Jag tänker nog på tv-serien ”Girls” uppskattningsvis… en gång i timman. Minst. Jag vet inte när jag senast tagit del av någon form av media som satt igång mina tankar på samma sätt. Serien får mig att fundera över inte bara mig själv och mina egna relationer till vänner, utan också om tiden som gick mellan tjugo och trettio, om hur den påverkat mig, vad jag tagit med mig som är bra och vad jag fortfarande har kvar att reda ut. Jag tänker på kvällar på Carmen på söder. Med cigg, öl och tatuerade män. Sommarveckorna på Roskilde, den där lägenheten i Midsommarkransen jag hyrde, hur jag listigt såg till att inte behöva sova där ensam med mina förvirrade tankar en enda natt, fester och tv-kvällar såg alltid till att någon kompis eller flirt hamnde skavfötters i sängen. Och Roskilde-festivalen. Allt som hände där. Allt man kanske inte borde gjort, men ändå gjorde. Don’t get me started, jag skule kunna hålla på och älta till i morgon bitti.

Men mest av allt tänker jag nog på Lena Dunham. Kvinnan som skapat hela denna överintelligenta banbrytande skit, och som dessutom spelar huvudrollen. Hur gammal hon är? HON ÄR 26 ÅR! Lena Dunham är 26 år. Hon är mitt i det där jag ägnar dagarna åt att älta, och kan ändå porträttera det sätt som är både distanserat och befriande odistanserat på samma gång. Att hon är ett geni är inget nytt. Men i min värld är hon rena rama Jesus. Inte bara för att det hon gjort är så bra, men också för att hon gjort det. Hon är varken ”snygg”, ”sexig” eller snorrik (har väl i och för sig en hyfsat finkulturell bakgrund på Manhattan i bakom sig, men det är väl inget fel med det?) – och att utan dessa attribut ta sig fram i en värld av män som mest av allt älskar andra män (och då menar jag inte på det homosexuella viset) – fan, vågar man se ljuset och tänka att detta är ett tecken som viskar om en framtid där kvinnor ges samma chanser och på samma premisser som män? Eller gör patriarkatet bara ett litet undantag för Lena Dunham för att det helt enkelt inte går att blunda för hennes otroliga talang?

0 svar

 1. Fast jag tycker det är väldigt synd att du rakt upp och ner skriver ”Hon är varken snygg, sexig eller snorrik”. Vem säger att hon inte är snygg? Eller sexig? Hon kanske inte har den kroppen som syns i media; smal midja, långt hår och senaste kläderna – men att skriva att hon varken är snygg eller sexig tycker jag är väldigt tråkigt.

  Hon är grymt duktig och jag är också sjukt imponerad av henne – men det är jag för att hon är så duktig. Punkt. Och inte för att hon är duktig ”trots att hon har utseendet emot sig”.
  Dags att börja hylla tjejer, kvinnor och damer för vad de lyckas åstadkomma, utan att behöva dra in deras utseende som en variabel i det hela!

  1. det är väl klart att var och en har olika uppfattning om vem som är snygg eller ej. problemet är ju att alla olika typer av snygghet inte representeras i media, till exempel tv-serier. jag tänker att det är det Cecilia menar, hon är inte STEREOTYPT snygg eller sexig. för i resten av branschen finns bara EN mall på hur en snygg och sexig tjej ska se ut. och för den del vara. och att vara just det motsatta till denna stereotypen som lena dunham är, i en värld och bransch där kvinnan ständigt värderas efter hennes utseende, och ta sig fram och göra succe (och använda sin egen kropp som verktyg för olika statements i serien) är jävligt starkt och jävligt coolt!

 2. Seriöst?! Vilken bimbo kommentar du använder, Cecilia! ”Varken snygg, sexig, eller snorrik”! Tjejen måste vara sjukt smart, ambitiös och driven och det är därför hon kommit dit hon är! Hur ska vi komma ngnstans med jämställdheten om man som du tror att man måste vara snygg, sexig och snorrik för att lyckas?! Är det så du ser på din egen karriär???

  1. i så fall läser jag väldigt konstigt men hon skriver ”Inte bara för att det hon gjort är så bra, men också för att hon gjort det. Hon är varken ”snygg”, ”sexig” eller snorrik (har väl i och för sig en hyfsat finkulturell bakgrund på Manhattan i bakom sig, men det är väl inget fel med det?) – och att utan dessa attribut ta sig fram i en värld av män som mest av allt älskar andra män…”
   Enligt det jag läser så är det en bedrift att ta sig fram i en mansvärld om man inte är snygg, sexig och snorrik… Konstigt tänk enligt mig! Tjejen är smart, driftig, och har en bra ide – varför inte bara konstatera det istället för att dra in ytliga ting?!

  2. Milanobo: såklart att JAG inte är av åsikten att kvinnor ska vara snygga, sexiga och snorrika för att förtjäna framgång, det borde du förstå om du ser till textens helhet. Men i den värld vi lever är de största kvinnliga stjärnorna i medierna nästan uteslutande tradiotionellt sett snygga och sexiga (eller så spelar de på det i alla fall) – men inte Lena Dunham. Eller ja, klart hon är snygg och sexig. Men inte på det tradionella viset. Och hon har heller inte behövt spela på det för ta sig fram och bevisa sig. Och därför är hon en fantastisk förebild i mina ögon.

  3. En sak till: Snygg och sexig är i det här sammanhanget inte ytliga ting, utan vapen kvinnor tvingats och tvingas använda som enda chans att ta sig fram i vår mansdominerade värld. Hade talang varit allt, så hade vi väl haft lika många kvinnor som män på maktpositionerna? Men tyvärr räcker sällan talang om man är kvinna. Man måste också beväpna sig med ovan nämnda attribut.

  4. tack för svar, Cecilia! Tyvärr tycker jag fortfarande att det är aningen ledsamt att du ser det som att de kvinnor som tagit sig till maktposition har ”tvingats använda dessa vapen (snygg, sexig, rik)” för att nå sina positioner. Tror inte att en enda av dem skulle gilla det sätt du beskriver att du kommit åt sina maktpositioner. Tror snarare att de skulle vilja bli sedda som att de förtjänar dessa maktpositioner pga av sin kunskap, drivkraft, och jobb!

  5. Det är inte jag ”som ser” det så – take a look around you, och till historien – att kvinnor tvingas spela enligt makthavarnas (männens) spelregler är inget nytt direkt. Jag menar inte att kvinnor som använt sig av sin kvinnlighet för att få det de vill ha gjort något fel. Tvärtom. Hellre det än att stå bredvid och glo. Men det är beklagligt att kvinnor har så otroligt mycket högre krav på sig än män. Som sagt. Hade kvinnor precis som män bara bedömts efter sin talang, hade vi väl haft ett mer jämställt samhälle? Klart kvinnorna förtjänar sina maktpositioner, de ÖVERFÖRTJÄNAR dem, de har på alla plan behövt bevisa sig hundra gånger mer än sina manliga kollegor för att nå dit de är.

 3. Oj, jag tror att jag har missat denna serie helt! Men nu blev jag riktigt sugen på att titta.

  Jag hoppas verkligen att tiderna är på väg att förändras, men visst känns det lite så? Det är inte så inne med macho-karlar längre. Det ska vara Ernst Kirschteiger och andra mjukisar.

 4. Hej Cecilia,
  Jag har följt dig och ditt bloggande sedan du började med det på Expressen. Alltså rätt länge, du har inspirerat och gett mig kunskap om allt mellan himmel och jord. Tack för det.
  Jag har nu en önskan om inlägg såhär till våren (jo, våre, trots snö och minus) jag skulle vilja ha lite tips på bra peeling, sådär lagom doft, bra konsistens, lagom stora korn-inte för många inte för glest mellan dem; Ja, den perfekta peelingen helt enkelt.

  Tack för en omfattande inspirerande blogg. / Jonna

 5. Jag tycker också att serien är grym. Ibland sitter jag bakom skämskudden för att jag känner igen mitt osäkra 19-åriga jag och ibland för att jag undrar vad i h-vete tjejerna håller på med. Men tack vare det är det ju också så himla underhållande. Härliga, konstiga och mänskliga karaktärer.

 6. Gud, hur kan du skriva framgångsrik trots att hon inte är sexig snygg eller stenrik!! Om inte är snygg menar du att hon är ful då?
  Alla kan ju inte vara lika utseende fixerande som du måste vara. Underligt skrivet av en kvinna som låtsas vara feminist plus att du är mor till 2 döttrar.
  Kommer du säga att de måste vara snygga och sexiga för att verkligen lyckas i livet?

  1. Jag tror du får läsa om texten och läsa svaren från Cecilia nedan. Jag uppfattar det endast som att när det kommer till media (& framför allt i USA) är det ganska ovanligt med framgångsrika kvinnor som inte är stereotypt snygga/sexiga. Tragiskt men sant. Att inte vara snygg enligt normen innebär inte att man är ful, man kan vara skitsnygg ändå, bara det att man kanske inte passar in i mallen för idealet (som förövrigt är sjukt i mina ögon).

 7. Till Andrea
  Ellen degeneres och operah är väl rätt så framgångs rika i USA?!? För att nämna några. De var inte heller snorrika eller sexiga när de började sin karriär.

  1. Eva. Jag låtsas inte vara feminist, jag är feminist. Kanske inte enligt din eller någon annans definition. Men enligt min. Och du har missuppfattat texten fullkomligt.
   Jag upprepar: Jag menar inte att hon är ful, jag menar att hon och hennes karaktär Hannah Horvath inte är stereotypt pinnsmal och behaglig som kvinnor så ofta är i media, och att just det är så jävla fantastiskt och så oerhört viktigt. Hennes utseende har inte ett skit med hennes talang att göra. Andra kvinnors talang har inte heller med deras utseende att göra, men tyvärr har det ändå det i praktiken.
   Så klart att det finns fler undantag än Lena Dunham. Ellen de Generes går jag med på. Men inte Oprah va? Har inte hon ägnat halva sin karriär åt att att jojobanta för att passa in i kvinnoidealet? Inget ont om Oprah för övrigt – hon är fantastisk på alla sätt och vis!

  2. Ja det finns undantag. Men undantagen är färre än de kvinnor som faktiskt passar in i den där stereotypa mallen av hur kvinnor bör se ut och vara. Att blunda för att det fortfarande är svårare för kvinnor som inte passar in att bli framgångsrika inom film, musik eller dylikt än vad det är för män är ganska svårt tycker jag. Och därför är det så oerhört skönt att se att det kanske, lite är på väg att vända även för kvinnorna. Hade jag inte skrivit från mobilen hade jag gärna skrivit mer ingående om hur jag resonerar, men jag tycker att Cecilia beskriver situationen rätt bra.

 8. Jag förstår precis vad du menar. Tänker också väldigt ofta på Girls och Lena Dunham.
  Och åh vad jag önskar att jag hade haft en förebild som henne när jag var yngre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *