”Jag snubblade på mållinjen”

Jag fick det här mailet från en läsare. Det bränner som en liten kniv i hjärtat när jag tänker på henne eftersom jag själv har två barn som jag älskar så ofattbart mycket och det gör liksom att jag vet så jävla väl vad jag hade kunnat förlora. Men också för att jag har en kompis som jag tycker så mycket om och som varit med om samma sak. När hon gifte sig för tre år sedan var den lilla bebisen som föddes men inte levde med, så närvarande i allas tankar och i hjärtat hos bruden och brudgummen. Och kärleken till honom var lika stark som den jag kände för min första dotter som då var 1 och ett halvt år. Och allt det där var bland det vackraste och det sorgligaste  jag varit med om någonsin.

Så här skriver hon, läsaren, och ni som har kloka ord att dela med er av, gör gärna det:

”För tre månader sen låg jag på kvinnokliniken och fick 15 tabletter, allt för att avsluta den graviditet jag burit på i 22 veckor. Vår bebis var svårt sjuk och det var det enda alternativet om vi inte ville vänta och låta honom födas för att leva en dag, vecka, månad, kanske ett år med sitt trasiga inre.

Jag har levt ett spännande liv, bra jobb, fina vänner, roliga resor, många äventyr och en härlig familj. Den man jag levde med ett långt tag visade sig inte ha nog trots att han hade allt och lite till. En dag när jag var på konferens ringde han och frågade när jag skulle komma hem, det var egentligen en kontroll för att säkert kunna planera en date med den kollega han en månad tidigare inlett en affär med. 

Mitt i livet, i ett hus i förorten och i smyg redan läsandes mama bloggar rasade tillvaron och mitt liv efter 30 övergick till surfande i vänners ”back-up” lägenheter (de där man behåller när man flyttar ihop) och således började livet om lite.

Så träffade jag honom, herre gud, jag hade kunnat vänta 100 år till, bara det var just han som kom in i mitt liv. Första gången jag såg honom slog hjärtat volter och jag får fortfarande gåshud av välbehag när han pussar mig innan han går till jobbet. Han är världens finaste människa, omtänksam, söt, prestigelös och helt underbart ödmjuk. Man blir inte yngre så första året flyttade vi ihop i en fin stor bostad.

Med tiden mot oss så vet man aldrig det där med barn, det kan ta lång tid sa jag och så blev vi gravida på första försöket! Tre månader av illamående, soffliggande och oro för missfall. När vi äntligen kommit förbi magiska v.12 började sakta men säkert oron lägga sig. Jag jämförde mage med prinsessan Kate, vi skulle föda samma månad tillsammans med några av mina närmsta vänner.

Det kändes för bra för att vara sant, underbar kille och en bebis på väg. Det var det.

Allt började når vi gick på rutinultraljud. Barnmorskan trodde att bebisen låg fel, jag fick hoppa, dricka vatten, komma tillbaka senare. En vecka senare var vi på specialistavdelningen för fosterdiagnostik och fick beskedet att vi måste göra det hemska valet att avbryta vår graviditet eller chansa på att föda ett mycket, mycket sjukt barn. Vi gjorde tre parallella undersökningar hos tre olika läkare men alla hade samma dåliga nyheter att ge. Många tårar senare fattade vi det ofattbara beslutet att det var bäst att avbryta graviditeten.  Så sent i graviditeten måste beslutet beviljas av socialstyrelsen så en vecka gick jag med en sparkande bebis i magen medveten om att det skulle ta slut alldeles för tidigt.

Så en måndag i mars åkte vi till Karolinska sjukhuset och svalde det fördömda pillret, gick hem och väntade. På onsdagen packade vi väskan och åkte tillbaka. Under 16 timmar åt jag 15 cytotec tabletter och vid midnatt föddes han, så hel och fin på utsidan, så trasig inombords. Vi satt med honom en stund på natten men var tillslut tvungna att vila efter dagens påfrestningar och alla mediciner de proppat mig full med. På morgonen kom han in till oss igen så fin och prefekt, otroligt liten. Vi tittade, kramade, pussade och grät. Efter tre timmar lämnade vi honom, det värsta jag någonsin gjort.

Hemma igen rensade vi vårt liv från vårt kommande föräldraskap, isolerade oss från omgivningen och sörjde det som inte fick bli. Med tiden kom oron att fokuseras på min kropp som inte ville återhämta sig från vår lilla förlossning. Inte nog med att vi förlorade barnet, min kropp rasade i processen.

För två veckor sen kom han så äntligen till vår minneslund, mina vänner går på ultraljud och föräldrakurs, vi går till kyrkogården.

Vi lever på hoppet att det var en engångsföreteelse och att vi någon gång kommer att få ett friskt barn. Blir det inte så, då bearbetar vi tanken att livet kan vara fint även om man inte lyckas bli förälder, vi har ju i alla fall varandra.”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Lovisa
  Lovisa

  Åh, herregud… ALL styrka till dig som genomgått detta. Önskar dig och din man all lycka i framtiden. Kärlek!

 2. Profilbild för M
  M

  Det är så jävla hemskt rent ut sagt. Jag har också förlorat flera graviditeter, men aldrig så sent som du. Lider oerhört med dig och jag vill säga att hur ont det än gör och hur jäkla svårt det än är så behöver det inte innebära något ”högre”. Det är inte ert öde. Ert framtida barn kommer att vara så efterlängtat och älskat…
  Jag önskar er all lycka och styrka.

 3. Profilbild för Ulrica
  Ulrica

  Jag har inga ord alls, bara tårar som rinner ner för mina kinder <3

 4. Profilbild för Anna
  Anna

  Hej! I höstas var jag precis där du är nu. Jag kan inte förklara smärtan och det gör fortfarande ont i hela mig när jag tänker på allt jag gått igenom. Världen rasade och nu försöker vi bygga upp den igen. Ta all samtalshjälp du kan få och tvinga dig ut i vardagslivet igen, det är svårt och gör jävligt ont. Jag har också ett sorgefönster jag får öppna varje dag, men bara en begränsad tid, sedan måste jag leva. Du kommer att ta dig igenom detta och glöm inte att du är inte ensam! Kram

 5. Profilbild för Hanna J
  Hanna J

  Jag är inte mamma, har aldrig varit gravid, är inte där än. Men jag vill skicka en kram åtminstone. Min syster fick flera missfall innan hon fick en liten kille. Hoppas det blir bra för er med. Kram

 6. Profilbild för J
  J

  Det gör så jävla ont. Det har gått 2,5 år sedan jag var där du är. Jag har fått två friska, fina barn. Men inte en dag går förbi utan att jag tänker på honom. Varenda ord du skriver träffar mig rakt in i själen och jag hoppas ni finner er inre styrka. Styrkan att lära er leva med det som liksom aldrig blev. Minnena man aldrig fick. Kramarna man aldrig fick ge.

  Vi är så starka där inne i djupet. Vi tror vi ska gå sönder så hårt att vi aldrig mer kan lagas. Och vi blir aldrig hela igen, men det går att limma ihop bitarna rätt bra.

  Styrkekramar till er!

 7. Profilbild för Sussi
  Sussi

  Tiden mellan min sons död och min dotters födelse minns jag som en svartvit/grå suddig gegga av smärta och ångest. Ändå kan jag, nu när livet åter är i färg, se tillbaka på den tiden och känna mig stolt över hur jag kämpade. Och att jag vågade. Så mitt råd är – våga! Våga dröm, hoppas, kämpa, längta, sörj, gråt, älska. Det kommer inte vara enkelt, men en dag ska du se att livet åter är i färg, och att du kan klappa dig själv på axeln och veta att du är så mycket starkare än du någonsin trott. Oavsett vad som händer mellan nu och då. Önskar dig all styrka!

 8. Profilbild för Mini
  Mini

  Kära du!
  Vi har ett tidigt med tufft missfall, jag fick ta tabletter för att få ut det lilla livet som inte utvecklats och det var hemskt! Så på sätt och vis kan jag förstå, men ändå inte, men jag känner så mycket med dig, du är inte ensam!

  Tillåt dig att sörja!

  Det kanske inte känns så nu, men det kommer att bli bättre, kanske inte idag, kanske inte i morgon, men det kommer!

  Vi hade den oändliga turen att bli gravida ganska snabb igen och har idag två underbara pojkar. Vet du, jag tror att du kommer att få din egen skatt så småningom!

  Varma kramar

 9. Profilbild för Cc
  Cc

  Tårarna rann när jag läste detta. Väntar själv min första och kan inte föreställa mig att jag skulle kunna överleva något sådant.

  Jag hoppas så innerligt att ni får det kärleksbarn ni önskar – en jättekram till er!

 10. Profilbild för m47
  m47

  Jag skulle bara vilka säga vad klok DU är som skriver att ” … livet kan vara fint trots att man inte är förälder, vi har ju iaf varandra”. För det kan jag skriva under på. En fin och kärleksfull relation är fundamentet till ett lyckligt liv. Barn är mer grädde på moset om du förstår hur jag menar. Vi fick kämpa lite extra för våra döttrar. De kom till med hjälp av IVF. Det måste vara något med mig som inte är riktigt i balans… Min man är precis som han ska. Hur som helst är en IVFbehandling både psykiskt och fysiskt påfrestande. Man funderar – är det värt detta? Och med facit i hand kan jag säga JA. Det var värt åren av väntan. Det var värt alla månader, som blev till år, av besvikelse när mensen kom. Det var värt det misslyckade IVFförsöket. Det var värt allt – för att utan allt det där hade vi aldrig fått precis de två unika barn vi fick. Och OM vi aldrig fått dem skulle jag ändå haft ett rikt liv för min man är typ skräddarsydd åt mig, du vet sådär att man inser att han finns för att jag skulle hitta honom, och sån kärlek är unik i sig. Det du idag har räcker för att ha ett fantastiskt liv. Om ni sedan någon gång berikas med ett barn så kommer du känna att det var värt all skit just pga att du väntade på exakt just det barnet du håller i din famn. Lovar. Kram

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för fina ord, både till dig som skrivit texten ovan och till dig m47. Fy sjutton vad hårt livet kan vara ibland! Tårarna rann när jag läste och jag lider med dig som förlorat ert barn. Hoppas innerligt att ni får god hjälp att bearbeta sorgen och att ni ”tar igenom er” det ofattbara!

   Som vi har längtat och fortfarande längtar efter att få bli tre i vår familj men efter åratal av kämpande orkar min kropp snart inte mer; interfilitetsutredningar, provtagningar, inseminationer, IVF, och det enda som möter mig regelbundet är mens och enorm besvikelse.

   Skickar en stor styrkekram

 11. Profilbild för Soli
  Soli

  Sitter i ett annat land och läser det här och det gör så ont. Gick igenom samma sak för ca 1,5 år sedan. En abort i vecka 21 av en liten pojke som inte skulle klarat sig utanför mig. Alla planer, förhoppningar, drömmar. Inte en dag går förbi utan att jag tänker på honom. Sen dess har jag fått en ljuvlig frisk liten bebis-pojke, men jag kommer för alltid vara en tre-barns mamma som bara har två barn. Att bli som den jag var innan, kommer aldrig att hända …. och det är ok.

 12. Profilbild för Therese
  Therese

  Här sitter jag, vecka 40 i dag och tårarna forsar ner för kinderna. Livet kan vara så oerhört orättvist. Jag har själv kämpat länge för den bebis som snart kommer att födas och vet inte vad jag skulle göra om något hände hen. Jag skickar alla mina varmaste tankar till dig och hoppas att allt kommer att gå bra för er. Stora kramar.

 13. Profilbild för Linda
  Linda

  Ljus och kärlek!

 14. Profilbild för camilla
  camilla

  Jag var där för ett år sedan. Vecka 35, lyckligt ovetandes. Fyra dagars värkarbete och världens finaste pojke föddes. Han var sjuk, inget vi visste trots flera ultraljud. Han kämpade tappert i en månad och tog till sist sina sista andetag i mina armar. Livet raserades sekunden efter att han föddes. Jag har tvingats bygga upp mig bit för bit. Till min hjälp har jag bloggen. Stor kram
  http://www.omlivetefter.blogspot.se

 15. Profilbild för Pernilla
  Pernilla

  Så på pricken likt vår upplevelse förra året. Också jag fick fatta det ofattbara beslutet att avbryta graviditeten efter att det upptäckts att vår pojke var svårt sjuk under rutinultraljudet i vecka 20. Också jag gick med min bebis sparkande i magen och väntade på att socialstyrelsen skulle godkänna beslutet. Också jag kom till sjukhuset en måndag i mars och tog tabletten som skulle avsluta livet för vårt lilla barn. Också vår lilla pojke föddes i vecka 22, alldeles fin på utsidan men trasig på insidan. Jag var förberedd på traumat att föda fram vårt barn men var alldeles oförberedd på hur ohyggligt det skulle vara att lämna honom på sjukhuset. Det var verkligen som att trasas sönder inombords. Jag ville bli gravid igen så fort det bara gick. Det kändes som att det enda som kunde läka smärtan var att fylla min tomma kropp med ett nytt litet liv. Det tog sig direkt och 10 månader senare föddes en frisk liten pojke som nu är fem månader gammal. Det har varit ett oerhört tufft år känslomässigt och glädjen över vår underbara, glada och friska lilla bebis har blandats med sorgen över det barn som inte fick leva. Det har nog fortfarande inte gått en dag utan att jag tänkt på det som hänt. Jag tror att sorgen alltid kommer finnas där men den kommer allt mer sällan upp till ytan. Jag tror också att det har gjort mig till en mer ödmjuk människa. Kanske är det lättare att se och vara tacksam över allt det fina i livet, när man varit i den svartaste av världar. Jag är övertygad om att ni kommer få er bebislycka. All kärlek och styrka till er på vägen dit.

 16. Profilbild för Lia
  Lia

  Jag förlorade också mitt första barn i vecka 22. Jag förlorade honom p g a en infektion, GBS. Jag har därefter fått två fina friska pojkar, dock födda i vecka 33 båda! 🙂 Du finns i mina tankar! <3

 17. Profilbild för Emma Hå
  Emma Hå

  Om det är något som jag kan tänka mig är värre än att förlora sig barn, så måste det vara att aktivt tvingas välja bort sitt barn, för barnets skull. Vi jag att det skall dö eller leva ett kort och ovärdigt liv i konstant plåga? I teorin är valet lätt, men jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara att stå där själv. Mycket starkt av er alla som kommenterar och skriver.

  //Emma Hå – emmahas.se

 18. Profilbild för Jenny
  Jenny

  känner igen mig min syster genomled liknande förra året ang barn. Hon väntade tvillingar Alva och Alicia men hon fick problem, hål på hinnan och förlorade fostervatten så hon fick ta tabletter och förslösa dom. Så blev begravning förra året. Men väntar nu en liten en som förhoppningsvis ser dagens ljus om 3 veckor.

 19. Profilbild för Emelie Elisabeth

  salta tårar rinner ned för båda mina kinder just nu. det känns helt ofattbart att något så fruktansvärt och framför allt orättvist ens KAN och FÅR hända en människa som uppenbarligen är så god som man kan vara. jag kan inte annat än att känna medlidande, och jag hoppas för hennes (deras) skull att de någon gång ska få mer än ett välskapt barn som de kan få älska livet ut. starkt gjort att vilja publicera en så stark händelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *