När jag var i Los Angeles i somras var kale något som fanns på menyn på varenda ställe med ambition att vara hippt och eller ha hälsonisch. Kale. Grönkål. Jag åt det glumpskt och har sedan dess matfantiserat om en rätt jag beställde på Soho house, kalesallad med någon feta-aktig ost och fantastiskt kött till. Bland det godaste jag någonsin ätit.

I morse ringde min kompis Theresa som så här i grönkålstider (det är inte bara urnyttigt med grönkål, det är dessutom mycket miljövänligt och säsongsbetonat rätt att äta just nu) glidit in i vad som närmast kan beskrivas som grönkålsbesatthet. Hon hade gjort grönkålsrisotto, grönkålsomelett, grönkålspizza (sa hon verkligen det?) och ja, fullkomligt gått vilse i grönkålsvärlden helt enkelt. Och det där gjorde mig så sugen på att också vara i den där sköna gröna dimman. Jag är redo att avboka alla andra planer för helgen och bara stanna hemma och laga grönkålsrätter. SÅ fruktansvärt gott. Borde ju förresten vara himmelen att göra juice på också? Grönkål, broccoli, äpple och ingefära?

Så nu ni ändå är igång med underbara julgodisrecept (tack! Jag vill laga allihop!) och har några grönkåls-tricks över, dela gärna med er.

0 svar

  1. Köpte en julreceptstidning, utgiven av Ica, tidigare i december, där det fanns ett recept på grönkålspaj med rosmarin och valfri smakrik ost, som man toppar med smörstekt rödlök. Så himla god! Ska göra den på julafton, då jag helst äter vegetariskt så passar ju den perfekt!

  2. Härligt! Jag är också en grönkålsfantast.
    Här kommer världens bästa grönkålsrecept:
    Fräst en hackad lök i smör, tillsätt vitt vin, strimlad grönkål, grädde och vitlök. Låt puttra tills grönkålen mjuknat. Servera till kött.
    SÅ GOTT!!

  3. Vi frossar också! Grönkålspaj med god ostar i, grönkålsgratäng med skinka, grönkålssoppa, grönkålschips(prova!!!) eller det bästa på julbordet: halländsk långkål.

  4. Jag brukar göra den en snarlik variant av den pajen som Amanda tipsar om nedan, enda skillnaden är att den också innehåller hackade valnötter (och så äggstanning, men det har man ju i de flesta pajer). Sjukt god är den i varje fall och finns alltid med på vårt julbord.
    Angående grönkålspizzan så såg jag faktiskt på Nyhetsmorgon igår när de lagade just det. Såg väldigt gott ut!

  5. Skriv din kommentar här!
    Här kommer godaste vintersalladen:
    Finhacka färsk grönkål(inte mittenpinnen)
    Rör ihop yoghurt naturell med en klick flytande honung, svartpeppar och salta ordentligt. Hacka dadlar och valnötter. Blanda ihop allt. Servera på vackert fat till kött, fågel etc….
    Lycka till.
    Nana

  6. Grønnkålschips! Bland grønnkål i biter med litt olje og valgfritt krydder – jeg bruker nutritional yeast fra iherb, FANTASTISK godt! Legg utover en stekeplate, på bakepapir, og stek i ovnen. Jeg bruker 160 grader/10 min, men det beste er å ha tålmodighet til å steke lenge på f eks 50 grader for å beholde mest mulig næringsstoffer. Nam!

  7. Jag fick ”kale” serverad på en restaurang i London för 15 år sedan. Makalöst gott, letade överallt hemma efter denna fantastiskt goda grönsak tllls jag upptäckte att det heter grönkål och bara säljs i december. Härligt att den upptäcks även i Sverige (och i fler recept än kokt i grädde och sirap) Hoppas den blir tillgänglig mer än två veckor i december framöver.

    1. Grönkål har odlats och ätits i Halland väääldigt långt tillbaka i tiden (några 100 år ifall tror jag). Så nog har det funnits i Sverige mycket längre än 15 år. Men visst de moderna recepten kommer nog mer nu 🙂

      Vi gör alltid grönkålssoppa med pepparotsvisp till lunch på jul, himmelskt gott!

  8. Grönkålssallad

    3 råa potatisar
    1 rödlök
    4-5 ättiksgurkor
    2 tomater
    ovanstående tärnas mycket fint
    2dl Grönkål hackad
    2dl majskorn
    ½ knippa dill hackas

    dressing
    1dl solrosolja
    1 pressad vitlöksklyfta
    saften av ½ citron
    1tsk örtsaltSkriv din kommentar här!

  9. Skulle också tipsa om grönkålschips! Krispigt och supergott. Annars har vi alltid haft grönkålssallad på julbordet, blandat med ananas (låter märkligt men är gott). Trevlig helg och kram

  10. I senaste numret av Buffè finns det ett recept på grönkålspaj med getost och valnötter. Låter sjukt gott! Dessutom ett alternativ till Jansson på julbordet.

  11. Testat Savoykål? Ännu godare. Men alltså, alla varianter av kål är ju svingoda. Och glöm för bövelen inte rödkålen! Stekt med lök, honung, valnötter och feta!

  12. Kale chips!!! det godaste dessutom ’r gr;nk[l bland det nyttigaste man kan stoppa i sig.
    skölj grönkålen och bryt bort munsbitar. Lägg i en ungsform och ringla olivolja, citron och havssalt över. Det ska täckas med olivolja så dom blir krispiga. Sen in i ugnen på 250 grader i knske 20 minuter. rör om då och då och ta ut dom när dom är härligt krispiga. man kan göra massa olika varianter. tex ha på parmesian ost, vitläk, blsamvinäger. lek dig fram- Kale är mitt fvorit och jag som bor I Los Angeles har det alltid hemma. Jag kastar i det i smoothies också. kolla in här http://californication.se/wellness-26/

    Hej från mig

  13. Jag har det BASTA receptet stek kale i lite soya och wasabi! Detta funkar aven med sockerartor…mmmmm
    Ta ett stycke torsk gnid in det med en rejal dos wasabi och lagg det i en bunke med lock i tva dagar. Efter detta steker du det som vanligt i en stekpanna.. med olja/smor! Sjukt gott

  14. Hej Cecilia,
    Tänkte bara tipsa dig om Köttboxen från gröna gårdar om du vill köpa och äta kött med samvetet relativt intakt.
    Kram
    Anna

  15. Nu ska du få recept på riktigt goda ”snöbollar” Min 16-åriga son och jag ska precis börja göra de också. Håll till godo 🙂
    0,5 dl vispgrädde
    2msk smör
    2,5hg vit blockchoklad
    2msk kokos
    1dl florsocker
    Värm upp grädden till kokpunkten. Rör ner smöret. Smält 2 hg blockchoklad och rör ner den i grädden. Tillsätt kokosen, rör om och häll massan på smörpapper. Om smeten är lös låt den stelna lite innan du rullar till bollar. Låt kulorna stelna lite till under tiden du smälter resten av chokladen. Doppa kulorna i chokladen och rulla de sedan i florsocker….Såååå goda, lycka till 🙂
    P.s jag brukar alltid ha mer choklad än receptet säger till att rulla de i. Så ta till en massa extra vet ja, det blir så gott 🙂 Lycka till…Nu kör vi….sonen och jag alltså 😉

  16. grönkål är ju grymt gott! kul att det är bra på fler sätt än nyttan den gör i magen!
    dela gärna med dig av recept du med som kommer in från annat håll än här 🙂
    ha en fin 3e advent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *