Kvinnor, män, musik och ILSKA

Sia_chandelier

Bonnie och Rio är just nu mycket besatta av videon till Chandelier med Sia – den där lilla flickan som dansar, de glor storögt igen och igen och igen och igen – testar movesen och ställer tusen frågor om vad det är för typ av hus hon är i egentligen. Bor hon där? Och så får man försöka förklara det här med konst av olika slag, att det handlar om att skapa en stämning och en känsla och inte behöver ha något med verklighet eller sanning att göra alls om man inte känner för det. Och vips har nästan en hel söndag gått. Vi känner nog allihop hur skönt det är att vara hemma – och eftersom vi hann träffa Per i ganska exakt fyra timmar innan han åkte till Nashville på jobb där han fortfarande är kvar, och jag är helt slut efter ensamstående-morsa-sommaren passar vi på att göra absolut ingenting och mest bara skrota runt hemma. Jo, lite har vi gjort förresten. Kokat en stor dunk med jordgubbssaft och kalast på kycklingmiddag (som barnen gillade!) efter Kristins recept (jag spejsade ur fullkomligt (för att vara jag, receptslav som jag är) och svängde ihop en fetaoströra till också).

En annan sak: Lyssnade på Spotifys radioval idag, där man kan välja genre och sedan spottar programmet själv ur sig låtar på temat som liksom ska passa, Jag valde kategorin ”Folk” som väl skulle vara någon slags folkmusik där allt från Bob Dylan till Eddie Vedder fick plats. Och när jag säger allt menar jag allt som har kuk tydligen. Hela dagen skvalade Spotify-radion på i bakgrunden och under den här tiden kom miljoner Dylan låtar, Cat Stevens, Simon & Garfunkel, Lumineres, Mumford & Sons, Ray LaMontagne men bara två kvinnor hördes. EN låt med Joni Mitchell som spelades två gånger, och så en låt med Tracy Chapman. Thats it (och jag hade alltså inte ”lajkat” några låtar som spelades så att det påverkade urvalet, det var bara det som dök upp liksom). Till slut blev jag irriterad på det här att jag mitt i jordgubbssaftandet stod och formulerade ilskna brev till Spotify-chefer i mitt huvud. Det är på såna här lömska sätt vi vet att världen inte är jämställd. ”Ja men det finns kanske  mer manlig musik i den här genren” hävdar kanske någon då. Bah! Så fan heller. Kvinnor har gjort minst lika jävulsbra musik som män i alla decennier – det är bara de att de inte lyfts fram, hajpats eller gjorts till ”husgudar” på samma sätt som männen (vi har ju av oförklarlig anledning alltid sån lust att geniförklara män) – och på så vis har många fallit glömsla. Och inte KONSTIGT heller att kvinnliga musiker faller i glömska, när ingen SPELAR DERAS MUSIK!!!!!! Ah!!! Så arg över detta nu igen. Så KORKAT av Spotify.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Katarina
  Katarina

  Du slår verkligen huvudet på spiken! Hoppas Spotify har bra bevakning av medier så att de läser detta. Annars tycker jag du ska formulera det där brevet ändå. 🙂 Har själv blivit mer och mer medveten i min konsumtion av t ex musik och medier (har t ex slutat följa vita priviligerda män på Twitter då jag bara stör mig, ofta på deras gubbighet och omedvetenhet om just deras privilegier). Kan också reflektera kring hur det var själv när man var lite , vilken musik fick man sig till livs som var av och med kvinnor då? Ja förutom typ Madonna då. Tack för en bra blogg och ser fram emot att se de svarta Blankens-pumpsen!

 2. Profilbild för Längs en grusväg

  Exakt så har jag känt många gånger. Kan ju räkna upp hur många brudar som helst men tyvärr så klumpas de gärna ihop under en helt egen genre ”kvinnliga musiker” medans män får delas upp i alla de övriga.

 3. Profilbild för Emma
  Emma

  Tycker du SKA skriva ett ilsket brev till de om detta, låt det inte falla i glömska ;D

 4. Profilbild för dina
  dina

  Det funkar inte riktigt så. Det du hör på Spotify bestäms av ett genomsnitt som räknas ut baserat på alla lyssningar. Det är alltså ingen som bestämmer vad som spelas utan det är en rent matematisk process som snarare säger nåt om hela världens musikpreferens. Det går inte att skylla på Spotify, men de kan skapa en kategori med kvinno-folk kanske?

  1. Profilbild för Cecilia Blankens

   Fast ändå. Någon har alltid makten att fatta beslut kring sådant här. Visst, det styrs kanske av folks lyssnarvanor och det i sig är deppigt (att resultatet är som det är) men om detta ska förändras måste ju någon någon gång fatta beslut som gör att vi börjar lyssna på annan musik och musikvanorna förändras och påverkas. Lite som kvotering typ. Ibland måste aktiva beslut tas för att förändra negativa vanor.

  2. Profilbild för Elin
   Elin

   Word, Cecilia! Vi är inte så fria som vi tror. Följer strukturen och normen och tror att det är vår egen fria vilja som styr. Klart att ett så stort företag som Spotify ska ta sitt ansvar. Skriv det där brevet!

  3. Profilbild för dina
   dina

   Jovisst, men det vore odemokatiskt. Och Spotify´s avdelning med ”upptäck ny musik” baseras mest på vad man själv lyssnar på, inte bara hur många gånger utan vilka takter och toner man verkar föredra. Jag tycker att det är befriande att det urvalet görs av en maskin istället för en människa som kan ha en miljon agendor och avsikter. Ni måste medge att det är mycket bättre än att skivbolagen (mest män som chefer) gör det åt en? Spotify har gjort att mina tjejkompisars band överhuvudtaget existerar, och det är ju fantastiskt! Jag tror att goda vanor börjar hemma. Om vi alla tar ansvar och spelar musik av manliga och kvinnliga rockstjärnor lika mycket för våra kids så har vi sått ett frö för framtiden. Och varför stanna där, hur mycket fantastisk musik finns det inte i Afrika, Kina, Mexico? Känner någon till ett band som inte är från väst?

 5. Profilbild för Alexandra
  Alexandra

  Är det bara jag, eller påminner inte musikvideon om en skräckfilm på något sätt?

 6. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Precis den låten/videon är min dotter helt fast i. Hon fyller tre i september o jag har aldrig sett henne så fast i något innan utan hon vill se den om och om igen. Och så provar hon stegen, iakttar flickan och gör likadant. Det är fantastiskt att titta på henne när hon liksom känner in videon!

 7. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Hej! Toppen!
  Jag tycker du ska läsa denna debattartikeln på ämnet om du inte gjort det redan:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/kulturochnoje/article18382577.ab

  Sedan vill jag tipsa om detta reportaget om basisten Carol Kayne som ligger bakom en mängd legendariska basgångar, men inte fått någon kredd alls. Hon har liksom så många andra kvinnor (och icke-vita män) skrivits ut ur historien:

  http://dangerousminds.net/comments/carol_kaye_is_paul_mccartneys_favorite_bass_player_he_just_doesnt_know_it_w

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *