IMG_0937.JPG
Det fanns en tid när man tog studielån för glatta livet och frustade och himlade med ögonen åt den ocean av tid det skulle ta att betala tillbaka allt. Det var liksom helt oöverblickbart – man skulle säkert hinna bli… 35 eller nåt, ha ha ha – SÅ GAMMAL ALLTSÅ!

Igår gjorde jag det. Tog en oväntad inkomst från en bokroyalty och betalade av det sista året av skuldåterbetalning på ett bräde.
Nu känner jag mig fri. Men mest av allt gammal.

0 svar

 1. Haha, det är ju väldigt roligt för i min generation/vänskapskrets, dvs, vi som är födda i mitten/slutet av 80-talet och i någon mån även främst vänster-intellektuella, så är vi många som fortfarande tar lån eller precis börjar betala tillbaka. Hehe. Så jag vet inte riktigt, gammal vid 35 känns fantastiskt långt bort för mig iallafall! Jag vet att du var ironisk men jag hade nog också en tanke att när jag var 25 skulle jag ha allting klart., nu vid 29 känns barn, bostadsrätt och Svensson-liv fortfarande mycket mycket främmande. Detta kan dock bero på att jag inte bor i Sverige och storstadslivet ofta håller en ”ung” lite längre på gott och ont.

 2. Nu fick jag ju lite lätt ångest, jag fyller 32 i år och att jag ska ha betalat av min studieskuld om 4 år är tyvärr väääldigt orimligt… Om jag inte råkar vinna på lotto 🙂 50 är nog mer troligt.

 3. Alltid skönt att betala av sina skulder. Men jag tänker att just studielånet utgör en så pass liten del av de lån många har, och att ett avbetalat huslån t ex hade gjort så mycket mer för frihetskänslan. Som tur är har jag ännu inte gjort några lgh/husköp så studielånet är mitt enda lån.

  1. Ja, alltså det är ju rent ekonomiskt bäst att betala av alla sina andra lån först innan studielånet eftersom räntan är otroligt fördelaktig. Du tjänar på att amortera lgh-lån ist. Det är ju faktiskt bättre att ta hela studielånet och använda som insats i lgh exempelvis, mkt bättre ränta än ett blancolån om man inte har cash. Så stressa inte ni som har studielån kvar! Det är inget ”dåligt” lån.

 4. Jag slogs av hur olika våra referenser kring pengar kan bli. När jag pluggade tyckte man att en sommarjobbslön på 17.000:- var svinmycket pengar och att CSN skulden på över 200 lakan var rena mount everest. Nu när jag egentligen bara jobbat drygt tre år sedan examen inser jag att tack vare min sparsamma sida och ok lön så skulle jag kunna betala av hela CSN ganska snart. Men då hade jag använt upp varenda sparat korvöre och det känns dumt!

 5. Så skönt, det är nog det lån som jag också skulle betala tillbaka på ett bräde om jag hade råd.
  På nåt känns det som att man betalar av för ett liv som man inte lever nu.

 6. Herregud! det var väl inget jättelån antar jag el pluggade du länge? Själv pluggade jag totalt 5 1/2 år inkl ett dyrare år i London. Blev iaf jurist till slut. Och över 400 000kr i skuld. MEN – med gamla systemet betalar man bara Max 4% av min årliga inkomst, vilket ibland knappt är ngt som tex när jag varit föräldraledig. Så nu är jag 40 och har va 300 000kr kvar…suck. Fast har ju huslån också och känns lite som på låtsaspengar alltihop. Tjänar bra nu iaf och betalningstakten ökar & maken får också chippa in lite tror jag. Han har lyckats betala av sin skuld tack vare höga inkomster och eftersom jag förlorat mer på föräldraledighet är det inte mer än rätt tycker jag.
  Grattis iaf Cissan – härligt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *