Skönhetskedjan Kicks har gjort en gjort en undersökning bland 8000 kvinnor och män som bland annat tagit fasta på att en tredjedel av alla kvinnor bara kan tänka sig att visa sig osminkade hemma. En tredjedel av oss brudar vill alltså inte gå utanför dörren utan make up. Vad säger ni om det? Själv tycker jag att det låter helt sjukt, klart som fan man måste kunna visa sig bland folk utan smink. Eller? Är det inte att göra sin värld betydligt mindre fri om man känner att man inte kan vistas bland andra osminkad?

Själv sminkar jag mig i och för sig nästan varje dag. Men det är inget måste. Ibland, som idag och nästan alltid på helgerna så struntar jag i det. Eller så kanske jag sminkar mig litegrann med bara en fjutt rouge på kinderna.

Den här bilden är tagen när jag just upptäckt kajalen och fortfarande hade ork att kleta dit den varje dag.

Jag har nog aldrig varit så där värst sminkig av mig. Jag brukar hålla mig till foundation (på vintern) rouge och mascara. Jag hade i och för sig en kajal-period nyligen, men oftast är jag för slö för att hålla på och dutta. Eller slö förresten. Jag är bara så sjukt kass på att sminka mig så jag brukar inse mitt eget bästa och låta bli.

Men skit i det nu. Vad säger ni? Kan ni tänka er att gå hemifrån utan smink? Om inte, varför då?

0 svar

 1. Jag kan gå ut utan smink men gör det helst inte. Helst vill jag åtminstone ha lite foundation och puder eftersom jag inte har så fin hy (kvisslig, ojämn) så det känns bättre att jämna till den lite. Till vardags kör jag utöver basen lite mascara, rouge och nåt på läpparna sen är det klart!

 2. alltsa..Förlat mig men..Vilka idioter!! Hur kan man tänka sig att stanna hemma bara för att man har ingen smink pa sig?? helt sjukt! sjalv sminker jag mig bara när jag gar ut typ herlgerna eller nat speciel tillfälle…Aldrig för att jobba eller ga ut och shoppa mat pa ICA…Det later ju löjligt! Min kille alkar mig utan smink..och framfor allt tycker jag att jag ser sjukt bra ut utan det. Förstar inte varför folk är sa jävla scared att visa sig som man är egentligen!fattar inte… Och en annan sak: för att sminka sig maste man lära sig vad är det som passar oss bäst…by the way.
  ps: Cecilia, visa lite din ny garden!

 3. jag som är rödlätt ser rätt glåmig ut utan smink. hyn är ljus och genomskinlig vilket gör att jag har mörka ringar under ögonen (även om jag är utvilad), medan ögonfransar och bryn är så ljusa att de knappt syns. du kan vara glad att du är mörk och bara behöver dutta på lite rouge för att se fräsch ut 🙂 tjockbågade glasögon funkar annars bra för oss blekisar som inte orkar dutta med mascaran på morgonen. de ger ansiktet karaktär och döljer de mörka ringarna.

 4. jag trivs bäst utan smink så att jag kan gnugga och klia i ansikte och ögon utan att oroa mig för att smeta ut saker. trivs inte med en massa kladd i fejjat. ibland festar jag till det med lite mascara och sådär men oftast kör jag utan.

 5. Jag sminkar mig alltid när jag ska jobba, men kan gå på stan, handla o träffa kompisar utan smink utan problem. På sommaren sminkar jag mig ytterst lite, övriga årstider blir det lite mer concealer och puder. Rouge o mascara är mina bästa vänner. Sen jag fick barn för nio månader sen har jag använt concealer väldigt ofta för jag ser så trött ut utan. Tycker lite synd om alla som inte kan gå ut utan smink. Måste vara jobbigt.

 6. Jag sminkar mig så gott som varje dag, men de e mest för att jag e så otroligt ljus(läs kritvit), både ögonbryn och fransar är genomskinliga och jag tål inte färg så jag kan inte färga. Går jag ut utan ser jag antingen sjuk ut eller som ett spöke. Min käre far var albino och jag här väll ärv de mesta av pigmentsanlagen efter honom tyvärr=/

 7. Jag är en av de som inte går utanför dörren utan att ha sminkat mig! De må låta löjligt för alla er andra, och det är ju tyvärr alltid lätt att döma det vi inte själva förstår, men jag har svår vuxenacne (rosacea). Jag inser att jag säkert ser utslagen mer än andra som ser på mig, men det är fruktansvärt knäckande att behöva gå ut bland folk och aldrig känna sig vacker, utan känna sig som något monster med bölder i hela ansiktet.
  Har provat så gott som alla behandlingar som finns, men i mitt fall är det bara antibiotika som hjälper. Men då fick jag valet att äta antibiotika för rosacean och riskera bli resistent, eller låta bli antibiotika och inte bli resistent. Då väljer jag hellre smink – och sen får folk tycka att jag är löjlig som sminkar mig för att gå och köpa en liter mjölk. Men jag mår i vart fall lite bättre angående mig själv och mitt utseende då!

 8. Glorifierar vi graviditeter och förlossningar?

  Angående smink, jag går nästan alltid utan smink, känns bäst så. och särskilt nu på sommaren när svetten lackar och man vill vara brun!

 9. Hej!

  Jag och en kompis ska på måndag åka till Stockholm med bil och skulle behöva din hjälp..

  Vi hade tänkt oss att besöka Barkaby outlet, eller är det bara skit?

  Sedan hade vi tänkt att besöka nåt stort köpcenter, galleria som har allt ifrån glammiga märkesbutiker till de vanliga kedjorna.
  Det måste vara ganska lätt att parkera och hitta, trots gps 😉
  Varierade matställen

  Har hört om nacka forum men det kanske bara är skit?!

  Tacksam för all hjälp!

  Många kramar!

 10. Nuförtiden ( fyller snart 30!) använder jag sällan smink på lediga dagar men ska jag till jobbet så piffar jag gärna till mig lite.
  När jag var yngre så gick jag ALDRIG utanför dörren utan smink. Det har så mycket att göra med säkerhet tror jag. Att känna att man duger som man är och det kanske inte är så lätt när man är 15-16 år, i alla fall inte för mig.

 11. Självklart måste man kunna gå utan smink. Visst förstår jag att man kan vilja sminka bort fläckar eller annat och att man känner sig finare med lite smink men jag tycker nästan alltid att tjejer utan eller med väldigt diskret make up är finast.

  Själv har jag nästan aldrig smink, när jag jobbar har jag en foundation som är en hudvårdsprodukt med lite färg, lite rouge och gloss, när det är fest lägger jag till maskara. Hur töntigt det än låter så är faktiskt en bra självkänsla och glädje den bästa make upen 🙂

 12. Jag tycker det här är väldigt spännande att diskutera. Jag är snart 28 år och har aldrig varit någon sminkjunkie. Jag började inte sminka mig varje dag på högstadiet som alla kompisarna gjorde och efter den ”dåliga” starten har jag aldrig kommit igång ordentligt.
  Jag orkar inte prioritera smink på vardagar, även om jag går till jobbet. Däremot tycker jag att det är roligt att sminka mig inför fester och grejer. Sminkar man sig sällan så känner man sig väldigt snygg när man väl gör det!
  Tack för en bra blogg 🙂

 13. Skriv din kommentar här!Jag sminkar mig istort sett varje dag (mascara ibland ögonskugga) för jag har ett i övrigt väldigt oglamoröst jobb!) men på fritiden då jag kan kräma på min klädsel lite , då brukar jag gå utan (vet inte om det syns så stor skillnad!)

 14. Idiot för att man inte går ut utan smink? Hm, lite väl hårda ord men det får stå för den som skrev det. Hur som helst, jag har lidit av acne sedan jag var tolv år gammal, och trots en roaccutanbehandling så är den tillbaka igen delvis. Det är verkligen inte kul att känna sig som ett monster med stora, bultande utslag i hela fejjan, så som jag kände mig i tonåren och 20 + innan jag fick hjälp (måste troligen äta roaccutan igen för att bli av med allt, nu är jag 25). Sminket var det som räddade mig och fick mig att fungera hyfsat i sociala sammanhang under den jobbigaste perioden. Dock blev det för mycket till slut, och jag klarade inte av att gå till skolan och hoppade av gymnasiet ett tag för att jag mådde så dåligt över min hy och drabbades därför av allvarliga stressymptom. Jag gick upp vid halv fem på morgonen för att sedan sitta i två timmar för att försöka dölja acnen. Jag grät mig till sömns, hade ont i kinderna på grund av acnen och kunde inte ens ligga med kinden mot kudden. Jag visste inte att jag kunde få hjälp och önskar att någon hade berättat det för mig, eller att läkaren hade tagit mina problem på allvar istället för att vifta bort det med orden ”det försvinner med åren”(vilket det ännu inte har gjort helt och absolut inte skulle ha gjort utan medicinering!)… Den som inte har varit med om det borde inte uttala sig, för tro mig, det är ett helvete. Däremot har jag kunnat gå utan smink när jag har haft mina bra perioder och ätit medicin för acnen, men som sagt, acne är inget man vill visa upp direkt och man känner sig sååå hemsk och onormal när man jämför sig med klasskompisars jämna, lena och perfekta ansikten. Ni som aldrig har haft problem med acne, var tacksamma för det kan verkligen stjälpa allt vad självkänsla heter, även om det inte borde vara så… för mig förstörde den så många år. Tack och lov finns det hjälp att få om man bara går till en hudläkare och står på sig, jag rekomenderar roaccutan starkt till den som försökt med allt!

 15. Jag håller med Elina.
  Vet precis hur det är! Längtar sååå till den dagen (om den någonsin kommer) då man kan gå ut utan att man måste ha smink på sig. Det är verkligen ett helvete att inte kunna det….

  Ni som kan gå ut utan smink vet inte hur lyckligt lottade ni är….faktiskt

 16. Det var värst vad många har ursäkter! Jag är 35 år, tre barn och en man, jag är mammaledig nu men jag sminkar mig varje dag även på helgerna och försöker att alltid klä mig snyggt även om jag bara är hemma. Jag vill se snygg ut när jag ser mig i spegeln och även för min man och mina kompisar. Är det bara jag som erkänner det eller är det ”fult” att bry sig om sitt utseende?

 17. Jag låter bli att sminka mig och fixa håret om jag är ledig och hemma en dag. Jag går ut med hunden, visar mig för min man utan problem, men jag ser mig helst inte i spegeln och stämmer inte träff med någon eller går till affären. Jag är röd runt ögonen och på näsan och ser på riktigt ut som jag är sjuk om jag inte har foundation och concealer. Mascara, läppstift mm struntar jag dock alltid i till vardags. Jag sminkar mig alltså för att se osminkad och frisk ut. Lite jobbigt och synd, men det känns bäst så.

 18. Jag har svårt att gå ut om jag inte har sminkat mig. På ett sätt önskar jag att jag kunde det, men för mig har det att göra med självförtroendet, jag känner mig inte så snygg utan. Jag har oftast inte så mycket men jag tycker att det är skönt att det får mig att tycka att jag är snygg. Alltid bra att känna sig bra.

 19. Jag lider med dig Elina!
  Jag har till och fran lidigt av akne oxa..blev mycket battre nar jag borjade med p-pillret Yasmin. Yasmin fungerar bade for akne och some preventivmedel 🙂 Men nu har jag slutat med p-pillret o givetvis har aknen delvis kommit tillbaka. Och med det mer smink..

  Med p-pillret var det underbart!! Anvande knappt smink alls..sa ni som har fin hud vet verkligen inte hur det kan vara..Det e ungefar som folk lider av overvikt..Man kanner sig oattraktiv o ful.. 🙁 Sarskilt tuffast e det saklart i skolan..

 20. Tina, tack för tipset! Jag har faktiskt funderat på att byta p-piller då jag har hört att det ska finnas sådana som är bra för huden, som Diane och nu Yasmin. Får hoppas att det blir bättre, har inte lika mycket acne längre så jag tror mycket väl att det kan fungera:-D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *