Låt Alice vara nu

Alice Bah Kuhnke

Jag känner ett sådant medlidande med Alice Bah Kunke alltså. Så där så att det gör ont i hjärtat att tänka på hur utsatt hon är just nu. Jag menar, visst att starten varit lite ostadig kanske, men det är ju inte så att hon gjort några förödande misstag eller tabbar direkt. Min gissning är att hon försöker hålla sig i mitten tills hon känner sig något varmare i kläderna och kan ta ställning på ett annat sätt än man är kapabel att göra när man kastats in i denna viktiga roll så som hon gjort. Jag ger henne gärna tid att sväva på svaren tills hon känner sig tryggare. Det betyder ju bara att hon är smart och långsiktig istället för att kasta ur sig förhastade och ogenomtänkta tankar. För jag tror att hon är en både klok, kunnig och kompetent människa – som säkert kan vara exakt vad Sverige behöver, om vi bara ger henne chansen. Det är ju inte Alices fel att hon fick förfrågan tre dagar innan utnämningen. Och jag tycker att det ändå tyder på stort engaemang, vilja och helt rätt självförtroende att man trots sin begränsade erfarenhet ändå har den tro på sig själv som det krävs för att tacka ja till den här posten.

Läser också den här texten och håller med i vartenda ord – det har gått alldeles för långt detta, nått snobbiga mobbiga höjder som i värsta fall leder till Alices avgång och tillträde av någon med betydligt mindre charm och bredd i livserfarenhet.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Hanna

  Vad fint det är när du tar ställning i mer eller mindre politiska frågor.

 2. Profilbild för Frida
  Frida

  Det är klart att hon måste få en chans att förklara och visa varför hon tog jobbet. Hon måste väl rimligtvis känt att hon haft några visioner för vad hon vill göra och hur hon ser på kulturpolitik?
  Det som mest har kritiserats är väl rekryteringen snarare än henne.
  En ministerpost är kanske lite för stort jobb för att så att säga ”prova på för det låter kul” om det nu är så att hon har begränsad erfarenhet.
  Hon får väl ta skott för att miljöpartiet inte har någon uttalad och utarbetad kulturpolitik, det är inget man gör i en handvändning och det borde väl Alice med den mångåriga erfarenheten hon faktiskt har av att leda företag kunnat avgöra.

 3. Profilbild för malin
  malin

  Håller med dig Cecilia! Fattar inte grejen.. Media har en tendens att va som en flock vargar, springer samlade helt ohejdat efter utvalt byte..

 4. Profilbild för Maria
  Maria

  Nej, en politiker ska aldrig sluta granskas. Minister är ett förtroendeuppdrag, då måste man redovisa vad man vill, vad man kan och alltid vara tillgänglig och öppen. Du ska inte driva DIN agenda, utan vara en representant för väljarna. Nu har ju MP väldigt få väljare, men dem hon representerar förtjänar en öppenhet och en ständig redovisning av visioner och handlingsplan. Ska man låta politiker ”vara ifred”? Dumheter. Får du som VD vara ”ifred” för styrelsen och dina anställda? Knappast, va?

 5. Profilbild för Malin
  Malin

  Låta en politiker vara ifred?! Hahaha… du är för rolig du! Politiker SKA granskas samt vara lämpliga för uppdraget. Det har de lön för.

  1. Profilbild för Idha

   Just nu granskas inte Alice, hon jagas och förlöjligas.

  2. Profilbild för Malin
   Malin

   Fast om man svarar en journalist att de kan få TVÅ minuters telefonintervju gör man sig själv löjlig, samt visar sig inkompetent och pompös. Bättre då att helt avböja intervju just den dagen pga tidsbrist eller dylikt och boka en annan tid. Att föreslå två minuters telefonintervju blir bara ett löjligt maktspel. Hon hängs inte ut och jagas helt oförskyllt….

  3. Profilbild för Maria
   Maria

   Exakt så, Malin. Eller ska man särbehandla henne för att hon är kvinna och ny på posten? Nej, hon är politiker nu och får inse att hon står i folkets tjänst och att hennes uppdrag är offentligt.

 6. Profilbild för Idha

  Håller med dig i vartenda ord. Vilken av de andra ministrarna kan svara på alla delfrågor efter en månad? Och det är ju klokt, att sätta sig in i politiken och sen svara!

  1. Profilbild för Frida
   Frida

   Ja Margot Wallström är ju t.ex helt up and running, har tagit plats i världspolitiken, skrivit debattartiklar och svarat på allehanda frågor med bravur. Jämför man deras kompetens på sina respektive områden framstår ju rekryteringen av Alice som än mer åt skogen!
   Som någon annan skriver är hennes sommarprat skrämmande! Hon framstår naiv som en 14 åring, nämner över huvud taget inte kultur och berättelsen om kvinnan vars barn hon önskar livet ur är hemsk! Det här är ju inte ens ett gammalt program! Önska livet ur människor som sitter i en tragisk situation vittnar ju inte om en härlig människosyn!

 7. Profilbild för Maria
  Maria

  Så här är det efter varje val. Media lyfter och skakar på varje ny minister i hopp om att det ska ramla ut en skandal, eller något man kan göra en skandal av.

  1. Profilbild för L

   Ja, precis så är det. Visst är det bra att våra politiker granskas, absolut, det skall de absolut tåla, gör man inte det har man hamnat på fel post, men när det blir ett drev som fått lystring på ett byte, då blir det ngt helt annat.OBS, bäst att förtydliga här, för ngn som kommenterade ”Eller ska man särbehandla henne för att hon är kvinna” jag pratar nu i generella ordalag och inte enbart om Alice B eller för det faktum att hon är kvinna (löjeväckande att man kan tro att det är för att just Alice B är kvinna som man reagerar mot drevet-förstår inte det mossiga tankesättet alls)

 8. Profilbild för malin
  malin

  Lyssna på hennes sommarprat, ca 35 min in och ca 10 min framåt… hur känns hennes egen människosyn?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5981666&playaudio=5097593

 9. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Håller med dig! Verkligen!! Du är alltid så klok och bra du, Cecilia! <3

 10. Profilbild för coco
  coco

  Håller inte med. Hon är politiker nu och det är tyvärr uppenbart att hon inte alls kan sitt jobb, dålig rekrytering och konstigt att hon sa ja. Tycker hennes okunskap och oförmåga att svara på några frågor alls är pinsam. Vi förtjänar en bra kulturminister, det är inget jobb man ska få utan någon bakgrund inom politik och kultur! Hennes citat är obegripliga ”all kultur är ekologisk” (?), att hon önskade döden ur barnen i en Haitisk familj för att de växer upp i misär men sedan ångrade sig för hon kunde hjälpa dem genom gud. Alltså, näe. Avgå. Det kommer inte att hålla.

 11. Profilbild för My
  My

  Precis. Bra sagt. Sluta nu bara, det är inte granskning, det är mer mobbing.

 12. Profilbild för Cecilia K
  Cecilia K

  jag haller inte med. Man maste kunna forvanta sig att en minister ar forberedd, kunnig och har erfarenhet. Bara for att hon verkar ’cool’, lite ’en av oss’, betyder inte att hon ar lamplig for en minister post och jag forstar inte ens varfor hon accepterade rollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *