P1160207Halloween är ju en verkligt stor högtid här i USA, och alldeles särskilt i Los Angeles som jag förstått det. Kanske för att vi alla kan samlas runt alla de här rätt så random traditionerna som kommer med Halloween, oasvett ursprung eller religion. Att det firas extra mycket just här beror kanske delvis på att vädret är så väldigt optimalt för att ge ut och trick or treata så här års. Svala, vackra friska kvällar. Kanske har det också med den stora delen mexikaner som bor här, som ju firar sitt Dia de Muertos  – Day of the dead i samma veva, och på ungefär samma tema (även om jag jan tycka att den mexikanska varianten är både vackrare och mer meningsfull).

Barnen klädde förstås upp sig i sina dräkter redan på morgonen – och i skolan var det parader, talangjakter och i Bonnies klass hade föräldrarna ordnat kalas med en massa pyssel, tävlingar och lekar och ett stort buffébord med godsaker.

På eftermiddagen sågs vi alla hemma och bättrade på Dracula-sminket (Rio, som alltid ska göra saker på sitt eget lilla vis, fick vi övertala att byta om från krokodildräkten hon haft i skolan till samma Dracula-tema vi andra i familjen satsat på) och laddade upp, innan vi åkte till Beachwood där vi träffade kompisar och åt middag tillsammans.

P1160208

På resturangen drogs det också igång någon slags show på bardisken där alla ungar fick trava omkring och få applåder för sina dräkter. Jag tänkte då på hur fullständigt otänkbart det hade varit för våra barn att få för sig att utsättas för den uppmärksamheten med hundratals restauranggäster som applåderade och alla blickar – om det varit i början precis när vi flyttat hit. Men ett och ett halvt år i USA och de är ungefär som vilken amerikansk unge som helst – som ser scenen och uppmärksamhet som något självklart och kul. Har nog aldrig träffat ett blygt amerikanskt barn när jag tänker på det.

P1160213 P1160214

Sen var det ju då alltså dags att ge sig ut i kvarteren och tigga godis. Eller ja. just godistiggeriet var väl barnens jobb, men vi andra har kul också. Det är fruktansvärt mysigt. Som en stor mingelfest. I vissa hus bjuds det på ost och vin, vissa har satsat mer med monster, spindelnät, läskiga ljud andra står bara och delar ut godis. Fullproppat med folk på gatorna och överallt och en mycket god stämning. Lite så går det till här!

P1160216

Vi blev någon slags Dracula-familj.

P1160223 P1160224 P1160227

Man satsar helt enkelt helhjärtat och det är inte konstigt att den här dagen på kort tid blivit nästan större och viktigare än både jul och födelsedagar för barnen.

P1160228

Bonnie träffade kompisar från sin gamla skola och de beundrade varandras dräkter.

P1160231

När det glider runt en sån här snubbe ensam bland alla barnfamiljer är det väldigt lätt att drabbas av skräckfilmstankar.

P1160237

Bonnie och hennes kompis Caesar kastade in lite zombie i Star wars/Dracula-kompotten också.

P1160240 P1160241

Pumpa-konst!

På vägen hem stannade vi till vid ett ”Haunted house” – ett privat hem (det finns flera sådana lite här och där över stan) där man tagit det hela ett steg längre. I det här fallet var det lite äldre barn som gjort i ordning en bana i trädgården, med superläskiga skrämgrejer som dök upp när man minst anade det, kusliga ljud, läskiga djur, stroboskop, monster och lik. Vi föräldrar fick inte följa med, men hörde hur det skreks av fasa från trädgården medan barnen skärrat utsattes för alla hemskheter. Dock mycket nöjda över att de vågat när de kom ut på andra sidan i tryggheten igen.

P1160244 P1160245

Detta är bara andra gången vi firar Halloween över huvudtaget, men det har redan blivit en superfavorit. Så supermysigt och kul för alla!

0 svar

 1. Så härligt! Vore kul om Sverige kunde ta efter ännu mer, nu känns det liksom lite lamt, och vad är väl tråkigare än när man går in halvhjärtat för något? 😛

 2. Ja, visst är det en väldigt mysig högtid. Vi bor utanför San Jose, inne på fjärde året nu. Här i vår lilla stad har vi en gata med pittoreska trähus där ägarna går all in med dekorationer, disco, trubadurer och jag vet inte allt. Det finns något för alla! Igår regnade det ju också rejält här (tack!) men höll upp senare på kvällen. Kom hem till ett hus som inte blivit äggat (vilket faktiskt hände oss i Sverige!). Här respekteras det att hus som inte är pyntade eller är nersläckta inte vill ha besök. Måste ju göra så när vi själva är ute – kan ju inte vars på två ställen samtidigt 😉
  Tack för en trevlig blogg, alltid kul att läsa om andra svensk-amerikaners öden och äventyr 🙂

 3. hej Cissan, vi ville bara tacka för alla fina bilder, lite rädda
  blev vi nog, hur skall vi kunna sova inatt ?..fniss/giggle…

 4. Hej! Underbart att läsa och se bilder från eran Halloween i LA! Jag kan dock tycka att det bli ännu en högtid som vi ska konsumera max inför!? Det vore en sak att ha fest och använda det man har hemma, men det verkar som att man ska köpa kostymer och gärna nya till nästa år, eller?! Fest är alltid kul, men konsumtion…
  Fina drakula barn ni har i alla fall 🙂

  1. Det var därför Dracula-grejen kändes så himla bra. Vi behövde bara ordna fyra caper, resten hade vi hemma! Annars köper nog många nytt, fast andra använder precis som vi gjorde det som redan fanns i barnens utklädningslåda.

 5. Låter himla skoj det där.
  Intressant tanke det där med att det inte finns ett blygt barn i USA. Undra vad de gör där som vi i Sverige inte gör?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *