IMG_9643Kommer ni ihåg för ett par år sedan när hen-ordet lanserades och folk blev helt galna över denna nymodighet. Jag minns att jag kollade på ett klipp på TV4s Let’s dance hemsida där samtliga deltagare svarade på ”Vad tycker du om hen”-frågan och alla spydde ut sitt vitglödgade HAT över ordet. Man undrar ju 1) hur upprörande kan ett litet ord av det här slaget vara egentligen, det var ju inte så att någon blev utpekad eller anklagad eller så och 2) hur många felinformerade människor kan det finnas egentligen? För att det handlade väldigt lite – eller ja, inte alls – om borttagande av könet har väl hajat nu.

Härom dagen så berättade min syster som är här och hälsar på med sina två barn, hur hennes 8-åriga dotter på ett helt självklart och ledigt sätt använt ”hen” (och då är de alltså helt vanliga Karlstad-bor och inte några politiska aktivister direkt, familjen alltså). Vi var på piren i Malibu och Milou, som hon heter, såg ett gäng surfare ett stycke bort nere bland vågorna och pratade imponerat om någons färdigheter i vattnet. ”Kolla mamma! Kolla vad hen kan!” Eftersom hon ju inte kunde se om det var killar eller tjejer och är både smartare och modernare än att hon förutsätter att de tuffa dudsen på sina brädor är killar. Ni kanske tycker att det är en detalj, men det är det inte. För i det långa loppet kan det där, att inte automatiskt förutsätta vad killar ska göra och tjejer vanligtvis sysslar med – spränga gränser och få människor att prova och göra saker de alls inte visste fanns inom deras ram av möjligheter. Vem vet, en vacker dag får vi kanske till och med en kvinnlig statsminister eller president?

 

0 svar

 1. Så underligt är det väl inte 🙂 På finska heter det hän, det finns inget hon eller han i språket överhuvudtaget. Betydligt mer praktiskt, i skrift i synnerhet… (Och vi har haft både kvinnlig statsminister och president XD)

 2. Fast vad är det för fel på ”kolla vad DOM kan” (förutom rent grammatiskt då kanske, kan aldrig lära mig när det ska vara dom och när det ska vara dem).

  Och problemet jag har haft med hen har varit att det i svenska skolor nu propageras för att det ska användas på alla barn, alltså även när man vet vilket kön barnet har. Detta för att ingen ska känna sig förnedrad eller förnekad. Bara för att man har ett visst biologiskt kön kanske man inte känner sig så inuti – helt sant – det håller jag med om och förstår. Men… vad jag inte tycker känns rätt är att vi ska avköna samtliga individer genom att säga hen. Jag tycker ändå att könet är en viktig identitetsfråga. Lika viktigt är det givetvis med jämställdhet! Men jag vill kunna vara kvinna och leva i ett jämställt samhälle, inte tvingas avköna mig och andra för att uppnå jämställdhet/jämlikhet.

  1. Emma; ”Dom” är numer accepterad stavning i det skrivna svenska språket. Såklart kan man fortsätta använda sig av ”de” eller ”dem” om man vill.

  2. Håller helt med dig! Jag köper att man använder ordet ”hen” när det handlar om tillfällen då man annars skulle behövt skriva ut i text han /henne. Ogillar dock skarpt att man missbrukar ordet genom att precis som du säger avköna individen. Det är stor risk för identitetskris om det inte ska vara ok för en flicka att bli omnämnd som hon eller en pojke som han. Genom att göra så tar man överdriven hänsyn till de fåtal som kanske känner sig som något annat, något som känns lite svenskt och ängsligt. När man dessutom håller på med detta på dagisnivå blir jag riktigt upprörd. Hur i all världen skulle ett dagisbarn på 4 år kunna bli förnedrat eller förolämpat genom att bli kallad för hon eller han? De vet knappast ännu om de känner sig som annat än det kön de fötts till. Har inget med jämställdhet att göra, det är andra saker som behöver förändras för att uppnå det.

  3. Alltså så länge någon inte direkt och alldeles av sig själv observerat denna typ av användning i skolor så kommer jag avfärda sådana påståenden som myter av ”råttan-i-pizzan”-typ. Jag hör det ofta nämligen. Att man blir så upprörd över hur det används i skolor och förskolor. Har dock aldrig hört det från någon som själv observerat det, utan man har alltid ”hört” att det används så.

  4. det är väl aldrig tänkt att ordet ska användas för att avköna en specifik individ? Har i min enfald trott att det ska användas när man inte vet istället för att säga han/hon och i sammanhang när könet inte är viktigt i allmängiltiga texter. Och jag tycker även jag att ordet är utmärkt! Trevligt när språket utvecklas.

 3. Hen-ordet lanserades redan på 70-talet av feministen Gerd Brantenberg i romanen Egalias dötre. Tråkigt att hon aldrig har fått heder för denna uppfinning, men så är det alltid. För allt jag vet kan det ha funnits innan Brantenberg i en annan roman! Hen-ordet kan knappast kallas för en nymodighet, Cecilia, men som oftast är det detta som händer när ”uppfinningar” poppar upp igjen i en senare tid. Ursäkta min svenska. Jag är norsk. Kramar!!!

 4. Min dotter, snart 4, använder alltid ”hon” som referens när hon inte vet kön. Kanske vore bättre med ”hen” men tycker det är häftigt att det inte är ”han” som var standard när jag växte upp.

 5. Plötsligt känner jag mig helt gammalmodig som inte fattar att detta begrepp även är vedertaget i skolorna numera! Heja!!

 6. Precis – det är inte så himla dramatiskt! Intressant dock att saker som syftar till att inte cementera könsroller oftast möts av sådan ilska från dem som vill bevara könsrollerna. Underbara Clara hade ett blogginlägg om detta nyligen, kolla det!

 7. Vilken underbar sägning! Precis så ska nog Hen användas. Det ska jag tänka på framöver. Sudda ut gränser. Bara vidga vyer.

 8. Jenny:
  ”Och problemet jag har haft med hen har varit att det i svenska skolor nu propageras för att det ska användas på alla barn, alltså även när man vet vilket kön barnet har.”

  Skulle sitta fint med en källa på detta? ”I svenska skolor” låter ju som att det är en majoritet av Sveriges skolor. Eller är det en skola där dina barn går, eller något du hört av andra ska hända på icke namngivna skolor? Stor skillnad liksom.

 9. Jag älskar HEN!
  Att ett litet ord kan provocera så mycket.
  Min dotter har inte riktigt bestämt sig för vad som är skillnaden på pojkar och flickor, hon säger han/hon oavsett om det är en han/hon. Först försökte jag rätta henne men vem fasen bryr sig.
  Hon skiter ju uppenbarligen i vilket och vem tar illa upp
  Ska lära henne å säga hen nu istället vilket jag borde jag för länge sedan.
  Tycker att hen är så himla himla bra!

 10. Jag blev också gråtig! Så himla fint och peppande att få höra positiva historier som den här ibland. Det finns hopp om vår lilla värld! Kram

 11. Min sexåring använder också hen helt naturligt, och det klickar till lite av lycka varje gång jag hör det. Att det går att förändra mönster, att hon har ett ord i sitt språk som förhoppningsvis kan bidra till att vissa situationer inte blir så hemskt könsstereotypa.

 12. Vad fantastiskt roligt, har inte tänkt på att det är något som redan NU börjar implenteras i kidsens språkbruk!!

 13. Och jag minns att jag i den vevan var på en genusföreläsning där föreläsaren – som härrörde från Finland – berättade att finskan redan har ett motsvarande ord för ”hen”. Hennes uppfattning var att det inte gjort någon som helst skillnad för jämställdheten jämfört med Sverige… Men jag kan hålla med om att ordet är användbart, även om svenskan annars ju har ”den”. Men, men, den som lever får se 🙂

 14. Fin konmentar från den nya generationen 🙂
  Med tanke på hur t ex homosexuella behandlades och bemöttes när jag var i samma ålder är skillnaden brutalt stor. Vi går mot ljusare tider 🙂
  Allt var INTE bättre förr…

 15. Mina gymnasieelever använder ofta hen när de skriver prov och uppsatser. Blir lika glad varje gång!

 16. Jag har varit lite skeptisk till hen men har upptäckt att det är fullständigt genialt, dels går det att använda när man inte vet kön men det är också oerhört användbart för att anonymisera när man ska prata om sitt jobb eller en person men inte vill peka ut nån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *