns det ungefär 40 000 ton bly i Stockholms stad.

Gud. Jag blir helt iskall när jag tänker på det här. Vilken generation kommer att få betala priset för all den skit vi sprider och bär omkring på? Våra barn? Våra barnbarn? De verkliga effekterna känns det ju som att vi än så länge bara sia kring.

Huva, nu är kritor farliga också.

Okej. Det blir ekoleko-shoppíng i jul. Så fårt det bli.

0 svar

 1. Med tanke på ekotänk som är viktigt, har du några tips på kläder med bra kvalitet, hållbara kläder liksom? Och snygga såklart..några bra märken som funkar? Så man slipper köpa så himla mycket kläder som bara slängs pga den usla kvaliteten. Det känns miljövänligt med tycker jag 🙂

 2. Ja visst är det konstigt att det inte finns typ några skyldigheter vad gäller kemikalier (material)?! EU försökte få till en lagstiftning som skulle tvinga kemikalietillverkarna att undersöka den miljö- och hälsopåverkan kemikalierna har. Men, kemikalieindustrin är en enda stoooor lobbyorganisation så den sk REACH-förordningen blev rejält urvattnad.
  Jag har inte heller vågat titta på ”Underkastelsen”.. Anser mig miljömedveten och påläst efter flera års miljöutbildning på universitet och jag gör val i livet efter mina kunskaper. Men, det finns så mycket man inte kan undkomma och det gör att man känner sig ganska hjälplös och förtvivlad (speciellt då man fått barn). Så, bra att du belyser detta och förhoppningsvis får fler att göra smartare konsumtionsval!
  Ett tips, kolla in Ekokul! Där brukar jag handla åt min lilla och de har riktigt bra grejer =)

 3. Jättebra att du uppmärksammar detta. Se underkastelsen Cecilia! Jag har sett den och efter det så tänker jag på ett annat sätt. Försöker skapa en bra närmiljö för min dotter. Hon har faktiskt aldrig ägt några plastleksaker. Allt kring måltiderna som för småttingar ofta är i plast rensades bort. Hon äter på samma Rosenthalporslin som oss och ur glas. Skeden som hon äter med och tuggar på är i rent silver. Försöker handla ekologiska kläder och laga mat med ekologiska råvaror.
  Se filmen så kan vi väl diskutera den här på bloggen efteråt? Det finns så himla mycket att säga kring den…

 4. det känns ju skönt att du bryr dig om NÅGOT och inte blundar för alla problem som finns!
  (vill samtidigt passa på att påpeka att jag inte hade några som helst problem med presenten till bonnie, utan snarare hur du bemötte dina läsare och speciellt de med andra åsikter än dig).

 5. FANTASTISKA CECILIA!!! helt enkelt!:)! Och vilken underbar mamma du är som informerar dig ang miljöfarliga ting och hur vi kan undvika att förgifta våra barn. Kram och Go Go Go! Och snygg är du också!;)

 6. Jessica: Jag har problem med dem som gör det här till en personlig grej och drar in mina barn i diskussionen. Det gör mig heligt förbannad ärligt talat. Att diskutera frågan på en allmän nivå är däremot viktigt och intressant.

 7. Jag har inte heller vågat se underkastelsen, jag tycker det är en godkänt anledning 😉 Man vet men vågar inte riktigt möta sanningen…den är ju som en vithaj som äter upp en och eventuellt spottar ut en i total ångest?!
  Köper dessutom mycket från underbara ekoleko….det är skönt att det finns en och annan att luta sig på i den här helt galne världen där ingen eller inget går att lita på bland strålning och kemikalier! Ekoleko är en sån…extra nöjda har vi varit med de underbara byggklossarna därifrån. Bra tips, hopps alla till slut vågar och orkar gå man ur huse och ställa sig på gator och torg och skrika att ”ni får ha kvar er skit på hyllorna, vi tänker inte köpa det! vi tänker inte äta era gifter och leka med era miljöfarliga saker längre!”

 8. Tack Cecilia för att du tar upp ett viktigt ämne! Vet inte varför vi som konsumenter inte orkar ta till oss. Vi hör något, reagerar just då, och går sen ofta tillbaka till att konsumera som vanligt igen. En kommentar också till Malin, jag skulle inte handla på den butiken som du nämner i din kommentar. De säljer en del fair trade som är bra ur många perspektiv, men absolut inte ur giftsynpunkt. Bomullen i både yttertyg och stoppning är traditionellt odlad och innehåller därmed bekämpningsmedel. Eko och Fair trade är INTE samma sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *