Internationella Flickdagen

[youtubeplay id=”NkByjueKwvE” size=”medium”]

Idag firas för första gången sedan instiftan i december förra året Internationella Flickdagen, en av FN:s internationella dagar. Dagen syftar till att  lyfta fram flickor och flickors situation världen över.

Jag har två flickor. Två barn. Och det betyder inte bara att jag sedan den dagen de föddes älskat någon mer än jag trodde var möjligt, men också att jag sedan dess lever parallellt med en ständig oro. Det är väl så det ofrånkomligen är att vara förälder. Man är plågsamt sårbar, alltid rädd. Och jag tänker ofta på vad jag kan göra för att mina tjejer ska ha bästa möjliga förutsättningar att klara sig i en värld där det kommer att ställas extrema krav och förväntningar på dem för att de är just flickor. Jag kan inte trolla bort patriarkala strukturer och sinnesjuka utseendeideal, jag kan inte fängsla alla våldtäktsmän och fula gubbar, inte radera dem som kommer att vilja göra dem illa. Det enda jag kan göra är att peppra mina tjejer med så mycket kärlek och grundat självförtroende att de förhoppningsvis utvecklar självkänsla och vet sitt eget värde. Men även om jag nu skulle lyckas med detta finns det ju förstås inga garantier… för nåt egentligen.

Men mina flickor får mat, kärlek och har tak över huvudet. Så är det inte för alla. Stöd Plans arbete för Flickor världen över genom att sms:s FLICKA till 72910.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Plan Sverige

  Tack för ditt stöd Cecilia! Och för att du uppmärksammar Plans kamp i dag på flickdagen!

 2. Profilbild för à
  à

  klokt, jag har lite samma tankar. Har du läst om flickan Malala i Pakistan? Hon är en oerhört modig ung tjej, nu 14, som propagerade för alla flickors rätt till skolgång. För bara några dagar sen blev hon skjuten i huvudet av en taliban, som straff för att hon varit ”västvänlig” mm.

 3. Profilbild för m47
  m47

  På tal om flickor; vi fick se idag på ultraljudet att vi väntar en flicka till. Så himla underbart! <3

 4. Profilbild för Cecilia Blankens
  Cecilia Blankens

  M47: Åh! grattis! Jag har iofs inget att jämföra med, men det är så ljuvligt med två små systrar. Hälsa din man och gratulera också, och lilla S förstås!

 5. Profilbild för vännen
  vännen

  à: man ska vara försiktig med vad som står i media. och ”väst” är inget heligt land. I den här bloggen förespråkas kläder som objektifierar kvinnokroppen – en av många elaka former av kvinnoförtryck i paradiset väst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *