Katastroftankar

När jag var liten brukade jag ligga vaken om nätterna och vara livrädd för jordens undergång. Det resulterade någon gång i lågstadiet till långa brev till statsminister Ingvar Carlsson samt till Kungen om miljöförstöringen i världen och att detta som pågår måste stoppas (vill minnas att jag till och med föreslog att Ingvar Carlsson kanske kunde byta till Miljöpartiet?). De där katastroftankarna om miljön, och mindre realistiska som jag kokat ihop alldeles själv som har med lava och explosioner att göra – har hängt med sedan dess. I perioder är jag skräckslagen för det mesta. Jag har märkt att det finns en helt annan människotyp. Per tillhör den sorten. De som kan vara rationella, som undviker att måla fan på väggen, som tänker att när katastrofen kommer tar vi det då. Och så finns det såna som jag. Som måste genomleva allt jävla helvete i huvudet först innan det ens varit i närheten av att hända på riktigt. Jag har ägnat mig en del åt egenkomponerad KBT-terapi för att försöka behärska det här. Och tillsammans med barnen visar jag det aldrig. Inte en skymt av det där jag går och är rädd för blottar jag när de är vakna.

Utan att hänga ut min äldsta dotter för mycket kan jag dock berätta att jag märker att hon har det där i sig också. Katastroftankarna. Och det är inte bara en sådan sak som hör åldern till – utan är på en nivå över det där vanliga liksom.

Och då undrar jag två saker: för det första; hur kan en sådan här sak gå i arv? För det andra; hur hanterar man det som förälder? Hur gör jag katastroftanke-arvet mindre tungt att bära för henne än det varit för mig? Någonting måste man ju kunna göra för att styra in henne på ett mer Per-igt förhållningssätt till det som är läskigt i världen? Ni som har något klokt att säga – dela med er för sjutton! Jag är säkert inte ensam om den här typen av föräldragrubbleri.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

  1. Profilbild för Lena
    Lena

    Det låter jobbigt! Alla människor och alla föräldrar har sina bökigheter och snubbeltrådar, och tyvärr tror jag att barn märker av det och påverkas även av det vi försöker (och tror att vi lyckas) dölja. Vissa saker får vi bara leva med, men om det är något som man känner hindrar en att leva fritt, och som är del av ett mönster man inte vill föra vidare till sitt barn, ja då måste man nog ta tag i det med hjälp av någon annan. egenkomponerad KBT kan man komma rätt långt med, men är det svårare grejer är det ofta till STOR hjälp att ta hjälp av någon utomstående, t.ex. en psykolog. Det kan vara så att en runda KBT hjälper kalasbra, men min erfarenhet (jag jobbar i ”svängen”) är att det inte alltid är rätt drag. Ibland är sådana här rädslor snarare ett symptom på något annat, och inte själva problemet i sig, och då är psykodynamisk terapi kanske bättre. Det kan vara så att det är något annat som ligger och spökar och som ger katastroftankar som effekt, och då kan det ”egentliga problemet” påverka Bonnie i samma riktning som dig, även om du inte delar själva katastroftankarna med henne. Nu vet jag så klart inte alls vad som gäller för din del, och jag känner mig säker på att du är en kalasmamma, jag vill bara få fram att man ibland behöver hjälp att rota lite djupare för att förstå vad saker och ting står för, för att kunna bli fri från det som är jobbiga mönster i ens liv. Jag önsker dig lycka till i ditt funderande och i att hitta den väg som passar dig! Och du, Bonnie verkar vara en urtrygg tjej ÄVEN om hon har katastroftankar! Stor kram!

  2. Profilbild för Lina Johansson
    Lina Johansson

    Jag är likadan – undantag miljöförstöringen. Men döden, krig, våld, att min son ska råka illa ut, påkörd av bilar, bortrövad, ja allt möjligt! Min man är som Per. Han brukar säga till mig: Att oroa sig är att må dåligt för något som ännu inte hänt. Men HUR ska man kunna sluta oroa sig??? Du är absolut inte ensam. Och ja, vad gör man? Kanske skulle starta någon grupp så man får prata med likasinnade? För de som inte är såna, förstår inte. Inte alls. På långa vägar =/ Kram Lina

  3. Profilbild för Sofia
    Sofia

    Nu skriver jag igen, med bara någon veckas mellanrum.
    Är också en katastroftänkare…
    Sjukdomar, döden, olyckor gällande mina barn, min man, mig själv, föräldrar o syskon.
    Dessa tankar tar upp så mycket av min tid.
    Och min man låter precis som Per i hur han tänker.
    Vad gör man, du ville ju att man skulle komma med fina tips, de har inte jag men skönt att veta att man inte är ensam om detta stora problem.
    Kram

  4. Profilbild för johanna
    johanna

    Jag är katastroftänkare och har gått i KBT för det. Det jag lärt mig är att försäkran och lugnande ofta triggar igång att man ältar. Man mår bättre om någon lyssnar och förstår men inte hela tiden försäkrar en om att inget hemskt kommer hända. Nu har jag inga barn själv och ingen aning om hur det är.

  5. Profilbild för Sara
    Sara

    Gud vad jag känner igen mig!
    Mitt enda råd är att lämna över bollen till Per när katastroftankarna kommer för din dotter så han får sprida sitt lugn över henne.
    Jag är en heeelt värdelös mamma när min son börja med sin oro, jag börjar pedagogiskt trösta och förklara men det slutar med att jag själv ligger i mental fosterställning.
    Min man äger ingen oro, han är inte kapabel att ens reflektera över att det finns faror. Han är så himla här och nu och därför hoppas jag att det smittar av sig på min son trots att han biologiskt är lagd åt mitt håll.

  6. Profilbild för Frida
    Frida

    Jag håller med Lena. Barn har en otrolig förmåga att känna av sådana här saker hos en, ’svagheter’ och oberabetade känslor. Det bästa du kan göra är att gå djupare in på dina egna känslor runt detta, med hjälp av någon annan. Sen kan det ju absolut vara så att Bonnie är mer lik dig rent personlighetsmässigt. Rent praktiskt är det kanske bra att låta Per ta pratet med henne när det kommer upp saker, som kan förmedla en annan syn utan att själv innerst inne vara rädd för samma sak. Lycka till!

  7. Profilbild för Ms Octopussy

    Jag drar också lätt iväg i orostänkande. Och jag har två tankar:
    – Det jag lärt mig i KBT(som för mig har varit toppenbra) är att försöka bryta ner oron. Ofta kan oron vara ganska abstrakt och stor och göra att jag känner mig maktlös. När jag hamnar där brukar jag försöka ställa frågor till mig själv som bryter ner problemet till små saker som går att påverka och som gör att jag hamnar mer i nuet. Kanske kan du hjälpa Bonnie att bryta ner oron till mindre delar, som hon kan påverka. Konkretisera. Ett sätt att ta makt över oron kanske kan vara just, som du gjorde, att tex skriva brev till makthavare. Jag tror att oro kan handla om en känsla av maktlöshet och att inte ha kontroll. Då kanske det kan hjälpa att ta sig kontroll över sånt som faktiskt går att påverka. Då vänder man det ju till något positivt, som en drivkraft.
    – Det jag också har märkt hos mig själv (lite det som Lena mfl är inne på här längre ner) är att jag ofta blir orolig i perioder där det finns något annat som stör. Ofta finns det något som jag egentligen mår dåligt av, men som jag inte förmår eller har makt att hantera och då hanterar jag det diffusa dåliga måendet genom att oroa mig för något annat.
    – Sen fick jag en tredje tanke nu när jag läser kommentarerna här. Det slår mig att flera berättar om sina män som inte alls oroar sig på samma sätt. Intressant. Lite spontant tänker jag att det antagligen har att göra med att tjejer växer upp och förväntas ta större ansvar än killar. Vad tänker du och ni andra?

    1. Profilbild för Sara
      Sara

      Det är möjligt att det ligger något i det du skriver med att tjejer förväntas ta större ansvar, men för egen del har jag ärvt mitt orostänk av min pappa. Tyvärr har min son ärvt det av mig medan min dotter bara kör i 120 genom livet 🙂

    2. Profilbild för hanna
      hanna

      Det här tror jag att det ligger jättemycket i. Att bryta ner och försöka ta kontroll över något litet (även om den kontrollen bara är en illusion; man känner att man har gjort vad man kan, eller i varje något) och att fundera på det bakomliggande måendet. När jag kollar tio gånger om kaffemaskinen verkligen är avslagen och strykjärnssladden utdragen innan jag går hemifrån vet jag att det är mitt allmäntillstånd som spökar. (Inte samma sak, men säkert relaterat.)

      Meningen Cecilia skrev om att hantera oro genom att man först måste genomlida alla scenarion i huvudet för att kunna hantera situationen – åh, igenkänningen på det. Det är mitt sätt att hantera allting, även saker som inte är direkta katastrofer, men jobbiga på ett personligt plan för en nojig människa (att behöva flytta för ett jobb har varit ett klassiskt scenario i min hoppiga bransch; jag måste börja kolla upp boendemöjligheter innan jag ens vet om jag blir kallad på intervju). Numera kan jag känna att det kan få vara så till viss del, jag behöver bearbeta tänkbara scenarion för att sedan få lite lugn i kroppen. Jag kommer aldrig att bli den där ”ta det när det kommer”-personen, hur gärna jag än vill – men försöker däremot sträva mot att ta det mesta och största när och om det kommer.
      Och kanske hade det varit bra för mig när jag var en liten och ängslig unge också: i stället för att vifta bort oron med ”äsch, tänk inte på det”, så tror jag att bekräftandet av känslan och oron är viktig: Ja, det är läskigt, jag förstår att du är orolig. Och sen det som Ms O är inne på, det rent konkreta: Men så här kan man tänka/göra. Ta reda på fakta, bryta ner etc.

      Sen instämmer jag i Saras kommentar nedan: mitt orostänk kommer till stor del från min far. Jag vet inte om kvinnor är överrepresenterade, eller om vi helt enkelt (som någon var inne på) dras till motsatserna? För min egen del så tror jag att det är så enkelt. Jag känner själv ett par jättenojiga män. De har väldigt trygga och lugna kvinnliga partners.

  8. Profilbild för Cyberväninnan
    Cyberväninnan

    Barnen härmar sina föräldrar ända in i matsmältningen. Sorg kan gå i arv, komplex – men också mod och självförtroende. Mitt sätt att hindra är att se till att värna den personliga utvecklingen, mognaden – vara medveten och lära känna sig själv. Och andlighet – hålla kontakt med natur, glädje, medititation – se till att ha lite egna stunder. Bra för barnen.

  9. Profilbild för Linda Berg Ottoson
    Linda Berg Ottoson

    Och jag som trodde att det bara var jag… SOM jag känner igen mig. Och jag lever också med en urtrygg man. Men kanske måste det vara så, att motsatser dras till varandra? Själv skulle jag inte stå ut med någon som var som jag och jag tror att min man skulle få rätt tråkigt med någon som var precis som han. För det är ju så att med den här ”personlighetstypen” som vi delar att det följer ju en hel del positiva bitar också. Det får vi inte glömma bort. Svårt att komma ihåg ibland dock 🙂
    Jag tror att mycket handlar om acceptans. I och med att man accepterar att man känner och tänker som man gör blir det på något sätt lättare att hantera. KBT är bra, men där handlar det ju mycket om att ersätta ett sätt att tänka med ett annat (tja. lite förenklat kanske…). ACT är en vidareutveckling av KBT och där känner jag mig mer hemma. (Boktips: ”Sluta grubbla, börja leva”).
    Känner också att jag är rädd att spilla över detta på mina döttrar, men på något sätt tror jag att man inte kan låtsas bort det. Barn känner ändå. Och det är svårt att veta vad som är rätt att göra hela tiden. Självklart vill jag ju att mina barn ska bli så trygga som möjligt, men det ville ju mina föräldrar också… Vi får göra vårt bästa helt enkelt!

  10. Profilbild för Sissi
    Sissi

    Min 4,5-åriga dotter är likadan. Klok som en bok, lite lillgammal, väldigt verbal och väldigt väldigt känslig. Mitt största tips är att använda humorn som vapen. Det funkar för oss. Om vi ska flyga, och hon börjar arbeta upp sig inför allt som kan hända, skämta om det. Avled och skoja, friskt , barnsligt och mycket. Det hjälper iallafall för oss kram å lycka till!

  11. Profilbild för Anna
    Anna

    jag känner igen mig, jag behöver lixom gå igenom allt som kan tänkas hända i huvvet, hur mkt det än plågar mig. Jag har på senare tid att jag är hsp (tack kitty!!) och det har hjälpt mig att förstå och acceptera mig själv bättre och att också kunna hjälpa min son, som även han är hsp. Är svårt när man ser sina ”svagheter” och sånt med sin egen person som man upplevt jobbigt under delar av livet gå vidare i ens barn. Jag skulle iaf kolla på Elaine Arons böcker, finns bla checklistor i början för att se om det verkar stämma på en själv. I övrigt är det nog bara empati, förståelse och försöka ge henne verktygen för att hantera det, typ kbt, bup kanske kan hjälpa? Lycka till!

  12. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Känner igen detta! Tror att man som förälder måste ”komma över” och bearbeta saker själv först innan man kan lära sina barn, man blir mer trovärdig då 🙂 lyck till!

  13. Profilbild för Emma
    Emma

    Andas. Känn att ni lever just nu och hur härligt det är. Vi har ingenting annat än just den här stunden, inget vet vi om framtiden. Nuet är det som hjälper när katastroftankarna irrar sig in. De är bara tankar, och vi kan alltid välja att inte fokusera på och ”mata” katastroftankarna. Istället kan vi finnas tillsammans i nuet och ja, andas. Kram!

  14. Profilbild för Idha
    Idha

    Tack för världens bästa ärliga blogg blandat med vanliga vardagsinlägg! I detta fall känner jag igen mig exakt, medan jag undrar vinn av alla katastrofer som kommer inträffa undrar maken varför jag ens tänker såna tankar..? Min dotter är också lite oroligt lagd, en tänkare. Jag försöker som du att inte visa men är övertygad om att de små känner in ändå. Tyvärr. Kan bara försöka hjälpa henne hitta bra sätt att hantera ”ångesten”.

  15. Profilbild för alice
    alice

    Hej vilken bra fråga! Jag var katastrofare när jag var liten. Trots bra vuxna runtomkring var det här alltid saker jag bar ensam- för jag fattade att alla inte tänkte så och kände väl att min oro skulle mötas lite nonchalant, så att jag kände mig fånig. För mig hade det varit super om en vuxen pratat om att hon var rädd som barn, att det hon var rädd för faktiskt aldrig hände. Att det är ok att fantisera i scenarion men att man kan balansera det lite och även fantisera om superlyckliga saker.
    Jag är fortfarande en oroare och har behövt ta tag i det för att må bra. Tror det är vanligt och därför lika bra att man tränar på att hantera sitt eget sätt att tänka tidigt, på ett barnanpassat sätt förstås.
    Hon har tur som har en förälder med liknande erfarenhet, utnyttja det så blir det nog bra.
    Lycka till.

  16. Profilbild för Malin
    Malin

    Lider som fasen av detta. Har varit som värst när mina tre barn var nyfödda. Väntade min första när 11 september inträffade. Var konstant livrädd. Har mest varit rädd för kraschande flygplan och atombomber ända sen jag var barn. Äter antidepressiva mot detta, gått i terapi, tycker att det är ok nu. Är livrädd för rymden oxå! Hatar att kolla på stjärnorna!

  17. Profilbild för Malin
    Malin

    Min man har aldrig såna tankar. ALDRIG!

  18. Profilbild för Så här… | Cecilia Blankens

    […] få två barn som är friska och mår bra. Men tro mig – jag är sjukt beredd på att allt när som helst kan braka samman  – och det gör mig extra mån om att fylla livet med så mycket bra det bara går och att […]

  19. Profilbild för Mona
    Mona

    Kan det här vara något som förklarar saken? The highly sensitive child? För egen del var det en ögonöppnare.
    http://www.hsperson.com/pages/child.htm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *