Hösten är räddad

Bröllop, 40-årsfest och några andra partaj – de närmaste helgerna är fullspäckade med en massa kul. Men. Klädfrågan. Den som alltid dyker upp när det vankas fest av den här kalibern – vad fanken ska man ha på sig? För mig är det, jo faktiskt, halva nöjet att hoppa i någon härlig trasa, piffa till sig, dra på klackarna och sedan efter midnatt någon gång dansa så att sminket ligger knävecken och klackskorna ensamma i något hörn av lokalen.

Men idag har alla de där vad-ska-jag-ha-på-mig-bekymren löst sig som genom ett trollslag! Några sköna alldeles vanliga brudar har kommit på den geniala idén att starta ett showroom och en medlemsklubb där man registrerar sig (Sabina and friends heter det och ligger på Grev Turegatan här i Stockholm), betalar en avgift (hur stor beror på hur mycket kläder man vill låna) och sedan har fritt fram att plocka bland och låna hem skitsnygga designerplagg. Jag tycker att det finns många fördelar med det här systemet, inte minst ur miljösynpunkt. Att dela på plaggen låter ju logiskt, det mesta man äger i klädväg använder man ju – ärligt talat – inte direkt varje dag. Så. Nu kan ni få se mig svassa runt i vackra klänningsskapelser som skulle kostat nånstans nära 10 000-kronorslappen att köpa. Vilken dröm! Vardagssnygga plagg finns också, för dem som har arbeten med höga klädkrav men inte prioriterar att köpa kläder för lönen.

Förresten. Jag var där idag tillsammans med Karin. Och Bonnie och Rio. Vid lunchtid. Man undrar ju om jag inte lärt mig ett endaste dugg de här snart tre åren som jag varit mamma? Ungarna var förstås svintrötta och for runt som skållade troll bland alla tjusiga kläder. Rio hade plötsligt någon obskyr vit gegga längs med hela benet (förmodligen kräks men jag försökte övertyga de vänliga butiksägarinnorna om att det ”bara var välling”. Kräks eller välling – inget av det passar särskilt bra ihop med de glitterstassar som den geggiga bebisen fascinerat ville klappa på. Och innan vi skulle gå frågade jag de vänligt sinnade butiksägarinnorna om jag kunde få byta en blöja lite snabbt på Rio bara. ”Visst!”. Jag körde raskt av den på stående fot, mitt på golvet liksom. Vad jag inte visste var att det innehöll en lite surpris av det smetbajsiga slaget. Så. Bonnie yrde runt som om, jag vet inte vad men typ en höna som fått huvudet avkapat – ni vet att det fortsätter springa då va? Runt, runt, runt. Planlöst. Hysteriskt. Jag stod mitt i detta med Rio och bajsfesten på armen och kände att hade mitt pre-barn-jag sett mig nu hade jag förmodligen gått raka vägen och steriliserat mig. Gjorde ändå mitt bästa för att dölja den väldigt brunkladdiga rumpan. Karin hjälpte mig så gott hon kunde i sina tjusiga jobbkläder. Gud. Jag hoppas innerligt att de gulliga butikstjejerna också har barn och vet att… saker händer. Bajs dyker upp. Det är inte så farligt. Man gör så gott man kan. Man är inte så värst jäkla konstig för att saker inte riktigt går som planerat. Snarare tvärtom. Det är precis så det nästan alltid brukar vara.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Hmmm, har alltid tyckt du varit grym, men precis nu så insåg jag att du är som alla andra mammis: ”det är bara lite bajs”. Varför byter man blöja ofentligt, min syrra gör också det. Jag är så vansinnigt rädd att bli sådär när man blir mamma (för det blir man tydligen, alla blir så, why?). Det är bara lite kiss som ligger på matbordet. Tycker man det är lika trevligt med andra barns kiss och bajs? Same same liksom. Hm, skum förteelse. Anyway! PEACE and Love

  1. Profilbild för Cecilia Blankens
   Cecilia Blankens

   Hanna: Tro mig, jag har varit räddast av alla för att bli just en sådan mamma. Men så får man barn själv och står inför alternativet: att göra omvägen med båda barnen till något café eller liknande. Hitta ett för det första. Gärna som har ett skötbord. Och kan man ta med vagnen in är ju det toppen, det blir mindre kånkande så. Sen köpa något och slå sig ner vid ett bord lite för syns skull, fastän man egentligen bara är ute efter att låna toaletten. Det är ju inte måste förstås, men det känns ändå bättre än att bara storma in och ockupera toan. Efter detta krånglar man in båda ungarna i badrummet. Och byter blöja. En liten process på i runda slängar… 40 minuter extra, Eller, tänker man ”så byter jag lite snabbt här på stående fot, det tar en halv minut” (och då tänker jag alltså att det är en harmlös liten kissblöja vi snackar här). Valet är rätt lätt ofta. Man det är liksom inte värt allt det där joxet för att någon eventuellt ska se en och tycka att man är störd som byter blöja rätt upp och ner. Men hade jag anat att just den här blöjan var en sån grisig historia så hade jag nog tagit den där caféomvägen ändå. Så. Jag förstår dig mycket väl. Men jag tror att du kommer förstå mig den dagen du har egna kottar också. Jag vet att det är provocerande att säga så, men jag tror faktiskt det. Och det där med ”lite bajs” är faktiskt en rätt sund insikt att komma till. Jag förlorade den största respekten för bajs faktiskt flera år innan jag själv fick barn och jobbade i hemtjänsten. Ibland måste man torka någon annans röv bara, så är det. Och om några (förhoppningsvis jättemånga) år, kommer någon annan behöva torka min röv igen. Cirkeln är sluten.

 2. Profilbild för felinaisabel
  felinaisabel

  Du ÄR grym! Inget snack om den saken. Och vilken superbra idé!

 3. Profilbild för Jack
  Jack

  Hej Cecilia.. kanske fel forum, men jag satt och tänkte tillbaka på en vinterdag för ett par år sedan, jag vill minnas att det var i november 2009, men jag är långt ifrån säker. Det var hur som helst den dagen då adam och anders spelade upp sin lilla ”hyllningslåt” till dig. Jag stod och jobbade på en övervåning i ett hus på öland och även om den här låten inte är något mästerverk på något vis, så tänker jag på den än idag. Den värmde i kylan på något sätt. Jag har försökt hitta den på mix megapols hemsida, men det verkar som den gått ur tiden 🙂
  Jag skulle verkligen bli tacksam om du vet någon länk eller dyl. Vill höra den igen.
  Vill samtidigt passa på att säga att du gjorde ett fantastiskt jobb som inhoppare för Gry. Du har en röst och en inlevelse som är behaglig att lyssna till.
  Ha det så bra!
  Med vänliga hälsningar: Jack

  1. Profilbild för Cecilia Blankens
   Cecilia Blankens

   Tja Jack! Åh, jag vet vilken låt du menar förstås. Sommarkatt! Ska kolla med Adam om han har den kvar, men jag är tvekis. Kul att du gillade den! Ha det fint själv!

 4. Profilbild för ally
  ally

  Superhög igenkänningsfaktor!! Alla med knoddar har råkat ut för detta men ändå känns det alltid lika piiinigt på ngt vis (http://blogg.mama.nu/ally/2011/04/18/bajslunch/). Men precis som du säger; pre-kids hade man nog inte varit fullt så tolerant.. Well, tusen tack för en superinspirerande blogg (har följt dig sedan Expressen och det har varit så härligt att själv också gått från singel, massor av jobb och stort klädkonto till man, bebis med lite mindre fokus på fashion och mer familj..) ! xoxo /Ally

 5. Profilbild för ANNA

  Himla bra idé!!

 6. Profilbild för Rebecka
  Rebecka

  Måste vara inspirerat av geniala lånegarderoben i Midsommarkransen. Sjukt smart idé!

 7. Profilbild för alfred
  alfred

  Ja…karin har väl lagt upp en bild på kaoset. Tror dock inte det spelar ngn roll, barn skiter lite då och då:-)

 8. Profilbild för Sophie

  hahahahahaaaa tack för den historien Cecilia!

 9. Profilbild för Emma

  Fasen vilken smart affärsidé! Och det där med barnkaos i butiker känner man ju igen…hehe! Man har ju blivit den personen som man föraktade ganska högt för en sisådär 10 år sedan.

 10. Profilbild för gringomamman

  Aj så pinsamt! : )) Men det är ju absolut sånt som händer när man har små ljuvliga med sig. Vilken tur att butiksbiträdena var så snälla och förstående – det hade nog inte varit lika populärt på NK.

 11. Profilbild för m47
  m47

  Du måste lova att posta outfitbilder när du är helstylad i klänningarna.
  Det där scenariot lät lite svettigt 😉 Dessa blöjbyten. Jag går väl alltid undan fr köksregionerna när man är hos någon men ska ärligheten fram så orkar man inte ta hänsyn till alla jämt utan jag byter oftast alla kissblöjor på golvet där man befinner sig. Bajsblöjorna går jag till ett annat rum helst badrum och tar hand om, med hänsyn till att resten av sällskapet ska slippa dålig lukt och visuell chock. Men i grund och botten är det en bebis med väldigt basala behov , orka tycka att det är äckligt. När man själv blivit förälder fattar man. Så enkelt är det.

 12. Profilbild för annawest

  haha hysteriskt kul och igenkännings-skönt!

 13. Profilbild för Sara J
  Sara J

  *skratt* – bra och insiktsfullt svar till Hanna! Det är verkligen så att man får ett helt annat perspektiv på tillvaron när man får barn – te x vad gäller kiss o bajs (även om du fick det tidigare.:) tack och kram för en bra och energigivande blogg – mitt livselexir..:)

 14. Profilbild för Eva
  Eva

  Jag bara älskar det här inlägget. Vad man har svettats i sådana här situationer. Och ju mer man skriver och pratar om det, desto mer normaliserat blir det och vi mammor får det lite lättare.

 15. Profilbild för Ingen kan festa som en 40-åring | Cecilia Blankens

  […] Den underbara klänningen från Sass & Bide har jag fått låna hos Sabina & Friends. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *