Det är ju inte bara R som fyller så här på höstkanten. Om lite drygt en vecka blir Bonita fyra.  Och då ska hon ha sitt första kalas med kompisar. Hon har laddat för det här sedan i februari typ, och bestämde tidigt att det skulle bli ett hallo-viiiiin (ja, Halloween alltså) kalas. Fast nu har lagt till att hon gärna vill vara lite prinsessa också. Så det blir något slags tema, med högt i tak för klädsel kan man väl säga.

Vi ska vara hemma hos oss, och det blir inte jättemånga barn som kommer. Kanske sju, åtta stycken. Hanterbart med andra ord. Det enda jag har planerat är ansiktsmålning (och det är inte så lite tycker jag själv) och ska vi väl äta tårta, och så blir det väl fiskdamm. Eller? Nåt? Det här är nästa helg. Men nu till helgen ska vi också ha kalas för gudföräldrarnas barn och kusiner som kommer och hälsar på.

Det jag undrar om ni skulle kunna och vilja hjälpa mig med är tips på bra barnkalasaktiviter för barn i två till fem-årsåldern? Ni som gjort det och vet vad som funkar – och vad som inte funkar?  – om ni vill dela med er av roliga, smarta och bra hemmabarnkalastankar och erfarenheter så skulle ni göra mig mycket glad och lättad. Känner mig och är extremt ny på det här området.

Tack på förhand kära vänner!

0 svar

 1. Gör ballongdjur! Inte alls så svårt faktiskt o väääldigt uppskattat. Men provblås nån ballong innan kalaset, vissa såna ballonger har rätt kass kvalitet…

 2. Jag har hört mycket gott om ’alla balla kalas’-boken som inkluderar ett partykit, skriven av bla coola Isabell mcalliater. Finns på större ica-affärer och kostar runt sextio pix.

 3. Om du vill att B öppnar alla paket samtidigt, så alla ser vad hon får kan ni leka ”snurra flaskan”. Alla sätter sig i en ring och B snurrar flaskan. Den det pekar på får ge sitt paket. Då blir även de andra delaktiga i paketöppnandet och det blir lite spännande för alla.
  Fiskdamm är ju givet på kalas! Iaf om du frågar min fyraåring 😉 annars tycker jag du kan låta dem leka ”fritt”. De brukar styra upp det där hur bra som helst själva 🙂 Lycka till!

 4. Barn vill leka, hinner knappt äta på kalaset! Om du har fixat fika fiskdamm och ansiktsmålning så räcker det! Strunta i lekarna och baka inte en massa! Och lycka till! Annika

 5. Fri lek. Enkel hinderbana. Ficklampor att lysa med. Slime, går att göra själv googlar recept. Musik och fri kalasdans.

 6. Dansstopp fungerar alltid! Min flicka fyllde fyra för någon vecka sedan och bjöd 10 kompisar. Så med elva fyraåringar här hemma var aktiviteterna tvungna att vara planerade! När musiken stängdes av så skulle alla barn lägga sig på magen och hålla för ögonen. Jag lade sedan en filt över ett av barnen och sedan skulle de andra gissa vem som var gömd. Mycket populärt. Sedan dansades det vidare till nästa stopp.

 7. Skattjakt är kul! Först får barnen en lapp, på den står t.ex ”leta under skon i hallan” (plus en ritad teckning på en sko med pilar) i/under skon ligger nästa lapp med ledtråd etc tills dom tillsammans hittar skatten. Barnen letar tillsammans och brukar vara himla uppspelta. Hoppas ni får roligt/

 8. Jag säger också fri lek men att man skapar förutsättning för olik lekar. T.ex en hörna där barnen kan rita, en med pussel, en med klossar med mera så kan de självs välja vad de vill göra. Men fiskdamm är alltid uppskattat. Baka inte massa. Inga barnkalas som jag har haft har barnen varken ätit tårta eller kakor. Vaniljglass och strössel är det som i stort sett alla ätit och saft till det. Till mat känns korv och bröd som en rätt som går hem hos de allra flesta barn. Ett annat tips sätt ut en specifik tid t.ex 14-16 för då vet alla när det är dags att gå. Mysigt att planera första kalaset! Blir säkert kanonbra

 9. Istället för den klassiska godispåsen att ta med hem kan barnen få tillverka något själva. T.ex en ram (tänk Ikeas billiga trärena ramar) bunkra upp med glitter, färg, lim, tyg m.m och låt barnen dekorera ramen efter tycke å smak. Ta sedan ett kort på kreatören ihop med födelsedagsbarnet och printa ut från datorn! Tada! Ett fint minne!

 10. Fri lek och pysselbord med glitterpennor, färgpennor och playmais var en riktig hit på vårt 4-års kalas för några månader sedan.

 11. Min dotter fyllde fyra i februari när hon hade sitt kalas fick barnen leka av sig först, men sen märkte vi att de behövdes något mer ( kalaset höll på i två timmar) så då lekte vi först hunden och benet, sen dansstopp och kurragömma. Hunden och benet är väldigt enkelt så det kan nog en tvååring fixa om de finns någon vuxen som hjälper till, samma sak med kurragömma och dansstopp är ju inte så avancerat, vi stängde av musiken och barnen skulle kunna stå till och sen satte vi på musiken igen.

 12. Det är väldigt uppskattat att ha partytutor i fiskdammspåsen. Barnen älskar dem! Men det kan vara en god idé att i så fall ha fiskdammen precis innan kalaset är slut… 🙂

 13. Om hon gillar att leka typ affär så är min idé att låta henne ha ”korvkiosk” där de andra barnen får köpa av henne, så får hon stå i centrum också 🙂

 14. Jag tog bondgårdsdjur i en påse så fick barnen er och ett följa med mig i ett annat rum för att plocka ett djur. Tillsammans beskrev vi djuret med tre ord som sen barnet fick berätta för övriga barn. Det blir en gissningslek och alla får berätta/lyssna. Poppis!

 15. Ansiktsmålning låter ju super. Vi lekte sätta svans på katten och dottern fick själv måla en stor katt på en kartong. Sen klippte vi svansar och satte tejp på. Barnen gillade det och fnissade högt. Bra ide att låta dem sitta på golvet i kö så lugnar man ner dem lite (det kan behövas om det är äldre barn 🙂.
  Sen är mitt tips glass och olika strössel & såser. Köp glasstrutar och skopa kulor och låt dem strössla själva, en hit på dotterns kalas. Och ett kakfat med Ballerina/Singoalla på det.

 16. Ha, alla föräldrar gillar väl att få dela med sig av tips och vara lite storasyster:-). Jag har två barn i skolåldern och där är skattjakt givet + dansstop och hela havet stormar. Ibland har vi haft ”affär”, barnen får låtsaspengar som de kan köpa kex och dricka för. Min minsta blir 4 nästa år och ska också få ha sitt första kalas då. På fyraårskalasen brukade vi inte ha så mycket styrt, barnen brukar gilla att leka själva. En massa ballonger man kan leka med brukar räcka rätt långt, och så fiskdamm på slutet. Om det blir för stojigt kan det vara bra att ha något i bakfickan, t.ex. kurragömma eller kanske dans stop. Antar att ni ska fika också och det brukar ju ta en stund också. Mitt tips är att inte överplanera, det brukar bli bra ändå och man slipper hetsen.

 17. Mest fri lek, dansstopp samt se till att fiskdammen eller skattjakten (vi brukar skriva ut kort, tex ett foto på ett köksskåp…i skåpet ett foto på bokhyllan osv tills alla hittar sina påsar ) är allra sist, då blir ju alla små lite sockerchockade om det bjuds på godis och då är det skönt om de går hem sen;)

 18. Vad bra med så många tips! Ska ha kalas för min 3-åring på lördag så det här var ett perfekt tema 🙂 Här kommer mitt bästa kalastips som jag är uppvuxen med hemma, nämligen glasståget. Ta 2-3 plåtar och täck med folie, rada upp vanlig vanligglass (från paket, fyrkanter) som ett långt tåg. Skär ett paket på hälften och sätt längst fram så första vagnen blir till lok. Noblessechoklad blir hjul, chokladfingrar blir timmer (används även för att binda ihop vagnarna). Sen är det bara att sätta dit flaggor, ljus och lasta vagnar med olika sorters godis/strössel/frukt. Runt om tåget på plåtarna brukar vi fylla upp med kakor. Mycket uppskattat av både vuxna och barn, och det går väldigt snabbt och enkelt att fixa.

 19. Dansstopp är populärt (men drar upp tempot på barnen). Fri lek passar också. Undvik skattjakt, där man ska leta en lapp och på den få instruktioner var man ska leta nästa lapp. I alla fall i den här åldern. Min erfarenhet är att det blir ledsamt för de som inte lyckas hitta någon lapp, en del barn är snabbare och mer försigkomna. Däremot skattjakt där alla hittar varsin nyckel el varsitt mynt som är gömda och sedan får kvittera ut godispåse med nyckeln/myntet är lyckat. Ansiktsmålning och fejktatueringar är också poppis tror jag.

 20. Har inte läst tidigare kommentarer så det kanske blir en upprepning nu,
  När sonen fyllde 4 i somras hade jag gjort en skattjakt för barnen. De fick en lapp med en bild jag målat där första ledtråden fanns, de fick lista ut vart de skulle leta och på det stället fanns nästa ledtråd, sedan fortsatte det tills de till slut hittade ett stort kryss. Jag hade grävt ner en påse med godispåsar i sandlådan på gården. Det var uppskattat och barnen har pratat om det efteråt. När de är så pass små får man ju vara med och hålla lite koll så att alla barn får vara delaktiga och hänger med. Enkelt men roligt 🙂

 21. Jag jobbar på dagis och där förberedde vi morgondagens ’Hallo-viiin’- fest i dag. Ett roligt tips är att köpa plasthandskar, fyll dem med vatten, droppa i lite karamellfärg och lägg dem i frysen. Använd sedan ’händerna’ som is i ev. bål, perfekt på ett lagom läskigt sätt på ett Hallo-kalas och barnen tycker det är jättespännande!

 22. Dansstopp är en klassiker som aldrig är fel som andra säger. Vi brukade ha en godisskål och den som åkte ut fick ta en bit – så blev det inte lika deppigt för ”barn som har svårt att hantera ett nederlag”. Min kollega gjorde en spöktunnel när hans son hade kalas nyss. En tunnel byggdes i ett rum med hjälp av flyttkartonger, madrasser och filtar. Här och var fanns något ”läskigt” (typ en ficklampa som lyste rött och ett spöke som hängde, lite garnsom man fick i ansiktet. Ganska snällt med andra ord. I slutet av tunneln möttes man av en hand som räckte fram godispåse (mamman). Det blev tydligen succé och det kröps friskt i tunneln resten av kalaset även utan godispåse.

 23. -Pysselbord är poppis! Satsa på två rejälare pyssel
  – Att få vara glassgubbe har varit poppis för mina barn. Bygger på att man väljer glass istället för tårta (min erfarenhet är att de flesta gillar glass bättre)Bonnie få stå och servera kompisarna olika smaker, strössel, maränger, såser, frukt, flaggor eller vad man nu väljer.
  – Lekstationer är bra! Lägg på förhand fram ett par stationer på olika ställen i huset. Då åker inte alla leksaker i rummet ut i en enda röra och man sprider barnen lite vilket ger ett lugnare kalas. Ex på stationer kan vara, lego, en dockhörna osv
  – Hela havet stormar fast baklänges! När barnen är så små tycker jag inte att man ska ha lekar där någon åker ut och då är detta perfekt. Ställ stolar ien ring lika många som antal barn. Sätt på musik så får de gå runt stolarna och sätta sig när musiken stoppar. Men istället för att den saom inte får en stol åker ut så tar man bort en stol,. Då måste barnen alltså DELA stolar. Det blir förstås roligare ju flerstolar som försvinner. Till sist: en stol och sju barn!! Brukar sluta med en skrattande hög.
  Lycka till med 4-års kalaset!
  /Helene

 24. Tricket är att inte ha för många eller för svåra aktiviteter! De ska gå att förklara superlätt. Vi har kört mycket dansstopp men istället för att barnen åker ut skall de stå på ett ben när musiken slutar, nästa gång hålla händerna på huvudet, ligga på mage osv. Ofta när de är så små räcker den leken och fiskdam eller skattjakt på slutet. Jag fick det rådet själv när mina var små, men följde det inte första gången 😉, men efter att ha ett helt kalas försökt fösa omkring barn i olika mer avancerade lekar, trots att de var mer intresserade av att leka med leksakerna i barnens rum, ändrade vi strategi. Det är liksom spännande nog, och de enkla kalasen har varit de absolut mest uppskattade av barnen. Det förändras ju i takt med att kidsen börjar skolan, så spara de mer avancerade lekarna tills dess 😉!

 25. Så små barn tycker inte jag behöver så mycket aktiviteter på ett kalas. Fika, fiskdamm och ansiktsmålning är mer än nog. Skulle de verkligen vilja göra mer är väl lite dans/disco lätt att ordna.

 26. Kul för ca 4 åringar är att snurra flaska, den som flaskan pekar på får hämta sitt paket på paketbordet och födelsedagsbarnet öppnar paketet! Funkar bra när det är det antal barn ni tänkt er på ert kalas !!

 27. Vi firade Cs 4-årsdag för några veckor sedan. Vi hade tänkt vara ute men vädret tillät inte det 🙁
  Först lek när alla anlände, sedan en sångsamling i ring. Bra för att lugna 11 st uppspelta 4- och 5-åringar.. Sedan var det tårta och dans-stopp. Avslutade med en klassisk fiskdamm.

  Svårast är att få alla involverade, och tips är att inte ha för många aktiviteter. De vill ju helst leka med födelsedagsbarnets leksaker, äta tårta och ha fiskdamm..

  Tips på fiskdammspåsar: cellofanpåsar från Panduro, roliga godisar t ex skum-jordgubbar, godishalsband etc och sedan häfta ihop med en färgad pappersbit så det ser roligt och personligt ut 🙂

 28. Jag hade kalas för första gången för min 4-åring i helgen och jag lät dem helt enkelt leka som de själva vill… Varför måste man ha så himla många aktiviteter?? Låt barnen leka och avsluta sedan det hela med klassisk fiskdamm. Fungerade utmärkt och alla var nöjda!!

 29. Dansstopp! Ungarna älskar det. När musiken spelas så ska man dansa, när den stoppas så ska dom frysa i steget. Den som rör sig åker ut.
  Hoppas ni får ett härlig kalas!

 30. Så här hade jag lagt upp kalaset:
  1. Ansiktsmålning
  2. Disco
  3. Varm korv
  4. Glass (olika smaker, strössel, toppings och annat smask, så barnen själv får bestämma) Många barn tycker inte om tårta, så min erfarenhet är att glass smäller högre.
  5. Kanske lite mer disco
  6. Fiskdamm
  7. Hemgång

 31. Vi hade skattjakt på sonens fyraårskalas. Vi var inte så många och åldrarna var 2,5-4,5 år. Jag skrev små lappar som jag låtsades var från en pirat och placerade ut i trädgården, funkar såklart inomhus oxå. Varje lapp var en ledtråd till var nästa låg och till slut var skatten var gömd. Skatten var godispåsarna. Mycket lyckat, de pratar om det än fast det var flera månader sedan!

 32. För att göra en sjysst bordsplacering (om barnen ska sitta vid bord och käka alltså) kan ni använda memorybrickor/bilder! Lägg ut den ena på tallriken och låt kompisarna ta varsin bricka/bild ur en ask. De får sedan hitta sitt par när de sätter sig. No fuzz!

 33. Är B i prinsess-tagen som många 4-åringar? Mitt bästa tips i så fall är ett glass-slott. Vaniljglass i halvliterspaket, 6 st. Ställ fyra på högkant så att de bildar slottets väggar och i varje hörn gör du ett torn. Tornet består av halvliterspaket delat på längden, så att de blir högre än väggarna. Ett ljus i varje torn = fyra ljus för fyra år. Och dekorera med gelehallon, maränger, strössel eller vad du vill. Googla så hittar du rätt avancerade slott, men det går att göra ett toppenslott på några minuter också

 34. Otroligt bra tips härinne!

  Jag har kört bordsplacering på några kalas, som blivit en liten snackis. När barnen kommer frå de en prick färg i pannan, eller ett klistermärke (alla måste ha olika märken). När det är dags att gå och fika/äta letar barnen upp sin plats: där har jag målat en prick (vit pappersdukk) eller klistrat märket. Temat med märket kan sedan följa med i t ex godispåsarna, där ligger ett likadant märke som man får med sig hem.
  Man kan också ha vit pappersduk och pennor på bordet, där ritar varje barn en teckning/bild till födelsedagsbarnet. Sedan efter festen klipper man ut bilden och samlar ihop någonstans. Lite tårtfläckar får man räkna med på alstren…

  Danssopp har många skrivit och det är verkligen bra och kul. Maxa lyckan genom att vara med själv och låta ytterligare en vuxen sköta musiken.
  Överhuvudtaget har de kalas där jag deltagit själv, lekt, jagat, knasat, pysslat, varit allra roligast för barnen. Det fanns ju inget roligare som barn än när de vuxna lekte med oss…

  Lycka till!
  Jag brukar satsa på lite godis, det är så stora påsar nuförtiden på kalas. Vi lägger hellre med en liten pryl, det brukar vara väldigt uppskattat.

 35. Hej hej! Då har du något kul att se fram emot, fyraårigas på kalas utgör ett härligt gäng 🙂. Några tips som har varit poppis på våra kalas. Inte för mycket fika, de har ändå inte ro att sitta och fika. Vi la en vit pappersduk på bordet och ställde fram muggar med kritor och färgpennor. Kul att få rita direkt på bordet! Hunden och benet och kurragömma har varit poppis. Så även fiskades när det första nappet för varje barn har varit busigt och tokigt, en blöja, napp, en strumpa etc. Lycka till och ha skoj!!

 36. Skriv din kommentar här!Mitt tips kommer kanske i senaste laget,eftersom inbjudningarna redan gått ut. Det handlar om antalet barn. En superbra tumregel är att bjuda så många barn som antalet år barnet fyller, fram till de fyller 7-8. De kalas vi gjort så har varit betydligt trevligare och mindre hysteriska än de större kalasen. Tänk också i förväg på vilken roll ev. medföljande småsyskon ska ha, ska de sitta vid kalasbordet eller med sin förälder vid ”kaffe”bordet. Lycka till!

 37. När min dotter fyllde 5 och hade kalas för kompisar, så klädde jag ett bord med vaxduk, bakade ett gäng muffins, köpte hem dekorationer och vispade lite grädde. Istället för tårta fick barnen dekorera sina egna muffins. Detta var väldigt uppskattat och lite annorlunda än på ”vanliga” kalas. Visst blev det kladd, men jag kan tycka att barn ska få kladda och det blev helt fantastiska kreationer. 🙂 som lek hade vi frys – slå på bandaren med musik, barnen dansar, slå av musiken och barnen ska frysa i exakt position. I vanliga fall är det dom som rör sig som åker ut, men vi körde den utan regeln och barnen tyckte att det var väldig roligt. Hoppas ni får ett toppenkalas!

 38. Dans stopp – är helt perfekt och så roligt.

  Alla barn ska dansa och hoppa runt till musik och när musiken tystnar ska dom stå helt stilla.. och en efter en åker dom (antagligen) ut och sist står vinnaren kvar 🙂

 39. Vi bjöd barnen på varmkorv, då vår sons 4 årskalas började runt lunchtid. Alla fick två st plast kronor när dom kom innanför dörren. En till att betala korven för och en för att spara till senare. I vardagsrummet hade vi byggt en liten korvkiosk dit dom fick gå för att handla. Dom tyckte det va jätte spännande, fick bestämma själv vad som skulle va på och så vidare, alla barn ville ha mer korv (men den va gratis, inge lossas pengar behövdes). Sen lekte barnen själva, dom är så små och lyssna på regler för olika aktiviteter fungerade inte, tyckte vi. Självlek, tårta, surr och massa tjo och tjim.
  Sen när barnen skulle gå hem, va dom ju tvugna att använda den andra pengen, naturligtvis, och vips så hade korvkiosken i vardagsrummet bytts ut till godiskiosk med lite andra skyltar. Alla barn fick med sig en strut med lösgodis hem och välja en ballong att ta med, slutet tyckte nog de flesta var bäst, inkl vi föräldrar 🙂

 40. Vi brukar ha små tipsrundor som såklart är anpassade till barnens ålder, har tre barn mellan 0-8 år. Vi började när äldsta dottern var fyra och hade då c 8- 10 frågor där svaren och frågan var både bild och text. Typ vad heter mamma Mus sura kråkvän? Bild på mamma mu och sen tre bilder och namn på olika figurer. En vuxen måste ju läsa men barnen känner ju igen figurerna. Sen behöver de ju inte ha ett papper att skriva på om de inte vill. Om man vill kan man ha skattjakt i kombi med tipsrunda, att de får godis i slutet ellet att varje svar leder dom lite närmare skatten i form av en ledtråd. Barnen brukar i alla fall tycka det är jättekul. När de är äldre kan man sen ha svårare tipsrundor.

 41. 2 uppskattade lekar vi gjorde på vår 4 årings kalas, var skattjakt (han hade tema pirat) de fick en närbild på någon möbel som skattkarta, sen skulle de fundera ut var den var, där hittade de en piratlapp och en ny karta/foto, på nästa ställe låg det stenar och en ny ledtråd osv till själva godispåsen. En uppskattad grej var att vi ställde fram tårtan som vi bara klätt med grädde, sedan hade vi bananskivor, M&Ms, massa olika strössel och andra godisar och barnen fick garnera tårtan. Sedan spritsade jag på lite extra grädde för att den skulle se lite piffig ut även i våra vuxenögon.

 42. Mumie! Vi delade in barnen i två lag med varsin toapappersrulle. Sen fick de välja om ett barn ville bli mumie annars ställde en vuxen upp. Sen skulle man ta toapappersrullen och linda in personen som en mumie. Hela rullen skulle användas. När det var klart gick mumisarna runt o ’skrämdes’ lite. Sen slängdes allt papper upp i luften och lektes med till allas förtjusning. Billigt, kul (vilket barn har inte velat dra ut en hel rulle ngn gång) och hyfsat lättstädat faktiskt.

 43. Barnen kan få göra sin egna pizza, det fixR de när de är fyra och tycker det
  r irkul. Dvs ni har färdiga små bottnar på plåtar och massa gotte att lägga på i skålar – tvätta händerns, sedan gå loss med pizzatoppinhen! Istället för fiskefamm: skattjakt, som du kan döpa om till ngt halloweenigt. Men en karta är lite klurigt när man är fyra då jag gjorde istället så att barnen fick en bild på ex en tvättmaskin (gjorde det enkelt för mig, snvände reklampost! Barnen är inte så känsliga med estetiken utan tycker bara att det är skoj!) så gixk de till tvättmaskinen, i den g en ny lapp på micron, i micron hittade de nästa lapp på en spjälsng…kuta upp t brorsans spjälsäng osv tills de tillslut hottade skatterna, godispåsarna på ngt skojigt ställe! De ÄLSKADE det!

 44. Vi gjorde det lätt för oss när vi hade kalas för vår tjej, vi bor på lantbruk så när ungarna kom så fick dom hoppa upp på släpet till vår lilla trädgårdstraktor. undertiden som mannen körde in dom i grishagen och hästhagen och lät barnen mata djuren ifrån vagnen så startade jag elden i vår cementring på grillplatsen som är intill lekplatsen så det var perfekt kol när rundan var klar. Då grillade vi korv och drack saft. när magarna var full så lektes det på lekplatsen och föräldrarna satt kvar och pratade och drack en kopp kaffe. när barnen började bli lite kall och trött (1 maj i norrland) så gick vi in och där hade jag förberett en pinata där ungarna fick dra i varsit snöre alla på en gång, ut ramlade varsin liten påse med några godbitar, ett litet musikinstrument i plast och en liten leksak. Inget avancerat kalas alls och ungarna vart störtnöjd av vad jag förstod på föräldrarna =)

 45. Hej. Då jag ser att ni har en Tripp Trapp och kaos på bordet vill jag bara passa på att tipsa alla om att jag fick höra att man nu kan beställa Playtray-brickan till Stokke-stolen från Finland http://www.playtray.fi. Den är superpraktisk. Ha ett bra kalas också:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *