Har parkerat sig

IMG_0425.JPG
Här har han parkerat sig idag. Mitt på bröstet somnade han för massor av timmar sedan, och snusar så sött med den lilla pussmunnen på vid gavel, och i perfekt läge för mig att lukta på det lilla huvudet så mycket jag vill.

Jag lovade mig själv som ett slags nyårslöfte att göra det här året till en harmonisk och sansad tid. Jag tänker att det kanske är det bästa sättet att få en mjuk och skön start på livet som trebarnsfamilj. Och jag tänker att det på det viset är en gåva att ha fått en mycket social liten bebis. För hade han inte velat ligga här och sova just nu, hade jag förmodligen varit i full färd med att kuta runt och göra nittio miljoner saker med honom i vagnen, och ramlat ihop som en urlakad säck till kvällen. Nu kanske jag gör det i alla fall i och för sig, men oavsett kan det här med lugn och ro när man precis fått barn knappast skada.
En sköterska på sjukhuset med ursprung i Guatemala, berättade att i hennes land vilar nyblivna mammor i fyrtio dagar. Då får övrig familj, släkt och vänner hjälpa till och fixa med praktiska saker i och utanför hemmet. Låter ju som en evighet att ligga och dra sig, men samtidigt fint att respektera förlossningen och kvinnan som fött och behöver läka på det viset.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Paula

  Men vad mysigt, det finns inte mycket som är mer avslappnande än att få ha en sovande liten bebis på bröstet!

 2. Profilbild för Lotta

  Åh, vad mysigt! Ligger här parkerad med en liten på bröstet också och försöker tänka att det är så kort tid som aldrig kommer igen. Stressa runt hinner jag göra sen. Och tänk vilken fin-fin meditation det är, att inte kunna göra något annat, bara vara.

 3. Profilbild för Anna T2
  Anna T2

  Hej, ja så mysigt! Ja visst kan man känna sig låst. Men jag tycker att vi absolut ska återupprätta begreppet barnsäng. Som förr i tiden betydde att mamma och barn fick tid att bonda, komma igång med amning, att läka och vila. En lysande ide. Betyder inte att man behöver kedja fast sig hemma, utan att man behöver respektera att den första tiden kan vara både skör och gråtit. Man ska ha stöd, ofta förr fick man det ju av andra kvinnor i närheten.

  Skorpan som skrivit mycket om attachment parenting (Nära föräldraskap) har en bra sida om detta:

  http://www.ap.skorpan.se/BarnsangochBBhemma.htm

 4. Profilbild för A-mamman

  Njut! Jag hade nog blivit lite rastlös eller känt mig låst – konstigt eftersom jag normalt är en latmask som gillar soffhäng. Men det var något med den där första bebistiden som inte bara var mysig tyckte jag. Desto mer fantastiskt om man kan ta tillvara den och ha det skönt, trivas med livet.

 5. Profilbild för Anya
  Anya

  Du som är journalist, har du ingen kommentar till det som sker i Paris?

 6. Profilbild för Veronika och Kjell
  Veronika och Kjell

  åh, vad vi längtar efter att snart få se killen med öppna ögon
  titta ut mot världen…undvik Simi Valley på era utflykter –
  utsatt för..” the worst environmental release of radioactivity ever
  in the United States” – många dödsfall genom åren…
  vi packar nu för London, hoppas göra fynd på efter- helgreorna.

 7. Profilbild för Sofia
  Sofia

  Hej Cecilia!
  Tack för en jättebra och inspirerande blogg, läser ofta och mycket!
  Vill ge dig ett tips vad gäller att ”få händerna fria” när man har en liten bebis. Jag har en treåring och en tiomånaders bebis och min räddning har blivit att bära barnet (den lilla) på ryggen. Jag köpte bärsele av märket ”Manduca” och den har räddat mitt liv. Vet inte vad jag gjort utan denna bärsele som man kan ha både bak och fram. Jag började bära på ryggen när min minsta var ca 3 mån men man kan nog börja lite tidigare. Detta har gjort att jag kan städa, tvätta, etc etc. Lyfta det större barnet inte minst och ha den lilla gudingen i famnen samtidigt som den minsta får värme, kärlek och massor av trygghet från mina rörelser och mina hjärtslag. Tips tips!!
  Lycka till och stort tack för din inspiration och för att du visar hur du bollar arbete med familjeliv och annat som är viktigt i livet!
  PS. lyssnar även på ponden och du är toppen där med!

 8. Profilbild för Nova
  Nova

  Grattis på namnsdagen Remy Gunnar och alla andra som heter Gunnar eller Gunder för den delen! 🙂

 9. Profilbild för Malin
  Malin

  Mysigt med sovande bebis på bröstet. Låter mycket klokt det där i Guatemala.

 10. Profilbild för Renee
  Renee

  En sån sötnos ni har skapat 🙂. Asså, njut av att vara låst ett tag. Varför stressa öht. Målet är väl ändå att vara där du/ni är nu. Må bäst!

 11. Profilbild för Sandra
  Sandra

  40 dagar är nått som många kulturer har och är väldigt gammalt tillbaks, fäde har att göra med att kroppen ska få återhämta sig, en graviditet är ju en ganska stor sak och flera organ flyttar på sig. Så det är vad kroppen behöver för att gå tillbaka och organen lägga sig på plats igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *