Kvällskaos

Så här:

Per är på annat håll, så jag och barnen kommer hem och bestämmer oss för att laga fläskpannkaka. Båda vill hjälpa till och knäcka ägg och vispa, blanda, måtta och hälla – och bara där kan ni ju se köket framför er. Att köket är stökigt bortom igenkännlighet spelar i och för sig ingen roll, och är heller inget ovanligt – jag bara målar upp själva backdroppen här. Så att ni kan se oss framför er. Det är rörigt och mycket. Men trevligt.

17.33 Jag går iväg fem meter till tvättstugan och donar där ett par minuter. När jag kommer tillbaka hittar jag Rio på köksbordet. Hon har kluttat ut hela min tub med favorithandkräm på bordet och åker nu en form av inomhusskridskor i sörjan. Tar sats över bordet i ett par steg och gliiiiiiiider sedan igenom alltihop så att det skvätter. Hon har urkul, men hasplar snabbt ur sig ett ”Flåt mamma!” när hon får syn på mig.

17.47 Rio som bara är semitorr men som varit utan blöja nu på kvällen kommer gående baklänges mot mig. Hon vickar glatt på rumpan och ropar (och använder därmed sin pappas välbeprövade strategi att alltid leverera dåliga nyheter med ett stort leende och gladaste rösten – i någon slags tro på att det skulle göra det hela bättre. Och det kanske det gör? Vem vet) – Tada! Klappar sig på rumpan och det klatschar och smaskar av allt kiss som runnit genom tyget på trosorna. Inget har hon spart till toaletten. I rummet där olyckan inträffade blänker tre, fyra sjöar av kiss.

17.53 Jag ställer Rio i duschen. Bonnie vill också duscha. Jag sätter mig på en pall bredvid och pratar i telefonen. ”Mänguuuu mamma! MÅSTE du bajsa hela tiden!” ropar Bonnie från duschen och skrattar så att hon kiknar åt sitt eget skämt när hon hör mig börja bortförklara mig och det Bonnie sagt i luren: ”Nä. Alltså. Jag sitter INTE på toan. Det, eh, det…. det är bara Bonnie som… ja, hon hittar PÅ helt enkelt”. Oj vad hon skrattar. Och vad Rio skrattar. Och sen börjar jag skratta. Och på 4-åringars vis måste sedan exakt samma skämt upprepas ungefär 537 gånger till.

18.30 Bonnie vill ha mjölk och slår sig ner med ett stort glas. Vars innehåll av oklar anledning snart är utspritt över hela bordet. Och medan jag går och hämtar trasa kan hon inte motstå frestelsen att prova hur det skulle vara att simma i mjölken. Hon lägger sig på bordet. I mjölkpölen. Och plaskar. Bröstsimmar med armarna. Med kläderna på och allt. Hon är en drömmare, vår stora tjej. Och ibland är det som att hon inte kan hejda sig utan bara måste få testa den där balla grejen man kokat ihop i huvudet, trots att hon är stor nog att veta att klädsim-i-mjölk-på-köksbord inte är någon mamma-favorit om man säger så. Här någonstans tappar jag humöret en aaaaningens, och i allt det mjölkiga hala, ramlar Bonnie ner från bordet och sen stolen och sätter samtidigt en bit pannkaka i halsen. Och så står man där och vill både torka, trösta och vara arg på samma gång.

19.33 Nu är Bonnie trött. Som sjutton också. Och den här gången kanaliseras tröttheten mot en mycket fast övertygelse i att hon APP-SO-LUT IIIIINTE tänker kissa innan vi går och lägger oss. Inte om inte Rio också måste kissa i alla fall. Jag försöker förklara att Rio ju redan ligger i sängen för det första, och för det andra är hon mindre och man kan inte riktigt vänta sig att hon ska kunna kissa på beställning än. Dessutom har hon ju nattblöja som hon kan kissa i. Men de här argumenten biter inte på Bonnie. Hon ska inte kissa. Så är det med det. Och jag känner på mig att det här mycket väl skulle kunna bli en varjekvälls-diskussion om jag ger mig, så jag gör inte det utan står på mig. Kissa ska hon visst göra. Och då blir Bonnie så irriterad på mig att det inte är klokt. Hon är som en liten tryckkokare. Knallröd och hoppar och vibrerar av ilska medan gråten och snoret sprutar. Hur kan livet vara så här orättvist? argumenterar hon. Och när jag fortfarande inte ger mig skriker hon JAHA! MEN DÅ FLYTTAR JAG HEMIFRÅN! JAG. FLYTTAR. HEMIFRÅÅÅÅÅÅÅN! – och det sista man får göra som mamma då är förstås att skratta, men hela den här synen och den här jättemärkliga diskussionen är så komisk att skrattet bara bubblar som sockerdricka i mig. Hon är så söt Bonnie. Och så fruktansvärt arg. Och så mycket fyra år. Och nu ska hon flytta hemifrån också. Jag lägger mig på badrumsmattan och låtsas hosta för att dölja fnisset.

Fem minuter senare ligger vi alla i sängen och kramas och allt bråk är bortblåst. Ingen ska flytta hemifrån och allt är frid och fröjd. På exakt två sekunder somnar de och jag ligger kvar en stund och tänker på hur rafflande det är att vara mamma till de här två. Så krävande (inte för att de är krävande eller gör något fel, men det kräver en del av mig själv att hantera alla dessa olika och oförutsägbara situationer man hela tiden hamnar i) men också så otroligt kul.

Inte konstigt förresten att man kanske inte är världsbäst på att hålla igång sina vuxenrelationer till kompisar och andra just nu. Efter ett sånt här pass med barnen är liksom tysthet och enstörigt ro det enda man längtar efter och behöver.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Bettsy
  Bettsy

  Underbart att läsa!! Mycket igenkänning men det bästa är ändå att du kan ta det med humor. Det är många gånger man som mamma får påminna sig att det får bli stökigt och lite kaos hemma, det hör liksom till. Som någon sa: kommer man hem till en barnfamilj som har det pedantiskt välstädat så betyder det att dom prioriterar fel 😉

 2. Profilbild för Aja
  Aja

  Vilken underbar beskrivning av en helt vanlig (hoppas jag inte) vardagskväll med Bonnie och Rio. Beundransvärt att du lyckades ta dig igenom dessa två timmar utan att bryta ihop. Hoppas att de sover hela natten! /Aja (farmor Anitas gamla klassis)

 3. Profilbild för Elin
  Elin

  Åh vad jag känner igen mig. Min 4-åriga tjej började förra veckan säga att hon ska flytta hemifrån. Idag sa hon att hon skulle flytta hemifrån och ta med sig ipaden och att vi inte skulle få se vare sig henne eller ipaden igen… Som tur är går utbrotten över fort och sen får man höra att man är bäst i världen. Toppar och dalar med andra ord. Tack för all rolig bloggläsning. Har två tjejer på 2 och 4 år, så det är extra roligt att följa din blogg och känna igen sig. Då får man ju lite perspektiv och inser att vår familj inte är ensam om kaoset. 🙂

 4. Profilbild för Lisa

  Tack Cecilia för att du delar med dig. Har precis tagit mig igenom en kväll ensam hemm med vår 21-månaders och 7-veckors bebis. Det gick helt ok. Men nu är jag helt slut. Fastnade här i soffan och bara njuter av tystnaden fast jag borde sova. De verkar underbara era tjejer!!

 5. Profilbild för Marie

  Jag hoppas att du förstår att vi (jag i alla fall) älskar dig för de här inläggen. Mina killar är 1 och 3 och ibland känns det som om de på riktigt gör allt vad de kan för att KRAMA ur den sista värdighet man har kvar i kroppen. Alltså, man älskar ju dem men det är ju en ganska sörjig kärlekshistoria 🙂

 6. Profilbild för Karin

  Det var en kväll det!

 7. Profilbild för Sara S
  Sara S

  Jag förstår dig precis, kan bli så frustrerad att man (i alla fall jag) inte orkar någonting efter ett sådant där pass och det är då man ska plocka och städa och tvätta och fixa annat som kommit upp.

  Men vad skönt att höra att det är fler som har impulsstyrda barn, vilket väl alla barn egentligen är mer eller mindre men det är inte så vanligt att läsa om det. Man kan ju undra om t ex Englas barn gör sånt (inget ont om Engla bara att jag inte läst om kladd på hennes blogg ngn gång).

 8. Profilbild för Maria
  Maria

  Vilket fantastiskt inlägg, jag suger i mig varenda ord! Och påminner mig själv om att chilla ner gällande ordningen hemma .. 🙂

 9. Profilbild för Anne
  Anne

  Min dotter hade en period när hon var sex år då hon ofta blev arg och skulle flytta. Vi bodde då vid en stor gata i Stockholm så ut den vägen vågade hon inte gå. Istället gick hon alltid ut med packningen på innergården där hon satt i en evighet (ca tio minuter). Sedan flyttade hon hem igen. Nu fyller hon nitton nästa vecka och till påsk flyttar hon till sin första egna lägenhet. Poff!! Så är de stora och man har alla lugna kvällar man kan önska… och då är det lite tomt.

 10. Profilbild för Ulrika

  Hahaha, underbart! Känner igen mig, även om inslagen inte är exakt likadana och så kan man lägga till en irriterad typisk tonårsdotter och en uppmärksanhetskrävande 11-årig son.

 11. Profilbild för Jannice

  Ah, det är så rart med barn… 😉

 12. Profilbild för Linda
  Linda

  Hahaha! Hög igenkänning! May the force be with us! 🙂

 13. Profilbild för Catrine
  Catrine

  Haha Gud vad roligt att läsa. Älskar när du berättar sånt här. Jag har inga barn men när jag träffar på några så kan jag se det komiska och livfulla dem ger. Vilket ibland föräldrarna verkar ignorerar eller inte se. Kanske är det inte lika roligt att höra det tusen gånger 😉.

 14. Profilbild för Elin
  Elin

  Jag skrattgrät när jag läste, för det är precis så det är. Att ligga på badrumsmattan och fnisshosta sammanfattar allt vad föräldraskap är för mig, på ett alldeles underbart sätt!

 15. Profilbild för m47
  m47

  Jaa herregud! Undrar hur de ”annorlunda familjerna” får ihop det? Har de aldrig sånna här kaos?

 16. Profilbild för Erika
  Erika

  Vilken underbar beskrivning av en kväll. Igenkänningsfaktorn är enorm!
  Ett av dina bästa blogginlägg på länge.

 17. Profilbild för linda
  linda

  Tack för att du delade med dig av detta! 🙂 otroligt roligt och bra skrivet, särskilt för mig som har barn i exakt samma ålder så jag vet precis vad du pratar om. Kram

 18. Profilbild för Isa
  Isa

  Dubbel tumme upp säger jag bara! Tack för underhållningen 🙂

 19. Profilbild för Ingrid
  Ingrid

  Åh, vad jag känner igen mig i det du beskriver och du beskriver det också så bra! Jag har själv två flickor på 3 och 6 år och oj vad trött o slut man kan känna sig ibland på kvällen. Men vilka tokiga, roliga och underbara stunder vi har tillsammans! Härligt när man kan skratta åt det 🙂. Ingrid

 20. Profilbild för Några grejer | Denna hagga

  […] skulle kunna hålla mig cool/glad/pedagogisk/lugn i situationen som Cecilia Blankens beskriver här. Jag blir typ rasande bara jag läser om det?! Är full av beundran inför föräldrars oerhörda […]

 21. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Fantastiskt inlägg och allra finast var att det så tydligt visade vilken kärlek ni har i familjen, era barn verkar så himla trygga och goa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *