Nu måste vi faktiskt snacka lite jul. Ett allvarligt julsnack, det är vad vi behöver. Ni som brukar läsa vet att jag de senaste åren gått från julhatare till svår julentusiast. Men eftersom jag är färsking på det här med seriöst julfireri är jag ju också i trial and error-fasen om ni hajar. Tidigare år har jag liksom spart mig. Hållt tillbaka allt det juliga för att inte skjuta ut mig för tidigt. Men i år följer jag min ruttade kompis Johannas råd: Ös på med julmax hela december, och städa undan allt innan nyår. Så hemma hos oss har granen stått pyntad en vecka, vi har en prydlig hög med redan inslagna julklappar, tomtar och skit har varit framställda sedan första advent (ja? Såklart. Säger kanske somliga. Men betänk att jag är ett oskrivet julblad. Jag provar mig fram här), och i helgen tänkte jag tvinga barnen att baka julgodis med mig. (Och här tar jag mycket tacksamt emot tips på favoritrecept. Knäck och ischoklad och sånt kan kvitta jag vill ha riktigt goda grejer. De där kokosprylarna lät ju otroligt smarriga Kristin, gjorde inte du någon härlig banan/choklad-fudge förra året också?)
En annan sak. Och det här bekänner jag samtidigt som jag ömsom skäms ömsom skrattar åt min egen tantighet: i denna julpsykos jag befinner mig har jag också sedan länge bestämt vad jag ska ha för julklänning. Har ni hört så dumt? Jag brukade fira tjurig jul i pyjamas, nu har jag julklänning som redan hänger redo och framtagen på sin galge. Vem är jag? Och vilket årtionde har jag mentalt hamnat i? Jag beter mig som om det vore Nobel-middag på intågande och jag var en av pristagarna.
Men det är ju för att jag gillar det så mycket. Och för att jag har så många ofirade jular att ta igen.
Och klänningen, en tunnstickad sak från Dagmar som ni hittar här är så värd att liksom få kröna själva kulmen av den här nya favorittiden på året.

20121213-231013.jpg
Så. Nu är det fritt fram att berätta hur töntig jag är.

0 svar

 1. Var utbytesstudent i USA för ett antal år sedan och min värdmamma gjorde ”oreo balls” till jul. Mina vänner började kalla dem för ”Jesus balls” pga pure deliciousness (blev också sjukt komiskt då jag bodde i en av USAs konservativaste stater, tex ca en i hela skolan som trodde på evolutionsteorin – dock nog bästa och mest lärorika året i mitt liv)
  MEN TILL SAKEN: krossa massa oreokakor, blanda med philadelphiaost till lagom konsistens. De ska gå att rulla till bra små bollar. Lägg sedan in i kylen så de stelnar lite och doppa sedan i antingen mörk choklad eller vit, ja alltså vilken choklad som helst (personligen tycker jag att vit blir godast) –> Jesus balls!

  God jul! Och skitsnygg klänning!

 2. Enklaste godiset som barnen gillar att vara med och göra; snöpuffar! Ta havrefras, rör runt dessa i massa smält choklad(ljus eller mörk) så de blir täckta, ner med hela kladdet i en stor plastpåse full med florsocker( låt det vara massa luft i som en ballong) och skaka, skaka! Klara snöpuffar. Man kan smaksätta chokladen med kanel, kardemumma el annat för juligare smak.

 3. Nejdå, inte töntigt alls, jag är också sådär julgalen! Något som skulle vara grymt vore ju om du ville tipsa om julkläder från de vanliga kedjorna för oss som har lagt alla pengar på klappar 😉

 4. Det är rätt svårt att göra julgodis med barn, kola och knäck kokar långsamt och blir farligt varmt. Ofta blir det tråkigt också om fixandet tar för lång tid.
  MEN! Smält choklad, det kan man ju tom göra i micron och ge ungarna varsin bytta m choklad sen har man russin och nötter och rispuffar om man vill va nästan nyttig eller så kör man all in med minimarshmallows, dumlekolor och salt nöt( eller salta popcornkärnor för nötallergikern) och så får barnen blanda och röra själva och lägga i form sen bara in i kylen låt stelna, skär i bitar.
  Mandelmassa som man gömmer en bit nougat i, rullar till en boll och doppar i choklad( mozartkula) kan också gå hem för lite äldre och pyssligare barn.
  Lycka till!

 5. Inte det minsta töntigt eller tantigt! Jag älskar julklänning och börjar tänka på vilken jag ska ha på mig redan när hösten kommer.
  Fantastisk fin julklänning du valt!

  Hedda: ”Jesus Balls” 🙂 Roligaste julgodiset EVER!!!!! Kommer absolut finnas med på ”gottebordet” i år.

 6. är väl härligt att ”reclaima” en så för många stressande och ångestfylld högtid och istället visa våra barn att det faktiskt går att njuta, mysa och få tindra med ögonen vid jul. att göra om och göra rätt!
  själv är jag oxå ”nybliven” jul-knarkare. sen barnen kom har det blivit allt viktigare att de får ta del av högtider och kulturella saker på ett skönt och avslappnat sätt. det skall vara roligt att vara människa! 🙂
  hos oss är det jul i hela december, med så mkt eller lite pynt/must/peppisar/tomtar/ you name it vi bara vill (oftast helt hard core) sen granen ut direkt på det nya året.
  därtill lite blandat med karl-bertil jonsson-tänk såväl som kyrkokonserter och visa hela spektrumet av julens budskap som iaf jag kokar ner till kärlek, värme och gemenskap – oavsett om det handlar om religion eller sug att shoppa en bra pryl till ngn man älskar. 😉
  så en förbannat G*O*D J*U*L önskar jag dig ditt och dina från München!

 7. Hej,
  Du skulle inte vilja någon gång dela med dig om hur du gjorde både praktiskt och mentalt för att komma i denna härliga stämning kring jul. För dig kanske det var helt okomplicerat, men för mig och för många som har lite halvtråkiga minnen från jular lever i drömmen om att bryta och skapa något eget. Jag lyckas inte få min man att förstå min enorma längtan efter egna traditioner. Hur har ni det? Träffar ni alla med tanke på skilda föräldrar, släktingar på annan ort etc? Jag är jättenyfiken på att höra andras erfarenheter vad gäller jul och att bryta mönstret!

 8. Hej!!! Men du är inte du en popcorn-älskare?! Då måste dessa göras: poppa popcorn rör sedan runt de osaltade popcornen i smält blockchoklad (eller annan choklad om så önskas). Lägg upp i formar låt sedan stå svalt. God jul!!

 9. Inte alls töntigt! Tycker det låter superhärligt och jag tror att dina fina döttrar kommer få många fina minnen från sina underbara barndomsjular.

  Har ett väldigt enkelt men ack så gott julgodis som jag brukar göra. Polkabräck
  Ingredienser:
  1 dl polkagrisar
  300 g vit choklad
  2 msk kokos
  rivet skal av en 1/2 citron

  1. Krossa polkagrisarna
  2. Bryt chokladen i bitar och smällt i micro eller vattenbad
  3. Blanda ner polkagrisar, kokos och citronskalet i chokladen.
  4. Bred ut smeten på bakplåtspapper
  5. Låt kallna och bryt sedan i bitar
  Superenkelt och tror att det kan passa om man vill julpyssla med sina små.

 10. Helt normalt att planera sin julaftonsoutfit. Det har jag gjort i alla år. Det är liksom min julklapp till mig själv 🙂 I år blir det någon form av gravidklänning. Lite svårt att känna sig fin som gravid, känner mig som en barbapapa; allt är mjukt och bulligt.

 11. …eller så är du alldeles, alldeles underbar!! Tack för en fantastiskt bra blogg, du verkar vara en riktig sköning! 🙂

 12. Det låter ju urhärligt! Själv har jag nästan lite ångest över att vi inte julpyntat mer än vi gjort, här är det adventsljusstakar, adventsstjärnor, julblommor, några tomtar och en liten (plast)gran på lillens rum som kommit upp. Någon riktig gran kan vi tyvärr inte ha, vi åker bort på onsdag och kommer inte hem förrän i januari, känns ju sådär kul att komma hem till en barrlös gran ;p och jag vet ju med mig själv att efter nyår vill jag väck med julsakerna och göra nytt, så det är väl ingen mening att plocka fram så mkt när man ändå inte får njuta av förrän det är för sent. Julklapparna är iaf inhandlade, men någon juloutfit har jag inte hittat än. Din klänning var ursnygg, men förmodligen för dyr för min budget. Det ÄR roligt med jul, särskilt när man har barn. Det här är faktiskt första året som jag längtat efter jul sen jag själv var liten, förra julen var ju lillen bara drygt 1 år, men nu är han snart 2,5 och fullt medveten om vad jul, jultomten och paket är 😉

 13. Härligt att du blivit jultoka, välkommen till oss! 😉 Jag har idag köpt min juloutfit och är löjligt nöjd.
  Tror att när man blir förälder får en annan inställning till jul och familjefiranden. Ligger i hormonenra eller nått sånt.
  Bra att du maxar julen, den är ju bara en gång per år. Trots att jag betitlas som julproffs så ligger jag lågt med pyntet. Vill suga lite på karamellen. granen åker upp nästa vecka, men pyntet står redo på köksbänken.

 14. Åh, den där klänningen har jag spanat på! Hur är den i storleken Cecilia? Den perfekta julaftonsklänningen 🙂 Här har du en till jul/advenstsnörd!!

 15. Du skriver så skönt om ”tjurig i pyamas” och nu köper man julklänning. Hej, det där är jag med. Jag shoppade loss i House of Lolas julkalender igår och ska ha en superhärlig klänning i rött och rosa och en fin plyschkofta i rött.

 16. Det är alltid rätt att ha en klänning till alla tillfällen! Älskar den Dagmar-klänningen! Själv har jag hittat en från Fifth Av. Shoe Repair, som är fantastisk. Passar både till jul och nyår 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *