Martens då och nu

De flesta i min generation, vågar jag gissa – vi som gick i högstadiet och gymnasiet under 90-talet – har en speciell relation till Dr Martens. I min skola var det Dr Martens eller Getagrip som gällde. Getagrip var det lite hårdare märket som syntarna hade. Och nassarna. Och vissa punkare som körde samma stil som nassarna fastän de var stenhårda antifascister. I know, väldigt komplicerat. Dr Martens hade vi punkare. Och trallpunkarna. Och tjejerna som var de tuffa killarnas hang arounds (fast de hade bara 10-håls). Själv såg jag mig förstås som en mycket hängiven och rättrådig tvåtaktspunkare. Att jag också älskade De lyckliga kompisarna och var de äldre killarnas hang around (precis som tjejerna med 10-håls-Martens), försökte jag mörka genom att ha hemmaklorinblekta jeans och 14-håls. Något annat än stålhätta på dem var förstås uteslutet. Kort sagt, det var en jäkla djungel det där med kängor och kängornas koder på den tiden.
När jag växte ifrån punkperioden och hängav mig åt grunge och straight edge (fast jag gillade bara musiken, skippade Vegan-biten) i stället, bytte jag mina höga svarta Martens mot lägre lila. Och sen ett par gröna.
För några dagar sedan tänkte jag på vilken dröm det hade varit om Dr Martens kunde teddyfodra sina kängor. Så snyggt. Coolt. Och varmt.
Därför jublade jag förstås av glädje när jag i ett skyltfönster i Göteborg såg just teddyfodrade Martens, och slog till och köpte dem direkt. Mitt fjärde par Dr Martens. Känns lika bra den här gången, även om jag blivit vuxen och småborgerlig och skulle se en timma med Anticimex på högsta volym i högtalarna som raffinerad tortyr snarare än största möjliga musikaliska njutning.

20111009-153139.jpg


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Elin
  Elin

  Åh så fina!! Vart i Gbg hittade du dem?? Ska dit om några helger o tänker absolut köpa mej ett par jag med! Vad fick du ge för dem? Tack för en fin blogg!

 2. Profilbild för S
  S

  Har precis köpt ett par Laura Chelsea, bara att dra ner fötterna i dem, skönt slippa snöra…

 3. Profilbild för Helen
  Helen

  Kolla! Drömskorna…

 4. Profilbild för Klara
  Klara

  Jag minns! Kängorna var viktiga! Som förvirrad tonåring hade jag både Getagrip och Dr Martens. I år har de fått komma fram igen! Du skriver så bra Cecilia!

 5. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Hahaha! Det är som att läsa om min egna uppväxt! Det är kul att känna igen sig. O de var riktigt snygga skorna!

 6. Profilbild för Andrea
  Andrea

  Once a punk always a punk 😉
  Jag är dock nästan 10år yngre än dig. Men dock så låter det som min egen tonårstid du beskriver. Vissa saker förändras aldrig…
  Jag återfann kärleken till DrMartins förra våren och de är fortfarande ett säkert kort. Både stil och bekvämlighet!

 7. Profilbild för Andrea
  Andrea

  *pil ner!

  Så j*vla irriterande. Tro jag lyckades skriva fel på Dr Martens! Hur stort big no no är inte de om man tänker tillbaka på alla rätt och fel som man skulle följa inom denna kultur! Haha! Jaja. ”Whatever” 😉

 8. Profilbild för Träna, träna, träna & hälsa

  Känner igen det där! Shit vad snygga dom var m foder väldigt bra för mina kalla fötter, hamnar på vill ha listan!

 9. Profilbild för Emilie
  Emilie

  På tal om skor, du gillade ju platåskorna som var för typ 10 år sedan. Såg precis på sixtyseven hemsida att de har den modellen på ett par skor fast i lite modernare tappning. Tänkte direkt på dig:-)

 10. Profilbild för Sara
  Sara

  Ursnygga !! *avis*

 11. Profilbild för Ulle I
  Ulle I

  Åh vad snygga.. Jag tjata hål i huvudet på mina föräldrar att jag ville ha ett par Dr martens men önskan gick aldrig i uppfyllelse =/ Men jagfår väl fortfarande drömma på =)

 12. Profilbild för Fia
  Fia

  jag hade blå! Jag använde dem tills de var helt slut! sommar som vinter. gud vad jag älskade de där skorna!

 13. Profilbild för Sharp
  Sharp

  Jag har levt mer än halva mitt liv i Docs! Har även ägt ett par GettaGrip. Nu måste jag ju också ut och skaffa fodrade, det finns alltså! Jag har saknat det!

 14. Profilbild för Cornelia
  Cornelia

  Jag har läst din blogg länge och har ju läst att du är gammal punkbrutta flera gånger. Jag har liksom inte riktigt reagerat för det är så många som claimar punk, sen visar det sig att de hade trasiga jeans en vecka i årskurs åtta. Men fy fan vad glad jag är när jag läser att du lyssnade på ANTICIMEX! Svergies bästa punkband genom tiderna (raped ass 7″, ja tack!)
  Kul att vi finns därute, punkmamisarna.

 15. Profilbild för Terese
  Terese

  Skit snygga!!

 16. Profilbild för SN
  SN

  Fråga: Har de där fodrade stålhätta? För som jag minns det så var det inte särskilt lyckat med stålhätta på vintern. Hur många sockor man än drog på sig så kyldes stålhättan ner av snön, och man frös tårna av sig.

 17. Profilbild för Helen
  Helen

  Fina! Vilken butik var det?

 18. Profilbild för m47
  m47

  Minns det dom igår: högstadiet och ”uniformen” Martens eller Gettas. Revolterande år. På gymnasiet blev det en tvärvändning i ”uniformen” för oss tjejer och det punkiga ersattes av det tok-präktiga. Vit och blårandig finstickad båtringad Filippa K tröja, snortajta strechjeans och gula Caterpillar. Pärlor i öronen, håret i tofs. Så MUF. Så boring. Idag är jag väl någonstans emellan punk och präktigt. Välklädd men lite tuff ibland 😉 Det trivs jag med 🙂

 19. Profilbild för Fin fångst | Cecilia Blankens

  […] som vanligt när det gäller helger i Göteborg med god shoppinglycka. Förutom Dr Martens-kängornaköpte jag också ett halsband och ett par handskar på Weekday. Per som är lång som en stång […]

 20. Profilbild för Anna
  Anna

  Haha igenkännings läsning är alltid lika kul! 🙂 Tack för mycket god smak och inspiration..
  Kram Anna

 21. Profilbild för sara
  sara

  Haha, har också köpt Martens efter…15 år igen, assnygga! Känner mig som 17 igen…eller ja, snygga är dw i alla fall 🙂 och de funkar även på en småbarnsmorsa här i förortsGävle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *