Känslan av att föda barn

Halvdygnsgammal bebis och 38-årig pappa på BB.

I lördags när vi var på Gröna Lund smet jag och min syrra Karin iväg från barnkarusellandet och drack en bärs i solen. Vi började snacka förlossningar. Som killar och deras lumparhistorier, såna är vi ladies med det där med att föda barn, eller hur?

Jag har alltid stört mig något enormt när folk beskrivit sin förlossning som ”häftig”. Innan jag fick barn; eftersom jag själv var fullkomligt vettskrämd provocerades jag av någon anledning när folk gick omkring och babblade obekymrat om sina ”häftiga” förlossningar till höger och vänster. Själv fick jag dödsångest vid blotta tanken på att trycka ut en levande människa ur muffen, och tyckte att de där ”häftigt med förlossning”-typerna bagatelliserade min rädsla. Även om de såklart inte gjorde det medvetet. Efter Bonnie hade jag inte ändrat uppfattning. Nog för att det var en rätt maxad upplevelse att föda barn, men ”häftigt” var det då rakt inte (och då vill jag poängtera att det alltså är själva födandet vi snackar om här, att träffa bebisen för första gången har jag aldrig tvivlat på eller känt annat än att det är en satans häftig upplevelse. Eller ja, häftig räcker kanske inte till här, typ det coolaste man kan vara med, är kanske en bättre beskrivning). Långsamt. Osäkert. Läskigt. Långtråkigt. Plågsamt. Jodå allt det där passade in på hur det kändes första gången, men den där ”häftiga” känslan upplevde jag inte alls. Men så när vi satt där i lördags och jag skulle börja berätta om hur det var när Rio föddes, letade jag febrilt i huvudet efter ett passande ord, och det enda vettiga som dök upp i skallen så här ett halvår senare var; ”häftigt”. Ett ännu bättre ord hade varit ”mäktigt”. Rio bestämde sig för att på allvar göra sig påmind sent en torsdagkväll, och sen gick det snabbt. Väldigt snabbt. När vi någon timme senare var inne på sjukhuset hade allt förjobb i princip redan gjorts, jag hade så gott som kroniska värkar och någon epidural eller annan bedövning hanns inte med. Jo, jag provade lustgas men märkte snabbt att det inte var något för mig. Och även om det innebar helvetes alla smärtor att inte få någon bedövning så var jag så otroligt mycket mer med den här gången. Med Bonnie låg jag i ett dygns total dvala, både fysisk och mental, innan hon till slut pluppade ut.  Med Rio slet jag som ett djur och kände liksom, var med alla sinnen ytterst medveten om – hur jag bit för bit, sekund för sekund födde mitt barn ut ur min kropp om ni hajar vad jag menar. Det fanns liksom bara jag och min kropp där och då och vi samarbetade ta mig fan som vi aldrig gjort förut. Nånsin. Vilket radarpar vi var. Och är. Sedan dess bör tilläggas. Och så lilla Rio då som gjorde sitt jobb alldeles galant på insidan. Jag säger inte att man inte kan känna så också med bedövning, men i mitt fall var det en väsentlig skillnad mellan första och andra gången. Och så kom hon ut vårt vackra lilla leende, och i samma sekund försvann all smärta och barnmorskan fångade upp henne – jag satt på en pall – och la det blodiga, varma, lilla byltet som luktade kött och människa i mina armar. Hon grät kort. Jättekort bara. Sen lade hon sig tillrätta i min famn och jag förhäxades av det nya livet och tittade på henne utan avbrott i säkert en timma innan jag lyckades slita mig och ta ett bett av mackan och dricka en klunk saft som någon vänlig själ ställt bredvid mig. Morgonen därpå blev Rio undersökt av läkaren. Hon låg naken på en kall plastvåg och läkaren bände i hennes höfter och klämde rätt ordentligt på kroppen för att se att allt var okej. Hon sa inte ett pip då heller, och doktorn konstaterade att vi hade att göra med ett ”synnerligen harmoniskt barn”. Och så har det varit sen dess. Hon är lugnet själv lilla Rio. Pappas tjej, pappas temperament. Men bråttom hade hon när hon skulle ut. Och häftigt var det. Man hatar ju lite när man måste inse hur fel man kan ha. Men en förlossning kan faktiskt vara häftig. Det vet jag nu.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Emma

  Haha, jag är fan livrädd för förlossningar. Fast det är klart, som 19 år tycker man kanske det. Men att det är häftigt? Väntar nog med att tycka det tills jag själv har varit med om en förlossning 😉

 2. Profilbild för Nina
  Nina

  Så himla roligt att du känner så!…

  Vet inte varför jag blir så deprimerad när det gäller mig själv,har haft två akutsnitt efter förlossningar som varat i 33 timmar båda…med komplikationer och infektioner som efterföljd.Skulle så gärna uppleva det där ”häftiga” som det pratas om..Jag är liksom inte alls vän med min kropp nu längre…Känner mig så himla förbannad på min usla kropp….Någon annan som har upplevt samma,hur går man vidare?Kram Cecilia,Tack för finaste bloggen! 🙂

 3. Profilbild för Johanna

  intressant läsning! Känner igen mig ganska mycket. Skulle också beskriva det som häftigt. Inte själva förlossningen, jo det är sjukt häftigt men framför allt känsla nefteråt. Vad man åstadkommit! MÄKTIGT är det enda jag har att säga om den känslan!

 4. Profilbild för Johanna

  Skriv din kommentar härintressant läsning! Känner igen mig ganska mycket. Skulle också beskriva det som häftigt. Inte själva förlossningen, jo det är sjukt häftigt men framför allt känsla nefteråt. Vad man åstadkommit! MÄKTIGT är det enda jag har att säga om den känslan! !

 5. Profilbild för Josefine
  Josefine

  Hej Cecilia.

  Ville bara säga Tack för en fin läsning 🙂.

  Jag ska själv föda mitt andra barn om cirka 2 veckor, och jag är dörädd 🙂. Har en dotter som snart fyller 3 år och den förlossningen var allt annat än häftig… Så jag hoppas verkligen att jag får samma känsla som du den här gången.

  Min dotter har dock sin pappas lugna norrländska humör och har alltid haft, så den här gången pluppar det väl ut en liten hulligan.

  Kram till dig.

 6. Profilbild för sarah

  bra skrivet cecilia, precis så var det när min kille kom till världen för snart 8 månader sedan, hann i princip in och instalera oss å förlossningen så var han på väg ut, utan bedövning. det var HÄFTIGT även om mina vänner utan barn bara fnyser när jag säger det!

 7. Profilbild för m47
  m47

  Cecilia, jag blir ändå inte övertygad. Min första och hittills enda förlossning var inge vidare ”häftig”. Mer ett trauma. När barnet flög ut som skjuten ur en kanon blev jag jättechockad. Kladdig och hal låg hon helt plötsligt där, för att sedan ryckas bort och jag kördes snabbt till operation. Flera timmar senare fick jag återse min lilla familj. Men då sov hon i sin balja och som förstagångsförälder vågade jag inte ta upp henne… Ingen kom och pysslade om mig eller oss. Utmattade somnade även jag & min man och vi 3 sov oavbrutet hela natten. Ingen visade något vad gäller amningen (som f.ö. var ett rent helvete och inte gick att få till). Morgonen efter förlossningen åkte vi hem, jag ville inte vara kvar. Upplevelsen blev totalt tvärtemot min bild över hur ”häftigt” det skulle vara att föda ett barn till världen. Trots denna tråkiga start är vi idag så tajta, så tajta. Och vår lilla 10 månaders tjej får ideligen kommentar om att det måste vara det mest harmoniska och glada barn de träffat. Så himla skönt att allt blev så bra för oss! Men, jag känner mig lite ”snuvad på konfekten” typ. Vill göra det igen på rätt sätt, på mitt sätt men vågar inte. Inte än iaf.

 8. Profilbild för Anna L
  Anna L

  Tack för ett mycket intressant och givande blogginlägg, vad fint att du är så öppen och personlig om hur du har känt och känner kring förlossning!
  Jag fick min dotter i oktober 2008 och kände att det var JÄTTEHÄFTIGT : ) Hoppas att inte någon känner sig provocerad, men jag minns att jag fortfarande låg i förlossningssängen med Astrid på mitt bröst och var helt fascinerad över hela upplevelsen och tänkte ”Wow, det här vill jag göra igen!” Det är kanske en slags instinkt i oss, att föröka oss, det här uråldriga, vi ska leva vidare, vårt arv ska gå vidare… eller?
  Jag är nu gravid i vecka 22 med bebis nr 2 och ser jättemycket fram emot förlossningen, hur galet det än låter. Kanske mest för att jag vet att förlossning = att få träffa sitt lilla barn snart, som man gått och väntat på. Kan hända att jag tror att det kommer att gå lättare än vad det det kanske kommer göra, men jag hade en snabb och enkel förlossning sett ur min barnmorskas perspektiv – och jag har ju hört att tvåan kommer ännu snabbare (och enklare?) Men så behöver det naturligtvis inte vara.
  Vad jag vill komma fram till i det här inlägget är att oavsett vilket, så är jag otroligt tacksam överhuvudtaget, att jag har kunnat bil gravid och få vår första flicka och nu den här bebisen! Jag är omgiven av vänner som har haft mycket svårt att bli gravida och som betalar massa pengar till provrörsbefruktning och då känner jag bara enorm tacksamhet över det jag har. Vilket gör mig lugnare inför förlossningen, jag är i goda händer och litar på personalen omkring mig på bb och litar på min kropp. Som du skriver Cecilia, så föder man ju fram barnet ur sin kropp och jobbar på som sjutton – det är något vi kvinnor får lita på – våra kroppar är fantastiska och vi får lyssna och känna efter vad vi klarar. Det är nog ofta mer än vad vi tror! : )

 9. Profilbild för jennie
  jennie

  T.A.C.K.
  Båda mina förlossningar var fantastiskt jävliga men samtidigt helt underbara. Måste nog kategorisera mina under mappen härliga ändå.♡

  Blev som sugen på en trea, när jag så här helt apropå fick läsa förlossnings-stories.

  J.

 10. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Just den där känslan du beskriver att man blir vän med sin kropp är helt fantastisk. Jag kände mig som ett gravt misslyckande efter min första förlossning, som i och för sig var normal, men jag fattade inte hur jag skulle krysta. Fånigt, men jag kände mig mindre värd som kvinna för att jag inte lyckades utan fick sprättas upp. Andra förlossningen däremot hade jag full koll (nu kommer skryt), jag sa till barnmorksan att det börjar nog om en halvtimma ungefär sen kommer det gå undan. Japp, precis så blev det. Vet inte var jag fick den insikten ifrån, barnmorskan var lika förvånad som jag.

 11. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Vad fint du skriver! Så ärligt och mänskligt. Vackert.

  Det som är det häftiga i upplevelsen är ju just det, att överkomma sina rädslor, att lita på kroppen och helt bara vara i stunden. Och på det få världens belöning, då man får hålla den man burit inom sig och undrat om så länge.

  Jag vet med mina förlossningar och mitt föräldraskap att jag har vuxit som människa. Jag har blivit mer trygg i mig själv och litar på min förmåga att klara utmaningar. Gått från att vara ganska ängsligt lagd till att vara relativt trygg i mig själv.

  Jag har kanske inte blivit en superkvinna, men det var den känslan på förlossningen, att nu kan jag klara vad som helst! Och det är ju häftigt.

 12. Profilbild för En mamma
  En mamma

  Min kropp är inte lämpad att föda ”normalt” och kommer aldrig få uppleva det alla pratar om som häftigt. Blir i allmänhet lite ledsen över att ständigt bli påmind om att detta men även på något sätt att man inte är kvinna nog.. Är en liten sorg att inte kunna uppleva detta.

 13. Profilbild för Till en mammma!
  Till en mammma!

  Till ”en mamma” – hoppas hoppas hoppas du inte tar det här minsta fel och jag respekterar din känsla men vill bara säga det här och hoppas att det bara hjälper dig att sörja mindre för att du missar (?)/ slipper (?) föda vaginalt utan bedövning – men du är ju inte någonstans mindre kvinna mindre eller mindre förälder eller mindre människa för det. Föräldrar som adopterar barn gör ju ett lika stort hästjobb och är precis liks mycket föräldrar och upplever precis lika mycket allt det häftiga som föräldraskap innebär. Det är ju så klart en upplevelse att föda barn – men det som är häftigt är ju barnet. Att det blivit till och kommer ut. Att man från en sekund till en annan blir förälder. Faktiskt. Hur det än producerats, burits eller fötts. Det så klart att det är ballt att man har så ont så att man bara tror att man slits i stycken och inte kan annat än att fokusera på att överleva och så sekunden efter är man smärtfri och sitter med ett BARN i famnen. Men vägt mot föräldraskapet är ju förlossningen inget. Tänk istället vilken osannolik tur vi har som bor så att vi kan få uppleva, och överleva, både en graviditet och förlossning även om våra kroppar inte lämpar sig för det. Att få det där levande varma knytet att vårda resten av livet MÅSTE liksom bara väga upp hur tusan det än kom till och kom ut och om det föregicks av en flygrese, ett kejsarsnitt eller två timmars krystande. (Och med det här så klart inte sagt att alla som upplever en häftig förlossning inte kan fascineras över det). Oj vad många tår jag var rädd för att trampa på här.

 14. Profilbild för Londonmorsan

  Efter två kejsarsnitt och insikten att jag aldrig kommer att kunna föda vaginalt, blir jag också ledsen när jag ständigt hör hur vilken upplevelse det är att krysta ut bebisen. MEN, jag blir också sur på mej själv för att jag känner så. Jag har ju iallfall kunnat få barn och tänk hur kämpande barnlösa känner sej när folk omkring berättar om att de blivit gravida och alla i ens umgängeskrets börjar få barn. Det måste verkligen kännas jobbigt.

 15. Profilbild för lb
  lb

  ”Till en mamma” har en viktig poang har. Vad spelar det for roll hur barnet kommer ut? Istallet ska vi vara tacksamma for den fantastiska forlossningsvard vi har i Sverige som gor att bade vi kvinnor och vara barn overlever forlossningar som inte gar som det ar tankt. Lat oss skanka en tanke at de kvinnor i tredje varlden som inte har samma tur.

 16. Profilbild för Mia
  Mia

  Vilket fint inlägg. Jag blir riktigt rörd när jag läser. Och ja… häftigt var det verkligen när jag födde min son för ca 10 mån sen 🙂

 17. Profilbild för Bettan
  Bettan

  Vilken fantastisk berättelse!! Är mamma till fyra små skatter och jobbar som barnmorska. Blir nästan lite sugen på att läsa din berättelse i föräldragruppen just för att den känns så ärlig och sann.
  Och du, vilken supermysig blogg du har 🙂

 18. Profilbild för Klara

  Nu har jag bara fött barn utan bedövning så jag har inget att jämföra med men jag skulle nog också beskriva förlossningen som häftig. Galet chockartat, jag kanske, men häftig. Vilken tur att jag kan våga sga det här nu då och att du inte hatar mig för det 😉
  Så fint du beskriver det! 🙂

 19. Profilbild för Jenny

  Tusen tack för dina ord. Vilken ”häftig” förlossning!
  Jag har fött barn en gång och ska göra det igen i augusti. Vilket betyder att jag är HELT galen i förlossningsberättelser just nu. Vet att det finns fler som är som jag så… varsågoda! 🙂

  http://niomanader.wordpress.com/2008/06/23/forlossningsberattelse/

 20. Profilbild för Kärt
  Kärt

  Jag läser det här och blir sugen på att föda igen 🙂. Har dock redan tre stycken så jag ska nog lugna mig. Men som sagt – det ÄR häftigt!

 21. Profilbild för Felina

  Blev alldeles tårögd av detta inlägg! Jag tycker så mycket om din blogg och känner igen mig i mycket. Jag upplevde också min förlossning som häftig, eller ja, egentligen mäktig, kände mig så stark och duktig (trots en massa bedövning och lustgas 🙂. Önskar att alla kunde få havden känslan och tror att det delvis (men självklart inte enbart) handlar om förberedelse och inställning. Jag var så otroligt peppad innan. Längtar redan efter nästa, men det var inte ens ett halvår sedan sist, så det får vänta lite. Tack för fin läsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *